Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Příběh stromu Shineka

23. 03. 2023
0
1
124
Autor
D.Modem

Před mnoha lety, když se otec rodiny rozhodl koupit dům pro svou rodinu, neváhal ani chvíli a zasadil před domem strom. 

Byl to krásný jarní den. Vybral si ten nejkrásnější jasan, který mohl najít. 

Byl to strom, který se zdál být zdravý a silný. Otec rodiny se o něj staral s láskou a pečlivostí, zaléval ho každý den a staral se o něj jako o své druhé dítě.

Bohužel, časem vážně onemocněl a po dlouhém boji nakonec zemřel. Jeho rodina se musela z finančních důvodů přestěhovat do panelového domu, a jasan před jejich domem zůstal samotný a opuštěný.

Jeho synovi bylo malého stromu líto a rozhodl se o něj dále pečovat. Přišel na to, že když jasan přesadí do misky a ořeže jeho kořeny a větve, může z něj udělat Bonsai. Syn začal věnovat stromu nemalou pozornost a čas. Zaléval ho pravidelně, uklízel kolem něj listí a hnojil ho speciálním hnojivem, které si sám připravoval. 

Bonsai strom se stal důležitou součástí rodiny. Prošel mnoha generacemi, ale vždy zůstal stejný, jen se postupem času stával stále krásnější a více vyzrálejší. Každý, kdo viděl tento strom, byl okouzlen jeho krásou a sílou.

Strom v misce začal růst a stával se krásnějším a krásnějším. Synovy se strom stal společníkem a zdrojem síly. Rozhodl se, že jej bude předávat jako dárek generace po generaci. A tak se stal ze stromu v misce rodinný poklad.

Synovy se během let narodili synové a dcery, kteří se vždy ujali stromu v misce, když přišel jejich čas. Každá generace měla své jméno pro strom, které se předávalo dál. Jméno se měnilo podle toho, jak se strom vyvíjel a jaké vlastnosti měl.

A tak se v průběhu let rodina shromažďovala kolem stromu v misce, aby se znovu spojila s minulostí a vzpomínala na své předky. Byl to strom, který se stal symbolem rodinného spojení a lásky. 


1 názor

Gora
23. 03. 2023
Dát tip D.Modem

Bonsaj jako námět je téměř zenové téma - péče o miniaturu/bonsaj se převádí z generace na generaci. Dal by se jistě uchopit zajímavěji, není mi jasné, jak z velkého jasanu "synek" dovedl vytvořit "stromek do misky"... kolem toho by se dalo napsat něco podrobnějšího, více se věnovat konkrétnějšímu "zrodu bonsaje", dát čtenáři přesnější představu, pokud ji autor má. Zápletka je spíš popisná.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru