Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Cesta nikam

13. 06. 2002
4
0
1397
Autor
Francois

no nic......

 

Ty stovky veršů a slok,

byť špatných a zlých,

ty přehršle zbytečných slov,

chtíc ztéci ten tající sníh.

 

Pak krůpěje sněhu ve stráni

k Tvé modři očí,

za šedého jara svítání

v klín položit hlavu, jež se točí…

 

To slunce zažehlo

stíny mého srdce,

beznadějí sobě vlastní,

hledám sílu v peří světa…….

 

Sen nadechlý rozkoší,

krátké a přesto tak

nekonečné dny,

kdy mohli jsme být spolu,

chvíle,

které nám dával život,

nemilosrdný

ukazatel zla lásky,

ukrajoval rychle,

až příliš rychle,

z těch snů onen hvězdný jas….

 

Tolik přál jsem si pomstít,

krutou bolest mé duše,

padlé hvězdy na kolenou hostit,

odeznělo to však příliš hluše…

 

Viděl jsem víc, než jsem chtěl,

čekajíc na den zázraků

já v náručí bosou hvězdu měl,

a v poutech stříbrošedých oblaků,

najednou zapomněl………….

 

Nelze vrátit, onen života jas,

snad i kdybychom oba chtěli,

hluboká propast, vysoká hráz,

od oné jiskřičky nás dělí…

 

Ty polibky,

by byly jen zelenou náplastí,

oranžových brýlí lásky,

proprietou, jenž nebyla by lék.

Ty verše však patřily Tobě,

odpouštím, ač tvrdý byl k nám svět,

s melancholickou láskou vlastní sobě,

hledám cestu, však nikoli zpět………………..    


Francois
23. 09. 2002
Dát tip
Rowenno děkuji.

Rowenna
21. 09. 2002
Dát tip
Viděl jsem víc, než jsem chtěl, čekajíc na den zázraků já v náručí bosou hvězdu měl, a v poutech stříbrošedých oblaků, najednou zapomněl…………. Tohle je krásné. Opravdu. Stojím tu a připadám si trochu jako Janžurová v Marečku, podejte mi péro, když říká Sovákovi, jak ho litovala, když stál tak osamocený s tím svým hovniválem..., čímž vůbec nechci přirovnat báseň k ničemu, co má něco společného s hovínky, jen ta touha podat ruku, a strach z toho, aby ta touha byla dobře pochopena. Tipuji, a piš dál, je to krásné, když najdeš sílu utéct ze světa reality a pokoušíš se něco hluboko v sobě vynést na světlo a nabídnout dál.

Albireo
19. 09. 2002
Dát tip
Strofy psané volným veršem jsou lepší, i když podle mne nic zvlášť extra. Rýmované jsou hodně špatné, rytmus prakticky žádný (i když není u rýmů "povinný", je skoro nepsaným pravidlem). A rýmy jsou kapitola sama pro sebe: oči/točí je hrozně profláknuté (snad jen láska/páska/kráska s ním může soutěžit); příliš mnoho zbývajících rýmů jsou rýmy plané - gramatické: pomstít/hostit, chtěl/měl, zázraků/oblaků. Obsah mne také nezaujal, ale to může být ryze subjektivní dojem.

Francois
19. 09. 2002
Dát tip
Přečtete si prolog..... a děkuji.

Francois
06. 08. 2002
Dát tip
Díky Tyčinko. Někdy se tady, myslím na písmákovi, uteče od poezie (zřejmě špatné) k jiným problémům, ani nevím proč.

tyčinka
05. 08. 2002
Dát tip
no nevím. ale proč taková kritika? Je to citlivé a ze srdce.. A proč je autor neslušný? Nechápu-jó asi úděl nováčků. Je to prostě krásné a T.Mě se líbí

Francois
24. 06. 2002
Dát tip
Je-li 1917 rok, pak VŘSR v listopadu, to už já si skoro pamatuju. Ale dosti legrace. Myslíš, že se chovám neslušně? Že nadavám všem tady? Nevím, jaký jsem. To nechť posoudí jiní. Možná jsem si jen dělal trošku legraci, abych zlehčil to, co mě zabolelo, ne urazilo. Ale nechci se obhajovat.

1917
22. 06. 2002
Dát tip
tohle je fakt cesta nikam kde se kurva vytratila slušnost tvé vyznání sympatií s profesorem Klausem mě fakt dojímá. Snažíš se kritiku příjmat nebo místo toho jen nadáváš všem co Tě kritizují? myslím že seš ten druhý případ, ostatně jako profesor Klaus. dost bylo ONE MAN SHOW!

Jeanne
18. 06. 2002
Dát tip
Nemyslím,že máš důvod k odchodu.Každý máme více či méně podařená dílka a kritiky s tím související.Byla by škoda ,kdyby jsi přestal psát. PS:Já třeba napsala absolutní prodák, ale zvedám hlavu a jdu dál.

Francois
18. 06. 2002
Dát tip
Tak ještě jednou: dablik008: souhlasím, ale je to v kategorii nerýmované, jinak já nejsem básník, to jsem si o sobě nemyslel ani v mládí a podobné věci píší možná miliony lidí.... Jeanne: se Seregilem jsem už souhlasil, je mě celkem jedno, je-li něco mé propadák, nesoutěžím tu o W......v Prostějov ani o nic jiného..... P.s. co je to prodák???? Materula: W píše docela hezky, možná lépe než já, neodešel jsem definitivně, jen 17.6., jsem jako jeden blíže nejmenovaný politik, prohrál a stejně bojuje dál, proti všem. Je sice arogantní, nabubřelý, nafoukaný a nevím co ještě, ale já mu věřím, ale to by bylo na jiné povídání... Jinak znovu díky všem.

Francois
17. 06. 2002
Dát tip
Kaji se a odcházím.

VVV
15. 06. 2002
Dát tip
V myšlenkovém neuspořádání souhlasím se Seregilem,místy hlavní myšlenka uniká.Snad proto, že je to zbytečně dlouhé a než se čtenář dostane na konec básně ztratí přehled o tom, co chtěl autor říct.Zbytečné opakování některých slov,opravdu to připomíná klišé a to spolehlivě pohřbí celou básničku. Básničky mám pocit, že se moc lituješ.Převažuje egoismus než melancholie. Jinak k Seregilovi: Autor by měl být vděčný za Tip daný od srdce byť jen za myšlenku a nepostupovat stylem, který připomíná trochu překrouceně "Ty po mě kamenem a já po Tobě chlebem". Autorovi doporučuji více pokory.

Jeanne
15. 06. 2002
Dát tip
moudrý muž pravil: Dvakrát nevstoupíš do stejné řeky.. Po odborné stránce souhlasím s prvními dvěma kritikami. Jinak „zelené náplasti“ - )))))- že by nekvalitní lékárnička?

Dabi
14. 06. 2002
Dát tip
Se srdce, upřímné, smutné...

Seregil
13. 06. 2002
Dát tip
Místy mi to připadá klišé... forma také nijak moc uspořádaná, hlavní je myšlenka, za tu tipuji....*)

Francois
13. 06. 2002
Dát tip
Dyť jo, já mlčím. A příště příteli netipuj. Na to, jak jsem starý, nemám uspořádané nic. Díky.

dablik008
13. 06. 2002
Dát tip
souhlas, misty je to to co uz sto basniku i ostatnich psalo zas a znova...ale misty ne...navic nerymovany casti na me pusobi celkem dobre, ty kde se snazis o formu, ty jsou slabsi...je umeni psat dobrou rymovanou poezii, neni to jen o poslednim slovu na radku, ale hlavne o rytmu...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru