Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Volili jste?

15. 06. 2002
0
0
2820
Autor
Yossarian

Byli jste u voleb?

Protože pokud ne, právě vaše rozhodnutí nevolit mohlo způsobit podporu strany, kterou v budoucí vládě nechcete.

Tak tuhle větu slýchám v poslední době často. Naprosto s ní nesouhlasím.

 Chtělo by to změnu, prohlásil tuhle můj kamarád Ondra na plavečáku, kam si občas chodíme vymývat mozek od takovýchto blafů. 

Je to pravda, opravdu by to chtělo změnu. Ty čtyři politické strany, které se zase letos do poslanecké sněmovny dostaly, jsou už pěkných pár pátků  okoukávány a co je hlavní, jejich základna i cíle zůstávají neměnné. Do letošních voleb se přihlásilo na 28 stran a sdružení kandidujících na posty poslanců. Dávno před dokonce samotným vypuknutím voleb však bylo jasné, že 24 z nich nemá reálnou šanci se dostat nad potřebnou pětiprocentní hranici.

Může vůbec volič rozhodnutý nevolit staronové parlamentní strany nějak pomoci k vzestupu strany neparlamentní? A co celá tahle předvolební fraška se spoty ve veřejnoprávní televizi? Neznámé strany chtěly běhěm těch několika málo vteřin přesvědčit a hlavně seznámit potencionální voliče se svou existencí, silná čtyřka naopak potvrdit své představy a ideály. Naprosto nemožné, byl to spíše zmatek.

Poslední příspěvek, který jsem shlédl, byl z dílny Republikánů Miloslava Sládka. Zaujal mě názor pana Sládka, totiž  že jeho strana rázně zatočí s feťáky  a všemi konzumenty drog. Pan doktor Sládek navrhl jednoduchý postup a vzkázal všem podobným \" gaunerům\" , že je hodlá léčit systémem \" šestiměsíční práce v kamenolomu na čerstvém vzduchu očistí tělo i mysl \".

Zajímavý názor. Ale nic neřešící. Pan Sládek se se svými republikány do dolní komory poslanecké sněmovny zase nedostal.

Ave Zeman, vlastně Špidla.

Zase na čtyři roky?


OttoWolf
06. 12. 2003
Dát tip
Kdyby mohly volby něco změnit, tak už by je dávno zakázali! Jediná volba je přímá akce.

Astalavista
26. 12. 2002
Dát tip
Tohle čtu trochu post festum, ale: 1. Pro mě byl Sládek (budiž mu země lehká) podobně nebezpečný individuum jako byl Hitler... samozřejmě s velkou nadsázkou, ale v principu... 2. Tak nám to ti socdemáci po těch 6 měsích nějak neukázali... Strýček Špidla má mluvený projev, jako by ani nevychodil pět tříd základky, vyčůrali s rozpočtem a daněma kvůli povodním, to co dojednali v EU - taky žádný terno (ve financích vlastně jen sedminásobek toho, co stáli letošní povodně).... 3. Tak nějak by to asi chtělo změnu, leč, uznávám, není kde brát...:)

Jinny
18. 10. 2002
Dát tip
Ach jo. Za dva měsíce mi bude osmnáct, takže si ještě na volby počkám. Asi nemám čeho litovat.

Víte co by mne zajímalo naprosto nejvíce? Proč vlastně existují cosi jako koalice a podobně.... Nemělo by to být o tom, že třeba tři strany jsou pro něco a tím pádem zákon projde a nezáleží na tom, jestli ODS je s ČSSD, nebo Komunisté proti koale..... Vždy´t teď je to fakt o křesla..... narvěte tam alespoň elektřinu.!!!!

Kombajn
25. 06. 2002
Dát tip
gd: otazka je proc clovek ktery zije jinde ma volit politiky u nas. muze se stat ze se neorientuje, pripadne se orientuje jen z tisku a to je pak tragedie ;)

gd
24. 06. 2002
Dát tip
SV: Všichni se budeme mít dobře, schopný nebo neschopný... To je fajn. Asi se na práci vyseru a nechám se živit státem. A bude mi jedno, kdo to nakonec zaplatí... Špidla je bůh! (Asi nejsem levičák, buď mi země lehká.) Wopi: Jo, taky mám dojem, že ta hranice bývala nižší. Ale když ty malý strany do všeho kecaj těm schopnejm a chytrejm velkostranám, rozrušují nepříjemně jejich velkonázory o českém velkonárodu! Těch keců velkohubejch...

Kombajn
24. 06. 2002
Dát tip
katerina: me to nerikej, ja volil... existuje jedina strana, kterou volit nebudu nikdy.... ale stejne se mi zda ujety, ze kdyz nekdo zije v belgii, voli za lidi co ziji jinde...

gd
24. 06. 2002
Dát tip
Vzhledem k tomu, že letos v zahraničí volily řádově tisícovky lidí, nebral bych to jako nějakou tragédii zásadně ovlivňující chod země. Spíš je to luxus, protože to je dost drahý. Mnohem přijatelnější by bylo, aby lidi, kteří mají české občanství a žijí v cizině, volili korespondenčně, přes internet atd.

Yossarian
22. 06. 2002
Dát tip
Pro gd: já si z toho dělám jenom srandu, v naší politice to jinak ani nejde, k vodě sem nejel, ale nikdy sem taky neřekl, že RMS u mě vyhráli. Sládek je asi idiot, ale jeho program ač silně extremistickej má spoustu, zdůrazňuju spoustu dobrejch myšlenek, jeho návrh profesionalizovat armádu předešel svou dobu. a tak podobně. Jo a kouřil si někdy trávu. jestli jo tak si fetoval. S Gastarbajtem souhlasim, sem z města ve středních Čechách a cikáni tu dost komplikujou život lidem, kteří snad můžem nazvat slušnými. Jo a nevolil sem ze stejnýho důvodu jako hodně ostaních. protože moje volba by padla na stranu, která neměla předem šanci se do PSPČR dostat. je to chyba, kdyby se lidi mohli nějak předem domluvit třeba na zelenejch nebo kýmkoliv novym, bylo by to zase jiny.

Gastarbajtr
22. 06. 2002
Dát tip
rád bych, aby zmizli ti současný mobilizátoři

Gastarbajtr
22. 06. 2002
Dát tip
taky doufám, že ČSSD splní svůj program sociální politiky...ovšem jsem skeptickej, pokud bude součástí vlády US-DEU...:-(

Wopi
22. 06. 2002
Dát tip
gd: tu pětiprocentní hranici zavedlo ODS a SocDem rukou nedílnou pro posílení vlastní pozice, pokud dobře pamatuju

gd
20. 06. 2002
Dát tip
ok. ale republikáni mě dost s..ou!

Gastarbajtr
19. 06. 2002
Dát tip
gd: já bydlím normálně v Rakovníku, v Ústí jsem přes rok ve škole... a program Republikánů.....z větší části bylo uplatněno v minulých letech to, co oni navrhovali už v programu z roku 1990... ale, přeci se nebudem hádat kvůli politice...:-)

gd
18. 06. 2002
Dát tip
Tak to si asi moc neporozumíme... Ale chápu, že Ústí je dost v háji, a tak jsou lidi radikálnější. Možná by ses měl přestěhovat, abys zjistil, že ne celý Čechy vypadaj jako Ústí, je hodně míst, kde jsou lidi docela spokojený a maj se dobře. Radikální řešení bejvat ty nejhorší. Je hezký, že jsi volil stranu podle jejího programu, ale podle mě je program sládkovců jen slepencem účelových keců. Říká lidem to, co chtěj slyšet, ale jeho naplnění by mělo pro ČR dost zdrcující účinky.

clovrdik
17. 06. 2002
Dát tip
jasně, byl jsem u voleb a volil jsem malou neparlamentní stranu ČSDH, číslo 18; sice jsem neovlivnil nic, ale aspoň se mi nezvedá kufr z představy, že jsem volil někoho, koho nechci; a nejít k volbám není řešení, aspoň dle mýho názoru :-)

Kombajn
17. 06. 2002
Dát tip
js sem volil, je mi smutno z 20ti procent lidi v cr... ale co.. kdybych vedel ze zeleni maji realnou sanci se tam dostat, zvolil bych je.

Katerina
17. 06. 2002
Dát tip
ja jsem nevolila, nezaregistrovala jsem se vcas na konzulatu a pak uz bylo pozde :-(( a volila bych neco pravicoveho, ale nevim co... no a ucast 58 %.... na co tam ty svobodny volby vubec mate?

Kombajn
17. 06. 2002
Dát tip
katerina: zijes v cr ??? orientujes se v politice ??? spouste lidi je z politiku spatne. a tak nekteri voli to nejmensi zlo a nekteri radej nevoli.

Wopi
17. 06. 2002
Dát tip
Katerina: to by mě taky zajímalo... když je všem všechno jedno, tak se pak nelze divit, že komouši posilujou... a pak se jednou třeba dočkáme opět uzavření hranic.... :-(

Katerina
17. 06. 2002
Dát tip
jo jo, a ja uvazovala o tom, ze ted co jsem dokoncila skolu se do CR vratim... tak ted teda nevim.... priste volim v Belgii, tady se voli povinne

Katerina
17. 06. 2002
Dát tip
Kombajn: prave ze ne, ale i tak to podle mne neni omluvitelne. nevolit je volit minulost

gd
17. 06. 2002
Dát tip
Možná by stálo za úvahu snížit hranici pro vstup do parlamentu tak, aby měl šanci na zvolení i někdo jiný než strana se silnou podporou peněz. Tři procenta by stačily... S autorem nesouhlasív v tom, že ti co nevolili za nic nemohou. Komunisti přišli manifestačně všichni a stejně manifestačně by měli přijít i demokrati. Ale jeli radši k vodě. Takže, yossíku, moc se nediv, že jsou všichni naštvaný. Ale jestli bys volil republikány, tak to buď radši u tý vody. Jednoduchý řešení jsou moc hezký, takovej Hitler znal spoustu jednoduchejch řešení. Komunisti znaj koneckonců taky pár podobnejch fíglů, takže uvidíme. Ech... Co budu fetovat? Gast: Pevně věřím, že sis dělal srandu...

Gastarbajtr
17. 06. 2002
Dát tip
gd: srandu jsem si nedělal, ač mám na hlavě číro, volim Sládka - tak nějak nedám na to, co mi o něm řeknou v televizi... důležitý je pro mě program a způsob, jakým bude naplňován. ...a samozřejmě taky osobní kontakt s politikem možná ze mě bude jednou učitel, tak mě zajímají platy ve státním sektoru, jednou budu chtít bydlet ve svým - zajímá mě bytová výstavba (hlavně reálná šance sehnat byt), bydlim přes rok v Ústí - zajímaj mě problémy s cikánama (který jsou tu mimochodem fakt hustý - neodvážim se jít v noci sám na náměstí...), jsem proti privatizaci největších státních podniků, nesouhlasím se vstupem do EU.... a hlavně vidim, do jakýho marastu zatáhly naší zemi minulý vlády.. nejbližší volební program (pro mě) má právě RMS

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru