Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pocit

05. 03. 2000
6
0
1768
Autor
Stepca

Dokážeme ještě zpřetrhat nekonečné řady stehů, jež nás pojí k civilizaci?

POCIT Dokážete si ještě vybavit ten blažený pocit, kterým přetéká duše při toulkách poledním letním lesem..? Prodíráte se bzučením nesčetných much a mušek s jistotou falešného hráče, neboť vaším tajným trumfem v rukávě jsou teprve nedávno započaté prázdniny a koukáte. Koukáte všude. Jednou hledíte někam za koruny smrků, kde prosvítá modré nebe, jindy se vaše oči svezou na bublinkách potůčků až za ofiny kapradin do chladem vystlaných zátočin. V takových chvílích si jistě každý vychutnává celou tu pohodu a rovnováhu. Jen stěží by se nadál zvláštního setkání... Také si vybavuji jedno takové poledne. Šel jsem vysokou travou a najednou stálo přede mnou malé srnče. Kostičky hlavolamů očí do sebe zapadly a myšlenky počaly zvolna opouštět po staletí vymílaná koryta lidských sebeklamů. Měl jsem najednou hlavu plnou srnčete a ono mělo jistě v hlavě mě. Mě, co by zástupce rodu svého budoucího úhlavního nepřítele. Zastydět se bylo dílem okamžiku (a snad i lidské). Tak já se teď snažím, abych ničím nezavdal příčinu k tvému poplašení a přitom se stydím za všechny své další Já! Za oči zaměřovačů, za všechno hozené kamení, za duše ve městech zavřené... Měl jsem najednou pocit,že jsme opravdu jedné krve, jak napsal kdysi pan Kipling, že nemůžeme patřit každý jinam. Jako bych se i já narodil mezi stonky mámivě vonících bylin s kymácením korun stromů nad hlavou, s šustěním kapiček rosy v uších a s posledním zábleskem večerního slunce na své kůži, toho prvního slunce... A ono bylo první, kdo z nás dvou šel dál. S důvěrou zády otočené ke mě odcházelo a já měl pocit,že říká: "Pojď, jsme jedné krve ty i já..."
Heulwen
29. 09. 2003
Dát tip
Třeba Tě chtěl jen inspirovat ;-) Dnes jsem také zažila takový inspirující moment... jo,alespoň jsi mi připomněl, že bych to sem mohla napsat :-)

Stepca
28. 09. 2003
Dát tip
Díky ... Zrovna včera jsem si vychutnával podzim na hřebenech Jeseníků a jednomu takovému blízkému setkání jsem teda raději předešel - málem do mě v noci vrazil jelen :-). Hezký den

Heulwen
26. 09. 2003
Dát tip
Jé, také jsem zažila pár podobných setkání doprovázených podobnými pocity,ale lépe bych to nepopsala! (T)

jéééééé Mauglího miluji...vau...

je to hezky procítené.Taky bych chtěla být už v lese..;-)

Anonym
14. 03. 2000
Dát tip
;-)

Jákob
11. 03. 2000
Dát tip
líbí moc ... občas o takovém životě, někde na Aljašce sním :o)

Stepca
11. 03. 2000
Dát tip
Jákob: Taky, taky...

Stepca
09. 03. 2000
Dát tip
Bibša: Asi máš pravdu. Možná se máme příliš rádi. Ale po týdnu na vandru v lesích mám kolikrát pocit, že by to šlo..

Bibša
06. 03. 2000
Dát tip
Štěpáne, příběh je krásně poutavý, a poodhaluje konečně oproti těm předchozím kousek Tebe, je to opravdu umělecky napsané a máš tam krásné obraty (kostičky hlavolamů očí aj.). Odpověď na otázku v prologu: Nedokážeme, máme se příliš rádi na to, abychom si odřízli jediné záchranné lano, které nád drží při životě.

Merle
06. 03. 2000
Dát tip
díky za Mauglího překládací větu, i za ten celej příběh...

Kyslik
06. 03. 2000
Dát tip

sidi
05. 03. 2000
Dát tip
Za to lidské, a podobnou vzpomínku (kdysi jsem takové srnče zachraňoval před vlastním psem, a potom týdny vzpomínal a doufal že ho maminka našla a přijala zpět) ti tipuju.

Hackman
05. 03. 2000
Dát tip
připomněl jsi mi les a to co děla les lesem a člověka člověkem...

Stepca
05. 03. 2000
Dát tip
sidi: jednou jsem o vlčáka přerazil klacek (nebyl to můj pes), když dávil srnku a ten týž vlčák mi ten samej rok tak trochu zachránil život...To se mi vybavilo, když si napsal svůj příběh...

AZALIN
05. 03. 2000
Dát tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru