Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hrdina

Výběr: Stanislav_Vašina
18. 06. 2002
22
0
2863
Autor
horák

Hezké prázdniny všem, kterým za nedlouho začnou! Já už to fakt potřebuju!!!

Hrdina

 

Srdce mi tluče ztěžka a pomalu. Kužel světla z baterky ohmatává stěny. Občas zaslechnu zvuk blížícího se a zase vzdalujícího se auta. Pak slyším něco, co nevím, jestli by mohl slyšet i někdo jiný. Slyším své druhé já, jak šeptá: " Támhleten hadr, to je určitě pruhované triko Fredyho Kruegera."

Pod nohou něco mi zapraskalo. Snad to byla kostra nebohé myši, která tudy putovala pár dní přede mnou.

 

Na začátku prázdnin jsme tradičně opustili Českou Lípu a zamířili ke strejdovi a tetě do Toušeně. Do poslední chvíle jsem doufal, že tátovi nedají dovolenou a já budu pár dní trávit v klidu domova. Leč nestalo se tak a já zabíjím čas s vesnickými balíky, kteří v životě neviděli divadlo ani zvenčí, fandí místní fotbalové jedenáctce, která bojuje o udržení v okresním přeboru. Pro cigára musí jezdit do vedlejší vesnice, neboť se jinak vydávají na milost a nemilost prodavačce Kučerové, která okamžitě rozhlásí po celé Toušeni, že jsou zvrhlými narkomany, kteří právě nesehnali svou pravidelnou dávku heroinu, a tak nepohrdli tabákem.

Než trávit čas s rodiči, ségrou a dalšími nudnými příbuznými, nechal jsem se zmíněnými balíky vylákat na zkoušku odvahy.

"Aspoň nám Horák předvede, jestli se neposere strachy," prohlásil Zbyněk Hořčic, aby ukončil diskusi na téma, co budeme dnes dělat.

Nedaleko od Toušeně je dálniční most, který je uvnitř dutý. Snad nějací bezdomovci uřízli zámky od mříží bránících vstupu do nitra mostu, a tak místním klukům vytvořili ideální místo k získání bobříka odvahy. Každý účastník si mohl vzít baterku. Navíc obdržel křídu, kterou měl na druhé straně udělat značku potvrzující splnění úkolu.

Vyrazil jsem jako třetí.

 

Posvítil jsem si pod nohy, abych se přesvědčil, že to, co mi prasklo pod botou, byla opravdu kostra z myši. Byl to kus polystyrenu zapomenutý zde dělníky. Zapomněli toho vlastně více. Potkával jsem lopaty, vaťáky, rukavice, svářecí dráty, zednickou lžíci. Obzvlášť ten vaťák visící na drátu udělal  v mém sebevědomí několik nezacelitelných trhlin..

Nejhorší je procházet pilířem, neboť v tom místě je jen okénko, kterým se musí prolézt po čtyrech. Vždy očekávám, že až z  výklenku vystrčím hlavu, dostanu v lepším případě ránu krumpáčem.

Takových okének jsem prolezl již pět, když se z toho dalšího ozvalo zaúpění, zablesklo se a ke stropu se vznesl duch: "Horáku, vrať se!" říkal mi.

Zapotil jsem se. Od stropu na mě začal kapat sliz. Vlastně ani nevím, jestli jsem něco takového viděl nebo slyšel nebo cítil. Najednou jsem byl otočený a s kmitajícím kuželem světla před sebou jsem pelášil zpět.

 

"Tak co, Horáku, máš v gatích?" dobíral si mě Hořčic.

Nebyl jsem schopen slova po celou dobu, co zkoušku konali zbylí kluci. Jen jsem koukal, jak se do útrob mostu vydává další účastník, jak se vzdaluje a za nějakou dobu opět přibližuje světelný kužel. Dokonce se v pohodě vrátil i kluk, kterému baterka cestou zhasla. Byl sice špinavý, ale nikde ani stopa po slizu či něčem podobném.

"Tak se jdem podívat na druhou stranu," vyzval všechny Zbyněk. Vzali jsme to horem po dálnici, protože nikomu se již nechtělo jít bez baterky dovnitř.

Došli jsme k druhému východu a já stále mlčel a díval se na pomalu tekoucí Labe. Přemýšlel jsem, jak se budou tvářit, až má značka nebude mezi ostatními. Jak se z toho vykecám? Příští rok mě sem už tuplem nikdo nedostane.

Slezli jsme z mostu a šli ke stěně vytvořené posledním pilířem. Nápis, který jsem spatřil, dá se vysvětliti různě. Normálně, nenormálně, paranormálně. Mezi nápisy: "Čau volové, Jarda", "Franta Nový je bůch!" se vyjímal text: "BYL JSEM TADY! HORÁK!"


Zilla
10. 11. 2002
Dát tip
* :o))

Seregil
04. 09. 2002
Dát tip
Není to moc popisné, má to spád a důležitou myšlenku... tip

Aki
29. 08. 2002
Dát tip
paráda :o) ti to teda prozradím, sem to tam napsal já... mám u tebe jednoho gambáče... :o))*

Shellinka
08. 08. 2002
Dát tip
Bezva!!!

uranium
03. 08. 2002
Dát tip
no tak to s těma kondomama tam měklo určitě být nějak nenásilně daný, anebo příště někam jinam, ale bylo to nějaký jiný, ale určitě dobrý

oldsares
28. 06. 2002
Dát tip
Horáku, se divím, žes volil most...

Vojtek
25. 06. 2002
Dát tip
Jako vždy....*

Norek
23. 06. 2002
Dát tip
tož není to špatný

horák
21. 06. 2002
Dát tip
Tak mi to, Helčo, normálně vysvětli. Já jich samozřejmě také pár mám.

Sama
21. 06. 2002
Dát tip
Také bych si je (ta vysvětlení )ráda přečetla - víc než jedno, no možná dvě, mě nenapadá.

horák
21. 06. 2002
Dát tip
Každopádně je na textu zase trochu pravdy. Podobné mostní zkoušky jsem se zúčastnil. Jen s tím rozdílem, že můj podpis tam po akci nebyl. Zbytek je normálně smyšlenej. Chtěl jsem si tak trochu zahrát na Kinga. Napadaly mě různé konce - třeba, že někdo to na Horákovi poznal a nezištně ho podepsal. Anebo prostě ho podepsal naschvál, aby byl ještě více vyjukaný. Jak znám Horáka v sobě, tak bych celou akci vymyslel a podepsal se tam dávno před započetím zkoušky, abych neriskoval, že se někde uvnitř mostu podělám strachy. Ještě pointa - tenkrát jsme si mohli vybrat, jestli raději koupíme prezervativy v krámě anebo projdeme mostem.

Dabi
20. 06. 2002
Dát tip
Už mi bylo smutno...ráda jsem si zase přečetla jednu Horákovu:o))) Děkuji:o) Krásnou sluníčkouvou a pohodovou dovolenou přeju:o) A ještě- můj upřímný t*

Helča
20. 06. 2002
Dát tip
Tohle mi sedlo. Skorohoror. A mám i vysvětlení - normální :) *

Sama
19. 06. 2002
Dát tip
No, konečně - návrat (téměř) ztraceného Horáka a navíc návrat zajímavej! Zdá se mi Horák v tomhle díle trošičku jinej a to mě baví! Navíc některé věty - skoro perly. Takže: ***** :o))!!!

Rimmer
19. 06. 2002
Dát tip
No... mě to nepřekvapuje... :)) *

Katerina
19. 06. 2002
Dát tip
hurá, Horák zije!!!! tip

Čajke
19. 06. 2002
Dát tip
tenhle Horák mi nějak nesedl, nevím..:(

Deltex
18. 06. 2002
Dát tip
:o) Skvělé... jako obvykle! TIP!

jumperx
18. 06. 2002
Dát tip
To co docitam sa mi vzdy zda zaujimave. A toto som docital.

Kami
18. 06. 2002
Dát tip
Jojo, jsou věci mezi nebem a mostem :o)*

Toxman
18. 06. 2002
Dát tip
Horáku, Horáku, zase si zahráváš s paranormálnem ? Jen aby Tě to jednou nekouslo do nohy... * :o))))

gd
18. 06. 2002
Dát tip
Bezva. Bezva.

enfin
18. 06. 2002
Dát tip
dooobrý :o)

Josefk
18. 06. 2002
Dát tip
napínavý s překvapením :-)

chalcedonna
18. 06. 2002
Dát tip
Někdy stojí za to DOČÍST!:-))

Lucy
18. 06. 2002
Dát tip
Tak dobre, ty hrdina... Tu máš ***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru