Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Plagiátorstvo?

04. 07. 2002
2
0
4141
Autor
Naso

vaše skúsenosti...

Ahojte,

rád by som veľkú - vyše 2500-člennú - rodinu Písmakov vyzval na podebatovanie na tému plagiátorstvo. Pred niekoľkými dňami som debatoval (chatoval) s jednou devou, ktorá sa priznala, že píše básne (vraj dobré), ale má strach z ich zverejnenia vo virtualite - na literárnych stránkach ako Písmak - lebo vraj hocikto jej môže text ukradnúť a vydávať za svoj, či inak zneužiť.

Chcem sa vás teda opýtať, či máte skúsenosti s ukradnutím vašich textov (básní, poviedok, pesničiek), či vyšli napríklad pod iným menom alebo či si ich niekto niekedy prisvojil. Nakoniec, je to téma zaujímavá pre všetkých. Každému sa to môže stať.

Aké sú spôsoby ochrany?

 

Čakám na vaše reakcie...

 


dlhagi
03. 09. 2004
Dát tip
no mna by zaujimalo, ako by som obhajila dielka, ktore napisem priamo na pismak, ked mam chut...setrim papier a je to efektivnejsie, nemusim totiz potom nic prepisovat:) ale suhlasila by som s ostatnymi... dej sa vola bozia... :)

vajda
25. 07. 2002
Dát tip
...Naso........teraz nemám veľa času, ale zareagujem........

Paranoicus
11. 07. 2002
Dát tip
Ale to je omyl, přátelé! Jakýpak plagiát, dneska se tomu říká remake:

Naso
11. 07. 2002
Dát tip
Paranoicus: a platí to hlavne pre americkú filmografiu!

Mahoney
10. 07. 2002
Dát tip
Armand, Naso: nevím, jestli "originál jako rukopis" vůbec něco prokazuje - vždyť plagiátor si může ukradený text taky někam zapsat vlastní rukou, připsat datum o půl roku starší než to vaše a.. :) celkově - přijde mi, že se k tomu dá jen obrátit s důvěrou, něco jako "děj se vůle Boží" :) člověk se aspoň nemusí trápit, nemusí si nic hlídat.. :))

Armand
10. 07. 2002
Dát tip
Mahoney: dostáváme se do krajní až ultra krajní pozice... zkouška stáří..... stáří jak inkoustu tak papíru se dá dokázat.. ale to už je kriminalistika :))) souhlasím s tím "děj se vůle Boží" :)

Naso
10. 07. 2002
Dát tip
Mahoney, Armand: takže najlepšie je mať svedkov, ktorí potvrdia autorstvo a originalitu diela?

Mahoney
10. 07. 2002
Dát tip
armand - nevím, nevyznám se v tom, ale: pochybuju, že pro období několika let je taková metoda účinná - že je dostatečně citlivá.. nedivil bych se, kdyby se tak dalo prokázat stáří +- několik let, možná i -+ několik desítek let.. krom toho, mám doma letité papíry :) jiná otázka: věříte, že se může stát, že dva lidé napíšou slovo od slova totéž? mně se to v případě krátkých rýmovaných básní ani nezdá moc nepravděpodobné.. mít svědky? dokazovat a prokazovat? nestojí mi to za to - děj se vůle Boží.. ale kdybyste chtěli prokazovat - asi každý text mnohokrát přepisujete, upravujete.. takový "vývoj" si sice plagiátor taky může vymyslet, ale věřím, že originální vývoj textu bude přesvědčivější - jste-li "paranoidní", za nejspolehlivější (subjektivně!) považuji nechávat si ty stohy popsaných papírů, na kterých se text vyvíjel až ke svému zrození do finální podoby... :)

Armand
10. 07. 2002
Dát tip
Mahoney: málokdy upravuju... já prostě napíšu. Jako zřídlo. Jsou ale i výjimky, kdy potom, co nějaký tvar vyjde ze srdce, je třeba upravit tu rytmus a tam slovo změnit. Stohy papírů? To ne. :) báseň podle mě nejde napsat celá přesně stejná.. velmi podobná ano ale ne naprosto shodná. Ta pravděpodobnost je tak nesmírná, že se to může stát tak jednou za miliardu let tipuju. :) Naso: myslím, že pokud je ve všeobecném povědomí tvůj styl a postaví se za tebe třeba já nevím... uznávaný poetický server :), tak není o čem se bavit.

Mahoney
10. 07. 2002
Dát tip
styl nových básníků se často srovnává s jejich předchůdci.... nechtěl bych být tím soudcem, který má říci: "toto je autor, a tento člověk je jen hnusný plagiátor!" :)

Zly
09. 07. 2002
Dát tip
Dobrá, naučme se všichni šermovat!

Indy
09. 07. 2002
Dát tip
Abych pravdu řek, takky občas použiju nějakou tu myšlenku, řádek nebo dva. Ale rozhodně ne celý dílo - to bych radši nic nepsal. Ze zcizení svejch říkanek strach nemam - zas takový zázraky to nejsou.

Bafomette
09. 07. 2002
Dát tip
hm, taky me to netrapi, nebo netrapi zas tolik, asi by me stvalo kdyby nekomu vydali knizku s mym textem a ja ostrouhal, ale aspon bych pak mel o cem psat a az do konce zivota bych vnoucatka prudil s tim ze sem moh bejt nekdo, kdyby naka svine...

JARUB
09. 07. 2002
Dát tip
No, myslim, ze co znam Pismaka, pochopila jsem, ze lidi-basniku je jako zelene v lese a jsem moc rada, ze poezie zije v kazdem z nas, je to dost optimisticke. Taky je mi jasne, ze mezi temi miliony hvezd a basnicek se najde kazdy - kazdemu se libi neco. No, a kdyz uz tohle vsechno pochopite, je jasne, ze "opisovat" nema naprosto smysl. :o) Taky se poezie malo prodava (temer vzdy jsem v techto sekcich knihkupectvi sama), takze aby nekdo vydal treba zrovna neco ze me je vice nez nepravdepodobne. Myslim, ze i tak je ve fronte jeste prilis mnoho drivejsich, co si to zaslouzi. :o))

No abych pravdu řekl už jsem se z tím setkal. A stále v Písmáka nemám plnou důvěru. Ale určitě se mi nelíbí pokud někdo ukradne mou tvorbu a vydává ji za svou neřkuli se jí obohacuje. Když něco se rozhodnu poskitnou a nic za to nežádám. Ale žádám ať si nikdo mé dílo nepřivlastnuje a ponechá mé jméno či pseudonim. Je to težké rozhodování. A možná je lepší asi na to nemyslet. Ale když se někdo obohacuje na můj úkor chce to přijít na nějakou obranu. :(

Adams
07. 07. 2002
Dát tip
Já jsem svého času vykrádal jednoho autora za druhým a měl jsem z toho dobrý pocit (cca v 11 letech)...-))))

Danny
06. 07. 2002
Dát tip
no - hmmm - dozvěděl jsem se od Papoucha a ještě od pár dalších lidí že můj "Spasitel Bill" koluje po netu bez uvedeného autora paxem tu taky jako jednu z prvních věcí uvedl svoje "jednobitovky" a Merle k tomu napsal že to zná z řetězovýho mailu... ... ale asi bych měl být rád že se moje věci líbí...

Pepo
05. 07. 2002
Dát tip
:o)))))))))) Gaste, takto sa podceňovať! ;o)

Zly
04. 07. 2002
Dát tip
Myslím, že v principu každý Velký Plagiátor jednoho dne jednoduše doskáče. Jestli si někdo přivlastní jednu tvou báseň, esej, povídku, reportáž.. cokoliv... nechť ji klidně nabouchá do trenýrek i s honorářem. Nakonec, každý vyplodí spoustu textů a co je to jedna báseň...mezi stovkami dalších. Nakonec se to ukáže.. ze stylu, z práce s jazykem, ze způsobu, jakým nazíráš na věci, že je to TVOJE věc a né "práce" nějakého toho Umělce.. :-))

Armand
04. 07. 2002
Dát tip
Tohle je docela závažné téma, a abych řekl pravdu tak si nejsem úplně jist jak bych naložil s takovou situací, kdyby se vyskytla. Znám taky jednoho básníka, který když jsem se zmínil o písmáku, se hned zeptal, jak je tam ošetřeno autorské právo. Já v tomhle případě prostě uplatňuju základní důvěru vůči komunitě písmáku, v něco jako morální uvědomění zdejších básníků, už z toho důvodu, že se domnívám, že sem chodí spíše lidé nadaní. Ti, kteří něco umí, nemají potřebu závidět nebo něco krást. Problém ale určitě existuje už jen proto, že sem mohou "ti zvenku" a taky protože ne každý kdo tu má nick, má talent. Já mám doma mnoho básní tzv. "v originále" jako rukopisy, takže to by třeba uspělo v případném sporu. Dost by mě zajímalo, jestli u nás existuje něco takového jako na Slovensku - cit Naso: "Na Slovensku sa dá pred plagiátorstvom chrániť napríklad tak, že zaregistrujete svoje diela - za nejaký ten poplatok - v LITA (Bratislava), čo vám zaručí pravdu v eventuálnom spore o autorstvo... "

Vio
04. 07. 2002
Dát tip
Armande, pravdu to nezaručí, protože kdybych teď vzal třeba Tvoje básně a zaregistroval si je tam, co by se stalo? Vzhledem k tomu, že Ty si je tam nezaregistroval, měl bych "pravdu" já. Ano, účel by to splnilo v okamžiku, kdybych tam svoje básně zaregistroval před publikováním zde, ale to by mě přece ochudilo o tu nádhernou vlastnost zdejšího prostředí - zpětnou vazbu. Už bych je nemohl dolaďovat a nebo bych musel registrovat stále nové a nové verze každé básně. Holt, není to jednoduché. Na okraj. Před nějakou dobou mi přišla mailem jedna humorná báseň od mého kamaráda. Přeposlal mi ji jako spoustu jiných věcí, které se potulují Netem jako anonymní. Jenže já ji už dávno předtím četl tady a jejím autorem je písmák Ženatý.

Armand
04. 07. 2002
Dát tip
Vio: to máš pravdu... tenhle problém jak vidno řešení asi ani nemá. Můžeme jedině být (paradoxně) vděčni za to, že básnictví je vysoce nevýdělečná činost a tyhle spory o autorství nebo plagiátorství jsou (snad) jen řídkými výjimkami. S těmi "kolujícími" básněmi je to taky problém - párkrát jsem někomu poslal báseň místního básníka, ale nikdy jsem nezapomněl dodat či dopsat, že to napsal ten a ten a je z písmáka. Pokud to ovšem třeba někdo dotyčný pošle dál a už neuvede autora, tak je to špatně, ale to neovlivním.

Aki
04. 07. 2002
Dát tip
Esi někdo někde zveřejní nějakou moji básničku pod svým jménem, nejdu si ho a rozbiju mu držku. To je asi tak všecko :o))

Pepo
04. 07. 2002
Dát tip
Aki, budiš, ale tým sa nič nevyrieši. :o)

Armand
04. 07. 2002
Dát tip
Aki: podáme si ho spolu :))))

Aki
04. 07. 2002
Dát tip
Pepo: možná se tím vyřeší to, že příště bude radši krást básničky někomu jinýmu :o)) Armand: jasně, dám ti vědět, až se na někoho budu chystat :o)

Pepo
04. 07. 2002
Dát tip
No dobre, mám svoj názor a Ty zase svoj. Ide o to, že aj na tomto poli by si mohol (mal?) bojovať perom. :o))

papouch
04. 07. 2002
Dát tip
já jsem kdysi dělal plagiátora celých 14 dní, jako brigádu, chodil jsem po Brně, měl jsem vozejk a v něm kýbl s lepidlem, štětku, velkou roli plagátů a mapku, kde jsou plagátovací plochy... bylo to fajn, jen nesmělo pršet :-)))

misak
04. 07. 2002
Dát tip
papouch: :))))))))))))))))))) JO! Zly: nerekl bych "co jedno dilo v zaplave toho co vyprodukuju..." BTW, to pak ta zaplava je asi ve stejne kvalite jako zaplava pisni Honzy Nedveda. A kdyz clovek neco 100x prepisuje, mazli se s textem, piluje slova a pak mu to nekdo vycadi... urcite je to hnus, ale obranu nevidim...

Aki
04. 07. 2002
Dát tip
papoušku, ty seš totiž úplně nejvíc nejlepčejší plagiátor, tobě bych stejně držku nerozbil, tobě bych sebral řízek :o)) Pepo: když ty mě bereš moc vážně, což někdy může bejt průser... :o) a perem bych bojovat nemoh, páč to moje na to néni stavěný... to je stavěný pouze za účelem úplně jinejch věcí :o))

Vio
04. 07. 2002
Dát tip
Aki ;-)))

Adams
04. 07. 2002
Dát tip
Já se akorát setkal s tím, že se pár lidí mnou nechalo inspirovat..-))))

Naso
04. 07. 2002
Dát tip
Ouvajs, to sa ale rozprúdila debata... ďakujem Vám za vaše postrehy. Naso sa zatiaľ osobne nestretol s prebraním jeho básní, všimol si iba určitú inšpirciu (á la Naso) u jednej poetky, čo ho však celkom teší... Armand navrhuje uchovávať si doma originály rukopisov (dátum, podpis a tak, že?). To nie je zlé, len u mňa vzniká ten problém, že keď ma napadne báseň píšem - a veľmi nečitateľne - po všelijakých zdrapoch papiera, notesoch, viacúčelových zošitoch a potom to všetko strácam. Ešte pred érou širokodostupnosti PC som si všetko poctivo (a čitateľne) zapisoval do básnických zošitov (dátum, podpis), ktoré aj teraz mám odložené. Dnes sa viac spolieham na zálohovanie a pamäť v PC a obávam sa, že sa mi to raz vypomstí... Aj preto, nechať svoje básne vo virtualite (kde sa dostanete hocikedy) mi pripadá ako poistka proti tomu, až raz môj PC napadne vírus a diskety záhadne zmiznú. Internet. dúfam, nezanikne zo dňa na noc...

Pišinka
04. 07. 2002
Dát tip
Jednou ve čtvrté třídě jsem napsala sloh o dvou uších a jedna moje kamarádka si ho "vypůjčila" a pak v šesté třídě u jinej paní učitelky za něj dostala jedničku.Co jsem v té čtvrté dostala já si už nepamatuju.Nejdřív mi to mrzelo,ale pak už mi to bylo fuk.nakonec já jsem věděla čí ta jednička je.... a navíc jsem měla spoustu důkazů na to,kdo je autor a mohla jsem jí to kdykoliv předhodit. :) .Nevím stojí-li to za to černé svědomí. Ale koukám na to i z tej druhej strany.Napsala jsem své kamarádce povídku a ona mi řekla,že to je jako jeden film a že podvádím.Film jsem si sehnala a jukla na něj.Podobnost nula bodů,ale stejně mě to naštvalo......... Tak nevím,myslím,že dokud budou lidičky písat,malovat,skládat...a vůbec nějak abstraktně myslet,tak od sebe budou opisovat (koneckonců vždyť jsme lidičky) Díky za pěkný námět diskuze. Piši

papouch
04. 07. 2002
Dát tip
To se prej stalo, určitě jste už takovej nějakej kec slyšeli :-) (zkrátím to) že student měl cosi zpracovat, našel si to u kolegů, opsal, donesl profesorovi a profesor mu za to dal za jedna se slovy, že toto psal on sám před 30ti léty a dostal na to za tři, a tu jedničku mu dává za drzost :-))

bogart
04. 07. 2002
Dát tip
jestliže nechcete přijmout pravidla GNU (licence GPL ve verzi 1 nebo 2) nebo podobnou licenci NESTOJÍ VAŠE DÍLO PRAVDĚPODOBNĚ ZA NIC. Zkuste si pročíst k tomuto tématu manifest třeba na www.gnu.cz nebo na téma copyleft trochu zagooglit. Není to jednoduché. Ovšem já osobně jsem rád, že doba, kdy kopie znamená zločinv mizí jako nesmyslný artefakt. Jsem v tomto asi radikální, ale všimněte si přirozené tendence - zkopírovat přeci nic nikoho nestojí (mimo "zisku z monopolizace kopie díla). jojo gnu rulez!!

pabouk
04. 07. 2002
Dát tip
no tys tomu dal korunu

Pepo
04. 07. 2002
Dát tip
Aki, v pohode. :o)))

papouch
04. 07. 2002
Dát tip
tohle? korunu?? to bylo tak sotva vosumdesát halířů chuďák já jsem znal jednu larvu a ta se taky zagooglila a na jaře z ní byl motýl :-)))))

Zly
04. 07. 2002
Dát tip
Misak: Vidiš-tebe napadne Gonza Medvěd a mě Wolsburg Mozart :-)) Jedna ukradená báseň Autora nedělá

Helča
04. 07. 2002
Dát tip
Já jsem zase na písmákovi narazila na jednu sloku z písně od Plíhala bez jakéhokoliv upozornění, že jde o citaci. Když jsem to autorovi napsala, měl jěště tu drzost se bránit, že je to jeho dílo... Shoda byla doslovná :( je mi z takových lidí smutno. ale těď mě napadá nebyl to Plíhal? Škoda, že už jsem zapomněla ten nick.

Pišinka
04. 07. 2002
Dát tip
Takže si urazila hudáka Plíhala.Styď se!!!!

Helča
04. 07. 2002
Dát tip
Piši: to nakonec měl být vtip... Kdyby to byl on proč by nemohl publikovat svoje díla...:) Plíhal je můj oblíbený, to bych si nikdy nedovolila.

Pišinka
04. 07. 2002
Dát tip
:))))))))

Kastel
04. 07. 2002
Dát tip
Zloději nápadů jsou všude - i já občas ukradnu někde myšlenku a hodím ji do říkanky. Jinak zkušnosti konkrétní: 1) posílal jsem s kamarádem kdysi vtipy do Dikobrazu - neujaly se a ejhle za pár týdnů byly otištěny pod jiným jménem (samozřejmě překreslené) 2) jeden dnes už neposlanec v podstatě reprodukoval moje vyjádření ke stávce v ČT, které jsem psal jako názor do novinek na seznamu 3) jedna skvělá reklamní agentura to dělala celkem pravidelně s tím, že nabírá kreativce, kteří by se měli presentovat zpracováním reklamy na určitá témata - na zaslané žádná reakce a po pár měsících hup a byla venku Jinak na písmáku mi jedna písmačka oznámila, že použila mou říkanku na dětské besídce - ještě teď mi to dělá dobře :o).

Zly
04. 07. 2002
Dát tip
Rebecca: Bukowski je tvůj jasnej plagiátor! Žaluj ho, zmetka vožralýho!

Gastarbajtr
04. 07. 2002
Dát tip
osobně strach nemám...kdo by mně chtěl krást mý díla? to by musel bejt blbec....:-)

Zly: Na Čárlýho mi nešahej, na zmetka vožralýho! :o) Hehe, už jsem plagiátor... :oP

Bix
03. 07. 2002
Dát tip
Nasuľo - takú skúsenosť má Sýkorka :o(( Posielam avízko.

Sýkorka
03. 07. 2002
Dát tip
Ďakujem za avízko, sestrička. Ja mám bohužiaľ takú skúsenosť z Písmáka a básne, ktoré mi jeden človek (nebudem menovať, lebo by mi bolo ľúto, ako by sa cítil/a) odcudzil sa objavili na www.forum.sk v odelení "basne 3". Bol to pre mňa dosť veľký šok, hlavne preto, že dotyčného/ú poznám (virtuálne) a dokonca sme si písali. Najzvláštnejšie na to celom je, že ja vlastne na fórum ani nechodím. Jedného dňa som sa rozhodla, že sa tam pozriem a zapíšem sa, je tam totiž auditórium o historickom šerme. Nešla som však rovno tam, pretože ma zaujalo ono poetické fórum a čuduj sa svete - prvá báseň mi bola akosi povedomá.... Veľmi ma to nahnevalo, autorovi/ke som poslala aj správy, ale neozval/a sa. Mám pocit, že sa tomu nedá ubrániť, a je to vlastne jedno, pretože keby to bolo uverejnené v časopise, tak sa vždy dá dokázať, že ide o ukradnutú báseň. Ako povedal Pepo :o). Inak, ten plagiátor/orka si vybral báseň, s ktorou by aj tak nepochodil, z mojich začiatkov. Na forume bola báseň vymazaná (redaktorka toho auditória si pozrela Písmáka :o) ) Neviem si predstaviť, čo by som musela mať za problém, aby som ukradla niekomu báseň a mala tú drzosť uverejniť ju pod vlastným menom...

Sýkorka
03. 07. 2002
Dát tip
zabudla som napísať, že ten autor/ka bol z Písmáku a už dlhšie má nečinný nick (neviem, či ho už Olda nevymazal)

Litochowitz
02. 07. 2002
Dát tip
Já s tím bohužel zkušenost mám, ale ne ze stránek Písmáka, ale z jedněch novin. Měl jsem článek v našem měsíčníku, no a ten se k mému údivu objevil v nepatrně pozměněné podobě o půl roku déle v jistých novinách. Jelikož se jednalo o článek odborný s použitím určitého spektra dějin a nástin ten byl veden moji myslí, muselo se jednat o jasný přípat plagiátorství. Nic jsem z toho nedělal a vlastně jsem byl i rád, že to v těch novinách vyšlo, ikdyž pod jiným jménem:-)).....Na stránkách Písmáka jsem se snad až na jednu výjimku, na kterou jsem byl upozorněn, s takovýmto nešvarem nesetkal. Nemyslím si, že by neexistoval, spíš jsem jedincem, jež to nepostřehne:-))........počítám, že se najde hodně lidí, kteří si čehokili všimli:-))

Naso
02. 07. 2002
Dát tip
Lito: ďakujem za príspevok. Keďže som novinár, tiež viem, že existuje "preberanie" cudzích článkov... Občas nejaký ten škandálik v médiách prepukne. Na Písmaku viem zatiaľ iba o jednej začínajúcej autorke, ktorá sa sťažovala, že jej niekto ukradol báseň, ale nebolo to na Písmaku... Na Slovensku sa dá pred plagiátorstvom chrániť napríklad tak, že zaregistrujete svoje diela - za nejaký ten poplatok - v LITA (Bratislava), čo vám zaručí pravdu v eventuálnom spore o autorstvo...

Pepo
02. 07. 2002
Dát tip
V prvom rade: Spomínaná deva robí chybu, lebo pokiaľ jej básne nikto nečíta, žiadne básne nie sú. Čím viac ľudí spozná jej tvorbu, tým menší problém, čo sa zlodejov týka. Riziko nie je až také veľké, pretože ak sa autor po úplnom začiatku trochu rozpíše, resp. ak jeho tvorba už nie je jednou či dvoma básničkami, nadobúda rukopis, na základe ktorého je identifikovateľný. Ako povedal jeden človek: "O originalitu sa netreba špeciálne usilovať, tá sa ukáže vďaka súčtu autorových chýb." A tie chyby sú nenapodobiteľné. :o) Osobne nemám skúsenosť, že by niekto vydával moje diela pod vlastným menom. Ak to trochu preženiem, taký človek robí autorovi ešte aj reklamu, pretože tak či onak vyjde zo súboja o autorstvo porazený a medzitým upúta dosť (ne)žiadúcej pozornosti. Nie som si tým istý, ale taká možnosť tu je.

Naso
02. 07. 2002
Dát tip
Pepo: díky! Celkom zaujímavý postreh... Zrejme správny.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru