Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Výlet

03. 07. 2002
4
0
861
Autor
jahudka

“Tak my nikam nepojedeme? Vždyť mi to slíbila!”, hošíkova tvářička se zkrabatila do grimasy a do očí mu vhrkly slzy veliké jako hrachy. Rozplakal se tak, že jeho sestře nad ním srdce usedalo.

“Ale Tomášku, vždyť přece víš, že je máma nemocná a musí se léčit. Buď rád, že tu teď s námi není. Už jsi zapomněl, jak to tu vypadalo, když byla doma?” Dívka vzala Tomáška do náruče a snažila se ho uklidnit. Hladila ho po střapaté hlavičce a utírala slzičky.

“Neboj se, zvládneme to sami. Nejdřív to tu ale trochu uklidíme, co říkáš?”, rozhlédla se kolem sebe.

No těbůh, tady to vypadá, pomyslela si zoufale. V kuchyni se válely prázdné lahve, kam se člověk podíval. Dřez byl plný špinavého nádobí se zaschlými zbytky jídla, na stole stály talíře a hrnky od kávy. Dokonce i na okenním parapetu stál talířek od parádního servisu po babičce, plný cigaretového popela. Vzduchem se nesl podivný zápach.

Dívce se při pohledu na tu spoušť podlomily nohy a chtěla si sednout. Na židli trůnil začouzený kastrol s něčím, co už bylo pokryto nazelenalou plísní. Vzpamatovala se.

“Nejdřív otevřeme okno a pořádně vyvětráme. Pomůžeš mi s těmi lahvemi? A pak si uděláme něco dobrého na zub. A vůbec, kdy jsi jedl naposledy?”, pohladila Tomáška.

“Já jsem tak rád, že už jsi doma, Leni,” chlapec se k ní přivinul. “Už jsem to nemohl vydržet.”

Dali se do práce. Šlo jim to pěkně od ruky. Brzy byla kuchyni zase čistá. Nádobí bylo umyté a uklizené, podlaha se leskla.

Potřebovalo by to tu vymalovat. A taky ta záclona strašně smrdí od cigaret. Když ji vyperu, rozpadne se úplně, přemýšlela Lenka.

“Ale teď se podíváme po nějakém jídle.”

V lednici se krčil kousek oschlého salámu, malá cibule a tvrdý chleba. Vynalézavá dívka i toho mála stvořila teplou večeři.

Seděli naproti sobě u stolu a mlčky jedli. Chudičké tousty zapíjeli horkým čajem s citronem.

“Chutná?”

Tomášek jen mlčky kývl a dál se věnoval žvýkání. Pak si znovu vzpomněl na mámin slib a oči se mu znovu zalily slzami.

“Říkala, že když budu mít pěkné známky, pojedeme na výlet. A já jsem měl samé jedničky!” poslední slova zanikla v pláči.

“A víš, co Tomášku, na ten výlet přece pojedeme a spolu!”, napadlo Lenku.

Chlapec se zarazil a upřel na ni velké modré oči. Chvíli bylo ticho. Lenka se na chlapce povzbudivě usmála.

“Vážně? No to je príma!” Tomášek vyskočil od stolu a začal poskakovat a tleskat.

“Pojedeme na výlet, pojedeme na výlet,” radoval se.

“Hele, počkej, to není tak jednoduché. Musíme všechno pořádně připravit. Nějaké věci a jídlo s sebou. Taky si musíme promyslet, kam vlastně pojedeme,” začala dívka vypočítávat.

A tak seděli a dělali plány. Bylo už hodně pozdě, když se hošíkovi začaly zavírat oči.

“Tak a teď honem na kutě”, rozhodla rychle Lenka. “Zítra budeme mít hodně práce, když chceme brzy vyrazit.” Uložila Tomáška, který už skoro spal, do postele. Sama pak zůstala sedět poblíž a zamyslela se.

*****

Byla to taková obyčejná rodina. Máma byla kdysi hezké děvče, však má schovanou její fotografii z té doby. Jsou na ní ještě s tátou. To bylo Lence asi pět let. Táta drží mámu okolo ramen a děvčátko stojí před nimi. Vypadají tak mladě a šťastně. To však netrvalo dlouho. Táta, vysoký, štíhlý a pěkný muž se zakoukal do jiné a odešel k ní. Máma to neunesla a začala pomalu utápět své hoře v pití. Nejdřív tajně, později to už ale nešlo skrýt. O dcerku se ale starala dobře. Děvčátko začalo chodit do školy a dobře se učilo. Mámě to však nestačilo. Nevyrovnala se s odchodem muže a po večerech začala navštěvovat noční lokály. Ráno byla unavená a své pracovní povinnosti zvládala s největším vypětím.

A pak přišel On. Náhodná známost z baru. Máma se zamilovala tak, že si ho nastěhovala do bytu. Jak se později ukázalo, pracovat se mu moc nechtělo. Máma ho ze začátku omlouvala a podstrojovala mu. Jemu se to líbilo. Až do okamžiku, kdy zjistila, že je těhotná. To byla první velká scéna. Lenku poslali ven, ale už na schodišti slyšela hádku. Když se pak vrátila, bylo v kuchyni nezvyklé ticho. Vypadalo to, že se usmířili.

Muž začal pracovat a situace se uklidnila. Máma jakoby rozkvetla. Přestala pít a kouřit a stala se z ní pořádná hospodyňka. Jen občas si muž vyrazil do hospody za kamarády a domů přišel v náladě. Máma mu to přála, vždyť jinak se staral o rodinu vzorně. Jednou, když se Lenka vrátila domů ze školy, našla v prázdné kuchyni sousedku. A po pár dnech se máma objevila doma s malým ranečkem v náručí.

Domácnost byla vzhůru nohama. Všude se povalovaly plenky, lahvičky, kojenecké oblečení. Máma běhala kolem chlapečka a na ostatní členy domácnosti neměla čas. Malá Lenka se snažila mámě pomoci a brzy malého hlídala a vozila venku v kočárku. Ale muž těžce nesl, že ho žena už neobletuje tak, jako dřív a začal chodit z domu častěji. Vracel se čím dál později a v horším a horším stavu. To se pak připotácel, spadl do postele a nevěděl o sobě. To už mu dětský pláč v noci nevadil. Neslyšel ho. Začal lajdat v práci a brzy ho vyhodili. Povaloval se doma a nechal se živit. Peněz ale ubývalo rychleji, než by se dalo čekat. Když jednou máma zjistila, že jí bere peníze na domácnost, aby měl na pití, rozlítila se. Kuchyní začaly lítat talíře, hrnce a další nádobí. Lenka se krčila v koutku a měla strašný strach. Do toho malý křičel, no přesně jako manželská scéna z italského filmu. Tentokrát se neusmířili. Muž uraženě odešel a už se nevrátil. Máma s velkou boulí na čele, hromadou střepů a dvěma řvoucími dětmi zůstala zase sama.

A tak to zůstalo. Máma se snažila se o děti starat, ale pořád vzpomínala na své dva muže. Nemohla zapomenout osudu, že ji tak potrestal. Začala pracovat jako uklízečka. Vstávala brzy ráno, když ještě děti spaly a večer odcházela, když už je zase uložila do postýlek. Na svůj život rezignovala. Přestala o sebe dbát a bylo to na ní vidět. Děti pomalu rostly a Lenka se za mámu styděla. Ve škole už zdaleka neměla tak pěkné známky. Nebylo divu. Doma vařila, uklízela, starala se o malého Tomáška. Ve dvanácti letech to byla zkušená hospodyně. Nemusela si hrát s panenkami a nádobíčkem. Ona dělala všechno doopravdy. Proto neměla žádné kamarádky, pro vrstevníky byla nějaká divná, příliš rozumná a vyspělá. Tomášek byl roztomilé dítě s hřívou zlatých kudrnatých vlásků. Oč méně lásky mu věnovala máma, o to více ho milovala Lenka. Jakoby to ani nebyl její bratr.

Jak čas běžel, Lenka dokončila školu a začala se učit prodavačkou v okresním městě. Přes týden bydlela v internátu. Máma však neunesla, že Lenka je pryč z domu a přestala zvládat péči o Tomáška a domácnost. Začala se čím dál, tím více propadat do propasti alkoholu. Pila přes den, pila večer. Domácnost chátrala. Tomášek, který začal chodit do školy, měl často hlad, chodil špinavý a potrhaný. Lenka přijížděla v pátek večer domů a celý víkend uklízela tu spoušť. Nechodila na žádné diskotéky, neměla peníze na kosmetiku a hadříky. Za to málo co, jako učnice vydělala, kupovala nejnutnější oblečení pro Tomáška a pro sebe. V poslední době musela často nakoupit i jídlo.

Teď už ale bude líp. Lenka se konečně úspěšně vyučila a těšila se, že začne pracovat blízko domova. Chudák Tomášek, takový malý a co už musel prožít, letělo jí hlavou. Nakonec je štěstí, že to máma s pitím přehnala tak, že ji rovnou odvezli do léčebny. Aspoň bude chvíli pokoj.

Lenka seděla ve tmě a před očima se promítl celý její neradostný život. Dívka se ale nelitovala. Byla zvyklá se prát s nepřízní osudu. Spíše se těšila na svůj nový život, který jí začne s novým zaměstnáním. Byla to taková čistá, dobrá duše.

Pak se jí ale vybavil Honza a ona se lekla. Úplně na něj zapomněla. Vysoký štíhlý sportovec s tmavýma očima. Instalatér Honza – její první láska. Vždyť si slíbili, že hned jak bude mít po závěrečných zkouškách, pojedou spolu na tremp. Jen sami dva! Lenka si povzdychla. Co udělá? Má přece ráda oba – malého Tomáška i velkého Honzu. Ani jednomu nemůže odmítnout. Třeba Tomášek nebude Honzovi vadit. Ale chtěli být spolu sami!

*****

Bylo už hodně po půlnoci, když se Lenka dostala do postele. V okamžiku usnula, ale spánek to nebyl klidný. Celou noc se převalovala a zdály se jí divné sny. Nakonec usnula tvrdě až k ránu.

Paprsky letního slunce se prodíraly zašívanou záclonou do pokoje. Tomášek se probudil a vzpomněl si na výlet. Radostně vyskočil z postele. Chtěl Lence udělat radost a rozhodl se, že udělá snídani. Začal vyndávat hrnce z kredence. Dělal přitom takový rámus, že se dívka probudila.

“Tomášku, co tam děláš?”

“Chtěl jsem udělat snídani, Leni. Musíme pospíchat, když chceme jet na výlet,” dychtivě přiběhl z kuchyně hošík.

“Počkej, neblázni. Vždyť stejně doma nic nemáme k snědku. Nejdřív pro něco dojdu. A ty se zatím umyj a trochu to tady ukliď, ano?” uklidnila ho Lenka.

A musím se přece domluvit s Honzou, vzpomněla si na svou lásku. Zavolám mu z budky, snad pojede s námi, zadoufala. Přece teď nemůžu Tomáškovi říci, že nikam nepojede. Najednou veškerá nejistota zmizela. Dívka byla pevně rozhodnutá, co udělá. Najednou si byla jistá, že všechno dobře dopadne. A začala se taky těšit. Rychle se oblékla a dokonce si prozpěvovala. Popadla tašku a vyběhla z domu.

“No Lenko, to nemyslíš vážně. Přece se nebudu starat o nějakýho usmrkanýho kluka. Chtěl jsem, abysme byli sami,” zněl rozhořčený Honzův hlas v telefonu.

“Ale Honzíčku, vždyť Tomášek nikoho nemá, a já bych ani z toho výletu nic neměla,” prosila ho dívka.

Ale mládenec byl neústupný.

“Hele, ještě si to rozmysli, večer na tebe zazvoním,” nakonec rázně ukončil hovor.

Lenka viděla, že s Honzou nepochodí. Znali se krátce a ona ani netušila, že je tak tvrdohlavý. Jako ve snách nakoupila nějaké potraviny a vydala se k domovu. Bylo jí moc smutno. Před Tomáškem se snažila dělat, že se nic nestalo, ale on něco vytušil. Byl nezvykle hodný a snažil se s vším pomoci. Začali si připravovat věci na cestu.

Dali na hromádku věci, které chtěli vzít s sebou. Bylo toho však žalostně málo. Neměli stan, a tak Lenka rozhodla, že jim postačí stará igelitová celta, kterou vyhrabali v komoře mezi všelijakým harampádím. Snad nebude pršet. Jedna deka na přikrytí a pod hlavu si složí nějaké oblečení. Přibalili jeden hrnec místo kotlíku. Nejdřív chtěla Lenka vybrat nějaký hodně otřískaný, ale bylo těžké se rozhodnout, protože všechny byly stejné a žádný nestál za nic.

“Nesmíme si toho zase nabalit moc, aby se nám to vešlo do batohu. A budeme to muset nosit, tak aby to nebylo moc těžké,” poučila Lenka chlapce.

“A můžu si vzít s sebou Jorýska?” otočil se Tomášek s otázkou v očích k Lence.

“Ale Tomášku, Jorýsek je přece moc velký,” odsoudila obrovského plyšového zajíce, aby za trest zůstal doma. Pocházel z doby, kdy se Tomášek narodil a ten pokročilý věk byl na něm znát.

“Vezmi si nějakou menší hračku,” honem se snažila ho uklidnit. V klučíkových očích totiž zahlédla slzičky. Jorýsek byl jeho věrný kamarád, který s ním sdílel dobré i zlé. Ale tentokrát musel ustoupit. Tomášek neměl moc hraček na výběr, všechny byly ale jeho kamarádi. Povídal si s nimi, když byl často po večerech sám, nebo když se bál. A to bylo v poslední době vlastně pořád. Tak jeho volba padla na malý angličák, který se téměř vešel do malé dlaně.

Když měli všechno sbaleno a připraveno na cestu, Lenka byla už rozhodnutá. Pojedou i bez Honzy. I kdyby se měli rozejít. Viděla nadšeného Tomáška a srdce jí usedalo.

********

K večeru se u domovních dveří ozval zvonek. Dívka rychle vyběhla před dům. Před ní stál vymydlený a načesaný Honza. Sevřel ji v náručí. Než stačila něco říci, umlčel její ústa dlouhým polibkem. V tmavých očích se blýskaly hvězdičky a ústa se smála.

“Tak co princezno, zítra jedem! Už se moc těším. Vlak nám jede pět minut před devátou.”

Dívka se nakazila jeho veselím. Oba se rozesmáli. Ale předčasně, jak se později ukázalo.

“Jak ses rozmyslela?”

Lenka se zarazila a nějak zplihla. Pochopila, že Honza neustoupí.

“Ale Honzíčku, vždyť jsem řekla, jak to je. A já ho nemůžu nechat doma,” rozhodně se postavila svému milému.

“Copak jsi jeho máma? Vždyť je to jen brácha a ještě nevlastní!” vytáhl ty nejhorší argumenty.

To je ale rána pod pás, pomyslela si Lenka. Copak on ví, možná jsem pro Tomáška víc než máma. To slovo má pro něj moc hořkou příchuť.

Honza si její mlčení vyložil jinak. Zadoufal, že váhá. A vytáhl poslední trumf.

“Jestli mě máš ráda, pojedeme sami. Jinak … ahoj!”

Dívka se zachvěla. Teď a nebo nikdy.

“Honzo, ty víš, že tě mám ráda jako nikoho. Ale Tomášek pojede taky.”

“Dobře, rozhodla jsi. Tak se mějte!” otočil se a pomalu odcházel. Pořád čekal, že ho zavolá zpátky. Lenka stála jako sloup a po tvářích se jí řinuly slzy.

K domu se přiblížila jedna ze sousedek a to právě ta nejvíc informovaná. Lenka rychle vklouzla do domu, aby ji takhle neviděla. Honza došel na roh a naposled se otočil. Dívku už neviděl. No vida, rychle se ho zbavila, pomyslel si hořce. A ztěžklým krokem se vydal k domovu.

Lenka si rychle utřela oči. Tomášek nesmí nic poznat. Teď už je to jedno. Pojedeme sami a nesmím mu ten výlet zkazit. Tolik se na něj těší.

Večer rychle klučíka uložila do postele. Musí přece ráno brzo vstávat a mají před sebou dlouhou cestu. Byla ráda, že brzy usnul. Měla tak čas uspořádat si myšlenky. Netušila, že právě projevila sílu své osobnosti. A muž, který to nepoznal, jí není hoden.

********

Ráno vstali zvesela. Vypravili se na svůj velký výlet. Jakmile se ale blížili k nádraží, dívku pomalu opouštěla odvaha. Batoh na zádech se jí zdál čím dál těžší. Jak to všechno zvládnou? Nebude je někdo obtěžovat? Už si nebyla jistá, že cestovat sama s malým klukem, je ten nejlepší nápad. Kdo se však dal na vojnu, musí bojovat…

Srdnatě vykročila k pokladně a koupila dvě jízdenky. Do odjezdu vlaku zbývalo skoro půl hodiny. Vyšli na peron a posadili se na lavičku. Byli sami. Zatímco hošík obdivoval velkou lokomotivu, Lenku přepadaly chmurné myšlenky.

“Na prvním nástupišti druhé koleji nastupujte do osobního vlaku do Hradce. Pravidelný odjezd v osm hodin padesát pět minut,” ozval se chraplavý hlas z amplionu.

Dvojice se zvedla a pomalu se vydala k vlaku.

“Haló, mládeži, počkejte přece na mě! Mám to hrozně těžký,” najednou uslyšeli.

Dívka se otočila a spatřila svého milého. Rozpřáhla ruce a vrhla se mu do náručí. Chytil ji a několikrát s ní ve vzduchu zatočil.

Tomášek užasle koukal na to zjevení. Takovej velkej chlap! A Lenka ho zná!

Šťastná dvojice si najednou uvědomila, že je tu ještě někdo další. Mladík dívku pustil a otočil se na Tomáška:

“Ahoj prcku, já jsem Džony. A ty musíš bejt Tom, viď?”

Tomášek vykulil oči a zíral. Takhle dospělácky s ním ještě nikdo nemluvil. Rychle kývl hlavou na znamení souhlasu.

“Hele, nějak jsi ztratil řeč, ne? Nemusíš se mě bát. Já jsem kamarád Lenky. Tady je moje ruka,” a napřáhl k hošíkovi dlaň velikou jako lopatka na smetí.

Tomášek mu rychle podal svoji malou tlapku, která se v té velké úplně ztratila.

“A už jsme taky kamarádi. Musíme tu naši ženskou chránit, od toho jsme tady,” šibalsky mrknul na Lenku i na Tomáška.

“Tak a teď honem nasedat, nebo nám to ujede!”

Všichni rychle nastoupili do vlaku a ten se za chvíli rozjel. Ujížděli na svůj první velký výlet vstříc prázdninovému dobrodružství.


jahudka
26. 08. 2002
Dát tip
Rebecco13, asi Tě zklamu, ale erotickou povídku nebo povídku do erotična, jak Ty píšeš, zatím žádnou nemám. Není to můj styl. Ale co není, může být.... Ničemu se nevyhýbám...

Francois
03. 07. 2002
Dát tip
Je to z čisté duše a srdíčka, překonání falešného egoismu. Moc fajn. Díky. Velký tip.

des_te_meer
03. 07. 2002
Dát tip
*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru