Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stavebnice (lidem)

Výběr: Stanislav_Vašina, Monty_Python, Wopi, sleeping_beauty
07. 07. 2002
11
0
2247
Autor
Cafu

moje první a psychicky automatická :o) reakce na 11.9.2001.. (vytaženo ze šuplíku)

  Dvě děti si hrají v pohodlí domova s budovatelskou stavebnicí. Každé z nich má svůj pokoj a hra je zcela ovládla. Jejich hra závisí na výši kapesného a výši vedlejších příjmů, které druhému nesdělují. Vlastně se spolu nebaví. Jejich pokoje odděluje veliká předsíň. Rodiče se domů nevracejí, odešli a nechávají děti osudu.
   Občas se děti sejdou v předsíni, kde je záchod a dveře do jídelny. Zásadně se nemyjí a nekoupají. Minou se lhostejně, pohledy ovšem lhostejné nejsou. Neradi čekají frontu a vědomě zrychlují krok, když mají namířeno ke stejnému cíli.
   Stavebnice je nesmírně rozličná. Překvapuje však, že v ní chybí lidé. Přitom je vše budováno pro ně, pro dítě jde o příliš nákladnou údržbu. Tu obstarávají stroje. Stavebnice má mnoho verzí a dá se kombinovat. Krabice od nich děti dětinsky vyhazují z oken svých pokojů. Jejich domek je podobný dalším, sousedním, nejen pod okny dětí jsou občas hromady krabic. Ty největší už začínají hnít a pomalu se zažírají do železobetonových konstrukcí.
   Děti se od sebe kupodivu liší. Možná proto se nemusí navštěvovat. Myslím si, že se bojí. Bojí se svého sourozence. Stavebnice každého z nich jsou jiné, i když, pravda, se sobě začínají podobat. Každý den, několikrát denně i v noci, přijíždí obrněný poštovní vůz, houká a veze krabice. Dveře do bytu jsou otevřeny a předsíň bývá zaplněna. Je tak obrovská, že je tu prostor i na příčku, která předsíň rozděluje. Obě děti zásadně rozbalují až ve vlastním pokoji a usínají s myšlenkou vlastní expanze do předsíně. Spí tvrdě a krátce, stavebnice stále potřebuje dohled. Občas jimi projede vzpomínka, jsou malincí, s rodiči a drží nějaké dítě za ruku. A je jim tak hezky, až myšlenku raději zapudí. Pak vstávají a pracují obzvlášť tvrdě a pečlivě.
   Stává se, že pošťačka v holínkách, chybně (nebo záměrně) doručí krabici nebo krabice. Takové krabice jsou tajně a nemilosrdně přivlastněny, prohlédnuty a použity. A nekončí pod okny, z hrdosti a ze strachu.
   Jednou se obě děti srazily hlavami u zdi na kraji příčky, vyděšeně na sebe zíraly a držely se za hlavu. Jejich stavebnice se téměř setkaly. Obě měly slušnou možnost prohlédnout si nejmodernější části stavebnice, civilizace. Byly si podobné a šel z nich strach. Otočily se a dolezly zpět do pokoje.
   Předpokládejme, že šlo o syny. Starší byl naštvaný. Mladší byl v onom bytě doma, narodil se v něm a mnohem lépe se v něm vyznal, těžil z jeho členitostí pro svůj prospěch. Začal v něm tedy klíčit plán. Pochopitelně, stavebnice měla mnoho dílů a typů, ale oba si libovali ve vojenských. Dávala jim moc. Starší tedy trpělivě čekal a mladší se ukolébal…
   Až jednou byla špatně doručena zásilka. Starší otevřel balík a byla v něm vajíčka, veliká s nadpříčkovým doletem. Obratem je vyslal na mířenými střelami na sourozencovo území. Napáchala velkou paseku, poleptala strategická místa a hlavně se dotkla mladšího. Vyběhl, vyslal 18 rajčat a vydal se dupat nepřátelské dílo v předsíni. Nevšiml si staršího, který jej neviděl a začal demolovat. Byli překvapeni, jak jsou si jejich díla podobná. Jako by ničili svoje vlastní. Setkali se ve stejný moment a dívali se na sebe. Byli jiní, ale našli podobnost, známou ze svých zrcadel. Příčka už byla dávno srovnána s podlahou. Nevydrželi a začali se z principu mlátit.
   Skákali po sobě tak zuřivě, až se propadli kamsi do sklepa. Zezdola shnilá konstrukce domu náraz nevydržela a sesula se. Jelikož jejich dům byl na kopci, sesul se a strhával domy pod ním.
   Za chvíli se zřítilo celé sídliště, pak město. Město se propadlo do prohnilého propadliště a vzalo s sebou celý svět.       

 


 


Jimena
08. 04. 2005
Dát tip
Zase něco co mě fakt dostalo :D Moc dobrý, byla jsem do toho tak začtená, že, kdyby mi někdo sebral židli pod p*delí nevšimla bych si toho :)) Tip...samozřejmě :)

xavíček
28. 06. 2004
Dát tip
Pán Ježíš celý svět zachránil

Seregil
12. 09. 2002
Dát tip
A dobře pochopitelná a uchopitelná myšlenka... tip

Albireo
07. 08. 2002
Dát tip
Chytrá alegorie! Tip

Cafu
23. 07. 2002
Dát tip
je to zvláštní, ale ve Španělsku na silnici, kde jsem trávil většinu dne jsem viděl bídu a prázdnotu, kterou přináší civilizace.. silnice, které znásilňují krajinu kolem, moře aut a ješě větší moře kamionů a s nimi i potřeb a taky peníze.. vedro a průmyslové zóny.. taky svým způsobem stavebnice..

ikarka
23. 07. 2002
Dát tip
...líbilo se mi to...:-) *

Dabi
21. 07. 2002
Dát tip
Perfektní! Děkuji můj upřímný t*

Cafu
21. 07. 2002
Dát tip
díky lidi, za vesměs příznivé hodnocení.. už se těším do své postýlky :o))

Cafu
12. 07. 2002
Dát tip
diky za vesmes pozitivni kritiku :o} nemuzu s Vami ted sice polemizovat, jsem totiz ve Spanelsku - v Meride na vylete.. ale klidne pokracujte ;o}}

Deltex
11. 07. 2002
Dát tip
joj, to... to... je dokonalé! *!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Opravdu vyvedený kousek, diagnóza nediagnóza, byť pravdou jest, že diagnóza bývá obvykle právě tou mincí, kterou platíme za svou genialitu... *

Wopi
07. 07. 2002
Dát tip
díkes, monťoure za avi! skvělé dílo

Wopi
07. 07. 2002
Dát tip
pardon, zapomněl jsem avi

Wopi
07. 07. 2002
Dát tip
kruci, to mělo být soukromě a né žlutě

Ženatej
07. 07. 2002
Dát tip
Dobrý.*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru