Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

potřebuji (první exhibicionistická báseň)

Výběr: hermit
18. 07. 2002
23
4
7215
Autor
Rimmer

Jo. Prolog... i ten potřebuji.

Přátelé, jste svědky historického okamžiku. Vzniku zbrusu nového literárního směru. Máte před sebou první nahou báseň. Báseň, z níž se mi podařilo strhat vše, co činí poezii poezií. Serváním metafor, metonymií, synekdoch a veškerých ostatních básnických prostředků vzniká nejsyrovější, nejsrozumitelnější a ničím nepřibarvený literární směr: exhibicionismus.

Exhibicionismus zachycuje básníkovu myšlenku v celé její nahotě. Ponechává ji v původní fázi, než ji poeta stihne zastřít a znejasnit rýmy, oxymoróny, alegoriemi a podobnými zbytečnostmi.

Neboť je exhibicionismus ten pravý směr, je text jeho básní zarovnán vždy doprava, a neboť se nesnaží o žádnou velkou poezii, neobsahuje žádná velká písmena. Díky těmto znakům je exhibicionismus prvním nezaměnitelným literárním směrem.

Dokonce i slova byla člověku dána proto, aby jimi skryl své myšlenky. I z toho důvodu manifest exhibicionismu neobsahuje jediné slovo. (Proto nemá ani název.)

Jako zakladateli exhibicionismu se mi trochu paradoxně tento literární směr vůbec nelíbí, neboť zcela ignoruje fakt, že by básně měly mít i nějakou formu. Přesto se mi nahé básně zamlouvají mnohem víc než němé, které sice oplývají všemi těmi vymoženostmi poezie, ale nesdělují zhola nic.

Pokud někoho z vás nový literární směr zaujal a chystáte se napsat vlastní exhibicionistickou báseň či se dokonce oficiálně myšlenkově obnažovat v exhibicionistické skupině, dejte mi prosím vědět...

potřebuji najít ty
s nimiž se navzájem potřebujeme
ale nedaří se mi to

nacházím jen ty
kteří potřebují mě
aniž bych já potřeboval je
bolí je to

nebo naopak
(což je pro mě jako pro egoistu horší)
bolí mě to

je smutné mít bezbolestné vztahy jen s těmi
s nimiž se navzájem nepotřebujeme
 
a tak se utěšuji
že třeba netřeba pro někoho žít
můžu žít jen tak
ale nebaví mě to

 

 

 

iwrite.cz

4 názory

Rimmer
24. 12. 2013
Dát tip

Ostrich: Aspoň chytit měsíc... Krásný, ostrichi. A po 8 letech to ještě víc chápu :)


Dave Lister
01. 05. 2013
Dát tip

přesně to vystihuje věci které zažívám a asi vůbec všichni lidi.Určitě ta bolest posunuje akorát někdy to třeba těm lidem musíme říct.aby se nám ulevilo.někdo za to stojí, a pak se třeba může ta bolest změnit a my taky..


Aqua-bella
30. 11. 2009
Dát tip
Exhibicionismus... zajímavý nový literární směr :D mám štěstí, že už se o něm ve škole učit nebudu, ale určitě bych ho měla ráda - alespoň něco by konečně bylo srozumitelné. Jen tak dál a dál a novým směrům zdar. :)

originální pohled *

Rimmer
07. 02. 2006
Dát tip
Máš pravdu. Prolog se možná snaží zmírnit patos, který je (kupodivu, i za absence velkých slov) cítit ze samotné básničky. Humor je zbraní proti strachu, často jedinou. Samotná báseň byla přitom psaná v poměrně zoufalém stavu, který se mi ovšem samozřejmě nechce dávat najevo. Teď jsem však rád, že jsem byl prokouknut. Tohle je pro mě hodně cenná kritika. Budu se k ní vracet. Díky.

Ostrich
06. 02. 2006
Dát tip
Zaujalo, jenomže bych řekl, že ta báseň a prolog jsou dvě - zcela samostatná díla a prolog té básni - škodí. Prolog omlouvá a zlehčuje báseň, protože se toho, co říkáš, poněkud bojíš... Ta básnička je totiž skvělá. Kdysi jsem si to pro sebe nazval "stručnou" poezií, vyjádřit něco takhle jasně, jako se ti to povedlo, je mnohonásobně cennější, než většina zdejších rádoby umných textů. A to, co říkáš, je "smrtelně" vážná věc: to, jaké potkáváme lidi, nás zásadně ovlivňuje. Je to trochu jako cesta kusu hmoty vesmírem - pohořími gravitace. Někdo je obr a jda svou cestou, jiní jsou k němu přitahováni, jiný je malým kouskem prachu, který je vychylován každý den vším, co náhodou potká. Vytvořit galaxii, nebo aspoň chytit měsíc, stát se dvojhvězdou s planetami... Není to jenom na tobě, ale nemá smysl nad tím bádat, podstatné jsou tvé vlastní činy.. *+N

Michvolka
20. 01. 2006
Dát tip
Nápad se mi líbí ale samotná "báseň" nebo co to je po tom strhání všech prvků básně mé moc neoslovil.

GepArt
11. 11. 2004
Dát tip
máš recht...a když je potřeba vzájemná, stejně se liší *

Ženatej
10. 11. 2004
Dát tip
Moc dobrý čtení...*

hermit
16. 09. 2004
Dát tip
skvělé!! probouzíš nadšení t v

Seregil
02. 09. 2004
Dát tip
Dobrá...*t

Arien
14. 08. 2004
Dát tip
i u prózy používáš metafor, když necháš čtenáře, aby si tu nejdůležitější myšlenku sami domysleli, když ji přímo neřekneš (nenapíšeš) ale nápad (prolog:) je výborný a i báseň má něco do sebe, je rozhodně čitelná a srozumitelná a taková hezky prostá, prostě si na nic nehraje...*

Crowley
04. 05. 2004
Dát tip
No, jak říkala Landstromová, život bez bolesti nemá cenu.. t*

DarkMind
20. 04. 2004
Dát tip
Rozhodne zaujímavé. -t-

Shellinka
25. 03. 2004
Dát tip
"Snad bych si radši zakrslý užíval radostných vztahů..." To jsou obraty, panebože, jde mi to přímo do srdce... A od srdce... Báseň je hodně zajímavá jako úvaha!

Lasy
05. 12. 2003
Dát tip
Prolog je vyborny, sama basen je naha a neni naha, kazdopadne myslenka o vztazich co boli toho koho bolet nemaji je spasna . . Lasy*

Rimmer
20. 10. 2003
Dát tip
Přidej se! Budeme dva! :)

Fidunka
17. 10. 2003
Dát tip
Skvělý!!Nejspíš se přidám do skupiny,neboť o mých "básních" všichni říkaj, že jsou trapný..tak aspoň aby sdělily to,co mají;)

mno, dobrý!...mně by jako egoistu potěšilo potkat někoho, koho nepotřebuju...svým způsobem bych ho potřeboval k uvědomění si svý vyjímečnosti:))

gASK
17. 05. 2003
Dát tip
Paradoxně mě více oslovil prolog, leč to jsem celej já:) Leč abych nekřivdil, i báseň coby manifest exhibiconismu má svá silná místa nebo spíše silné myšlenky..příjemně úlevné pro mojí fantazii, nemusím nic hledat, všechno je pěkně vystaveno..:) Ale k těm myšlenkám - zasluhují tip, neb (opět:) evokují vzpomínky na doby dávno minulé a jak tvrdí houba, skutečně obohacující..neb díky všem bolestem jsem se naučil více přemýšlet, více pochybovat, více věřit, více mluvit, více psát, více naslouchat, daleko více si vážit všech těch "šťastných" vztahů, ale hlavně jsem se stal sám sebou, stal jsem se tim, kým jsem.. ..ooops...to zavání filozofií:).. Leč v tvých slovech se taky skrývá kousek pravdy..člověk někdy považuje své mladší já za šťastnější, někdy za smutnější, někdy za chytřejší, někdy za hloupější leč vždy považuje své mladší já za naivní a nedospělé....zkrátka nepotkáš dvakrát stejného člověka..

houba
28. 12. 2002
Dát tip
tohle mě hodně zaujalo.....jenom si myslím,že žádná setkání nejsou náhodná...a všechny vztahy nějakým způsobem potřebné,ačkoliv jsou bolestné....ale tip ti dám,protože jsi mě svou básní oslovil:o)********

Rimmer
28. 12. 2002
Dát tip
Člověče, houbo, to, cos právě řekla, to je vážně myšlenka, ba co víc, je to záplata. Děkuju ti za ni.

houba
28. 12. 2002
Dát tip
inu,pokud je tomu vskutku tak, v tom případě jedině radost naplňuje mou mysl v tomto okamžiku......všechny vztahy jsou potřebné,protože napomáhají našemu růstu...a ty nejvíc bolestné...ty snad nejvíc ze všeho...nic není náhoda.....a přeju ti vše dobré:o)

Rimmer
28. 12. 2002
Dát tip
Máš pravdu v tom, že vztah, který bolí, ti pomůže vyrůst. Jenže v co? Snad bych si radši zakrslý užíval radostných vztahů. Tobě taky to nejlepší :)

houba
28. 12. 2002
Dát tip
pomůže ti přece vyrůst v "lepšího" člověka....lepšího v tom smyslu,že zase o kus prohlédneš a dostaneš se blíž svý podstatě....a radostných vztahů si jistě užiješ i jako vyrostlý človíček:o)

Rimmer
28. 12. 2002
Dát tip
Já ti nevim. Po sérii bolestných vztahů jsem teď zklamanější, víc pochybuju a přemýšlím, ale ¨"lepším" mě to rozhodně neudělalo.

houba
28. 12. 2002
Dát tip
prohlédneš časem...všechno má svůj čas.....sám píšeš.."víc pochybuju a přemýšlím"...třeba to je ta cesta.....čím víc přemýšlíš,tím víc objevuješ a pochybnost je taky potřeba,ta jde ruku v ruce s poznáním....hodně síly:o)

Rimmer
28. 12. 2002
Dát tip
Všechno má svůj čas od tebe nezní moc optimisticky, uvážím-li, že jsi autorem výroku, že člověk přestává bloudit až v okamžiku smrti, ale i tak dík. Podle mě ale člověk neprohlédne nikdy. Teď si říkáš, žes byla ve dvaceti naivní, a o svých třiadvaceti si to za pár let řekneš znova a tak pořád dokola.

Čajke
20. 09. 2002
Dát tip
to je mazec.jo. přemýšlej jsem o správným přídavným jménu, ale mazec to stejně postihuje nejlíp. * už máš někovo ve skupině?

Megie
16. 09. 2002
Dát tip
Čéče, úplně jsem se začala bát, že mě asi nepotřebuješ :-)) Má cenu s Tebou kamarádit??:-)No, popřemýšlím, jestli Tě potřebuju...

ulita
16. 08. 2002
Dát tip
sem se budu muset vrátit... Materula: a mazlí se s tebou ten stroj...? :))

Cafu
04. 08. 2002
Dát tip
mně ten Tvůj exhibicionismus přijde docela bnormální - viz Jacques Prévert - Snídaně .. jinak ses vysvlíkl parádně, jseš zatraceně dobrej striptér - myslím si ale, že nejlepší vztahy nevyžadují potřeby..

Schlange
18. 07. 2002
Dát tip
co žít pro sebe???

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru