Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Boty

25. 07. 2002
0
0
1298
Autor
Kocour

Zkrácená verze sumsetšedesátitřístrankovýho románu

I.

Mladý pan Armoure, čerstvý absolvent technické univerzity, s nadšením sledoval bafání nově sestrojeného stroje. Tento zázrak techniky jej naprosto pohltil. Tak jednoduché o přitom výkonné využití vodních par jej naplňovalo vědomím, že teď se člověku objevuje veliké ulehčení každodenního plahočení. Akorát stále nevěděl, jakým způsobem tento stroj použít.

" Pane Armoure, vypadáte nějak zachmuřeně tváří v tvář tomuto stroji." zasípal mu najednou do ucha známý hlas. Armoure, vytržen ze zamyšlení, sebou trhl a prudce se otočil. Hleděl do zarudlé, udýchané tváře velice vlivného a bohatého bankéře Blocha. Pan Bloch byl znám i v jiných státech "starého kontinentu" a dokonce i se zámořím udržoval na tehdejší dobu velice blízké vztahy.

Armoure pozorně sledoval udýchaného, otylého muže a viděl, jakou námahu musel vynaložit tento vážený člověk, aby mohl zhlédnout vrchol techniky.

"Pane bankéři, jsem potěšen vaším zájmem. Ano jsem zachmuřen, jelikož jaksi nemohu přijít na praktické použití tohoto stroje."

"To máte pravdu mladý muži. Jak tuto, promiňte mi ten výraz, potvoru využít k všeobecné spokojenosti? Věřím pane Armoure, že na to jistě přijdete, a že jsem se sem netrmácel takovou dálku zbytečně. To bych byl velice nerad."

"Vynasnažím se na to přijít pane bankéři. Ale teď mě napadá, že vy jste na to přišel."

"Já? Jak to myslíte pane Armoure?"

"Velice jednoduše pane bankéři. To vy jste řekl slovo trmácet. Ten stroj můžeme použít k usnadnění pohybu! Ano! Již to vidím, parní boty! Bane bankéři, velice vám děkuji!"

"To zní velice zajímavě mladý muži. Je vidět, že jste na studiích nezahálel. Poslyšte, pane Armoure, nechtěl byste se ujmout tohoto náročného projektu?"

"Teď nerozumím já vám pane bankéři. Jaký projekt máte na mysli?"

"Mám na mysli vývoj a výrobu parních bot."

"Ale to je velice nákladná záležitost pane."

"O to nemějte obavy pane Armoure. Navštivte mě zítra po poledni, prosím. Projednáme spolu možnosti spolupráce. Já se budu starat o finance a vy, pane Armoure, o výrobu."

"To je velice zajímavá nabídka. Určitě ji neodmítnu. Děkuji za projevenou důvěru pane bankéři. Zítra po poledni na shledanou."

"Na shledanou mladý muži."

II.

Druhé letní ráno bylo nádherné. Obloha blankytně modrá, nikde ani mráček. Vzduch voněl spoustou květů, jak v parcích, tak i květy domácími. Ptáci v korunách do zelena oděných stromů. Krajinou povíval ještě svěží větřík, který se, s postupujícím dnem, měnil spíše v horký vzduch. Mladý pan Armoure seděl na laviče v parku a snažil se utřídit si myšlenky. Po probdělé noci vypadal sice trochu ospale, ale jinak působil čilým dojmem. Zamyšleně sledoval kose naproti v trávě, jak se snaží cosi vytáhnout ze země. Probíral si v hlavě několik technických řešení parních bot, které chtěl předložit panu Blochovi. Nejvíce se mu zamlouval typ lehkých vycházkových bot, jenž nepotřebovaly žádnou nádobu na uhlí. Tyto boty měly úsporný režim spalování. Sice tim ztrácely na výkonnosti, ale na druhou stranu dlouho vydržely bez přikládání, a nakonec ,jde přece o vycházkové boty. Najednou okolo něj po cestiče korzuje manželský pár s malou holčičkou. Vypadají velice elegantně. Usmívají se jeden na druhého, děvčátko radostně pobíhá okolo. Od bot jim stoupají obláčky páry a vycházkové boty, poslední výkřik módy a techniky, si vesele pobrukují tu známou "píseň páry". Po chvíli se začaly objevovat další páry a rodiny. Všichni obuti do vycházkových parních bot. Tu a tam bylo slyšet upouštění páry nabo výstražné zapískání. To když rodiče hledali své ratolesti, nebo některý s výletníků nedával pozor kam kráčí. Náhle se občasné zapískání změnilo sice v občasně přerušované, avšak vytrvalé pískání. Armoure marně pátral, odkud to zní, ale zdálo se mu, že to píská těsně vedle levého ucha. Byl z toho zmaten. Chtěl se před tím odporným zvukem ukrýt, až ho však napadlo otevřít oči. Ležel natažený na lavičce a nad ním se skláněl strážník. V ruce měl šavli, mezi rty píšťalku, která vydávala nesnesitelné zvuky, červený obličej, a na jmenovce Viktorýn. Strážníkovi se sice od bot nezvedaly obláčky páry, ale vypadalo to, že se mu pára každou chvíli vypustí ušima.

"Mladý muži ,zde ležíte na obecním pozemku. Navíc špiníte svýma botama obecní majetek, to jest lavičku. Co tu vlastně pohledáváte ?" Spustil okamžitě na Armoura. "A co ta hromada papírů tady okolo?"

Armoure se rozhlédl . Celá jeho noční práce byla rozházena okolo něj a po blízkém okolí.

"Promiňte, já to hned poklidím,"odpověděl zkroušeně. "Víte, celou noc jsem nespal. Pracoval jsem na svém nápadu a asi jsem tu usnul ", omlouval se Armoure, sbíraje přitom své nákresy a výpočty.

"Toto je slušné město, mladý muži a žádná takovéhle prostopášnosti tu netrpíme. Kdo vlastně jste?"

"Promiňte pane. Jmenuji se Armoure a jsem čerstvý absolvent technické univerzity v tomto městě."

"To by moh´ říct každej. Můžete se nějak prokázat?"

"Ale jistě." Odpověděl Armoure a začal bezmyšlenkovitě šmátrat rukama po kapsách, hledaje tak své doklady. Prošel všechny kapsy a nic nenašel. Vždyť si je ráno bral, nebo ne?

"Čekám." řekl netrpělivě strážník.

"Promiňte asi jsem je zapomněl doma."

"Doma ,jo? No to si pro ně budeme muset dojít, nebo to prošetřit na stanici."

"Ale já velice spěchám", ohradil se Armoure.

"Vy spěcháte? Celý dopoledne se tu válíte na lavičce pod nějakejma papírama a najednou spěcháte. Kampak vlastně tolik spěcháte?"

"K panu bakéři Blochovi s právě těma papírama. To jsou nové parní boty."

"Parní boty? Co to je za novoty? A odkdy pan bankéř přijímá takové trhany?"

Armoure musel uznat, že nevypadá nejlépe. Byl celý pobledlý, kruhy pod očima, neoholený, a pomačkaný.

"No nic, za panem bankéřem můžete klidně zajít, ale až si ověříme zda jste to opravdu vy."

"Ale..."

"Neodmlouvat, jdeme!"

III.

Celá procedura zabrala čtyři hodiny. Armoure nenašel ani klíče od domu. Paní bytná taky nebyla doma, aby mu otevřela a dosvědčila, že je to opravdu on. Šli tedy na univerzitu, podívat se do seznamu studujících na této škole. Byla ovšem neděle, archivář také nebyl přítomen a správce jim seznam odmítl vydat se slovy, že nemá ke knihám přístup. Museli tedy na strážnici, kde měli zapsáno jeho nynější bydliště a podle něj nalezli, že Armoure je opravdu Armoure.

"No vidíte člověče, kdyby jste se pořádně vyspal, nemuseli jsme se tolik honit ," povídá mu strážník.

"Kdyby jste nebyl tak horlivý, nemuseli jsme se tolik honit", odpověděl mu Armoure.

"Nebuďte drzej, nebovás zavřu na dvacet čtyři hodin za urážku veřejné osoby. A teď běžte za tím svým panem bakéřem. Ale měl byste se trochu upravit, vypadáte hrozně."

"Jestli už to nebude zbytečný," smutně namítl Armoure.

Měl pravdu, bylo. Když přišel k panu Blochovi, už tam seděl Armourův věčný rival Duviere a představoval svou myšlenku. Tak dostal svět místo parních bot parní ponožky, protože Duviere zastává teorii, blišší košile než kabát.


čárynka
27. 07. 2002
Dát tip
kde mohu koupit takové fusky???:-) Možná, že je to způsobené tím zkrácením, ale nějak tomu postrádám hlavu a patu (pominu-li reálnou skutečnost, že pata je v parní botě)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru