Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Postkatastrofický porod

Výběr: Stanislav_Vašina, Print, Gastarbajtr
31. 07. 2002
22
1
6590
Autor
Danny

"No jo, jak jsme objevili ty ruiny toho supermarketu, to už bylo naprosto jasný, že je Jitka v tom. To bylo radosti, jéje. Jistě chápete, dyť vod tý doby, co nám došly zásoby a my byli nucený vyjít z krytu, se už nenarodilo žádný děcko. Nemoci, ozáření, neplodnost - no znáte to. U vás ve dvanáctce to bylo stejný, že? No vidíte to.

Kdo je otec se nevědělo, vono v tom krytu nebylo co dělat, takže žil tak nějak postupně každej s každým. No - usmíváte se, takže vidim že víte vo co jde. Takže Jitka řekla, že se děcko bude menovat  po mámě.

No - a to už se vozval šťoural Pepa - nehledejte ho tu, už je po něm, šťoural kam neměl a narazil na mutanty - že prej co když to bude kluk?

No a to se do toho vložila Jitčina kámoška Věra, že prej kluci víc kopou, že to bude holka. Pak se přidalo pár dalších lidí a už to jelo. To víte, po večerech není do čeho píchnout, takže se rozproudila debata, vlastně až hádka. Žádný ultrazvuky už po válce nezbyly, takže není jak pohlaví děcka dopředu zjistit.

A když jsme našli ty barevný papíry, to bylo teprve vono. Však jsem viděl jak jste byl z toho vyvalenej, když jste sem dorazil...Samolepící barevný papíry sme našli, v tom supermarketu. Takže kdo si myslel že to bude holčička nalepil si červenej, kdo kluk tak modrej.

A sázky se uzavírají. Všechno z doby před válkou je příšerně cenný, to jistě víte a lidi se začali sázet. Všecko to zapisuje starej Jarda - von dělal před válkou v nějakým úřadu.

A vy jste jedinej přežil tu epidemii, že? No to máte obrovský štěstí, že jste se dostal zrovna k nám, a dvojnásobný štěstí že zrovna v den kdy Jitka rodí. Tak na co vsadíte. Na kluka? Na holku?"

Stařík konečně domluvil. V louči očazené hlavní místnosti krytu se shromáždili všichni lidé. Už předtím jsem pozoroval, že se mnozí z nich hádají a gestikulují a nyní mi starý pán vysvětlil proč.

"No -já nevím.." řekl jsem opatrně.

"Co je to nevím? Nemůžete nevědět. Neutrálové nám kazili partu, takže každej z nich buď vsadil na jednu z dvou možností, nebo se musel zvednout a jít hledat jinej kryt. Radím vám, vsaďte na kluka jako já, je to tutový. Prostě jděte támhle k tomu dědkovi - starej Jarda, víme? - a ten vám připlácne modrej papír. Pokud to bude kluk, dostanete konzervy, kerý nám ještě zbyly ze supermarketu. Pokud ne,

smůla. Vaše puška se stane majetkem našeho klanu. "

Hmmm... zdálo se, že budu muset opravdu na něco vsadit. Vsadil jsem na holku, protože stařík který mi radil kluka mi byl celkem nesympatický. Jakmile viděl červený papír na mém svetru, hned si odsedl. "No správně, holka to bude, ste rozumnej, cizinče" ozval se mi za zády hlas. Chtěl jsem něco namítnout, když tu jsem uslyšel gong.

"Je tu Jitka! Už to na ní de!" slyšel jsem z davu před sebou.

Na pódiu v centru sálu se objevila strhaně vypadající žena  (ale kdo dnes nevypadal strhaně...) Při samotném porodu jsem odvrátil hlavu, nemusím vidět všechno, že?

Potom jsem zaslechl zvuk, který jsem neslyšel již velmi dlouho -dětský pláč - a podíval jsem se, jak tedy dopadly naše sázky.

Modří zajásali: "Má pindíka! Vidíte ho! Chlapeček!"

Vtom se však kdosi ozval: "No jo, ale co to má vedle něho?"

Sál ztichl. Všichni vytřeštěnýma očima hleděli na dítě.

Malý hermafroditek se rozhlédl po okolí a znovu začal plakat.

 


1 názor

evalota47
09. 05. 2005
Dát tip
teda lidi ,podle nálady - tak nebo tak. Ale vážně -po vší tý hrůze se něco narodilo - dítě -krásný a roztomilý-berme ho se vším všudy a mějme ho rádi,vypadá to,že budoucnost není beznaděj,ale naděje.....a humorný to bylo taky.Já se vážně utipuju,ale tíííííííp.

Spvrivs
22. 08. 2002
Dát tip
Teda musím přiznat, protože Tě znám, že jsem v poslední třetině začal tušit, že by to mohlo dopadnout nějak takhle. Rozhodně je to fajn nápad. Akorát slohově mně to připadá trošičku hutny... :-)))

Seregil
02. 08. 2002
Dát tip
Drsnej závěr. Ale hustý. *p)

Kami
02. 08. 2002
Dát tip
A jelikož genová tentononc (aby zjistili, zda má tvoreček XX nebo XY) už asi taky nebyla, tak hermafroditek žije spokojeně až dodnes :o)*

Miki
01. 08. 2002
Dát tip
Nápad je fakt dobrej.

Carodej
01. 08. 2002
Dát tip
*

Deltex
01. 08. 2002
Dát tip
Ty vole! *!

Zly
01. 08. 2002
Dát tip
Dobrá pointa, líbí!*

Print
31. 07. 2002
Dát tip
:-)***!!!

ikarka
31. 07. 2002
Dát tip
*

Josefk
31. 07. 2002
Dát tip
jako SV :-), T

Kombajn
31. 07. 2002
Dát tip
heh :))))))))))))) kruty.. jako vzdy :))) *!

Ludvoděj
31. 07. 2002
Dát tip
něco jako když Lojza Fafejtů vypráví ve špeluňce u Pavouka svuj sen:) tip

Tracy
31. 07. 2002
Dát tip
Hernajs, himbajs, co se všechno nestane. Za obojetníka máš ode mě *

Albireo
31. 07. 2002
Dát tip
Nápad za všechna eura. *

Gastarbajtr
31. 07. 2002
Dát tip
to je výborný!!!! V

Jeanne
30. 07. 2002
Dát tip
ten závěr mě dostal..dobrý! *

galaxy
30. 07. 2002
Dát tip
Moc se mi to líbí. I když mám radší hepíky :-)*

Armand
30. 07. 2002
Dát tip
:)*

:o)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru