Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

D.Medřická o mamince

07. 08. 2002
1
0
992
Autor
Meggie

Můj kamarád mi nedávno vytkl, že dávám na Písmáka málo pozitivních děl. Marku, já na ně prozatím nemám sílu, náladu ani myšlenky. Ale extra pro tebe jsem vybrala něco krásnýho a pozitivního - vyprávění jedné z našich královen herectví, kteou hluboce obdivuji a mám ji za vzor, Dany Medřické o svém dětství, otci a hlavně mamince... Snad vás to stejně jako mě pohladí po duši a vyloudí úsměv na tváři...

  ,, Říkalo se o mně, že jsem vzorná holčička - těžko soudit. Já sama musím přiznat, že to bylo trochu jinak. Že jsem velice často měla neodolatelné nutkání provést něco, nebo alespoň zúčastnit se něčeho zakázaného. Ale byla ve mně jedna zábrana, která vždycky a za všech okolností zvítězila: za nic na světě jsem nechtěla rozhněvat a zarmoutit maminku. Ano - maminka byla největší láska mého dětství. Začátek a konec všeho. Byla to síla, která mě uchránila od všeho zlého, do čeho si jinak tak často dítě namáčí ten svůj čumáček. Maminka byla moc krásná, vlídná a ušlechtilá - já ji hluboce obdivovala a nikdy bych jí nedokázala udělat bolest. A tak vlastně  mé vzpomínky na dětství jsou jediným velkým vyznáním lásky. Bohužel je už maminka neuslyší. Ale ona o mé lásce věděla - vždyť tak předobře do poslední myšlenky to své dítě znala, vždyť nebylo na světě nic, s čím bych za ní nedokázala přijít. Jako úplně malá s těmi všemi odřeninami a nepatrnými bolestmi, které vždycky provázela otázka :,,Mami, není to nic?" A stačilo jen její ujištění, že ráno zase bude všechno dobré, a nic - jakákoliv bolest - mě nemohla přesvědčit o opaku. Později, když těch starostí a bolestí - zas jiného rázu - přibývalo, zase ve všem byla útočištěm. Nikdy jsem od ní neodešla s nepořízenou. Vždycky dovedla hlavu zvednout a vždycky mi poradila. Byl to ten nejvzácnější, nejobětavější a nejvěrnější kamarád. Nemusela jsem nikdy vyhledávat pro své první zvědavosti a představy nepoznaného, lákavého a jen tušeného života ucho a "rady" spolužaček. Měla jsem maminku, která dovedla vysvětlit. Kolik ran mi tím ušetřila! A přitom měla tolik svých starostí. Táta od rána do hluboké noci pracoval, aby nás uživil a aby mohl bratr, který byl o osm let starší, studovat. Kouzlila všude. V kuchyni, s penězi, dobrou náladou i tím, že jsme oba byli vždycky jako ze škatulky. A ještě byla vždycky ochotná ke každé legraci. Pořád se smála. (Dneska  už vím, jak to asi často bylo těžké.) A hlavně nic nenařizovala, jenom poradila - a my jsme ji oba poslechli. Ano, dokázala vykouzlit z ničeho veliké věci, dokázala připravit nejrkásnější prostředí. Měla jsem tedy radostné, zářivé dětství - beru z té doby sílu do dneška a ve všech svých nejhorších chvílích se k němu vždycky znovu utíkám. A dodnes slyším: ,,Ale jdi, děvečko, to nic, to přejde..."

 

 


Albireo
09. 08. 2002
Dát tip
Když to není Tvoje vlastní, dej to aspoň do rubriky Citát.

Meggie
09. 08. 2002
Dát tip
Albeiro: už se stalo! :o)

Čolito
08. 08. 2002
Dát tip
Jako bych četla o své mamince... TIP*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru