Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rozhovor

08. 08. 2002
9
0
2080
Autor
Shellinka

:o) Napsáno asi 1998 v pohnutí smyslů, ve tři hodiny ráno po probuzení ze zvláštního snu. :o)

Znám tvoji tvář. Vídám tě tak strašně málo a přitom jsem pořád s tebou. A tebou. Dívám se na svět tvýma očima, hladím tvými dlaněmi. Někdy se chci smát a smích jde z tvých úst. Někdy křičím žalem a tobě tečou slzy. Někdo ti ublíží a já cítím bolest. On tě líbá a já umírám láskou. A která z nás ho miluje? Já určitě, ale ty? A kterou miluje on? Zná náš obě, ale kterou má raději? Můžu s tebou dělat cokoliv a ty to děláš. Chci pohnout ruku a tvoje prsty se hýbají, chci zpívat a tón vychází z tebe.

 

Já nemám tvář. Tvář je jen pojem a tělo výmysl přírody. Se všemi smysly a funkcemi, svaly a tepnami, kostmi a orgány. Neuvěřitelná soustava malých “niců”. Tak malých že je to nic, ačkoliv to je něco. Poskládány do sebe tvoří nicy lidské tělo, které má spoustu chyb. Proč byste jinak museli nosit brýle, abychom my viděli, proč byste museli smrkat a ležet v nemocnici se zlomenou nohou a umírat v našich bolestech, když nicy vyžere rakovina? Která vlastně není nic jiného, než že se ty malinkaté částečky zbláznily a už nedělají, co by měly.

 

Vidíš – nejsi dokonalá. Jsi křehká jako čínský porcelán, ale nic necítíš. Až se stane to, co se stát musí, protože to chtěl Bůh, nebo příroda a ty se jako důsledek jejích zákonů rozpadneš na malé kousíčky a zbude z tebe prach, co budu dělat já? Zemřu s tebou? Budu žít dál – zbytečně, protože bez tebe nic nedokážu? Kam půjdu a budu vůbec chodit? Co budu cítit a nerozplyne se pocit dřív než vůbec stačí vzniknout? Když už tu nebudeš ty? A můžu já vůbec zemřít? Když vím, že smrt je, když nevnímám a už nikdy nebudu? Budu snad létat ve vzduchu? Ale jak, když to neumím? Nemůžu ani ležet na zemi, protože jsem to nikdy nedělala. Děláš to ty a já to nedokážu. Co budu dělat bez tebe? To, že teď sedíš a píšeš způsobuji já, ale jak budu psát, až budeš mrtvá?

 

Ačkoliv nemůžu zemřít, s tvojí smrtí umírám. Co způsobilo, že nevím, jak udělat, abys byla nesmrtelná, stejně jako já, přestože tě potřebuji, aby se dalo mluvit o životě? Já nikdy nezemřu, ale proč neumím vymyslet, jak udržet při životě tebe?

 

Jsem také nedokonalá a nedokonalost nám oběma způsobuje konec. Smrt. Kdybys byla bez chyby, já bych byla věčná. Kdybych byla bez chyby já, přišla bych na to, jak tě věčnou udělat. Kde mám hledat lék na nedokonalost? Abyste nemuseli nosit šaty a boty, protože nám je zima, chodit do práce a poslouchat nadřízené?

 

Protože jsem nedokonalá, nevím, kde hledat řešení nedokonalosti. Promiň, mrzí mě to. Teď tě bolí hlava, protože to chce příroda. Pokaždé, když ti dám zabrat. Je mi líto, že se jednou budeme muset rozloučit, protože jsi jediná, jediná na světě, komu můžu skutečně věřit. A taky jsi jediná, koho bych měla bezvýhradně a stoprocentně milovat. Protože jsem nedokonalá, miluji Ho víc. Víc než tebe a hůř – víc než sebe.

 

Přesto neexistuje nikdo, koho bych potřebovala víc než tebe. Bez tebe je Nic. Kdybych tě neměla, jsem Nic. Kdybys ty neměla mě, jsi také Nic. Až se na tebe budu ráno dívat tvýma očima do zrcadla, budu se smát absurditě civilizace a přírody.

 

A budu moc ráda, že tě mám…


Silvita
14. 01. 2005
Dát tip
perfektní perfektní perfektní perfektní perfektní .."kurna, já psát jako ty" ....chjo!

Shellinka
14. 01. 2005
Dát tip
Ty to fakt čteš celý a všechno? :o)) Seš hodná. :o) A to je to tak strašně starý. :))

Silvita
14. 01. 2005
Dát tip
ctu, protože si mě moc zaujala:) jsem nenasytná tvou tvorbou:)fakt

Entrée
14. 01. 2005
Dát tip
velice velice krásné .... tohle přesně chápu a chce se mi plakat ... chybí tu tolik dobrých děl jako je to tvé ...tip

Shellinka
14. 01. 2005
Dát tip
To snad zase ne, ale moc děkuju za upřímný názor!

Entrée
14. 01. 2005
Dát tip
ano

Sniper
22. 04. 2003
Dát tip
Zajímavá úvaha a krásnej závěr!

poblito
23. 08. 2002
Dát tip
uplně upřímě..toto je opravdu povedené..A na to že si to psala ve tři docela optimistické :)) ******

*

kecyblil
10. 08. 2002
Dát tip
Chce se mi psát. Doopravdy hrozně moc, ale přečtu si to ještě jednou. . Nemám sílu. Ale něco tam nehraje, a pokud o to někdo bude stát, tak to najdu. Teď snad jen, že je pár hrozných výrazů v tom odstavci o "nicech" - nevím kolik, třeba jen různé modifikace tohohle. Jinak mi to nepřipadá špatný, nějak se tomu ale zdráhám uvěřit

Shellinka
09. 08. 2002
Dát tip
Moc děkuju! :o))

Danny
08. 08. 2002
Dát tip
perfektní úvaha! vynikající tip

RadeX
08. 08. 2002
Dát tip
Ano! K tomu není co dodat... snad jen jeden velikánský TIP !

Annika
08. 08. 2002
Dát tip
Aj mna boli hlava....a chcem, aby tu bol so mnou......t*

gASK
08. 08. 2002
Dát tip
..tak tohle je jedním slovem úžasný...ačkoli mi tam některý kousíčky trochu skřípou stejně sem to přečet na jedno nadechnutí čtyřikrát a pokaždý našel něco novýho..takhle pojatá duše se mi líbí mnohem víc než v knihách o psychologii.... ..moc líbí:)... a TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru