Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Otisky II.

09. 08. 2002
5
0
1499
Autor
Francois

3. srpna 1969 - 3. srpna 2OO2.....

 

Chtěl hledat její obraz bosých nohou ve studánce,

našel jen kapky rosy v zažloutlém, tlejícím listí,

objímal jen tmavomodrou noc uschlého věnečku.

 

Toužil v blikotavé záři topících se světlušek

stisknout polibky její ztrouchnivělé tělo,

v nejhorší vteřině jejího bytí.

 

Tolik chtěl vrátit ten letní den, tu bolest,

vysvobodit její křišťálovou duši

ze zajetí skleněné rakve.

 

Léty mu zcela vyschly slzy, kropící mazlavou hlínu,

jen letní, voňavé,  těžké koule deště,

poskakovaly po plamínku svící.

 

Najednou se mu zachtělo u ní už zůstat, navždy.

Bezbarvě bledá, šedivá, stárnoucí tvář,

byla ponořena do těžké, rozpukané země.

 

Zas objímal její voňavé, heboučké tělo,

pohlédl do jejích posmutnělých hnědých očí,

dívky ve svatebním rubáši, ve vlasech korálky.

 

Zašeptala: Pojď blíž, mé slunce, do mé duše.

Zůstal. Na tváři její horký dech.


tyčinka
21. 10. 2002
Dát tip
krásné otisky, i když bolestivé T

Francois
27. 09. 2002
Dát tip
Kominík, Philae: Mnohem více než nějaké kritiky bolí to, co jsem se tady, byť podle některých zcela neuměle nebo nevím jak, pokusil napsat, totiž bolestivou pravdu. Celý život vlastně nepíši o ničem jiném. A moc se nesvěřuji, až donedávna to patřilo vše jen jí a mě, možná pár přátelům. I tady je příjemné najít zpřízněné duše. Děkuji, moc a moc.

Philae
26. 09. 2002
Dát tip
je to nádherný, tak mocně opravdový a ty kritiky bolí až kslzám i mne Francois!...***

kominík
11. 09. 2002
Dát tip
Velký smutek.***

Francois
27. 08. 2002
Dát tip
aRmida: Díky, pochopil jsi to velmi dobře.

aRmida
26. 08. 2002
Dát tip
řekl bych, že je to dost velká bomba.asi obraz nějakého otřesného zážitku...jak rád bych se mýlil.vytýkat přemíru přívlastků zde myslím není na místě.docela to mnou zacloumalo.rozhodně s tipem.

Francois
19. 08. 2002
Dát tip
Keciblil: To je pouze úhel pohledu, co každý objímá. Jinak díky. Jeanne: Celkem velmi pochopila, díky. Přívlastky? Nevím, mám odjakživa problémy s přechodníkama.

Jeanne
18. 08. 2002
Dát tip
Píši teprve krátce, ale i tak si dovolím autore a pánové kritici vyjádřit svůj skromný názor. 1. rubáš + korálky- korálky dle mě nejsou myšlenkový návrat do mládí, ale ve spojení se slovem "rubáš" vyjadřují smrt -pravděpodobně smrt mladého člověka.To dle mě vyjadřuje i strofa Tolik chtěl vrátit ten letní den, tu bolest, vysvobodit její křišťálovou duši ze zajetí skleněné rakve. Tak přemýšlím, zda pocit ze smrti se dá vystihnout "svižně" Zpracování tímto způsobem je asi záměrem.. 2. jsem ochotna připustit, že by míň přívlastků nebylo na škodu 3. hlavní myšlenka je skryta tak, že ji lze odhalit až po několikátém přečtení, to ovšem není na škodu. 4. Název Otisky je tedy na místě, neboť co může v duši zanechat větší otisk než něčí smrt. Celkově na mě báseň působí depresivně, smutně, beznadějně, což je asi autorův záměr. Možné téma již tisíckrát zpracované ,ale toto na mě působí, že to snad vytrysklo z nitra autorova. T*

Francois
09. 08. 2002
Dát tip
Podíváš-li se na můj věk, jsem už taky omšelý, takže píšu omšelé věci do omšela..... Jinak díky.

kifkov
09. 08. 2002
Dát tip
Tak u mě takhle Františku...když sem to četl neubránil jsem se několika uchechtnutí...pak koukám na kritiky....aha aha vysokej věk...trošku mě to zarazilo, čekal bych nějakého školáčka... ale nakonec jo odpovídá to....veršíky jak z babiččina památníku. Pán asi bude ctitel krásy češtiny (voňavé, heboučké, ještě mi chybí červeňoučké). Adjektiva nejsou špatná věc, ale čeho je moc toho je příliš...pravý vrchol pak asi je:"jen letní, voňavé, těžké koule deště, poskakovaly po plamínku svící." Proto Františku ač si tvých stříbrem ojíněných skrání sklánějících se nad věky přešlými klávesnicí vážím, nemohu než mávnout rukou. Nebudu učit starýho hada syčet.

kecyblil
09. 08. 2002
Dát tip
Měl jsi tam Františku zůstat, a nedovolávat se pochopení u takových kifkovů. Ostatně, hned se podívám, čemu všemu by se dal chlapec naučit. Svůj pocit jsi skutečně nevyjádřil nejšťastněji. Výrazy jsou někde příliš literární, chtělo by to ubrat přívlastků. Přemýšlej, jak by sis to řekl ve skutečnosti: Zas objímal její voňavé, heboučké tělo, pohlédl do jejích posmutnělých hnědých očí, dívky ve svatebním rubáši, ve vlasech korálky Namátkou jsem vybral tento odstavec: objímá se např. pružné tělo, heboučkého se spíš dotýkáš. Proč byli oči posmutnělé, rubáš taky není zrovna mladistvý výraz, na rozdíl od korálků. Pokud to má vyvolat dojem myšlenkového návratu do mládí, chtělo by to vyjadřovat se svižněji a méně literárně.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru