Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

GRRRRAMMMMSKAAÁÁÁ

10. 08. 2002
2
0
1147
Autor
inari

Naprosto nečekaně na mě zaútočila z klavíru. " Ano, kladívkem po hlavě a desku do ruky.Tak na ni! " řeklo si zřejmě moje 50tileté pianino. Můj stařík je už značně senilní a sklerotický. Často zapomíná zvedat klapky a struny střílí jako pružinky z propisky a tak mi vážně brnká na nervy. Pak já s nervy v kyblíku a s šroubovákem v ruce se mu šťourám v žaludku a přitahuji lanka onoho složitého organismu. Milovaný Kryštůfek pod mými ladnými prstíky vyluzuje zvuky - prapodivné. Prachsprostě se mstí, a to velmi sladce. Jeho disonantní nelibozvuky a falešné oktávy byly oceněny deskou (gramo).
Protentokrát jsem si tak z lidušky nesla noty, desku a pocuchané nervy a zbyteček rozumu a bojový úkol. Cestou jsem si čistě naladěna prozpěvovala Osudovou, i když byla slyšitelně mimo můj altový part. Tahle skladbička ale vystihovala mojí pozici: " Máme vůbec gramofon?". Radši nepomyslet na zápornou odpověď! To bych pak akorát mohla povozit Leoše Janáčků na prstu jako na řetízkovém kolotoči. Možná bych časem dosáhla rychlosti talířů v cirkusových představeních, nebo jejich výkonnosti: 5-6 desek. Nápad je to ryze praktický. Debussy by se setkal s Čajkovským a Beethoven s Janáčkem. A Dětský koutek  by se ocitnul v Ruském kostele, Slavíček by cvrlikal jako Tanec sněhu a Eliška by se prošla po Zarostlém chodníčku. Vznikla by časově úsporná díla neboli výcuc. 4 v jednom. Posluchač by byl dozajista spokojen.
Bohudík, možná bohužel, byl náš gramofon schovávající se na půdě mezi různým starým haraburdím odhalen. Prvorepublikový krasavec si ale netyká s elektrikou, je na ruční pohon. Čistě teoreticky to znamená, že vaše metabolická energie se přemění v hybnou sílu pohánějící všechny ty pásečky a hřídelky a jehly a bůhvíco ještě. Praxe je jiná. Výrazně. Točíte tou zatracenou klikou jako šílenec až se vám orosí čelo jako půllitr piva a vyrábíte šum. Nejdřív gramofon sípe, prprprská, prpraská a šššeptá a šššumí a huhůhůčíčí a brrručí a jojká a píská a škytškytškytá a škruntá a sssyčí a a a . Až se konečně hlavička s jehličkou zakousnou do černého talíře. Jak bude představení pokračovat záleží na samotném výlisku. Mezi drážkami se tísní jak romantické melodie, tak objemnější Maryša i  šmoulí vesnička.
Moje deska patří k těm hudebním. Tedy aspoň podle žánru. O její hudebnosti bychom diskutovat. Místo Malé noční hudby zní z trouby disko trysko. Poklidná Smetanova Vltava se rázem podobá rozvodněné Amazonce a rozbouřeným tsunami. Varhanní fugy zase pozbyly svojí vážnosti a důstojnosti - teď nejspíš dobíhají rychlík. Oktávy se už nerozvalují přes osm tónů, uskromnily se na 7 a ždibec. Tercia a jiné lahodné akordy nás nyní tahají za uši.
Ani nechtějte slyšet, jaké psí kusy dokáže deska provést s verši! Sloky se krrrououtí  akooo Lochnessskaáá, vlnvlnvlní jakjak o střřřídavý proud. Rým se potácí na divokém moři stop a jehlička padá přes palubu o 106. Mácha se v hrobě obrací.
Byl pozzzdnííí včer, pppprvní mááááj
veeečernííí mmmáj bl lsky čassss
hrrrdlčin  zval ku hrrrčin zvlku hhrrrkukuku lááásce hlas
kddde boorvy  zzzavavavaněl hááááj

Intonace roztřesená stejně jako ruce zkoušeného a přeskakující jako hlas pubescentního mutující mladíka…Kam se hrabou dokonalé kazety a CD a DVD? Já mám ráda každou inovaci a změnu. Nikdy se nenudím. Jo, a vo tom to je…

 


 


inari
11. 08. 2002
Dát tip
To je v pohodě. Díky za tipa:-)))Fakt si cením toho, jak krásně kritizuješ...vždycky se píše většinou chvála, ale já mám radši tvrdou kritiku - říct co si myslíš na rovinu. A to ty umíš! :-) No, jo, citoslovce se budu snažit omezit....

kecyblil
11. 08. 2002
Dát tip
Ježiš, to je krásné. Takhle být oceněn :-) Děkuji ti. Dosud mě většinou uráželi (pravda, že asi v 75 procentech případů zaslouženě). Hned se musím pochlubit mému jedinému zastánci z krušných začátků, Standovi Vašinovi. avi Aby mi to nakonec nevlezlo do hlavy. Musíte mě hlídat :-)

kecyblil
11. 08. 2002
Dát tip
Sbírám další kritiku, stoupám po žebříčcích :-) Ba ne, jen mě zajímalo, jak se řekne zpychnout takovým tím frazeologizmem. A jak se píše frazeologismus. Tedy: vlézt do hlavy to mám pocit není, lézt na mozek se mi nelíbí. Nevím.

kecyblil
10. 08. 2002
Dát tip
Připadá mi to moc literární a stylově nevyzrálé. Omezil bych ti citoslovce. A celkem je to trošku o ničem. Kdybys prozradila, co vám vlastně paní učitelka zadala napsat, odhalila by se aspoň originalita tvého řešení, za kterou hlavně si sklidila ve třídě úspěch.

Annika
10. 08. 2002
Dát tip
nic v zlom, ale tiez mam z toho akysi chaossssssssss........

inari
10. 08. 2002
Dát tip
Tak zaprvé, žádný úspěch jsem nesklidila. Jestli si myslíš, že píšu "slohovky" ( jak Ty tomu říkáš) na povel, jsi úplně vedle.Témata si vybírám zásadně sama a škola s tím nemá nic společného. Za druhé. Možná se Ti zdá, že je to o ničem. Pro mě každá nepatrná blbůstka, znamená hodně. Já se třeba trochu zvláštním úhlem pohledu koukám na svět. Hážu na papír jenom postřehy nebo zážitky, které se mi staly, nebo by se mohly stát...

kecyblil
10. 08. 2002
Dát tip
No, promiň. Byl jsem včera už dost unaven. Aspoň že je má kritika vtipná. Dal jsem si teď práci tomu porozumět a každopádně je to na tip. Fakt se mi líbíš. /*

kecyblil
10. 08. 2002
Dát tip
I když některé z citoslovcí nesou víc pečeť experimentu než vyzrálé literární kvality. Ale kdo z nás tu neexperimentuje. A tahle výhrada je fakt jediná :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru