Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dějství devatenácté - Řeka

26. 08. 2002
19
0
3133
Autor
m11

 

DĚJSTVÍ DEVATENÁCTÉ - ŘEKA

 

            Stopadesátý cigáro chutná jak vytažený z kanálu. Opilý pijavice před i za barem se zákeřně smějou a paranoia námi zvesela mává. Rezignovanej jak syfilik, kterej se nemůže vymočit. Bratři v kristu se dusí zvratky a svět se hroutí do spirál, který mizej v nenávratnu, opojený a propojený, vydojený a znásilněný. Bodový světla do tlam naháněj hrůzu a venku co nevidět začne novej den. Kolikátej vlastně den?

            Svině sedí na nábřeží, na rozflákaný lavičce a čumí na temnou řeku, od který mu do ksichtu šajnujou lampy z protějšího břehu. Trpělivě čeká, až se rozmlžej. A oni se rozmlžej, protáhnou se a odplujou směrem k teplýmu moři. A už se nikdy nevrátěj. Snaží se vajglama strefovat mezi špricle pseudobarokního zábradlí, a ani to se nedaří, zábradlí vede nad řekou sedm tři. Údery zvonu odpočítává mocnejma hltama z opatlaný lahve hodně laciný imitace rumu. I ten námořník na vinětě je poněkud falešnej. Dvě tři čtyři hořký slzy na tváři, jo, ještě to jde, není nejhůř. Jaký to je, dojíždět cigára ledabyle utnutý majetnějšíma spoluobčanama, ukecávat mladý šmudly o zbytečný drobný, děkovat jim se zaťatejma zubama, chcát na nárožích a srát v putikách, kde si o klíče od hajzlu nemusíš říkat nerudnejm barmanům. Jaký to je, celý dny nežrat. Ne, že by nebylo co, ale žaludek nechce. Jaký to je, ve tři ráno vstát (z molama prožraný matrace) po několika probdělejch nocích, a jít do centra vymlátit spánek z několika kapek lihu? Jaký to je, když klepky buď nefungujou, anebo ti je nikde nepředepíšou. Kolotoč s ohňostrojem, odkud se každou chvíli utrhne nějaký děcko a opíše třicet metrů nad zemí elegantní oblouk a dopadne přesně mezi nic netušící rodiče s rozlomenou lebčičkou. Není nejhůř.

            Ježek, kterej cupitá kolem lavičky Svině, tak dlouho, dokud ho nepřemůže zvědavost a hlad, že nakoukne u zábradlí do řeky. Pak tam spadne, letí pět metrů rovnou do tý temný řeky, kde dobrou půlhodinku plave. No co, stejně by skončil pod kolama. V celým Mrtvým městě je slyšet jenom šplouchání jeho paciček. Kdyby byl den, určitě by po něm chuligáni házeli kameny.  

            Jedna moc milá holka mu nedávno řekla, že její kluk skočil z okna a je mrtvej. Řekla mu: no co, stalo se. Prostě jenom další lidská tragédie.

 


Nicollette
18. 01. 2005
Dát tip
Není nejhůř. (podobně sem to cítila) moudrá to milá holka *

ten jezek. na nabrezi. kdyz byla atmosfera jak v obdobi divadel. tip jeste za alter ego´.

wooxy
18. 01. 2004
Dát tip
"... kolotoč s ohňostrojem, odkud se každou chvíli utrhne nějaký děcko a opíše třicet metrů nad zemí elegamtní oblouk a dopadne přesně mezi nic netušící rodiče s rozlomenou lebčičkou. Není nejhůř." To neni nejhorší. Neni. Protože je to výborný!!!! (" V celém Mrtvém městě je slyšet jen šplouchání jeho paciček...") tip

rostock
31. 07. 2003
Dát tip
posledni veta.......ses mistr poslednich vet.......to mam rad.....T

aRmida
04. 12. 2002
Dát tip
ježek je super. skoro stejně jako celá povídka*

j_i_r_i_k
13. 11. 2002
Dát tip
Jo, tohle se z toho vytřískat dalo... Fakt dost dobrý...

Rook
18. 10. 2002
Dát tip
Výborný... Scéna s ježkem mi naopak přijde jako vyvrcholení... Super... Tip...

Josefk
24. 09. 2002
Dát tip
síla !

Schlange
17. 09. 2002
Dát tip
dobrý

Narvah
12. 09. 2002
Dát tip
*! Je to dobry. Jazyk je podobnej Burgessovi. Jeho dilo Mechanicky pomeranc by se ti mozna libilo...

Print
11. 09. 2002
Dát tip
Jako žiletka! *!

Rowenna
06. 09. 2002
Dát tip
Ty brďo, to je opravdu skvělý. Napadají mě zbytečná slova, tak aspoň tip.

Rowenna
06. 09. 2002
Dát tip
Teď jsem si přečetla kritiky, ne, ten ježek tam sedí. Mě aspoň tohle dostala, to šplouchání jeho paciček - a ten časovej údaj - dobrou půlhodinku. Až mrazí.

Katerina
06. 09. 2002
Dát tip
mne se tam ten jezek taky libi

Cirilla
05. 09. 2002
Dát tip
holčičky maj rády drsný věci (něžně) HA - HA - HA (ďábelský smích) *

Mozart
29. 08. 2002
Dát tip
na tom přece nezáleží, jestli se to stalo.. jde o to, nakolik reálně to působí. jistěže tě velmi poznamenalo vidět pád nešťastného ježka do řeky, ale v kontextu povídky je to směšné a pitomé.

Paranoicus
29. 08. 2002
Dát tip
Hmmm!

Marco
28. 08. 2002
Dát tip
... reálně syrový ! Tip °)

Mozart
27. 08. 2002
Dát tip
super... jasnost, tvrdost.. cesta břitu.. plus, co by se rozhodně mělo ocenit jsou určité obraty a slova, která používáš. je to netradiční jazyk mezi tím vším.. atd.atd. ...tak trošku básnický vliv... podobné věci jsem vnímal u bukowského...určité okamžiky, kdy do textu řadil až skoro veršné věty. a co mi nesedí? " s rozlomenou lebčičkou..." trochu to motá jazyk a ještě bych asi vynechal scénu s ježkem.. ta působí trošku ulítle... jo, jo... rovnou přejít k té jedné..moc milé holce.. to je pořádný kopanec závěru. rozhodně tip.

m11
27. 08. 2002
Dát tip
nojo....ta scéna s ježkem...jenže ono se to fakt stalo..........

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru