Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Příběh se šťastným koncem

Výběr: Stanislav_Vašina, hermit, Monty_Python, Dero
27. 08. 2002
16
0
5405
Autor
gd

Lucinka a Karlíček se seznámili během studií na filosofické fakultě. Oba byli podivně vyčouhlí, oba měli brýle a jasnou představu o trvale udržitelném rozvoji. Nejedli maso a chodili vysypávat odpadky o pět bloků dál, kde stály kontejnery na tříděný odpad. Ty se sice později bez jakéhokoliv třídění vyvezly na stejnou skládku jako ostatní smetí, ale to Lucinka s Karlíčkem nemohli vědět.

   „To je to nejmenší, Lucinko, co můžeme udělat pro svoji planetu.“

   Měli na svůj idealismus právo, bylo jim lehce po dvacítce a kdy jindy by měl člověk být idealista, než když je mladý. Intenzivně se zajímali o svět okolo sebe a nenechávaly je chladnými křivdy, jichž se civilizace s navyklou lhostejností dopouštěla na afrických dětech, zvířátcích a dalších tvorech s dojemně smutnýma očima.

   „Je mi z toho tak těžko, Karlíčku.“

   „Mně taky.“

   Bohužel nemohli smutnookým nešťastníkům nijak pomoci, před půl rokem si pořídili vlastního dojemně nemohoucího tvorečka. Byl jim drahý, velice drahý – plínky, dupačky a tisíce dalších zdrobnělin krutě zatěžovaly jejich už tak dost napjatý rozpočet. Živitel rodiny dokonce na okamžik zauvažoval o tom, že by se vzdal mizerně placené, ale útěšně harmonické práce v antikvariátu a zaprodal se nějaké globální korporaci.

   „Přece nebudeš smažit hranolky v MacDonaldu?“

   „Ale něco jíst musíme, Lucinko…“

   Hranolky to rozhodně nebyly. Brambory sice pravidelně tvořily základ jejich jídelníčku, ale při jejich přípravě se hospodyňka vždy vystříhala používání oleje. Vařené brambory střídmě posypané bazalkou mnohem lépe odpovídaly její představě o ekologické stravě. Lucinka s Karlíčkem se prostě snažili žít v harmonii se svým okolím a na oplátku očekávali, že toto okolí bude podobně přívětivé k nim.

   „Žít a nechat žít. To je naše heslo. Viď, Lucinko?“

   „Ano, Karlíčku.“

   Bohužel toto heslo nesdílel jejich soused, pan Rumpík. Lidi nesnášel odjakživa, ale co mu utekla žena s jednonohým invalidou, proměnil se jeho vztah ke světu za zašedlými okny v čirou antipatii. Radostné švitoření Karlíčka s Lucinkou, občas prokládané rychle utěšovaným dětským pláčem, ho dohánělo k nepříčetnosti, a tak každou volnou chvíli věnoval zlepšování zvukové izolace mezi jeho mrzoutským 2+1 a garsonkou lásky.

   „Miluješ mě, Karlíčku?“

   „To víš, že ano.“

   Jeden výčepní mu poradil, aby společně sdílenou stěnu obložil kartóny od vajíček. V potravinách proto za dvacku koupil od skladníka štos prázdných kartónů a večer je začal přitloukat ke zdi. Měl to rozpočítané tak, že udělá deset řad po patnácti kartónech, ale ještě nedokončil ani první řadu a už se ozvalo drnčení zvonku. Na chodbě stál ten obrýlený ňouma a za ním jeho družka jemně pohazovala děckem v náručí.

   „Co chcete?“

   „Dobrý večer, pane Rumpík. Jenom jsme vás chtěli požádat, jestli byste to bouchání kladivem neodložil třeba na víkend. Budí to naše miminko.“

   Rumpík nenáviděl slovo „miminko“.

   „Noční klid je od desíti.“

   „My víme, pane Rumpík, ale přeci jenom… Moc vás prosíme.“

   „No jo. Uvidím, co se dá dělat.“

   „Děkujeme. Opravdu děkujeme.“

   Rumpík se vrátil do obýváku a posadil se do křesla. Pořád držel v ruce kladivo a čekal, až se vedle utiší povzlykávání toho jejich „miminka“. Když byl konečně klid, vstal a začal přitloukat další kartón. Netrvalo dlouho a dítě se opět rozplakalo. Rumpík se spokojeně zašklebil a snažil se sladit rytmus svých ran se štkaním mrňouse za zdí. Už se těšil, až to bude hotové, a on bude mít svatý pokoj od té zatraceně harmonické rodinky.

   „No tak, miláčku, nebreč…“

   „Jak může ten člověk být tak bezohledný, Lucinko?“

   Rumpíkovi šla práce od ruky, netrvalo ani hodinu a celá stěna byla pokrytá hrbolatou vrstvou kartónu. Z vedlejšího bytu už nebyly slyšet žádné rušivé efekty, ale nebyla to zásluha vajíčkové izolace – mladá rodina rezignovala a odešla přespat ke Karlíčkovým rodičům. Zbytečně, protože Karlíček se jako obvykle nepohodl se svými rodiči a hádka spící dítě znovu probudila.

   „Vidíte, co jste udělali!“

   „No bóže, aby ses z toho smrada nezbláznil…“

   Rumpík zatím seděl před televizí a věnoval soustředěnou pozornost sázkovému tiketu. Zrovna říkali čísla středečního tahu a on měl čtvrté pořadí. Mizerných pět stovek, ale stejně ho to potěšilo.


Dero
08. 10. 2004
Dát tip
Jako obvykle - excelentní. :o)) *v

Náhodou.. Pan Rumpík je jedním z nejlepších herců v mosteckým divadle! To náhodou vím, jsem odtud.. A navíc si s divadlem tak trochu sama zahrávam... Přesto je to docela zajímavé.--

pampelin
12. 03. 2004
Dát tip
*

JASAN
27. 01. 2003
Dát tip
To taky docela jde.

nin
30. 08. 2002
Dát tip
ta kravata je strašlivácká, určitě k ní nosí i oranžový froté ponožky DO SANDÁL a trenky s velrybama, rebecco sorry, z našich plánů nic nebude, nejsem černovlasej brejlatej chlap :-) (když jsme tuhle mluvili o těch podkuřovacích titulech od Písmáků, mně Ziggy nedávno povídal, a to několikrát za večer, že vypadám jako Julia Roberts, keby bola perverzná - i když vlastně nevim, jestli je TOHLE podkuřovací titul :-) - no já jenom, aby sis nemyslela, že jsem brejlatej černovlasec, a marně se netěšila... :-)

gd
30. 08. 2002
Dát tip
reb: ano jsem do sebe zahleděnej. občas je to zajímavý pokoukání. občas nuda... tak to chodí.

nin
30. 08. 2002
Dát tip
no vidiš, takovou hubu nemám, ale ty voči, to je vono, to jsou přesně ty mý... no tak... by mě zajímalo, proč tady dneska při každý příležitosti a pod každým dílem a zprávama a vším rozjíždím svý sexuální chutě? nejsou ňáký fleky na sluníčku nebo na měsíci nebo nevíte?

gd
30. 08. 2002
Dát tip
Podle údajů, který jsou k dispozici tady, je sluneční slabá. Asi to bude hormonama.

Wopi
30. 08. 2002
Dát tip
ale na mě to dneska taky ňák leze

Wopi
30. 08. 2002
Dát tip
jestli to nebude MORMONAMA

gd
30. 08. 2002
Dát tip
Ty mnohoženče. Abych to nebonznul.

gd
30. 08. 2002
Dát tip
Kdo na tebe leze? Nin?

jehostara
30. 08. 2002
Dát tip
já se taky těším, až na mne gd vleze...

Voni mají mormoni i pohlavní hormoni? Fíha!

Mormon koná úkon doma nečekaje na kondoma Stačí kapka, už v tom lítá mormonka pak čápa vítá.

gd
30. 08. 2002
Dát tip
Bože. Asi se odborníci s tím sluncem sekli. To jinak není možný.

gd, já jsem na tom jako Earl z Red Meatu. Pro mě svítí ČERNÝ SLUNCE. A je tam POŘÁD. My vyšinutý blázní už to holt máme tak zařízený. :o)

nin
30. 08. 2002
Dát tip
sv: tohle dáváš taky Dáše na stůl? wopi: to jsem ráda, že v tom nejsem sama ale tydlencty průzkumy jsou úplně mimo, páč nejsem žena to už spíš ten muflon to jsou voni mufloni kondoni jim nevoni sodo magoroma sado masoroma gd bude brzo doma

Btw. ... jakou potřebu má Dáša? Patří mezi těch 35% žen, co by to chtěly víc než 1x denně???

nin
30. 08. 2002
Dát tip
ještěže je pátek, to zas bude mufloňátek odcházím relaxovat zdar po víkundu

Deltex
29. 08. 2002
Dát tip
gd... jako obvykle... skvělé:o) *! Každý pětikilo dobrý:o)))

Wopi
28. 08. 2002
Dát tip
miluju příběhy se šťastným koncem... venkoncem....

gd
28. 08. 2002
Dát tip
já taky... většinou ale končej špatně, tak jsem si jeden pozitivní musel napsat sám. co si člověk neudělá...

Wopi
28. 08. 2002
Dát tip
jo, to řikají všichni, jichž koníčkem jest autoerotika :)

gd
27. 08. 2002
Dát tip
Musíš se rozhodnout sám, jestli budeš stát na straně dobra, nebo zla. Já už se, jak vidno, rozhodl. Každý pětikilo dobrý.

Josefk
27. 08. 2002
Dát tip
zde jsou slova zbytečná, je to prostě o lidech a sedí to, nejsem ani optimista, ani pesimista :-)) veselý to ale není :-( omlouvám se, že jsem vám skočil do řeči :-)))

hermit
27. 08. 2002
Dát tip
t v * skvěle napsáno

nin
27. 08. 2002
Dát tip
gd, skvělý, ó spisovateli! (fandim taky Rumpíkovi, protože Karlíček mi připomíná jednoho známýho :-)) - ***

Já nefandím nikomu, já věřím v přirozený výběr, ona už si příroda sama vybere vítěze... Kromě toho, že fandím milému gd, a mocně jej tímto chci povzbudit k další literární činnosti: Piš, chlape bídná, ať je tady něco pořádnýho ke čtení, ne samý ty blekoty a mekoty! *

Ženatej
27. 08. 2002
Dát tip
:-)))

siti
27. 08. 2002
Dát tip
gd - měl jsi tu pointu zvednout minimálně na 10 000,- , pro někoho je halt pětistovka málo... Típ..

nin
27. 08. 2002
Dát tip
Rumpík (né Rumplík) je skvělý jméno, už jenom proto je třeba mu fandit - mimochodem, v naší ulici má paní pejska Lumpíka :)))

Ho hó. Tu ho máme. Jiří Rumpík, člen uměleckého souboru divadla v Mostě!

A což teprve tohle! 18.07.2000 20:50 Zranění si vyžádají nejméně týdenní pracovní neschopnost Moderátor Rumpík skončil zmlácen a okraden Otřesem mozku, vylomením zubů a modřinami po celém těle skončila sobotní potyčka jednoho z moderátorů rádia OK Daniela Rumpíka se skupinou skinheadů. Daniel kromě dvou předních zubů přišel také o mobil a klíče. Jeho zranění si vyžádají nejméně týdenní pracovní neschopnost. K incidentu došlo pár hodin po skončení promo akce "OK Den" v Pardubicích. "Vracel jsem se domů a vidím několik holých lebek, jak bezdůvodně kopou do cikánského chlapečka," popisuje Daniel. "Zastal jsem se ho!" Potom události nabraly rychlý spád. Ač svými 186 centimetry a docela mohutnému tělu budí v kolektivu rádia zasloužený respekt, na skinheady to nestačilo. Dále si pamatuje jen útržky. "Probudil jsem se ráno kolem šesté hodiny před domem jako nějaký bezdomovec. Příšerně mě bolela hlava a potom jsem si uvědomil, že mi chybí oba přední zuby," pokračuje ve vyprávění. "Bylo mi jasné, že v tomto stavu jít vysílat nemohu." Událost vyvolala v redakci nemalé pozdvižení. Vzhledem k dovoleným se totiž jen s velkými obtížemi hledali lidé, kteří by za Daniela moderovali. Situaci nakonec zachránilo roztažení služeb stávajícím moderátorům. Každý z nich bude až do úplného Danielova uzdravení vysílat šest místo čtyř hodin denně. Pátrání po pachatelích útoku podle policie i nadále pokračuje.

gd
27. 08. 2002
Dát tip
Abych to vysvětlil... Můj spolužák na základce se jmenoval Rumpík, jeho otec hrál v místním divadle. Možná to je ten samej, co je teďka v Ústí. Odstěhovali se, už je to dávno.

gd
27. 08. 2002
Dát tip
DOPRDELE. TEĎKA JSEM SI PŘEČETL TO O TOM MODERÁTOROVI BEZ CHRUPU!!! TO JE ON, TO JE TEN SPOLUŽÁK. DANIEL RUMPÍK, PARDUBICE. TO MUSÍ BEJT VON!!!!!

Takže na tý fotce je otec tvýho spolužáka?

gd
27. 08. 2002
Dát tip
Otec na fotce a syn bez zubů. Hustý. Co se člověk nedozví.

nin
27. 08. 2002
Dát tip
tak to je dobrej džouk, nebejt Monty tak vtipná, nikdy by se gd nedozvěděl o osudech rodiny bejvalýho spolužáka :-)

gd
27. 08. 2002
Dát tip
Hele Monty... Mohla bys tam vylovit něco o jiným spolužákovi, jmenoval se Kacafírek? A ještě jeden, jmenoval se Nohejl, ale pak se přejmenovat na Třasáka, Nohejl mu přišlo blbý. A další se jmenoval Boris Dimitrov, ale jeho matka se provdala za chlapíka, kterej se jmenovat Turek. Boris Turek - nesmíš se divit, že byl trošku šikanovanej. Koukni se po něm, mám o něj trochu strach... Uděláme sraz po letech.

Nohejl - Třasák... to je zajímavý... měl třes nohou? :o) Mrknu se ti na ně, ale teď se momentálně jdu najíst. Tak vyčkej. Stejně ten sraz už dneska odpoledne asi nestihnete.

gd
27. 08. 2002
Dát tip
OK. Když to počkalo patnáct let, tak se to nezblážní, když se sejdeme s Kacafírkem, Rumpíkem, Třasákem a Turkem až zejtra.

Třasák - že by VENCA? Vážení přátelé, překulil se měsíc, slovenská koruna šla dolů, Martin Černý konečně vyhodil tyrkysové sako a Venca Třasák stále ještě nepřestal utírat Jakubovi zadek. Další povedenou událostí je, že máte před sebou další číslo Trhače, které Vámpomůže udržet hladinu adrenalinu v těchto pochmurných podzimních dnech. Hned v úvodu bych Vám chtěl poděkovat za Vaše příspěvky a to jakfinanční, tak písemné. Přesto Vás ale hned zapřísahám : pište, pište, pište! Podobných historek, o kterých v našem plátku čtete, jste jistě zažili také dost, tak se s námi o ně podělte nebo nám alespoň nahoďte téma a my už tomu dáme náležitou formu, žádné strachy. Jako bonbónek pro příští čísla chystáme rubriku "Retro", ve které Vám přineseme nejlepší příhody let minulých. A nyní už jen čtěte, rudněte a bledněte. S pozdravem Přátelský Sršáň KACAFÍREK - tohle asi nebude ono, že? KACAFÍREK, Loutkářský soubor, vedoucí František Žalud, 0455/632009, 0608/407114 Tak že by... todlencto? V minulých letech už třikrát v Kutné Hoře koně s nákladem pivních sudů jezdily, ale nemělo to nikdy dlouhého trvání. Problém byl totiž hlavně sehnat tažné koně, které si poradí i s těžkým nákladem. Že je naložený vůz i s urostlým kočím a majitelem koní Tomášem Kacafírkem pořádně těžký, o tom není třeba pochybovat. "Sudy, vůz a my dva se závozníkem, to je dohromady skoro pětatřicet metráků," počítal povozník z nedalekých Červených Janovic. Urostlý Baron i jeho kolega Šimon ale vypadali jako opravdoví koňští siláci. Není divu, protože navíc pomáhají svému pánovi tahat dřevo z lesa. Jejich den začíná brzy ráno, kdy je Tomáš Kacafírek naloží do své avie a odveze do Kutné Hory. Pak ale začíná práce - musí objet celou řadu hospod, od centra města až po periferii v Sedlci nebo na sídlišti. "Zatím to zvládají, i když ze začátku se trochu báli aut. Teď si už zvykli," chválil své koně Kacafírek. Koně ale nezásobují jen lokály a restaurace, ale také třeba supermarket jednoho velkého obchodního řetězce. Vidět stát koňský povoz, představující zašlé doby, před takovým nákupním střediskem, naopak symbolem moderního konzumního života, je příjemně absurdní podívaná. Spřežení si už během krátké doby zvyklo, že je terčem pozornosti všech kolemjdoucích i řidičů. "Někteří jsou občas nervózní a troubí, že je zdržujeme," smál se kočí. A Turek... že by udělal takovou kariéru?

Anebo... Paul J. Turek, MD Director, UCSF Male Reproductive Laboratory Dr. Paul Turek is an Assistant Professor of Urology and Director of the UCSF Male Reproductive Laboratory. As a specialist in male reproductive medicine and microsurgery, Dr. Turek evaluates the male partner and provides medical or surgical therapy as needed. He also performs processing and functional testing of sperm. Dr. Turek joined the UCSF Fertility Group in 1994. He received his medical degree from Stanford University Medical School in 1987 and served a six-year residency in Urology at the University of Pennsylvania. He then completed a one-year clinical fellowship in Male Reproductive Medicine and Microsurgery at Baylor College of Medicine. "The best fertility care that can be delivered is personalized care tailored to the individual or couple. This is only achieved by having expertise not only in all facets of reproductive science, but by also having a keen, working knowledge of the complexity of human feeling. This is the kind of care we at UCSF provide."

gd
27. 08. 2002
Dát tip
Boris ne Kenneth J. Turek. Hledej dál. Kacafírek je mimo. Třásák nebyl Venca ale Bohouš... A vlastně ještě jednoho Bohouše jsme měli v ročníku - Ducháčka. Já vím, nemáš to lehký, ale opravdu si vážím tvýho úsilí. Abys viděla, že si tě vážím, klikni si sem a zadej do pole pro vyhledávání USAF. Vyhodí ti to empétrojky s pochodama oficiálního bandu americkejch leteckejch sil. Klikni na libovolnou z nich (doporučuju Air Force Blue) a až se ti otevře stránka, klikni pravým tlačítkem na link s písničkou a ulož si to na disk. Příjemný poslech!

Turek byl původně Dimitrov, ne? Jako ten Bulhar, co na něj Němci svedli ten požár v Reichstagu. Tak proč by teď nemohl bejt Kenneth J. místo Borise? Jestli zahnul kramle do USA, určitě by se Borise zbavil, zní to... příliš rusky.

gd
27. 08. 2002
Dát tip
Co USAF? Líbí?

Danny
27. 08. 2002
Dát tip
*

idle
27. 08. 2002
Dát tip
*

Katerina
27. 08. 2002
Dát tip
Nahodou v Belgii jsou docela casta jmena jako Dimitri nebo Serge a nikomu to divne nepripada (mne jo!) - a vubec uplne nejcastejsi jmeno je Jan...!

jehostara
27. 08. 2002
Dát tip
***************************************************************************

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru