Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Svět informystiků III

29. 08. 2002
12
0
7239
Autor
Danny

pokračujeme v seriálu...

Harry Hacker vypráví:"Kdysi, před dávnými a dávnými časy, žili v zemi zvané Atlantida dva programátoři. Oba dostali od šéfa ten stejný úkol, napsat program, bohužel dnes již nikdo neví k čemu měl sloužit. První z nich napsal uživatelsky líbivou aplikaci, ale s nedomyšlenou strukturou a nestabilním jádrem. Druhý napsal spíše strohé, avšak flexibilní rozhraní se stabilním jádrem. Jejich šéf byl zrovna na druhém konci Atlantidy, takže ti dva se celý den hádali, čí projekt vybere. Bohužel však druhý den byly dny Atlantidy sečteny - kontinent zanikl v bouři vln. Než se potopil do vlnobití, křikl jeden z programátorů na druhého: 'Kolego, náš spor bude pokračovat jindy a jinde.' Za velmi dlouhou dobu se oba programátoři znovu narodili - jsou to Linus Torvalds a Bill Gates." Harry domluvil. Tu se jeden z žáků zeptal: "A kdo je dnes ten šéf" Harry Hacker se usmál: "Tím šéfem může být každý z nás: sami si rozhodujeme co budem používat."

Harry navázal další, krátkou příhodou:
"Charles Babbage měl zvláštní sen. Byl z něho úplně zmatený. Měl totiž sen, že hrál Dooma. Avšak v jeho době žádné počítače neexistovaly, tedy ani Doom ne. 'S tím musím něco udělat' řekl si Charles a sestrojil první počítač od zničení Atlantidy."

Jeden programátor, žák Harryho Hackera, neměl žádnou partnerku. Jednou vyvíjel prográmek, který chtěl dát na net. Do Nápovědy, do sekce Problémy přidal položku "Jsem sama a je mi smutno." Odpovědí byl krátký konejšivý text a autorův e-mail. Program byl volně šiřitelný, tedy se hodně rozšířil po inetu a jeho tvůrce dostával spoustu nabídek a prožil bohatý a vášnivý život.
"Vidíte jaké jsou výhody volně šiřitelného software :-)" pravil k tomu Harry Hacker

Jeden uživatel Windowsů zkoušel CDčka z počítačových časopisů tím způsobem, že všechno nainstaloval a pak teprve vybíral co se mu hodí.
"Dám to tam vcelku a pak si vyberu." říkal vždycky. To však není správný postup, protože po odinstalovaných nepotřebných programech mohou v systému zůstávat zbytky a dělat neplechu.
Není divu že tomuto člověku tuhnul počítač. Přišel proto za Harrym Hackerem. Harry mu hned nabídl pytlík kandovaného ovoce. Muž si ho vzal, ale zjistil, že ovoce je promícháno s uhlím. Tázavě se podíval na Harryho a ten odvětil: "Dal jsem vám to vcelku a vy už si pak vyberete." Muž pochopil, usmál se a poděkoval.

Jeden admin velice obdivoval novinky nových Windows jako je vzdálený přístup a diskové kvóty. Začal se mu však zdát divný sen: nejdříve Kryštof Kolumbus, který jásal že objevil Nový svět, a potom vikingský vojevůdce jak si ťuká na čelo.
Nevěděl co to znamená, dokud se nezeptal Harryho Hackera. Odpověď zněla: "Vikingové objevili Ameriku dlouho před Kolumbem. Stejně tak ty věci, které na Woknech obdivuješ jako novinky, jsou v UNIXových systémech již přes dvacet let."
Jakmile tohle uslyšel, byl admin osvícen.
j_i_r_i_k
21. 01. 2003
Dát tip
Tak tohle už je mnohem lepší, fakt geniální... Hm, proč Tě vlastně chválím, to je nošení broučků do wokýnek, ale když holt někdo umí...

velrybka
21. 01. 2003
Dát tip
a nejen v případě woken a unixu... např znám výrobce který prodává usb kabel pro propojení dvou PC a k tomu dodá jednoduchý manažér... za tisíc poctivý Kč... tak jsem si koupil kabel za kilo a použil standardní prográmek. Tady možná nejde o to kdo nato kdy přišel, ale kdy přišla ta správná chvíle nato použít jeho vynález... A taky umět si ho prosadit.. že?...:-(

hurvinek
02. 01. 2003
Dát tip
mam firemni comp a tuhnul v dobach kdy na nem nebyl stahnutej ani pismak domu...... ani ti vikingove vedeli ze kdyz to o objeveni ameriky pusti do sveta bude z toho jenom pruser a tak to zatloukali

Spvrivs
11. 10. 2002
Dát tip
*! :-)))

:-) *

Toxman
04. 09. 2002
Dát tip
Wopi: Souhlas. Záleží na spoustě věcí, třeba taky na tom jak se sejde železo (a jak si s tím W poradí - výrobky firmy ATI zaslouží vlastní zmínku :). Já osobně Linuxák nejsem (i když jsem si kolikrát říkal, že to prubnu a Linux má mé sympatie), jenom nejsem úplně spokojen s programy (a cenou) Brýlatého Billa (o kterém píše Paranoicus :). Zatím je Linux nepříliš uživatelsky přívětivý a výrobci programů na něj vesměs kašlou...

Print
03. 09. 2002
Dát tip
*!

Toxman
03. 09. 2002
Dát tip
Wopi: Nechci se hádat o tom, který system je lepší a který ne, ale je pravda, že W98, zvláště ve spojení s IE5.x (nebo nižší :) Dokáže padnout dost rychle. Když jsem ladil nějaké VRML soubory, padl IE (a posléze i W98) průměrně tak na páté obnovení souboru (i po kompletní renovaci systému). A nesvádějme to na plug-iny, protože plug-in (i kdyby už byl blbě napsaný) přece nesmí narušit ani stabilitu hostitelského programu, natož pak celého systému. Tebou popsané zásady pomůžou výskyt problémů sice eliminovat, ale bohužel nikoliv ani zdaleka odstranit. Je fakt, že když někdo používá v kanceláři Word Outloook Express někdy Excel :o), tak tolik problémů mít nebude jako ten, kdo bude chtít třeba stříhat zvuk nebo video či hrát hry. :o))

Wopi
03. 09. 2002
Dát tip
Toxman: náhodou... na kompu mam dost her (prakticky vše závodní, co existuje, neb jsem na to maniak), několik programů na muziku a práci se zvukem (neb jsem i na to maniak) atd. :)) Holt záleží na konkrétním případu. To, co uvádíš o pluginech, zní logicky a souhlasím. :)) Jen se nějak nemůžu smířit s tím, jak Lunuxáci pořád útočí na Win, když dobře vědí, že to nikam nevede. Dokud mi na Lunuxu nepoběží 30 závodních her v nadupadé grafice a nebudu moct tvořit muziku, neni mi na nic, i kdyby spadnul jednou za století. :)))))))))

Danny
03. 09. 2002
Dát tip
Para: Chlape, já se neflákám, abys věděl... pracoval jsem doma na své revoluční povídce

MM
03. 09. 2002
Dát tip
může být! líbí se mi lehce zenový nádech! kandované ovoce!!! *!*

Danny
02. 09. 2002
Dát tip
Paranoicus: něco novýho tu mám, ale to se netýká našeho tématu... Jinak, mrkl ses už na přísloví v Céčku a v Karlovi ?

Danny
02. 09. 2002
Dát tip
Paranoicus: odpověď na Tvoje díla je v přípravě... nechci to uspěchat abych to nenapsal blbje...

Danny
01. 09. 2002
Dát tip
Paranoicus:a co tohle?

Paranoicus
01. 09. 2002
Dát tip
Dost dobrý, Danny, ale nějak to flákáš. Vzchop se, chlape a dej něco do placu!
Držte si klobouky, červený i ostatní, řítíme se do středověku!!!

Gastarbajtr
01. 09. 2002
Dát tip
pane jo...líbí, i když jako běžnej uživatel používám Windows98 a Explorer5.0 :-)))) *!

Wopi
31. 08. 2002
Dát tip
A znovu a znovu opakuji: Windows padají lidem, kteří instalují kreknutý hry a stahujou kdejakou pí..vinu z inťáku, Win98 nebo Win NT 4.0 s legálním softem jsem neviděl lehnout - a to mam pod sebou 250 počítačů s uživatelema průměrně s IQ slepice... modrou obrazovku jsem viděl naposled před 4 lety u jednoho počítače plnýho černot.... nebejt Dannyho připomínek, ani nevim, že existuje. :))) Přijde mi to, jako kdyby si stěžovali lidi, co montujou 1 auto ze 4 na součástky, že jim občas chcípne. :)) Win - rulez!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Paranoicus
30. 08. 2002
Dát tip
Jo, kde se potkají lidi od počítačů, dřív nebo později se začne kecat o práci. To přežiju. Ale když se z toho stává málem náboženství, začínám koukat, kde nechal tesař díru. Takže Danny, spustíme to hned a naostro?

Armand
30. 08. 2002
Dát tip
rire: proč se ptáš, to bývá u avíza napsáno, kdo ho posílal. Pokud jde o mě, nepamatuju se, že bych kdy tak činil .-)))

Toxman
30. 08. 2002
Dát tip
No jo... ten náš Harry :-))*

Lyryk
30. 08. 2002
Dát tip
let's WinDowns .-)))

JohnieBass
29. 08. 2002
Dát tip
Tohle je pro mne méně srozumitelné, ale má to šmrnc! Zejména předposlední část je perfektní, téměř moderně bajkoidní! JB

Armand
29. 08. 2002
Dát tip
*** .-)

rire
29. 08. 2002
Dát tip
3kovizraky kdo mi na TOHLE dal vizko, armande ?

Deltex
29. 08. 2002
Dát tip
*!

Paranoicus
29. 08. 2002
Dát tip
A k čemu byla Vikingům ta Amerika?

Danny
29. 08. 2002
Dát tip
Paranoicus: dobra otazka :)

Paranoicus
29. 08. 2002
Dát tip
Co mi jsou platný kvóty v uživatelsky nepřátelským systému? Já potřebuju, některý z mých dětí nezaflákalo harddisk blbostma, ale současně aby si mohly zahrát například DeusEx (než by se vraždily navzájem) ...

Paranoicus
29. 08. 2002
Dát tip
Danny, víš Ty vůbec, co je to DeusEx?

Danny
29. 08. 2002
Dát tip
Paranoicus: hmmm... to bude asi nejaka hardwarove akcelerovana 3d strilecka... to na svy slaby masince neutahnu .... (jsa chudy student mam pouze P120 bez 3d karty...)

Danny
29. 08. 2002
Dát tip
...a muzu ja za to ze vyrobce (tusim Eidos) nevyviji hry pod Lin ? To je zalezitost softwarove podpory a ne samotneho systemu, imho...

Danny
29. 08. 2002
Dát tip
pod L by si mohly zahrat treba Quake III, co ja vim....

Paranoicus
29. 08. 2002
Dát tip
Jo, slušnou střílečkou s možností stavby a programování vlastních misí neopovrhnu nikdy. Kde se nechá stáhnout, když je free?

Danny
29. 08. 2002
Dát tip
Paranoicus: rikal jsem snad ze je to free? Rikal jsem jen ze je to pod Linuxem :) Linuxova binarka je free, napriklad: http://rpmfind.net//linux/RPM/freshrpms/guinness/quake3/quake3-1.17-1.i386.html ale musis k tomu dodat data z CD, viz ta stranka...

myrinda
29. 08. 2002
Dát tip
;-)) ehm, tiiiip :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru