Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Casanova

Výběr: Stanislav_Vašina, Monty_Python
05. 09. 2002
29
1
3739
Autor
horák

Casanova

 

„A kolik, žes to měl, Horáku, ženskejch?" hučel do mě dál Ríša Pinc, kterého jsem náhodně potkal ve městě, a on mě týden před začátkem školního roku zatáhl do Rybárny, kde nalejou i nemluvňatům. „Doufám, že víc, než jsi vypil piv."

Zahleděl jsem se na dvě své a čtyři Ríšovy čárky.

„A kolik jsi jich měl ty?" zkoušel jsem protiútok.

„Hele (škyt), já se ptal první. Myslíš od nás ze třídy anebo celkově? Celkově devět a od nás ze třídy byly tři," nečekal Ríša na rozvinutí otázky.

Došlo mi, že řada je na mně. Uvažoval jsem, jestli mám přiznat ty, které jsem chtěl líbat (Plačková, Tyrichterová, Hofmanová), a ty, které jsem držel za ruku (neznámá v kině - dala mi za to facku). Nakonec jsem do statistiky zahrnul všechny, o kterých se mi v posledním týdnu zdálo (šestkrát o Plačkové, jednou o nadmíru vyvinuté Valchové).

„Jestli jsem dobře počítal, tak jich bylo sedm," pronesl jsem potichu a rychle zdvihl půllitr, abych zakryl rozpaky.

„To je docela slušný, ale tušil jsem, že na tom budeš o něco hůř než já. Byl někdo od nás ze třídy?"

„To víš, myslíš, že chci někoho zkompromitovat," zatvářil jsem se ochranitelsky a zadíval se na obrazovku, po níž se proháněli fotbalisté Liberce a AC Milán.

„Ale neblbni. Já ti prozradím svoje zářezy, ty mně ty tvoje a budeme si kvit. Přece se neprásknem. Nejsme svině, ne?"

Tak Valchovou mi nesežere, určitě i ji má ve svém seznamu. Předhodit mu nějakou chudinku se mi také nechtělo. Pak mi svitlo. V červnu od nás ze třídy odešla Hanka Procházková. Krásná brunetka s neuvěřitelně zakřivenými boky a ňadry. Dokonce jsem ji jednou zval do kina. Sice odmítla, ale mile se na mě usmála. Možná to někdo zahlédl a mohl spustit nějakou šuškandu.

„Ona k nám už teda nechodí, ale párkrát jsme to zkusil s Hankou Procházkovou, než od nás odešla."

„Ty vole, to je slušný. Tu bych chtěl taky. Tu jsem si nechával nakonec. Holt na ni dojde v jiným životě. Kam se to odstěhovala? Někam k Rychnovu, ne?"

„Jo, někam tam," zatvářil jsem se unuděně.

„Copak, copak. Nerozešli jste se v dobrým?"

„Nebylo to ono. Byla dost nešikovná. Vůbec neměla fantazii. Všechno to bylo jen na vnější efekt," pustil jsem se do charakteristiky své krásné, ale bývalé spolužačky.

„To já měl teda více štěstí. Ale stejně ti to závidím. Třeba Míša Valchová, co ta všechno umí. Pak jsem měl ještě Simonu ..."

„Sýkorku, jo?" zamrazilo mě při pomyšlení na spolužačku, s kterou jsme se znali už z mateřské školky.

„No, a Vodolánku. Ta je má sice ..."

„Je mi to jasné," nechtěl jsem už dále rozvádět podrobnosti.

 

„Já už půjdu. Ani jsem se před tím nenajedl," zvedl jsem se po dopití třetího piva. I tak mě bude máma zase očuchávat jako ohař.

 

xxx

 

„A vítám mezi námi naši staronovou žákyni Procházkovou."

Měl jsem dlaně na obličeji, tep 150 a systolický tlak ještě o něco vyšší, už když vstoupila Hanka do třídy. Poté, co mi třídní Kůlová potvrdila mé tušení, jsem málem zkolaboval.

Navíc na mě Ríša Pinc spiklenecky mrknul.

O hodinu později již kolem Hanky obzukoval.

Na konci vyučování mi poslal vzkaz: „Něco ji naučím. Pak ti ji vrátím a už si nebudeš stěžovat."

Nebylo zbytí. Počíhal jsem si na Hanku při jejím odchodu z jídelny.

„Hanko, musím ti něco říct," vyhrkl jsem a zatvářil se co nejvážněji.

„Jestli chceš jít do kina, tak tentokrát zvu já tebe. Ale nejdřív ti musím říct něco já."

Byl jsem vývojem zaskočen.

„Musím se ti přiznat s jednou nepěknou věcí. Chtěl mě do kina pozvat Pinc a já mu nakecala, že spolu chodíme a že o něj nemám zájem. Fakt o něj nemám zájem. Zkoušel to vždycky na všechny ve třídě a pak o nich vykládal bludy. Já vím, taky jsem si o tobě vymýšlela, ale snad ti to tím kinem vynahradím. Neřekla jsem mu o tobě nic špatného. A cos chtěl ty mně?"

„Já? Já jsem tě chtěl pozvat do toho kina."

 


1 názor


Nicollette
15. 03. 2004
Dát tip
takovej příjemnej konec.... piš romány pro dívky:-) *

JASAN
03. 02. 2003
Dát tip
Nojo, Horák. Ten nikdy nezklame. :-))))

jo, libi moc!!! *

Rimmer
06. 12. 2002
Dát tip
Tak nevim... Kotvald. Ty deníky bych si moc rád přečet, ale nemám tady na to klid ani čas. Jestli máš tyhlety "zpopularizované" verze deníku v samostatných souborech, přines bych si disketu... No jo, "Lhostejnost" je jeden z mých nejoblíbenějších.

Rimmer
05. 12. 2002
Dát tip
Odkud máš ty memoáry? Z knihovny? Povídka ode mě narozdíl od TESTu vyžaduje příběh a především pointu. V tom vůbec nejsem zběhlej... TEST je jenom taková okecávačka, nevyžaduje žádnou dějovou linii... A co ten inspirátor Horákova spolupijana? Uhodl jsem to aspoň?

horák
05. 12. 2002
Dát tip
Neuhodl. Kinga jsem měl půjčeného z Městské knihovny, tak si ho zkus netem zarezervovat, ještě nevím, kdy se tam dostanu, ale musím do Vánoc nebo budu zase sponzorovat.

Rimmer
04. 12. 2002
Dát tip
Nevím jistě. Mohl bych jenom tipovat... Hartman? No, nepolepšil... víš co, nejsem si jist, zda by nám Praha zaslala grant, pokud by k nim dorazilo dnešní číslo s "Výměnným pobytem" a lesbickou povídkou na předešlé straně. Když by zjistili, že nás čtou i desetileté děti... no, osvěta musí být. "Casanova" se mi líbil moc. Nechtěl jsem svůj estetický dojem retardovat zbytečnými slovy. Dokonce ve mně vzbudil touhu po vlastní povídkové tvorbě a vlastních hrdinech, ale nějak se pořád nemám k tomu, abych začal. Kdys vlastně napsal prvního Horáka a kterej to byl?

horák
04. 12. 2002
Dát tip
První jako horák byly Vosy, ale motiv je první ve Lhostejnosti. Nějak bych se nebál té nevýchovnosti dnešního čísla. Horák je v náznacích a od primánů výše se nic nového nedozvědí (primány neučím). Lesbická povídka je napsána bývalou terciánkou. Nic úchylného, v Praze dobře hodnotili právě otevřenost, neupjatost. Dostali čísla, kde bylo třeba hodnocení učitelů, bylo to fakt pozitivní. Povídky piš, myslím, že v tom vynikneš, akorát se v nich musíš naučit tu zkratku, kterou používáš v testu. Mimochodem - už jsi koukal na mé nové deníky? Třeba v nich ta zkratka je vidět - před týdnem jsem se v tom pižlal, od pondělka už píšu jenom to, co lidi jsou schopný číst. Četl jsem teď Kinga -Memoáry o psaní - nic moc, ale pár dobrých rad by se ti z toho určitě hodilo.

Rimmer
27. 11. 2002
Dát tip
*

horák
27. 11. 2002
Dát tip
Rimmel: ty jseš někdy tak ukecanej. jo, to je ten Horák, co jsem nakonec místo něj dal ten Výměnný pobyt. Asi jsem si moc nepolepšil, jak jsem odtušil z tvé reakce. Mimochodem: víš, kdo byl předobrazem Horákova společníka v hospodě?

Narvah
19. 11. 2002
Dát tip
Hm. Fakt dobry. V ktery to bylo tride? Mne pripada, ze je to z prostredi ZS. To se uz tam tak pije a to?... :) *

horák
19. 11. 2002
Dát tip
Ne, to je jako vsazený na gympl, ale téma mě napadlo, když jsme takkhle seděli s mým kolegou, vytahovali se ženskýma, který jsme nikdy neměli - a pak jsme se začali oba děsit, že to ten druhej práskne. Teď to mělo vyjít ve školním časopise, ale asi to tam nedám ani kvůli těm ženským jako kvůli tomu pivu. Ne, že by naši studenti nepili, ale nechci jim to moc legalizovat. Mám už napsaný náhradní díl, vyjde asi ve čtvrtek. Sice se to bude odehrávat v bordelu, ale Horák tam bude jen nedopatřením.

Narvah
19. 11. 2002
Dát tip
Tesim... :)

Zilla
10. 11. 2002
Dát tip
Opět za *!

idle
11. 09. 2002
Dát tip
pekny*

Katerina
09. 09. 2002
Dát tip
*

Na můj vkus moc šťastnej konec, horáče... ale když to v reálu bylo jinak (věřím Standovi, protože on je něco jako Mirek Dušín, taky nikdy nelže a... hm... krásně běží, i když to nedělá moc často), tak to překousnu. :o) *

Megie
06. 09. 2002
Dát tip
Nějak nechápu,jak někdo,kdo takhle božsky píše,může na žlutý ponorce učit bižuli :-) Ale takovej už je život-nepochopitelnej :-) *** Dávám TIP

Annika
06. 09. 2002
Dát tip
paci sa mi ako pises t*

Toxman
05. 09. 2002
Dát tip
Že by měl Horák šťastný den ? K nevíře :o))*

Print
05. 09. 2002
Dát tip
Přesně tak!:-) *!

zip
05. 09. 2002
Dát tip
do pohody, dopohodýýýýý, pane horák ;) lehké naťuknutí červené knihovny, příjemná gradace, vychytáfky, tleskám ;) tipus musí být!

...příjemné čtení...:o)***

Armand
05. 09. 2002
Dát tip
:)*

gd
05. 09. 2002
Dát tip
horák jede!

Seregil
05. 09. 2002
Dát tip
Fajnové počtení... opět bravurní výkon, co dodat? Tip

Rowenna
05. 09. 2002
Dát tip
Vtipné, pobavilo mě to. TIP:

waltr
05. 09. 2002
Dát tip
Docela si mě překvapil, ... dobrý, tip nezapomenu:-)

řásná
05. 09. 2002
Dát tip
:-))))))

Sama
05. 09. 2002
Dát tip
Je to fajnový, s každým čtením lepší, moc se mi líbí ty jemný náznaky, kdo by to pak Horákovi nepřál, že. Hele, a kolik mu je vlastně let? ***!!!

horák
05. 09. 2002
Dát tip
Sama: jak kdy. Jednou to nějak chronoligicky seřadím, ale zatím je nadvěkovej.

Krel
05. 09. 2002
Dát tip
:-))

Shellinka
05. 09. 2002
Dát tip
Horáku, nemůžu si pomoct, patříš mezi mé oblíbené. Ještě jsi mě nezklamal. ;) *****

suva
05. 09. 2002
Dát tip
Jojo, taky bych šla do kina, třebas v OKU dávaj teďkonc Modrej samet, od půlnoci... :c) a pak půjdu přes celou Prahu domů pješky, kiš kiš... Hezky napcaný :c)

Danny
05. 09. 2002
Dát tip
Ty vole... skvělý... gratuluju... tip tady tip nebude stačit... ...tedy můj soukromej Výběr !V!

Zly
05. 09. 2002
Dát tip
dobré..a jak je to dál?*

blbjenka
05. 09. 2002
Dát tip
jojo. ale mě neoblafneš - takovýdle pointy si chlapi dycinky jenom vymejšlej :o) (holky teda taky... ale to sem teď netahejme :o))

JoD
05. 09. 2002
Dát tip
Slohově super, velice povedené neotřené obraty "kde nalejou i nemluvňatům" "máma očichávající jako ohař" apod. Popsané myšlenkové pochody o holkách jsou dost podobné zápiskům z deníku Bridget Jonesové (tím nemyslím neoriginální, ale čtivé a zábavné). Jenom ten závěr, ta pointa... Neviděl já jsem jí v Bakalářích nebo tak něco...?

Gael
05. 09. 2002
Dát tip
Pohodové čtení. S napětím jsem čekala, jak to dopadne. Výrorná pointa a jemný, inteligentní humor.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru