Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Psí život

Výběr: Lyryk
09. 09. 2002
9
0
1970
Autor
unseen

 

Básnictví je výsadou podivínů. Ať už nápadných, vytáhlých, zachmuřených individuí, halících své tragické já do šatů v pestrých odstínech černi; rozverných bohémů hýřících celé noci a dny v krčmách; nebo oněch tichých málomluvných jedinců, jejichž odlišnost je prozrazena pohledem upřeným kamsi na neznámé duchovní obzory. Poetové jsou jiní a ani Jarolím nebyl vyjímkou. Byl básníkem a měl dvě nohy.

 

Možná si pomyslíte - co je tak podivného na dvounohém veršotepci? Nuže, Jarolím byl kromě vytříbeného lyrika také psem. Ne ovšem jen tak ledajakým psem a ne jen tak ledajakým básníkem. Na rozdíl od voříšků, jejichž literární tvorba se omezovala na pouhá epická vyprávění o bitkách a milostných dobrodružstvích v městských parcích, navíc zhusta podávaná v nejhrubším slangu, byl Jarolím, čistokrevný bernardýn, mistrem v popisování těch nejtajnějších hnutí duše.

Jediný západ slunce, ani ten nejštíhlejší měsíční paprsek si před Jarolímem nemohl připadat bezpečný. Se psí urputností se chytil nálady okamžiku a nepřestal ji zpracovávat čelistmi svého srdce, dokud z ní nevymáčkl alespoň sonet.

 

Ve své sbírce měl již několik zlatých obojků držitele Nobelovy ceny za literaturu, nakladatelé a vydavatelé si mohli strhat hřbety pod metráky uzenin, kterými si jej předcházeli a nejedna fena, psí či lidská, proplakala nespočetně večerů nad jeho díly, ochotna vzdát se všeho pro jediné krytí s ním. Přesto nebyl Jarolím šťastným psem.

 

Neklidné hárající srdce umělce mu nedopřálo klidu, vláčelo jej od řeznictví k řeznictví, od nálevny k nálevně, od čubky k čubce bez toho, aby kdekoliv nalezl uspokojení a klid. Jeden den jste ho mohli potkat, kterak povlává městem s písní na pyscích, pár hodin na to se už ploužil příkopem s urousanou srstí, zablešený, vyválený v bahně a svět se chvěl pod pohledem jeho krví podlitých očí.

Z času na čas neovládl své znechucení živými bytostmi a potlačované pohrdání vybublalo na povrch coby zuřivý štěkot nezřídka vedoucí k líté rvačce. Úder pak stíhal úder, zuby se nořily do masa, morda se zalila sladkou krví. Ani relativní tělesné postižení nezabránilo Jarolímovi stát se obávaným bijcem, jehož věhlas v přístavních putykách byl stejný, jako věhlas Jarolíma – spisovatele mezi kulturní veřejností.

 

Ovšem, jak se říká, všeho do času. Po jednom z jeho vyhlášených tahů Jarolím zmizel. Nikdo netušil, kam se tento génius vázané řeči poděl, kde hledat jeho hnědobílou srst, kam poslat autorské honoráře. Literární kritici rozpoutali v novinách a časopisech hysterickou bouři nářku, ředitelé vydavatelství vypláceli horentní sumy detektivním agenturám a dámy si drásaly ňadra zoufalstvím. Vše marno. Bernardýn, zvíře považované mnohými za nejlepšího básníka všech dob, se ztratil beze stopy.

 

Jen pohodný, známý kulturní ignorant opovrhovaný celým městem, chodil ulicemi a potutelně se usmíval.


Petula
26. 09. 2002
Dát tip
Ty!

unseen
16. 09. 2002
Dát tip
Petula: Autorita? Já, kdo je bit vlastním ani ne dvouletým synem a autorita?? Ojojojojoj.... :o)

Gorgona
16. 09. 2002
Dát tip
brrrr :)))*

unseen
13. 09. 2002
Dát tip
Petulí, a tos nevěděla??? :o)))))

Petula
13. 09. 2002
Dát tip
Ne, já myslela, že jsi vážná poetická autorita, a Ty jsi přitom nevážná poetická autorita!!!

░▒▓-_-▓▒░


Petula
11. 09. 2002
Dát tip
Unsííí, promiň, ale Ty jsi BLBOUN!!! :o) «*» ///°o°\\\

Rowenna
10. 09. 2002
Dát tip
A hrubá síla vždycky vyhraje. tip.

Armand
09. 09. 2002
Dát tip
:))* (závěr sliboval více...! - ale i tak se hezky četlo)

clovrdik
09. 09. 2002
Dát tip
pobavilo :-) je to čtivě napsaný a TIP za to :-)

Lyryk
09. 09. 2002
Dát tip
*****

unseen
09. 09. 2002
Dát tip
horák: A na to bacha, já většinou veršíkuju, tak aby ses nelek :o))

Olina
09. 09. 2002
Dát tip
:)))

šmankote... nooo, trochu infantylyš, ale warum ništ, no :)))

unseen
09. 09. 2002
Dát tip
Bebi: no taky sem to psal eště mladej, že jo :o)))

horák
09. 09. 2002
Dát tip
Mám takový divný pocit, že si tě budu muset dát mezi oblíbené, jejichž díla bych nerad opomíjel. Mám tam zatím dva autory (jedním z nich jsem omylem já sám), takže to snad lze bráti jako poctu.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru