Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pamflet pomstám

09. 09. 2002
5
0
2036
Autor
castan

....uz zase prehazuje barvy, ten zatraceny semafor tam tu zelenou nemuze mit snad ani chvilku.... To Aldrin: Pro tebe jsou nasledujici radky. Precti si ye nebo ne, jak chces. :o) Ale budou tu stale. Tak nemusis pospichat. A budou i stale platit. To rest of All: Nekdo mozna trochu pochopi, nejspise ale vetsina moc ne. Tak se na mne moc nezlobte, ale posledni dobou ziji jen jedinym clovekem, mozna to pro nej ted tolik neznamena a ja bych to chapal.

     Jednou mne vyhnali z ráje. Bylo to tam krásné, ale byl jsem tam jen chvíli. Ale bůh mi slíbil, že se tam jednou smím vrátit. Spadl jsem tedy na Zemi. Žil jsem, svým životem, který zase tak za moc nestál. Myslel jsem, že mi bůh lhal, že do ráje už ye cesta zavřená. Ale náhle, když jsem mu věřil už nejméně, dveře se zase otevřely. Začalo svítit zlaté světlo a já šel za tím světlem. Šel jsem, snažil jsem se dost děkovat za to světlo. Běžel jsem za tím světlem týdny, i měsíce. A myslel jsem, že už jsem zpátky v ráji. Ale najednou se ta obrovská vrata prudce zavřela. Přestal jsem věřit, baly to jen krutá hra, myslel jsem si.....

     Tak zpátky do života, chlapče! Vítej! Plul jsem na vlnách, nahoru, dolů, někdy lépe, jindy hůře, většinou hůře. A bylo to jen o málo veselejší než pohřeb. Na pohřbu se lidé alespoň napijí, ale já měl žízeň. Žízeň po takové hlouposti jako ye láska. Tak pomíjivá a prchavá, něco, co má vydržet věčnost, ale zacloumá s tím i kdejaká pošetilá kravinka. Nakonec jsem si zvykl, že žiji sám uprostřed milionu duchů na hřbitově. Někteří mi občas udělali radost, tak jsem se jich držel. Ano, někdy mne také zranili, možná to někdy bolelo i dost. Proto nebudu zapomínat na dobré jejich skutky.

     Když Nad hřbitovem začalo svítat, lekl jsem se, že bůh bude zase hrát krutou hru. Ale Světlo opravdu neodcházelo. Našel jsem si svá štěstí, ve sportu, v hudbě, v práci. Všechno se zdálo být fajn. Když už to ani nemohlo být více fajn, vstoupilo do mého života ještě jasnější světlo, než kdy dříve. Něco tak oslnivého, uklidňujícího, silného a úžasného, že jsem byl jako omámen. Nebyl jsem připraven na takovou porci štěstí. Najednou jsem se v něm topil. Bylo to skvělé, jako bych ani nesměl být nešťastný. A tak jsem zapochyboval. Hned na počátku, bylo to najednou zase těžké. Já dokonce bláhově vybíral. Něco, co jsem si nemohl nevybrat.

    Následoval opravdový život. S někým  něčím, co mi dávalo smysl, co mne posilovalo, měnilo. Ale to nezachrání lidi od toho, aby chybovali. Přiznávám, zhřešil jsem, chyboval jsem. Kdo nedělá chyby? Stále jsem však byl tam, kde jsem chtěl být - v ráji! Bůh vyplnil, co slíbil. Ale jak?! Byl jsem v ráji - byl jsem v ráji, ale hadem! A nabízel jsem jablko Adamovi. Zdráhal se, byl tak skvělý, tak věrný a čestný. Nakonec omotal kolem sebe i hada. Jak by ne? Had ye možná zlý, ale nebyl to had, byl jsem to jen já, zakletý do hada! Byl to trest, trest za mou vlastní nedostatečnost, která mi zabraňovala být mnohem více než právě teď jsem.

     Ano, stal jsem se hadem, ale ne plným jedu, já totiž škrtil. škrtil a dusil jsem Adama, někdy tak dlouho, že nakonec musel vztáhnout své krásné nežné ruce po zakázaném jablku. Byl to hřích, proč ale chutnalo tak zatraceně skvěle? Jak může být šptné něco, co ye tak svělé?

     Mé sevření ale nakonec povolilo. Adam byl silnější a bůh mu odpustil. Nechal jej v ráji a já se musel vrátit na Zemi. Už zase nejsem ani tím neškodným hadem, jako tenkrát. Jsem jen člověk.  Plný chyb, plný špatných ale možná i dobrých vlastností. Ten, kdo čeká na lásku. Ten, kdo má ztrápené srdce. Ten, kdo věří, že tu může být a dávat štěstí. Tak jako jeho skvělý Adam, který již není jeho více. Jako ten Adam, kvůli kterému opravdu dokáže i umírat.

     Víš, Adame... Já tě vážně miluji. Celým svým srdcem, celým svým bytím. Neplivu jed, i když jsem zraňoval. Ale musel jsem se vyrovnat s vlastní bolestí, s vlastním podvodem. Chtěl jsem to udělat se ctí, abych se na sebe směl jednou podívat do zrdcadla. Já myslím, že můžu. Zranil jsem tě, ale svou chybu jsem přiznal, ye mi jí líto a chtěl bych ji napravit a napravovat. Jsem ochoten nést tíhu vyrovnání. A tenhle boj musím každý den sám s sebou vybojovat. Někdy za mnou zase přijď. Až budeš chtít místo hořkých jedů slov ochutnat zase sladké jablko, které možná není ani zakázané. Ale já ti ho už nepodám. Ne proto, že nechci. Proto, že nesmím. A proto, že musím vědět, že ye chceš. Bez výhrad. Bez podmínek. Bez přepínání. Bez výčitek. Bez tvých náhlých smutných pohledů, které mne vždycky tak ničily. Jednou zase budeš sténat pošetile nad vlastní dokonalostí, která se tobě bude jevit jako slabost. A já bych tam u tebe rád byl, abych zase mohl schovat tvou tvář do mé náruči a směl tě chlácholit a říkat ti pravdu - že jsi nejlepší Adam, kterého jsem kdy potkal v ráji. A že na sebe můžeš být hrdý!

                                  **Navždy tvůj Škrtič**


Jeden
01. 04. 2006
Dát tip
To R: Tak co, ještě pořád? :-)

castan
30. 12. 2004
Dát tip
To Jeden: Na nej se neda zapomenout. **R**

Jeden
23. 12. 2004
Dát tip
(Prolog) Neznám tě, ale asi rozumím. (Dílo) Pocitově dobrý. (Tvoje oddanost) Smekám.

castan
20. 11. 2004
Dát tip
Porad jeste tu neni.... A porad mi strasne chybi... Ani o pid mene... **R**

castan
05. 11. 2003
Dát tip
Zoroaster: Ne. Stale tu neni. On umi byt dusledny a vytrvaly. A zasadovy. Proto mne tak pritahuje. Ale ja umim cekat jeste dele. **R**

POMNĚNKAa
29. 06. 2003
Dát tip
*

Kafkas
15. 10. 2002
Dát tip
Ať se všichni hadi učí desatero...

Barbar
20. 09. 2002
Dát tip
T*

Barbar
20. 09. 2002
Dát tip
T*

castan
19. 09. 2002
Dát tip
To Aldrin: Ve skutecnosti chtejí obe totez. Jen jedna to asi nedela spravne. Asi urcite. Tak ted ma co zlepsovat. **R**

Aldrin
12. 09. 2002
Dát tip
Jeste neco,ten had ma dve hlavy.Jedna je privetiva a jedna je jedovata.Jedna se snazi dostat zpet do me prizne a druha me urazi...

castan
10. 09. 2002
Dát tip
Aldrin: Promin. Chtel jsem, aby to ovoce nebylo tak zakazane. Ne aby te dusilo me objeti. Ye mi to lito. TO jsem nechtel. **R**

malar
10. 09. 2002
Dát tip
Zajímavé, zvláštní, tak nějak mě to rozesmutnilo...

Print
09. 09. 2002
Dát tip
Ach jo, kaštánku... Je fajn, že jsi zase tady*!

clovrdik
09. 09. 2002
Dát tip
zajímavý ... a dost čtivý, takže tady máš TIP :-)

castan
09. 09. 2002
Dát tip
Print: Printíku já jsem něco hrozně "podělal." :o(((( A není mi z toho valně. Chce se mi ze sebe zvracet. Ted musim jit a pracovat, ale napred pujdu na ten zachod. Radsi bych se vracel za jinych, lepsich okolnosti. **C**

Aldrin
09. 09. 2002
Dát tip
Ano,musel vztáhnout,ale neutrhl.To jen další hadi - našeptávači se postarali o to,aby ponížili Adama.Ale to se nikdy nikomu nepodaří... Adam je příliš silný na to,aby si něco dělal z hadů.

Print
09. 09. 2002
Dát tip
A komu se to nestane...? Někdy mi záchod nestačí. Vydrž. *!

Aldrin
09. 09. 2002
Dát tip
Jako literární dílo moc hezké.Dávám tip!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru