Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Záchodky

11. 09. 2002
8
0
1822
Autor
horák

Z deníků, nočníků H.V.

Záchodky
 
 Pouštět či nepouštět děti o vyučovací hodině na záchod? Občan nemusí být učitelem, politikem či lékařem, aby mu osud tuto otázku přihrál. Každý z nás dělal kariéru žáka základní školy a většina z nás byla někdy na třídní schůzce.
 

Nechci  řešit tuto zásadní otázku dalšího vývoje českého školství, ani mi nejde o rozřešení problému, jestli učitel skutečně zodpovídá za každou minutu, kterou žák tráví ve školním zařízení. Kdo chce v tomto sektoru vydržet, musí se smířit s tím, že jednou nohou je v nápravném zařízení.

 

Chci zde jen malinko nastínit, že občas po dětech chceme něco, čeho sami nejsme schopni. Došlo mi to při mé činnosti na škole, kde na chlapeckých záchodcích několik měsíců chyběly dveře u kabinek. Shodou okolností se zde rovněž nepočítalo s větším zastoupením mužů v učitelském sboru, a tak v budově byly zřízeny toalety pouze pro učitelky. Pokud jsem potřeboval vykonat velkou potřebu, nepřicházelo v úvahu činit tak o přestávce. Autorita se daleko hůře získává než ztrácí. Bylo-li tedy nutné navštívit záchodky ve škole, zadal jsem práci a na několik minut třídu opustil - doufaje, že zkraje vyučovací hodiny žádný kolega nevypustí za stejným účelem podobně strádajícícho žáka. I tak bylo každé velké vyprazdňování malým traumatem.

V mém současném pracovišti sice mají kabinky dveře, ale o soukromí v nich lze jen stěží mluvit. Proto se nedivím, že řada studentů škemrá o hodině (s ubrouskem, kusem roztrhaného sešitu) o povolení k návštěvě místnosti, kam i státníci chodí bez ochranky. Přes riziko, že někdy nezbeda školou povinný zneužije naší blahovůle k vykouření cigarety, neměli bychom uvažovat jako lidé, kteří se mohou se svými problémy o přestávce zamknout do dokonale izolované místnosti.

Závěrem chci jen upozornit, že toto není příspěvek do Učitelských novin. Tendenci o někom rozhodovat, aniž bychom skutečně mysleli na jeho dobro, máme občas všichni - učitelé, politici, lékaři ... ale - vždyť to už bylo napsáno v úvodu.


kgirl
28. 10. 2005
Dát tip
Ano!!! My chceme hajzpapír! My chceme hajzpapír! My chceme hajzpapír! PS:Už rok chodím na Townshend International School v Hluboké nad Vltavou a ještě se mi nestalo, že by nebyl. Zato takové státní gymnázium Beroun...škoda povídat.

Endif
12. 09. 2002
Dát tip
pan Hrabal by měl radost :)

gd
11. 09. 2002
Dát tip
Poslední dobou zpracováváš skutečně žhavá témata, horáku. To se mi líbí. Tepej nešvary těžkou rukou!

clovrdik
11. 09. 2002
Dát tip
naštěstí máme ve škole záchodky ve stavu rozumným a studenty na ně pouštím bez problémů :-)

Toxman
11. 09. 2002
Dát tip
Pěkné zamyšleníčko :)*

Sama
11. 09. 2002
Dát tip
Moc hezky napsaný - promyšleně volená slova, moc dobře se to čte! **** TIP Mimochodem, i když to není příspěvek do UN, možná by se hodil na Českou školu, na titulce vyzývají autory k publikování, tak jestli máš zájem, třeba Ti to bude vyhovovat...

večernice
11. 09. 2002
Dát tip
bezva! za nápad zpracovávat i takováto témata a za pěkné provedení:) * p.s. chce to si přeřídit biorytmy pokud nám vnější prostředí nepřeje :))

Rowenna
11. 09. 2002
Dát tip
A vy jste si nevšimli, že tohle tzv. záchodové téma vždycky spolehlivě zabere? A proč? protože je věčné. A týká se všech.

Seregil
11. 09. 2002
Dát tip
Určitě je to zajímavý téma a myslím, že k zamyšlení to také donutí....... tip

TheLostDog
11. 09. 2002
Dát tip
Doufám žes to dal do STOPu, Horáku! Líbí se mi i to jemné nakousnutí problému s nedostatkem toaletního papíru. Prostě to sedí.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru