Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Netradiční pohled na peklo

28. 09. 2002
19
0
5074
Autor
Danny

V představách většiny lidí ve zdejším kulturním okruhu je peklo něco jako ekvivalent pozemského vězení, mučírny či hladomorny. Z různých nejmenovaných jiných zdrojů a skládání střípků jsem si vybudoval jinej názor - je to něco jako posmrtnej špitál.

Kdyby se nějaký nezúčastněný pozorovatel, např. mimozemšťan, díval na pozemskou nemocnici, mohl by jí také prohlásit za místo utrpení, kde lidé chtějí zůstat co nejkratší dobu, něco je pořád bolí atd.

Avšak cílem nemocnice není bolest způsobovat, ale léčit choroby.

Duše chovající se v pozemském životě zle je v podstatě z hlediska následné Cesty nemocná (toto nemá nic společného s pojmem "duševní onemocnění" v pozemské psychiatrii), proto je na určitý čas

umístěna v nemocnici.

Pooperační rány bolí. Operace však nemá za účel způsobení bolesti, ale léčbu - stejně tak "zákroky" v oblasti, kterou tady na Zemi nazýváme peklem. Jde pouze o očištění duše - bolest je redukována na nejmenší možnou míru, často je pouze psychická. Jakmile se duše uzdraví, může jít dál (Kam? To nevím. Na vyšší úroveň? Do dalšího života?). Dočasné je peklo např. v judaismu (Gehenna), i v křesťanství existuje očistec jako protiváha věčnému zatracení.

Když jsem se zeptal jedné mystičky kde bych se objevil po dokonané sebevraždě, odpověděla "Bylo by to zlý. Tam na druhý straně jsou různý školy, univerzity a ty bys do nich nemoh." Tohle mě zapadá do schematu - když je člověk ve špitále, samozřejmě nechodí do práce či do školy...

 

p.s. jestli je tam potřeba průkazka pojišťovny to nevím :))


Carodej
25. 02. 2003
Dát tip
Chmmmm...

JASAN
10. 10. 2002
Dát tip
A Lucifer je pan primář.

blbjenka
30. 09. 2002
Dát tip
lomarinko : doporučená literatura - Raymond Moody - Život po životě :) anóbrž stručně: žádný peklo samozřejmě nejni, to je výmysl farářů, aby měli lidi čim strašit. přijdeš nahoru a tam ti pustěj filmeček ... a vidíš, co všechno´s zvorala, komu´s ublížila a tak. nikdo ti nic nevyčítá, jen to vidíš a najednou ti to všechno dojde. což musí bejt dost děsný, vůbec se na to netešim :) (když to čtu po dannym podruhý, možná to i nějak podobně myslel). a paxe narodíš znova a máš možnost všechno napravit... nebo zvorat ještě víc :) tečka šnytlik.

Danny
30. 09. 2002
Dát tip
blbjenka: moodyho jsem četl a trochu z něho i vycházím... čili fakt jsem to myslel podobně

blbjenka
30. 09. 2002
Dát tip
ta nemocnice mě totiž trochu zmátla... ale v podstatě si rozumíme... duše se uzdraví... jo, hezky řečeno.

djPes
30. 09. 2002
Dát tip
To takhle prijde Kohn do pekla, Satan ho provazi, v pekle lidi chlastaji, prejidaji se ruznych dobrot, sportuji, studuji, maluji, soulozi....no a pak dojdou dozadu k zarezlym dverim, odtud je slyset upeni, Kohn tam nakoukne a tam certi opekaji hrisniky na rozni, smazi je v oleji a dalsi hruzy. Kohn se zepta Satana, co to ma znamenat a on odpovi: To si prali krestani a tak to maji.

Lomarinka
30. 09. 2002
Dát tip
blbjenka už jsem hnedka klidnější;o) díky

Tynic
30. 09. 2002
Dát tip

MM
30. 09. 2002
Dát tip
zajímavá myšlenka.... moodyho knížka mi připadla teda poměrně chabá - taková... rádoby objevná. líbí se mi spíš to co napsal djpes - plus to, co v tom duchu napsal pratchett - o tom, že každej má to, v co věří... pěkně o tom taky kdysi psal asimov (je to v knize já, asimov)... ač (právě protože?) jsem křesťan, moje uvažování míří taky někam tímhle směrem... ale to by bylo na dlouho :))) *!*

Lomarinka
29. 09. 2002
Dát tip
blbjenka... ja to chci vedet;o) pekne

Norek
29. 09. 2002
Dát tip
tož zní to zajímavě

Tracy
28. 09. 2002
Dát tip
To Matka Tereza přišla do "Nebe" a první den měla k večeři párky. Druhý den měla zase k večeři párky a když se to opakovalo třetí den, šla za svatým Petrem a ten jí řekl:"To víš, Matko Terezo, pro dva lidi nemá cenu moc vyvářet." Ne taky to nechci nijak zlehčovat:-)) Ale mám pocit, že tam je jedna věc, která se dá vysvětlit různě: Jakmile se duše uzdraví, může jít dál - vím, že nevím kam, ale na jakou úroveň. Z hlediska reinkarnace na vyšší úroveň (podle člověka - ale to podle něj už nikdo není), nebo na nižší úroveň (tedy podle člověka vtělení duše do něčeho jiného živého na planetě). Pokud by se naskytla druhá možnost, bylo by duskutabilní, zda přechodem na nižší úroveň z pohledu člověka se lidská duše nedostává na úroveň vyšší z pohledu přírody a naopak. Doprdele, Danny, tohle mi nedělej! *

peklo máme v hlavě

Krel
28. 09. 2002
Dát tip
!!*

Notreal
28. 09. 2002
Dát tip
perfektní myšlenka !

.....

Tichotam
28. 09. 2002
Dát tip
shic ovný ***

blbjenka
28. 09. 2002
Dát tip
chceš vědět, jak je to doopravdy? :)

jůůů! *

Bacil
27. 09. 2002
Dát tip
Je-li peklo fakultní nemocnice, tak to bych o sobě mohl rozhlašovat, že pracuju v pekle :-)) Já to zhlehčuju, ale je to zajímavé...

Print
26. 09. 2002
Dát tip
Peklo a očistec je docela vážný a zajímavý téma - zvlášť pro teology, ale je vždycky prima číst pohled z jiný strany:-) *!

Danny, doufám, že peklo není nemocnice, zvlášť ne fakultní! To by bylo fakt... ehm... peklo, protože mě v nemocnicích vždycky začne strašit v kedlubně... nemohlo by bejt peklo radši cvokhaus? *

Armand
26. 09. 2002
Dát tip
to řekla pěkně ta mystička ... :) ☼ Neřekl bych že ten pohled je až tak netradiční jako spíš ne-zcela-křesťanský - z čehož ona "netradičnost" plyne (že?) :) Máš naprosto pravdu.... je to sice obrazně řečeno, ale je to tak. .-) Je nemálo lidí, kteří podobně smýšlí (nicméně jsou pořád v menšině ..)

Lyryk
26. 09. 2002
Dát tip
.-)))

Albireo
26. 09. 2002
Dát tip
Velice mne to upoutalo, Danny. A ta poslední věta je super. "Peklo jsou ostatní lidé." J.-P. Sartre

Eremita
26. 09. 2002
Dát tip
No mam podobnej nazor, z dob stravenych v nemocnicich, na druhou stranu se tam obcas nasla dobra duse (coz uz si asi samo o sobe protireci z teologickeho hlediska , ze ;-)), ktera cloveka trochu pozvedla, tak nevim. Ze by v pekle fungoval laskavy psychoanalytik? Docela by me zajimalo, jak vypada :-)) No kazdopadne musi mit teda hard time, ovsem take zajistenou zivnost. TIP!!!!!!

Jeanne
26. 09. 2002
Dát tip
jeden můj známý říkal, že peklo neexsistuje, že ho prožíváme na zemi..kdo ví? T

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru