Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PROGRAM PRO BÁSNÍKY: generátor rýmů

Výběr: Prokletí, Bix
29. 09. 2002
8
0
31978
Autor
Danny

program je jednoduchej - zadáte konec slova a vypíše vám to možné rýmy.

 

můžete stahovat na

 

http://www.sweb.cz/danielsoft/dagger.zip

 

Kromě windowsové verze (na obrázku), kterou většina z vás asi bude používat je tam i verze napsaná v Perlu. Ta je vyzkoušená na Linuxu, ale měla by jet i na jiných UNIXech - a vlastně nejen UNIXech ale na jakémkoli systému kde je funkční interpret perlu...

 

použití ve Windows: Někam to rozbalte a spusťte dagger.exe

(pokud nevidíte přípony, má to jako ikonu pochodeň)

přečtěte si přibalenou dokumentaci - dagger.txt

 

použití není nijak limitováno -

pokud u básně zmíníte že vám pomáhal tento prográmek, budu rád

ale povinné to není...

 

užijte si to

 

  Danny


Dotek
12. 10. 2004
Dát tip
K tomu účelu používám freeware český program PSPad (bohužel jenom pro Win). Slovník, který PSPad používá obsahuje přes 300000 slov a lze využít regulérní výrazy. Více jsem o tom psal na Básníkem v PSPadu sdadno a rychle Na tomhle progámku semi líbí jeho jednoduchost použití, přesto bych měl pár připomínek.

Pepinos
20. 03. 2004
Dát tip
Že by nám technika pomáhala s uměním i po tvůrčí stránce? Jdu to vyzkoušet:)

Danny jakej je novej link k tomu programu? Tenhle už nefunguje.

Aki
07. 07. 2003
Dát tip
Kalim: slunce - rdouse - nesouce, jo? tý jo... fakt nic těžkýho, to umím taky... třeba bagr - pribiňáček... taky dobrý, ne? :o)

Danny
07. 07. 2003
Dát tip
Ambrosius> díky za připomínku, link aktualizován, můžeš stahovat...

Kalim
07. 07. 2003
Dát tip
no, teď tě nějak nechápu v tůňce; hůrce; ...; šunce; sumce; ...; pitomce; (a Jablonce) krakatit

Kalim
07. 10. 2002
Dát tip
což takhle honce; hudce; jdouce, nesouce, rdouse...; lehounce, tichounce...; tůňce, skříňce,...; onuce; ..... NIC TĚŽKÝHO.

Toxman
03. 10. 2002
Dát tip
Popelucha: Obávám se, že Danny ten zmíněný generátor nenapsal. Autorem je (překvapení ;-) Máslo tady z Písmáka :o)) Wopi: Paprskem mi zlaté slunce pošimralo tvář. Posílá po tenké strunce teplé pozdravy. Jenže zrovna chladno je (píšu z Ostravy). No tak Wopi na Tvoje, abych nebyl lhář. :o))

Wopi
03. 10. 2002
Dát tip
:)))

Popelucha
02. 10. 2002
Dát tip
Uff, taky nechápu, co furt máte. Vymysleli jste snad lepší rým na slunce než Kamerunce? Když to bude hledat třeba i regexpy, tak to pujde použít. A kdo to použit nechce, tak ať to nedělá, ne? Všichni, co křičí fuj (a ekvivalentní citoslovce) mi připomínáte jednu vegetariánku, která stávala před masnou a křičela fúúúj blééé maso. Dannyho program není generátor. Vsadím se, že báseň dobrého generátora by dostala aspoň 10 tipů. howgh

Danny
02. 10. 2002
Dát tip
Míwo, Rïvko: pokud trochu pozměníme jméno programu Dan*i*elsoft Gnu Generátor Rýmů čili DiGGeR vznikne nám digger čili kopáč, což má k H(h)rabákovi sémanticky blízko...

Toxman
02. 10. 2002
Dát tip
Když se tady tak mluví o těch generátorech, taky jsem si na jeden vzpomněl. Pravda negeneruje přímo básně rýmované a používá přímo vložená slovní spojení (věty). Mám pocit, že pár básní se objevilo i tady na Písmáku a nějaký ten tipík taky dostaly. Jinak se podívejte sem www.maslo.cz odkaz básně. Pěkné čtení. :o))

Wopi
02. 10. 2002
Dát tip
Popelucha: vymysleli! Slyšel jsem, že naše Slunce váží víc než čtyři unce!

Miroslawek
02. 10. 2002
Dát tip
Wopi: právě jsi mne umělecky vykradl (viz. má druhá reakce z 29.9. ;o)))))

Wopi
02. 10. 2002
Dát tip
No vidíš - to mam z toho, že nekoukam nahoru.... teď je ze mne loupežník... sorry :))

Wopi
02. 10. 2002
Dát tip
Ale kdyby každý rým v češtině bylo lze použíti toliko jedenkráte, znamenalo by to okamžitou smrt rýmované poezie. ;-)

Popelucha
02. 10. 2002
Dát tip
Wopi: na začátečníka to není špatné, ale srovnáme-li první verš, který je hladký (přímo pěkně odsejpá), druhý je pro mnohé téměř jazykolamný, jednak slovem čtyři (například náš soused Angličan si kupuje 5 rohlíků, z čehož má 2 na strouhanku, protože na slovo "tři" si nikdy nemůže vzpomenout a slovo "čtyři" nemůže vyslovit). Nesouzvuk v druhém verši způsobuje rovněž blízkost hlásek "ts" a "n" a především "ž" a "tš". Vzhledem k tomu, že jde o sousední slabiky, je celkový dojem spíše rozpačitý. (I když mezi námi, to, co vyplodil Miroslawek, bylo o mnoho horší). Toxman: nevím, ale mám pocit ... jestli to taky nenapsal Danny ;-) Danny: on tohle ale fakt není generátor ;-)

Wopi
02. 10. 2002
Dát tip
Tak jinak: Paprsky letního slunce nesvědčily čerstvé šunce, ta má teď zelenou barvu, do huby ti ji však narvu!!!! A bez nějakých programů.

Danny
02. 10. 2002
Dát tip
Popelucha: není, já vim... chtěl jsem jen aby jméno programu dávalo jako akrostich nějakej smysl...

Popelucha
02. 10. 2002
Dát tip
Wopi, už se lepšíš, ale teď tu zase máme problém se slovosledem.. ti ji však... chm chm chm, no piš, barde, střádej a až budeš mít 20 milionů, přijď, zúčtujem spolu. ;-)

Bix
02. 10. 2002
Dát tip
:o))) skvelý nápad

nin
02. 10. 2002
Dát tip
Wopi... to s tou šunkou... geniální!!!

Wopi
01. 10. 2002
Dát tip
No jo, to je pravda.... ještě že tak :)

gd
01. 10. 2002
Dát tip
jů.

Rivka
01. 10. 2002
Dát tip
V tym případě se ještě zamysli, génie:))))))

Toxman
01. 10. 2002
Dát tip
Wopi: To není úplně přesné... při pokusu o spuštění zazipovaného .exe souboru se zobrazí dialog Zavřít, Rozbalit a spustit, Rozbalit vše a spustit. Pokud se nepovolí Rozbalit vše a spustit (který obsah archivu rozbalí někam do tempu), rozbalí se jen samotné exečko a to samozřejmě nenajde přidružené (nerozbalené soubory). Zaručeně tento postup funguje ve verzi WC 4.52 a vyšších, když se použije interní komprimátor/dekomprimátor (v 3.00 si nejsem jist). Po použití, WC soubory z disku opět smaže (po potvrzení, pokud jich je více).

Popelucha
01. 10. 2002
Dát tip
Po použití WC zkontrolujte, připadně štětkou dolaďte, co nestihl čirý proud vody.

Danny
01. 10. 2002
Dát tip
Wopi, Toxman: dík Toxmane ze uz to nemusim vysvetlovat... to moje "file not found se netykalo toho exe ale pridruzenych souboru...

Wopi
01. 10. 2002
Dát tip
Toxman: no pochopitelně. Musíš odpovídat přesně. To je takovej dobrej zvyk (v Linuxu taky) :)))

Toxman
01. 10. 2002
Dát tip
Wopi: Ale s tím doladěním štětkou je to přece jenom lepší :o) Pro jistotu jdu vyčistit Vintou$e příkazem deltree c:\windous\temp a pokud mě naštve, tak možná i bez toho temp :o))

Wopi
01. 10. 2002
Dát tip
:)

Jony
01. 10. 2002
Dát tip
dík využiju

nin
01. 10. 2002
Dát tip
teda to jsou věci! až budu psát rýmy dřevák-eskymák a eště na to budu potřebovat radit vod kompjůtru, zavolejte na mě někdo doktora :-))

Miroslawek
01. 10. 2002
Dát tip
Rivka: Jedi ně a vždycky "v tym připadku" bo inak je to bzdura...

Rivka
01. 10. 2002
Dát tip
Ó, do nářečí vám opravdu mluvit nehodlám:)))))

aRmida
01. 10. 2002
Dát tip
super věc! škoda, že rýmy nepíšu...

Miroslawek
01. 10. 2002
Dát tip
Imat: to není tak docela pravda, často i původně pouze formální potřeby dají podnět vzniku něčeho hodnotného. Četl jsem v Mukařovského Studiích takový zajímavý příklad, kde je citován L.N. Tolstoj v dopisu jakési kněžně v odpověď na otázku, kdo byl modelem postavě Andreje Bolkonského (Vojna a mír). Odpověď (pro nás podstatná část zněla) zněla: ... "Pokusím se vám říci, kdo byl můj Andrej. V slavkovské bitvě, která teprve bude popsána, ale kterou jsem vlastně svůj román začal, bylo mi třeba, aby byl zabit skvělý mladík; v dalším průběhu potřeboval jsem jen starého Bolkonského s dcerou, ale protože je nepohodlné popisovat osobu ničím s románem nespjatou, rozhodl jsem se udělat skvělého mladíka synem starého Bolkonského. Potom ve mně vzbudil zájem, ukázalo se, že pro něj bude úkol i v dalším průběhu románu; i slitoval jsem se nad ním a poranil jsem jej toliko těžce místo smrti". - čili jedna z hlavních postav románu vznikla ze strukturních, formálních potřeb... původně... stejně tak to máš s rýmy resp. rýmovanými slovy... tento program (pokud by fungoval lépe než, jak funguje) by Ti mohl předestřít určitou množinu slov, z nichž mnoho by Tě ani nenapadlo... a mohly by vést Tvou fantazii a inspiraci po sice původně netušených stezkách a jiným směrem, než byl počáteční záměr, ale ono to tak bývá asi vždy... myslím, že takový způsob vůbec neomezuje tvůrčí spontaneitu... možná právě naopak... že ji obohacuje...

Miroslawek
01. 10. 2002
Dát tip
aj aj... neuzavřel jsem si tag, dobře mi tag ;o))))

Kalim
01. 10. 2002
Dát tip
kurva, to jste se snad posrali

Wopi
01. 10. 2002
Dát tip
generátor rýmů nebo generátor rýmy... všechno je to stejně.... HEPČÍÍÍK!!

Notreal
01. 10. 2002
Dát tip
tedy.....nelíbí se mi to mechanizace básní....pfuj (nic proti brilantnímu naprogramování)

Miroslawek
01. 10. 2002
Dát tip
Notreal: a proč mechanizace... ten program pouze podporuje snadnější možnost výběru slov, nepíše báseň jako takovou

Toxman
30. 09. 2002
Dát tip
Hmmm zajímavé. Ale myslím, že v téhle "základní verzi" tento prográmek příliš využitelý stejně nebude. Analýza jazyka (zvláště mluveného) je totiž velmi složitý proces, na nějž je potřeba jistá (umělá) inteligence. Zpětná syntéza je sice nepoměrně jednodušší, nicméně u básně se od fonetiky odhlédnout nedá. Podle mě zatím neexistuje obstojný program, který by byl schopen s člověkem smysluplně komunikovat pomocí řeči, tudíž předpokládám, že program, který by dokonce sám (obstojně) básnil je ještě hodně, hodně daleko. Jako slovníček to ovšem může být inspirující prográmek. A teď to jdu konečně vyzkoušet. :o)))*

Eremita
30. 09. 2002
Dát tip
Prijel za mnou australak, ze mi pujci bavorak, napich se vsak na bodak, stejne to byl darebak (prevlecenej Eskymak) ;-)

Danny
30. 09. 2002
Dát tip
lmat: viry? v perlovým skriptu asi nebudou, že? (můžeš si ho prohlídnout) a zdroják wokenní verze na požádání zašlu

Aki
30. 09. 2002
Dát tip
fajn nápad... ale přijde mi to spíš jako pomůcka pro sraby... já do toho nejdu, dám přednost spíš svý blbý mozkovně, než cizímu chytrýmu počítači... :o)

Popelucha
30. 09. 2002
Dát tip
Albireo: slunce/Kamerunce All: jeden nejmenovaný člověk sestavil generátor veršů, pustil, pak vybral ty nejlepší kousky a dal posoudit literárním kritikům. Pak se přiznal, že autorem je program a od té doby ho nemají na fildě rádi...

papouch
30. 09. 2002
Dát tip
Při četbě o Dannyho generátoru jsem si vzpomněl na Katapult Až suroviny budem vozit z Měsíce Až počasí bude řídit družice Až budem létat na Venuši na výlet Až za nás budou počítače přemýšlet Pak bude možná pozdě na to chtít se ptát Co děti? Mají si kde hrát? Ne, nelíbí se mi to. Nemám rád, když se počítače serou do věcí duše. Smutno :-(

Bacil
30. 09. 2002
Dát tip
Danny: zapomněls napsat "...windowsovské verze, kterou bohužel bude asi většina používat ;-))

:o)*

Mike_Obi
30. 09. 2002
Dát tip
Krutá kritika a a tolik různých názorů během tří dní ??? Taky připojím jeden: Není to na škodu a je to velmi zajímavé. Vždyť kolik z nás, když jsme to uviděli, si to hned stáhlo a odzkoušelo!!? Láká nás to, ale chceme se hrát na ty "hrdiny" a "velikány", kteří mají "svůj mozek". Neříkám, že je to nějak nutné, to používat, jen by to mohlo inspirovat. A proč ne, že? A nemusíme rovnou psát dada...

Prokletí
30. 09. 2002
Dát tip
Končím s Písmákem, zbytek přenechám na mém novém automatickém já ;o))))))))) Óchrochróóóóó ;o) m.

Danny
30. 09. 2002
Dát tip
Orbi: nepoužíváš náhodou Windows Commander nebo něco podobného? Ten zjednodušuje práci s archivy tak, že vypadají jako adresáře. Tedy stáhneš můj program, dáš na něm ENTER, najedeš na EXE... a samozřejmě to napíše file not found protože jsi v archivu a ne v adresáři... řešením je zkopírovat soubory z archivu ven, případně na dagger.zip kliknout pravým a zvolit extract... pokud nejde otevřít dagger.zip, je nutno stáhnout si např. WinZip (www.winzip.com)

Tynic
30. 09. 2002
Dát tip
:o))))))))))))))))))

Wopi
30. 09. 2002
Dát tip
Danny: to je pěkná ptákovina, cos napsal. Win commander právě UMOŽˇNUJE pracovat se zazipovanejma souborama jako s normálníma... to seš teda vedle...

Rivka
30. 09. 2002
Dát tip
:)) Míwo, nesmíš tomu Hrabákovi věřit na slovo...:)))

Miroslawek
30. 09. 2002
Dát tip
Rivka: Hrabák? Toho neznám. Na to jsem přišel ouplně sám, páč tomu rozumim, mám to od přirození. Wopi: se nerozčiluj... co není v Linuxu neexistuje a tudíž má Danny ze svého pohledu pravdu....

Miroslawek
29. 09. 2002
Dát tip
dvě podstatné technické připomínky :o))) 1. Rým je zvuková shoda konců slov, tj. ten jev - nikoliv samotná rýmovaná slova, která (ne)vypisuje Tvůj program, protože... 2. česká norma rýmu je dvojslabičná, jednoslabičný rým se připouští pouze u slov taktéž jednoslabičných, čili ona programem vypsaná slova na screenshotu se nerýmují... ...ale jinak hezký program... :-D

upoutávka ? :-(((((((( Ps: sory za avízka, ale nemohu jinak, než se o tu bolest podělit .-(

Tichotam
29. 09. 2002
Dát tip
Jako pomoc básníkovy při normální tvorbě je to samozřejmě na prd a komu ne, tak ten asi není básník... (Do prčic, teď jsem si pčíknul a jsem od toho od hlavy až k patě) Proč s tím psát normální básničky?! Už se těším, až apíšu blbůstku s dějovou linií, vedenou některým výpisovým řetězcem:-). Řekl bych, že je to vcelku chytrá dadaistická pomůcka... Mimochodem, myslím, že básník, který by se snad zalekl použití tohoto programu z důvodu, že by to už nebylo z něho, má o svých básních podvědomě silné náplňové pochybnosti. Je to podobné, jako když se básník bojí změnit svou báseň, aby z ní neuteklo to co mu tam náhoda geniálně přihrála...jakoby to ani nepovažoval za svoji báseň... Tím ovšem nikoho nenutím toto používat a já to také pro normální tvorbu používat nebudu:-).

Merle
29. 09. 2002
Dát tip
tohle je pouzitelny jen pro velmi malou cast. rikal jsem ti, ze to bude slozitejsi. tak jak pise Miwa... tohle je jen databaze slov ze slovniku se zpetnym tridenim.

Tichotam
29. 09. 2002
Dát tip
Imat: Jojo, všechny Dannyho úvahy jsou rýmované tímhle programem:-))

Nuitík
29. 09. 2002
Dát tip
:o) Ty jsi koumák :o)

Vio
29. 09. 2002
Dát tip
Já mám lepčejší program. Nacpal jsem do něj fšecky sfoje básničky a když ho požádám, on mi náhodně jednu vygeneruje ;-)))

vždycky jsi byl hlavinka, viásku:-)

Vio
29. 09. 2002
Dát tip
jo? vlastně jo ;-) já sem totiž taky propagátor... tedy programátor, heč ;-)))

tak to na tebe asi nemám no... klidím se do rohu :-)

Tichotam
29. 09. 2002
Dát tip
Imat:he:-)

Krel
29. 09. 2002
Dát tip
chm..

Prokletí
29. 09. 2002
Dát tip
Hele, stejně to nerespektuje základní neználkovský rým KYTKA - LOPATA, tak co? ;o)))))))) m.

Nuitík
29. 09. 2002
Dát tip
:o))))))))))))))))))))))))

Prokletí
29. 09. 2002
Dát tip
Vyjlašuji soutěž, kdo napíše nějgeniálnějšéí báseň s použitím všehc slov, která vyhledá prográmek¨, aby se rýmovala na -čka, dostane ode mě,.... a to si ještě rozmyslim ;o) m.

Seregil
29. 09. 2002
Dát tip
Já to nezkoušel, nemám čas a ani chuť - moje rýmy jsou moje rýmy. Tady si to chci přečíst od lidí. Jen se mi líbí ta myšlenka, že je to možný. Jak dalece to už je druhá věc. Vio: ten program bych docela bral ... :-) nemusel bych si tahat milion papírů nebo plný diskety. :o/

Standa: proč? je tu celkem príma:-o

Vio
29. 09. 2002
Dát tip
Proklí, já už bych jednu miniaturku měl... ale trošku jsem zúžil výběr na koncovku -pička. Bohužel jsem byl zklamán... přišel jsem díky malé nabídce programu o takové skvosty jako opička, kupička, slepička, krupička... jen abych namátkou vybral ;-) Tak tedy... tady je: Pička Špička čepička není kapička

Vio
29. 09. 2002
Dát tip
aví

Vio
29. 09. 2002
Dát tip
No není ten program geniální? Bez něj bych se s tím pachtil nejmíň týden ;-)

JiKo
29. 09. 2002
Dát tip
Akorát to má háček, v češtině je rým souzvuk né jedné ale dvou posledních slabik

Albireo
29. 09. 2002
Dát tip
_JiKo_: Do toho programu se také dají dát 2 slabiky. V češtině někdy stačí slabika jediná - když je to 1slabiční slovo.

JiKo
29. 09. 2002
Dát tip
Albireo: SOUZVUK! Ne přesný opis

Albireo
29. 09. 2002
Dát tip
Já vím, JiKo. Ale to se programuje dost špatně, znamená to mít převodník text-fonetická abeceda, a ještě to nebude perfektní, protože v rýmu se často snesou různé, ale podobně znějící hlásky nebo nepřesný rým třeba s přidáním souhlásky na konec. V každém případě to bude jen pomůcka - více nebo méně nedokonalá. A přesto užitečná.

Popelucha
29. 09. 2002
Dát tip
Nevím, co dokáže tohle, ale já jsem díky korpusovému manažeru našla rým na slovo "Slunce". Viz Albireo: musí to umět najít jakýkoli tvar slova, aby to mělo smysl, jinak je to jen retrográdní slovník.

Albireo
29. 09. 2002
Dát tip
Popelucho, za korpusáky se už delší dobu kvůli tomuhle chystám. Zatím jsem neměl kliku a nikdy jsem z nich nikoho nechytil. Ten rým na "slunce" by mě zajímal. Zatím mě napadl jen nepřesný rým "sumce".

Miroslawek
29. 09. 2002
Dát tip
slunce na dvě unce nachytal jsem v tůňce, jak tam slabě kuňce... tak jsem ho odvez v pětitunce JIKO, Albireo: není od věci číst reakce před sebou, abyste se nehádali nad tím, co jsem již před vámi geniálně a bystře objasnil... ;o)))

Nuitík
29. 09. 2002
Dát tip
což takhle posílat avízo těm, kterým je zprávy určena, hmm?......

Tichotam
29. 09. 2002
Dát tip
ahoj Nuití:-) avi

Nuitík
29. 09. 2002
Dát tip
nazdar, smráďo!

Wopi
29. 09. 2002
Dát tip
chudák dřevák eskymák to je krávovina, jakou už jsem dlouho neviděl mimochodem - kvalitní rýmy jsou obvykle právě ty netvořené gramaticky (čili rozhodně je lepší Suchého "klokočí / do očí" než "píše / dýše")

Wopi
29. 09. 2002
Dát tip
jo a avi pro Nuiťu :))

Wopi
29. 09. 2002
Dát tip
Mimochodem - v Sovětském Svazu vymysleli molodci vědci už v sedmdesátých letech elektronkového básníka. :)

Nuitík
29. 09. 2002
Dát tip
Wopi: :o)

Orbi
29. 09. 2002
Dát tip
nevím jak Vám,ale mě to vůbec nefunguje..staženo,instalováno atd...a ono to při vyhledávání File not found...hm..nebude ze mě básník,jdu se zahrabat:-)

Tichotam
29. 09. 2002
Dát tip
mě to fachčí

Astalavista
29. 09. 2002
Dát tip
To je dobrý!!:))

Wopi
29. 09. 2002
Dát tip
Já to musim, Stando, najít - někde mam to kybernetický veledílo archivovaný. Asi to sem předhodim jako auditko, protože sovětští básníci se vyjádřili ve smyslu nepoetičnosti onoho díla a přetvořili ho k obrazu svému. No, tip bych dal spíš mašině. :)

Litochowitz
29. 09. 2002
Dát tip
Danny, ty si stejně KVÁVA:-)).....(paráda)

Prokletí
28. 09. 2002
Dát tip
jen se zeptám: z čeho jsi čerpal slovní zásobu? ;o) m.

Danny
28. 09. 2002
Dát tip
proklí: slovní zásoba je vytažená z linuxového kontrolora pravopisu (program ispell) a protože používám součást programu pod licencí GNU, je tenhle taky pod GNU... takže je všechno perfektně legální :)

Seregil
28. 09. 2002
Dát tip
Hergot Danny, škoda, že jsem v práci... Doma net nemam, ... sakra... Ale každopádně díkes !!!!

Gastarbajtr
28. 09. 2002
Dát tip
jo, to je výborná věc! stahuju a děkuju :-)

Pepo
28. 09. 2002
Dát tip
Zdá sa mi to nepoctivé. :o)

nevím, tohle se mi nelíbí...jasně prográmek je super, ale je to "umělé" jestli rozumíš......

a navíc název: prográmek pro básníky mě spíše naštval...básník se přeci bez tohohle obejde :-(

Albireo
28. 09. 2002
Dát tip
Má to jednu velkou vadu: zná jenom základní tvary slov. Proto třeba na konec "inu" nenajde ani ň, ikdyž člověka hned napadne přehršel (vinu, minu, ...). Na "ině" nenašlo také nic, i když "svině" je základní tvar.

maminko ty to vidíš...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru