Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zdání klame

28. 03. 2000
1
0
3968
Autor
Bambulka

Když na mě tohle přišlo, opravdu jsem seděla na okně a svítil měsíc. Než jsem to dopsala, obloha se zatáhla a hvězdičky i měsíc zmizely ... Lidičky, pěkně se do mě pusťte a nešetřete mě, aspoň se mi příště tyhle věcičky vyhnou:-) Chtěla jsem si tu přeci na Písmákovi jen číst!

Sedím v okně, hledím ... Kam? - To opravdu nevím. Skrz vysoké domy, osvětlené město, já smát bych se chtěla, tváře vlhké mám přesto, a svíčka u mých nohou zhasla. Mraky plující noční oblohou ... Kam? - To říct mi nemohou, a ani nechtějí a je to tak správně. I tak bych chtěla za nimi, za Lunou, rozpustit veškerou vinu svou v těch nekonečných temnotách. Já dál sedím v okně, hledím ... Kam? - Jsem tak ráda, že nic nevím! Skrz ospalé domy, potemnělé město, ach, jak ubohé je naše gesto! Světe, copak nezmůžem se na víc? Je to pro nás, ne jen tak pro nic - za nic. Zkusme to! Vždyť zítra zase vyjde Slunce a opět bude krásně ...
hezké..

Prokletí
23. 10. 2000
Dát tip
Nejmilejší Bmabulko! Tak nějak jsem si Tě stáhnul z Písmáčka, takže tady je moje kompletní kritika.... *Zdání klame: první část prologu: smyčce ladí před koncertem (nejhezčí věci vznikaj ne tak, že si řeknu: "Jdu napsat skvělou věc", ale tak, že si ta věc pro kus papíru přijde sama...) - druhá: dirigent ťuká taktovkou o stolek - první sloka: v ní se mi moc líbí ta svíčka u nohou ... druhá: rouzpoutávaly se tu úvahy jak moc že je nejemné spojení "a ani nechtějí a je to tak spravné", ale mně sem zapadá výborně, dělá něžně rušivej prvek, potřebný probuzení z idyly textu ... úžasná je sloka poslední ... jen mi připadá, žes snad ani nechtěla veršovat, ale pak Ti (možná) připadlo, že by to nebylo dostatečně básnické a dala ses do rýmování ... jím jsi tuhle b. trochu zkazila ... rozhodně ale jinak celková pochvala ... Dany: ač inkvizitor/ka, máš asi pravdu ... hihihi Slyi: a je to tak mi připadá taky trochu nelyrické ... ale proč se držet starých pravidel? udělejme si nová... prostě mi se to sem hodí Silví: statické? Merlí: všechna učesávaná poesie je braque ... neříkám přepsat, ale učesat? ?o) zazoo: Čapek by měl z Tebe radost... až na tu englitštinu nakonets ... :OI Bibi: a o srdce je tu cejtit nejvíc ze všeho...;o) PS: sloka, o které mluvíš mi naopak připadá dobrá svou neuzavřeností ... a tohle snad ani není popis pocitu ... probůh, ještě začněme s frází: "nevím, co tím chtěl basník říct!" ... já osovbně poesii nerozumím nijak rozumově, spíš se ji snažím cejtit srdcem ... myslím, že se na Tebe zlobit nesmíme, aspoň ses pustil do propracovajný kritiky...8c) Pavle: nemyslels to doufám způsobem jako: "Slečno, vraťte se radši ke knedlíkům..." Cide: mi osobně přijde posl. strofa nejlepší m.

Cid
20. 07. 2000
Dát tip
Poslední strofa úplně změnila melodiji, až to rušilo. Ten přechod k naději byl tak rychlý, že jsem musel přivřít oči. Jinak je to krásná báseň, poctivě prožitá - pouze ten mylý šok nakonci.

Bambulka
18. 07. 2000
Dát tip
hezka??? co to je? :-)) jednu rodinu Danesu znam, ale Pavla tam nemaji...

Slečno, jste aspoň hezká? (když už nic jinýho?)

PS
07. 04. 2000
Dát tip
:o) A co ještě můžu říct já? :o) Ale Bibša má pravdu. Akorát podle mě je poznat, že je to (nejspíš) nějaké počáteční dílko. První dvě sloky jsou velmi dobré, jisté rytmické nepřesnosti nejsou na závadu, ale ta nešťastná závěrečná sloka... Naprosto děsivý myšlenkový skok mezi řádkem Skrz ospalé domy, potemnělé město, a mezi ach, jak ubohé je naše gesto! V ten moment se to od popisu nálady zvrhne někam... netuším kam a co nejhůř - nevím, co tím chtěl básník říct! Ne že by báseň neměla smysl, ale stačilo plynule přejít od myšlenky k myšlence a vše by bylo v pořádku. Takhle konec vyzní rozpačitě, přestože je sám o sobě dobrý. Škoda. Myšlenkově se mi ovšem báseň velmi líbí a vůbec mi verš A ani nechtějí a je to tak správně. nevadí. :o) Podle mě je přesně tam, kde má být. (Doufám, že se na mě moc nezlobíš, je to jen můj náhled...)

Bambulka
07. 04. 2000
Dát tip
Rivka + Sarken - jen se smějte, vy malé dračice:-)), máte na tom taky svůj podíl, že jsem teď nakažená a prosáklá Písmáckým parazitem:-)) zazoo - teď jsi mě prokoukl:-), naprosto přesně! Rozhodně zůstanu nalazená, a navíc ráda přidám Volume:-)) Eternal - jo, ach ty ... Miroslawek - jasný, už přijede! Vláček už houká, z komínku mašinky stoupá dým a nese se až k Tvému chřípí:-))) Bibša, Šíla, AZALIN - mooooc děkuju, vážím se vaší podpory. A taky ... obzvlášť díky vám jsem tady, mezi takovýma skvěle bláznivýma lidičkama:-) PS - vůbec se na Tebe nezlobím, jak bych mohla po onom pokecu:-)), každý má přece právo na svůj náhled, každý to vidí z jiného úhlu... Víš, to mé myšlenky občas dělají, tak trochu zmateně a bezmyšlenkovitě:-) skáčou sem a tam, ještě jsem tyhle rozpustilý šelmičky nestačila zkrotit:-) A rozpačitý konec?!? No, to jsem celá já, počkej až mě poznáš!:-))

AZALIN
06. 04. 2000
Dát tip
Mno... taxem ti chtěl napsat svůj názor a až sem se dočetl k Bibše a Šílence, taxem zjistil, že už by to bylo zbytečný.. takže jenom! Líbí, právem patříš mezi nás!!! :-)))))

Bibša
31. 03. 2000
Dát tip
A Bibša zase poslední:-))) Jévane, málem jsem nevěřila svým očím, ale já jim věřím, takže se mi nezdáš. Jo holka, v tobě dřímá básník. Jo jo, nejde o slova, jde o srdce a to ty máš srdce básníka. Je to hezké, prosím pokoušej nás dál!

Šílená
31. 03. 2000
Dát tip
Bibšíku v té dívence je kromě srdce básníka taky srdce ČLOVĚKA... a jak jsme měla tu čest zjistit Krásného člověka. Bambulko nebudu mluvit nic o učesanosti a takových věcech... je to příliš ryzí a moc hezky mi to uvnitř ladí s mojí podstatou. (kterou jak jsme se dohodly máme stejnou:o) Prosím piš dál...

Miroslawek
30. 03. 2000
Dát tip
Najedno je mi tak lehce, v chřípí cítím večer a v srdci zítřek a Sašenku........ach!

Sly
30. 03. 2000
Dát tip
Bambi bam - máš tu příznice, cuper , cuper cuper a ještě super kolik že tipů, ...dééééobrýýýýýýý piš piš piš nebo uslyšíš - ptáky a lesy hor, hihi... A ještě - Zazoo, ty jsi prostě skvělej...

kirkov
29. 03. 2000
Dát tip
Pouštět se do tebe rozhodně nebudu. Pusť se do toho ty. Mělo by to stát za to.

Merle
29. 03. 2000
Dát tip
nevím co mají Bambuli, mě se to líbí tak jak to je... ikdyž drobný účesík by to sneslo, a možná i jinou volbu slov, ale to všechno je věc jenom zkušenosti, ten duch v tobě je, aje ho tam zbytečně moc ;-)) tip nejen podpůrnej

Rivka
29. 03. 2000
Dát tip
Já jsem ti říkala - ten čas strávený s blázny nemůže nemít zhoubné následky...:-)))))

Bambulka
29. 03. 2000
Dát tip
Dany - promiň, za onen prohřešek mě jistě stihne spravedlivý trest:-)) Sly - prozaické, ale děsně jednoduché a v jednoduchosti je síla! Ale to Ty přece víš,:o))) Xpi - já žiju optimismem ( a připadá mi to tak správné! :-))))))) Silvinka + kirkov - díky! Merle - já radši vískám než češu, to sis zajisté všimnul:-))

Sarken
29. 03. 2000
Dát tip
che che Rivka to vystihla jsem rada, ze te to taky chytlo a tesim se na dalsi vecicky

zazoo
29. 03. 2000
Dát tip
Bambulko,určitě bych to cítil taky tak,kdybych seděl ve vokně,víš,ale já to měl zakázané kvůli bráchovi...:o))) Ale znám ten pocit ,když člověk kouká jako tele a diví se všemu okolo a chce se mu řvát, smát, chcát, prát, plát, srát, psát, lát, žrát, ržát, vát, cpát, stlát, stát, kát, zvát, znát, štvát,brát, vdát, dát, spát, zdát a kdoví co ještě.... Stay tuned......>

Eternal
29. 03. 2000
Dát tip
Připomíná mě to ....

Dany
28. 03. 2000
Dát tip
Bambulko ..... líbí ..... a to jsi zde chtěla jenom číst? ..... kacířská myšlenka .....

Sly
28. 03. 2000
Dát tip
měsíc plyne mraky stojí a my pláčem s ryzím srdcem temnoty v nicotě, uff... to si piš, že se pustím(a to rovnou do tebe) - ...a ani nechtějí a je to tak správně. - to mi přijde trochu natvrdo do tak něžné lyriky... zkus dovést čtenáře od čtení k naslouchání - já to neumím říct, nebuď konkrétní nebo tak něco... ale to bylo asi moc slov, pokračuj)))))) je to plynoucí(až na ten řádek) to je asi jediné, co bych vytkl... a je to tak správně - to je ono A JE TO TAK správně - není to lyrické, ale poněkud prozaické...

xpired
28. 03. 2000
Dát tip
.Příšerně optimistické. A hodně smířené se stavem věcí. Proč ne. Jde ti to, Bambulko. Klidně pokračuj, budu se těšit. P.S. "A je to tak správně" mi jde na nervy.

Silvinka
28. 03. 2000
Dát tip
Áno, prečo je to tak statické? Akokeby iné večery ani existovať nemohli. Rovnaký mesiac, rovnaké myšlienky, rovnaké otázky, z ktorých sa nám nedarí vykĺznuť. Páči sa mi to a rozhodne píš! Nech sa ti ďaľšia múza nevyhýba.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru