Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tady žil

Výběr: Stanislav_Vašina, Monty_Python
01. 10. 2002
16
0
2223
Autor
horák

Z deníku, nočníku H.V.

Tady žil

 

Při návštěvě Jiráskovy rodné chalupy v Hronově jsem si pustil mysl na špacír. Jako správný nabubřenec a ješita předpokládám, že se proslavím a nějaký vlastenecky založený učitel mi zbuduje muzeum.

Představil jsem si turisty, jak vystupují na českolipském nádraží z vlaku a na rozcestníku je u modré značky napsáno - Památník Horáka 3,5 km.

 

Turisté projdou centrem města, zastaví se u cedule umístěné na Delvitě (Národní architektonická památka) a u Střelnice vstoupí do skanzenu. I zde je uvítá multijazyčná tabule („ ... z konce 20. století, reprezentující typ zástavby měst a městeček, jako stavebního materiálu hojně používáno železobetonu ...“).

A již jsou u našeho domu. Nad vchodem nápis: Památník Horáka. Místo schůzovní místnosti pokladna, kde si kromě vstupenek zakoupí předražené opisy mých deníků přeložené do několika světových jazyků. Na sprejery vyzdobené chodbičce počkají na příjemnou průvodkyni. Samotný památník je umístěn až v jedenáctém patře. Zbytek domu je přes protesty památkových úřadů stále trvale obydlen komerčními nájemníky.

 

Konečně začíná výklad: „Vítám vás v domě, kde Horák strávil nejlepší léta svého života. Upozorňuji vás, abyste nepoužívali fotoaparáty, nedotýkali se vystavených exponátů a nešlapali na dobové linoleum z PVC.

Prohlídku začneme v místnosti, kde mistra napadaly ty nejgeniálnější myšlenky.“

Obzvášť japonští turisté zatouží spláchnout si záchod sami, ale průvodkyně je neoblomná: „Uvědomte si, že mechanismus je původní a dnes jej už nikdo nedokáže opravit.“

 

V Jiráskově chalupě mě potěšilo, že starší syn již poznává máselnici - bodejť by ne, když ji viděl v několika jiných rodných domech. Schválně procházím svým bytem a přemýšlím, jaký předmět zaujme v mém muzeu šestileté dítě na počátku příštího století. Mobil položený na kraji pracovního stolu, stále puštěná televize, friťák s přepáleným olejem?

 

A jakou „humornou“ historku bude průvodkyně vyprávět turistům, kteří se budou pokrytě i nepokrytě nudit, protože podobných expozic už viděli nespočet? V muzeu norského národního buditele Bjornsona jsem se dozvěděl, že nejvíce byl při své tvorbě ovlivněn popravou, kterou zhlédl v mládí. Useknutá hlava ještě hýbala ústy. V Památníku K. H. Máchy pro změnu z průvodkyně padaly pikantnosti z intimního života mého skorojmenovce.

 

Tak, už to konečně vidím - nacpou nám do bytu spoustu věcí, které jsme nikdy neměli, ale vykopali je někde v okolních bytech. Průvodkyně (vykonávající tuto funkci jako studentskou brigádu) si bude plést význam slov pedagog a pedofil (a na základě této skutečnosti mi přisoudí nejednu humornou historku).

Škoda, že se toho nedožiji a nebudu si to moci zaznamenat do svého deníku.


Kovi
22. 10. 2005
Dát tip
:-) na Střelnici skanzen? tam se bude furt chlastat, řekla bych!

Nicollette
15. 03. 2004
Dát tip
Řeknu svým vnoučatům a odkážu je na tvůj Rodný byt:-) ***

inari
11. 01. 2003
Dát tip
bezvadný *

Josefk
04. 11. 2002
Dát tip
skvělé počteníčko :-)

Fejeton
09. 10. 2002
Dát tip
nemáš zájem se zapojit do projektu na podporu fejetonů na písmáku? jde o publikování vybraných fejetonů pod nickem fejeton (heslo neruda) pro začátek by každý vložil jedno dílko co si vybere. Jde o tpo aby se přehledně a na jednom místě shromáždili nejlepší fejetony a tento sdílený "superautor" by napomohl propagaci prózy a fejetonů. Podívej se na fejetonisté pozor 2 (upoutávka). Tam je o tom taky něco

horák
03. 10. 2002
Dát tip
Jste mi připomněli moji češtinářku, u které se psaly písemky z povinné četby. Přestože jsem F.L.Věka přečetl o dva díly více, než bylo povinné, na otázku, kdo jel s Věkem na kozlíku do Pardubic, jsem odpověděl špatně. Na toho jejich čokla jsem si nevzpomněl. Za tři.

Aki
03. 10. 2002
Dát tip
Monty: :o)))) myslím, že číst takovou knížku já, tak by na straně 9 letěla z okna... :o) počkat... ne, z okna ne, jakožto celkem ekologickej tvor bych ji odnes asi do sběru... do antikvariátu bych si netrouf... :o)

Kennyny
03. 10. 2002
Dát tip
hmmmmmm docela vykoumaný mít svůj památník :))) a doporučuju ti do toho muzea pořídit ještě rezervní záchod protože japonci ti ho určo rozbijou nebo aspoň náhradní součástky :))) TIIIIIIP *

Seregil
02. 10. 2002
Dát tip
Tohle je skvělé.. početl jsem si a oceňuji kvalitní sloh. Co víc napsat....

Megie
02. 10. 2002
Dát tip
Jó, tak tohle bylo super, určitě Tvůj památník navštívim...Už se těšim, ale nebudu Tě pohřbívat za živa :-)) Tip (na usmířenou :-))

Aki... to mi připomíná úžasnou hlášku tuším z QUO, kde byly nějaký recenze na "nejhroznější knihy" a jeden týpek tam napsal geniální věc o románu Terézy Novákové "DRAŠAR": Strany 5 až 30 by se daly shrnout do jediné věty - Mlynář jede na křtiny. To mě fakt dostalo. :o)

Endif
01. 10. 2002
Dát tip
* :)

Katerina
01. 10. 2002
Dát tip
:-)))) *

:o))) Dočkáš se, Horáku... když už má v Humpolci pamětní desku i Hliník...:o) *

kifkov
01. 10. 2002
Dát tip
no že bych se smíchy válel to říct nemůžu...tak to zkusim aspoň písemně: Ha ha...jo to už je lepší.

gd
01. 10. 2002
Dát tip
Teď už jen ty geniální nápady. Tip.

Toxman
01. 10. 2002
Dát tip
Kolik že bude stát to vstupné ? Jo a papuče si mám vzít vlastní nebo je půjčení v ceně ?:o))*

Sama
01. 10. 2002
Dát tip
Úsměvné, opravdu. Dobré nápady - tady spíš v jednotlivostech než v celku jako takovém. Asi to bude tím, že já nemám ráda rodné domy.Ale to Horák vlastně asi taky ne, že?

horák
01. 10. 2002
Dát tip
Já mám rád rodné domy, ale připadají mi směšné. Asi bych si měl dát více práce s tou představou, aby jednou scénaristé expozice měli z čeho vycházet, ne?

Aki
01. 10. 2002
Dát tip
:o)))* Horáku, co se týče povídek, seš prostě dobrej, kam se na tebe hrabe starej Jirásek :o)

Aki
01. 10. 2002
Dát tip
SV: dyš já rači, dyš to má trochu spád... při 5-stránkovým popisu bublajícího potůčku většinou usínám na třetí stránce, 5. řádku odspodu... :o)

PecKer
01. 10. 2002
Dát tip
típ

Mozart
01. 10. 2002
Dát tip
-místo schůzovní místnosti-... trochu to chytá za oči... a nevím, jestli váš panelák je z konce 20.st.. ale to není podstatné. podstatný je tip. líbilo. úsměvný a inteligentní fejeton.... ale líbila se mi i kifkofova poznámka.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru