Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mrtvý prd ví

02. 10. 2002
18
0
6994
Autor
Danny

A123 se podíval na monitor "Zvláštní loď, pane, " poznamenal. "Ano, nějací neznámí tvorové," odvětil G454 "Snad budou mít nějaká zařízení potřebná v naší válce... H458 právě provádí analýzu.

Náhle se ozval zvuk trysek H458: "Provedl jsem analýzu, pane, něco,.... něco... úžasného! Oni mají na palubě hotovou chemickou továrnu! Dokonce několik!"

 

"No jo, kdybysme byli na Zemi, prostě bych votevřel vokno," povzdychl si Marek "Takhle musíme počkat, až se s tím vypořádá naše slavná klimatizejšn." "To jsi fakt musel testovat ty tvoje hydroponický fazole tak, že jsi spořádal tři talíře, Kamile? Vždyť se tu nedá dýchat..." rozčilovala se Hanka. "No jo, no. Vy technici prostě nechápete význam biologie pro... " začal Kamil, ale nedokončil. Přerušilo ho pípání palubního počítače. "Neznámá loď na dohled." prohlásil syntetický hlas. "Marku, plíz, analyzuj to." poprosila Hanka.

 "Pravděpodobně automatická sonda, vevnitř jsem nedetekoval žádné formy života." prohlásil po chvíli souboje s počítačem Marek.

Vtom se z rádia ozvalo pípání v Univerzálním kódu.

"Cože? Prej máme na palubě nějaký chemický továrny a máme jim je vydat pod hrozbou paralýzy či zničení lodi... co je to za blbost? My převážíme elektroniku pro Orion..."

 

A123 zapnul divící režim "Prý žádné nemají, pane. Nestydatě lžou a nemají ani ponětí o schopnostech našich detekčních zařízení."

"A co posádka? Kolik jich je, jaké kvality..." zeptal se G454, kovová kůže se mu leskla zvědavostí. A123 odvětil: "Jsou to nějací primitivové. Jeden nepohyblivý mozek a pár  jeho malých služebníků. Proto asi tak naivně lžou a myslí  si že na nic nepřijdem. Je divné že takoví nekňubové dokázali vytvořit ty továrny." "Třeba je nevytvořili ale ukradli. A sami neznají jejich cenu." "Tak je ukradneme my od nich. Složité uhlovodíky, syntéza bílkovin... hotový poklad!"

 

 "Zavoláme pomoc," prohlásil Marek. "Ti cizinci jdou proti nám. Ale nevím kde se schovávají. Na lodi samá elektronika, žádnej organickej život, dálkově ovládaný to dle reakcí není..." "Co když to jsou..." chtěl začít mluvit Kamil, ale přerušil ho hlásič poplachu. "Neutralizujou naše štíty! Do pytle! A jejich impulzy paralyzujou naše kompy a roboty..." Cizími impulsy zmatený počítač lodi prudce zpomalil. Všichni tři lidé ztratili vědomí.

 

"Samovolně?" zeptal se G454 se zapnutým ironickým flagem. "Ta zařízení na zpracování uhlovodíků se samovolně pohybují i po zničení lodi s jejich majiteli?! Tomu nevěřím! Nemohou odněkud dostávat signály?" "Ne, pane" odpověděl H458 "jejich skladiště je proti signálům odstíněno. Ta zařízení se pohybují z místa na místo a vysílají vlněním vzduchu jakési signály... Mimochodem ti majitelé. Ani po skončení paralýzy se ani nepohnuli, analýza jejich mozků dokázala že nejsou schopni smysluplného uvažování... tak s kým jsme to mluvili rádiem?? " "Jdem prozkoumat kořist." rozkázal G454.

 

"Co to je za roboty?" divila se Hanka. "To nejsou roboti," řekl Kamil "Chtěl jsem to říct než jsme omdleli, tohle je elektronicko-mechanická forma života." "No jo, studují nás jako něco, co v životě neviděli. Kdybych tu měl kodér Univerzálu, něco bych jim řekl... ale normální řeč tvořenou ústy asi neznají a ignorují..." povzdechl si Marek.

 

"Jak se to ovládá?" zeptal se skepticky G454. "Na to právě nemůžeme přijít, pane... takhle je vidíte přímo, žádné použitelné sloty, ovládací zařízení, nic. Jedno z těch zařízení rozebereme a přijdeme na to..."

 

"Jejda, Kamile, už zase sis prdl? Ty fazole, ach jo!"

 

"Syrovodík! Bojový plyn! Byla tam pojistka proti krádeži, nebo co... Kdo to mohl tušit..."

G454 začal vybuchovat.

"Nikdo nemohl vědět, že jsou ta zařízení schopna takového autonomního chování... sbohem, pane. Za chvíli rovněž vybuchnu..."

"Na tu civilizaci co je vyrobila si musíme dát pozor! Hrozný pozor, povídám!!"

 


Spvrivs
06. 11. 2002
Dát tip
Dostalo... 8c)))))))))))))))))))))))))))))))) ********!!!!

Spvrivs
06. 11. 2002
Dát tip
Jo, všecko zlé je k něčemu dobré, fakt super od začátku do konca. :-))))))))

horák
05. 11. 2002
Dát tip
Lekl jsem se, že další velmi vážná sci-fi. Nakonec velmi těší. Toho syrovodíku je škoda, ale třeba to není sulfan, ale jen obchodní název pro něco daleko strašnějšího a účinnějšího.

Toxman
14. 10. 2002
Dát tip
SV: :o))

Kami
08. 10. 2002
Dát tip
:o)))*

Deltex
08. 10. 2002
Dát tip
Wopi: Máš recht:o)

Toxman
07. 10. 2002
Dát tip
Wopi: Pravda, pravda... moc se jí (myšleno té přírodě) do těch blecháren... ehm plecháren nechce. Ale já za to fakt nemůžu, čestně :o))

Wopi
07. 10. 2002
Dát tip
Deltex: to jsem rád, že to říkáš, já měl taky pocit, že už to tady bylo, ale něja si ne a ne vzpomenout, kde jsem to četl

Deltex
07. 10. 2002
Dát tip
Wopi: Možná to nebylo přesně tady, ale povídka na podobné téma už určitě byla.

Wopi
07. 10. 2002
Dát tip
Já tím "tady" nemyslel písmáka, ale nějakou sbírku sci-fi povídek. :)

Deltex
06. 10. 2002
Dát tip
Fajn, ale něco podobného jsem už četl.

sudvej
05. 10. 2002
Dát tip
Docela ze zivota...

Čolito
05. 10. 2002
Dát tip
skvělý

Toxman
04. 10. 2002
Dát tip
Wopi: Asi máš pravdu, že označení "forma života" je přesnější, ale možná máme jen špatně definované slovo "organismus" a vůbec i slovo "život" může být sporné, některé viry (teď nemyslím počítačové) se chovají taky skoro jako živé a přitom v podstatě jde jen o složitou chemickou látku. A jen taková malá poznámečka... můžeme být vlastně rádi, že proti těm plechovkám existují účinné (a levné) zbraně. Navíc si možná ani nedokážeme představit, jak účinné mohou být hydroponické fazole :o). A teď jdu konečně vyvětrat ty bojové plyny :)))

Wopi
04. 10. 2002
Dát tip
Mně jde o jinou věc. Život si umím představit ve spoustě šílených forem (ostatně jsem se něco načetl scifi), ale jak slovo "elektronické" tak "mechanické" ukazuje JEDNOZNAČNĚ na umělou věc. I když připouštím možnost vzniku AI, pořád tam je to A.

Toxman
04. 10. 2002
Dát tip
Možná by se "tomu" v tomto případě nemělo říkat AI, ale jenom I :-)) a třeba se pletu a ani to elektronické a mechanické nevytvořil "někdo" konkrétní. Třeba se "to" vyvinulo "samovolně" přirozeným vývojem a selekcí podobně jako biologické životní formy na Zemi. Nechci spekulovat, v příběhu to přesně vysvětleno nenacházím. Důležité je jen to, že víme jak na ně - šmejdy (made in Tchajwan) :o)))

Wopi
04. 10. 2002
Dát tip
Chápu, jak to myslíš, ale koukni se před sebe na počítač. :))) Při vší úctě k přírodě, vysoké pece na zpracování kovu a továrnu na montáž mechanických součástek nedokáže.... :) Ale to je fuk, sama myšlenka povídky je vtipná.

Kombajn
04. 10. 2002
Dát tip
krute :))))) !*

fungus2
04. 10. 2002
Dát tip
hm pozoruhodné abychom tak v budoucnosti nedopadli

Toxman
03. 10. 2002
Dát tip
Po prvním odstavci mi sice došlo, která bije, ovšem závěr mě stejně překvapil. Pěkné (až na sirovodík). :-)))*

Katerina
03. 10. 2002
Dát tip
:-))))) *

Wopi
03. 10. 2002
Dát tip
Jo, "syrovodík" je pěkná bota. Ostatně, proč by "H2S smrdí jako pes" mělo zabíjet roboty?? A v množství, které je obsaženo ve flatulenci....

Toxman
03. 10. 2002
Dát tip
Wopi: To ski-fi nesmíš zase brát tak doslova, jinak by ses u něho nebavil, ale jen hledal (a neustále nacházel :) nějaké faktické chyby. Co třeba, že to je taková pojistka pratvůrců těch plechových mazlíčků... a tímto signálem se spouští jejich autodestrukční mechanismus (nic logičtějšího mě nenapadlo, ale Dannyho třeba napadne :o)).

Wopi
03. 10. 2002
Dát tip
No jo, ale vždyť jsou ve válce. A co je to za válku, když ty stroje nejsou prduvzdorné?? :)))

Danny
03. 10. 2002
Dát tip
Wopi: "To nejsou roboti," řekl Kamil "Chtěl jsem to říct než jsme omdleli, tohle je elektronicko-mechanická forma života." ... u mimozemskych organismu je mozny celkem vse.. :)

Wopi
03. 10. 2002
Dát tip
"elekronicko-mechanická"? znáš význam těch slov?? nevidím ho jako slučitelný s "mimozemský organismus"

Nuitík
02. 10. 2002
Dát tip
:o))) to je skvělý :o))********

Print
02. 10. 2002
Dát tip
:-)))))

Aki
02. 10. 2002
Dát tip
:o)))*

Seregil
02. 10. 2002
Dát tip
Super...

Albireo
02. 10. 2002
Dát tip
(v)tipné!

:-))*

:)

Ženatej
02. 10. 2002
Dát tip
:-)

galaxy
02. 10. 2002
Dát tip
:o))))*

Barbar
02. 10. 2002
Dát tip
Zase mám hlad! T*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru