Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Chytrá horákyně

05. 10. 2002
4
1
2085
Autor
uranium

 

Pohádku od Boženy Němcové asi každý zná. Když jsem byl malý také se mi velmi líbila. Netušil jsem že se brzy dostanu do podobné situace.

Seděli jsme takhle v pátek s Honzíkem v naší oblíbené hospůdce a pili pivo. Nějak přišla řeč na téma- slábnoucí fyzická kondice, rostoucí bříško atd.

Za chvíli jsme měli jasno. „Může za to to zpropadené pivo“ shodli jsme se.

Rozhodli jsme se teda že musíme přestat pít.

V pátek si ale na pivo zajít musíme, to je tradice už od gymplu shodli jsme se. Takže by to chtělo, nechodit aspoň přes týden.

Jenže úskalí vysoké školy spočívá v tom, že se tu a tam vynoří nepříjemná dvou nebo tří hodinová pauzička a co dělat?

No co by kamarádi jsou v dosahu půjdem někam sednout, vždyť nejednou z této „nouzovky“ vznikl povedený večírek.

A je to tady, chození do hospody se nám omezit zřejmě nepodaří.

Co tedy s chabou kondicí, počínajícím alkoholismem a rostoucím břichem?

Začali jsem přemýšlet, překřikovali jsem se s návrhy, které jsme  v zápětí zavrhovali.

Do diskuse se zapojil i další kamarád, který přišel a hned ho náš problém zaujal.

A výsledek?

Do hospody chodit nepřestaneme. Budeme si však vždy objednávat pouze takový nápoj, který – nebude moc stát, bude ho hodně, nebude mít v sobě alkohol a nebude příliš sladký, nebudeme s ním vypadat jak snoby nebo hlupáci, musím nám chutnat, musí se nechat pít celý večer, musí se jít z něj ožrat, když bude třeba.

No neměla to chytrá horákyně lehčí?


1 názor

Vaud
04. 02. 2007
Dát tip
;-)) jo, výbroný nápad

Pokud jsi na takové pití už narazil, dej mi vědět... :)

Yossarian
06. 09. 2003
Dát tip
dostal sem se k tomuhle až teď, ale přesto tip

Jeanette
12. 12. 2002
Dát tip
uranium zrejme psat umi...jen je mozna znacne nepochopen, ne? kdyz uz ani blazen nebyl schopen uznat Tve kvality (psaneho projevu;) , pak stejne neni co resit - protoze kdyz ten neco pochvali, tak uz to musi stat za to ...:)) ale neres, co pijes...pij dal a cas od casu skoc do posilky..to by melo Tvij problem aspon na nejakou dobu vyresit;))) ovsem co s lenosti...? dobra rada nad zlato!! :o))

hurvinek
07. 12. 2002
Dát tip
MYSLIM ZE TO PIVO, KDYZ DO TOHO ZAMICHAS I PITO NECO SPLNUJE

Armand
13. 10. 2002
Dát tip
Katerina: beru, jen musíš uznat, že z Tvé kritiky to není jasně patrné .-)

uranium
13. 10. 2002
Dát tip
No Katerino a libilo? TO by me zajimalo co ted odpovis, nejak se stotiz zamotala a pripada me ze uz by ses snad mela za to aji stydet kdyby libilo.

Aki
11. 10. 2002
Dát tip
snob bez snoba jako sob bez soba... :o) hele, tak chlastejte tonika... není to sladký, budete vypadat úplně normálně, můžete to chlastat klidně celej večer a když bude třeba se ožrat, tak do něj přidávejte gin... tak to aspoň dělá jednoduchej Aki :o)

Vio
11. 10. 2002
Dát tip
Armande ;-) pjekně pjekně Jinak se přidávám... pomocníci řeší technické problémy. Od psaní kritik je tu redakce, takže příště obesílej redakci, prosím.

Katerina
11. 10. 2002
Dát tip
Armande, já jsem se jakékoliv kritiky zdržela, takže nikdo tady neví, jestli se mi to líbilo nebo ne! Reagovala jsem na otázku obsaženou ve fejetonu, nic víc, nic míň ;-))

horák
07. 10. 2002
Dát tip
Je to fakt asi rychlovka. Čekal bych vytažení větších rozporů. Ani bych tam tak často nezdůrazňoval to bříško - jednou, ale fest. Ani mi to moc nekosponduje s tím názvem. Moc jsem nepotěšil, co?

uranium
07. 10. 2002
Dát tip
nevadí, ale zrovna ten název si myslím že je vhodnej, no to je jedno, ani jsem si neuvědomil podobnost horák/horákyně :o)

Deltex
07. 10. 2002
Dát tip
Zajímavý nápad:o))))))))))))))) *

uranium
07. 10. 2002
Dát tip
no dobrý díky za kritiky, ale poradí mě někdo co teda máme chlasta??? :o)

Vio
07. 10. 2002
Dát tip
nebude mít v sobě alkohol a musí se jít z něj ožrat??? No hodně štěstí při hledání... Je to šité horkou jehlou.

Armand
07. 10. 2002
Dát tip
pomocník tu není od toho aby se někomu koukal na díla, milý uranium... ale výjimečně budiž..... nerozumím dost dobře tomuhle: "překřikovali jsem se " .. to si oprav... Jinak - co bych k tomu řekl... Moje kritika bude asi negativní. Ne, že by tvému fejetonu něco extra zásadního chybělo, ale ničím nezaujme (i když, pak tomu už leccos vlastně chybí, ne?). Motiv řešený lidmi, které popisuješ, je dokola opakující se a končí tím, že oni pokaždé nakonec zůstávají u svého zlatavého moku. Není ničím originální (což by ani tak nevadilo), ani zajímavý (což vadí dost). Ale nic si z toho nedělej... tvůj fejeton je patrně pro jinou "cílovou skupinu", než ve které se nacházím já. Jak vidno třeba Deltexovi se fejeton líbil, Katerině (podle reakce) taky. Mě ničím neoslovil, tenhle problém neřeším, a jinak to znám tisíckrát omleté z reálu. Literatura by měla mimojiné i něčím osvěžovat a překvapovat. Sám si řekni a zvaž, do jaké míry by tahle kritéria splnilo tohle tvé konkrétní dílko :)

Algaranna
07. 10. 2002
Dát tip
vodu:-)

Deltex
07. 10. 2002
Dát tip
Chlastej Alpu!:o)

blázen
07. 10. 2002
Dát tip
Není důležité, co piješ, ale ŽE PIJEŠ :) Z literárního hlediska mi to přijde trochu bez pointy. Navíc by to chtělo, aby sis v některých větách dal víc záležet na slovosledu, stylistice ... o chybách ani nemluvě (ačkoli tentokrát ve výrazně menším množství a často jsou to spíš překlepy). Pořád ale platí: Přečti si to po sobě proboha aspoň jednou!

uranium
07. 10. 2002
Dát tip
Blázen: TObě to přijde bez pointy?? No to snad ne? Tak kdo by tam už tu pointu měl vidět??? Mě to přijde jasný :o) No já jsem to myslím.. jednou četl... myslím

blázen
07. 10. 2002
Dát tip
Tak jinak. Pointa je slabá, obsahuje protimluv jak sviňa... prostě fakt sorry, ale moc jsme se nezasmál:( (možná to bude tím, že jsem právě dokončil úkol do statistické analýzy a to pak člověku není do smíchu)

uranium
07. 10. 2002
Dát tip
jenže to není pro zasmání, ono se to skutečně stalo, my fakt nevíme co tak chlastat, a už zítrqa chce jít pestřík do hospody.... co si mám do prdele dat?

Bernadeta
07. 10. 2002
Dát tip
No, já nevím, působí to na mě tak neslaně - nemastně. Oprav si prosím gramatiku! Promiň, že to není pozitivnější. Ale chtěl jsi vědět názor. Celkem nerada to píšu. Já totiž píšu většinou jenom pozitivní kritiky, když se mi něco nelíbí, nechám to plavat...

Špuntík
06. 10. 2002
Dát tip
bohužel, já zrovna nejsem ten správný typ na kritizování, ale líbí se mi to........a myslím, že ženská - chytrá horákyně - ta ti asi neporadí.... Navíc stav v našich hospodách je takový, že dát si jedno, dvě piva tě vyjde levněji než chlastat colu.....a navíc to je zdravější.....

uranium
06. 10. 2002
Dát tip
No jo zddravější, ale když se rozpiješ, tak si jich dáš často víc col bys asi třeba 7 nevypil že ano.

Wopi
06. 10. 2002
Dát tip
jo, měla to lehčí :)

uranium
05. 10. 2002
Dát tip
No a pokud někdo víte o nějakým takovým pití, tak bych byl fakt vděčnej... :o)

Katerina
05. 10. 2002
Dát tip
hm, ted jsi me dostal :-))

uranium
05. 10. 2002
Dát tip
No jo ale sebe taky :o) já fakt nevím co si mám v té hospodě dávat :o)

StvN
05. 10. 2002
Dát tip
přestat z hospodama ve třeťáku na vejšce a ještě takový rozchlastaný jako je strojárna, to zkrátka nejde, ale věř, že mě to taky sere

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru