Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PAST

10. 10. 2002
0
0
1815
Autor
fungus2

Praha-1942

Kráčel pozvolna ulicemi a tu a tam se zastavil před výlohami,ale ani tak se nedíval na vystavené zboží,jako spíše do odrazu na lidi,zda li neuvidí něco podezřelého,ale nezdálo se že by byl sledován.

Pohledl na hodiny na ulici a zjistil,že má ještě čas.Zamířil tedy do kavárny a zanedlouho seděl u okna,jímž měl dobrý výhled na ulici zvláště na protější dům a na patro s oknama za nimiž se měla uskutečnit schůzka několika odbojářů,které neznal a kteří neznali jeho,což bylo riskantní,kdyby gestapo nastražilo léčku v podobě svých lidí.

Jen tak letmo přejel zrakem všechny lidi v kavárně,ale zdálo se že jedná o běžné hosty.Znovu pohledl na okamžik do oken onoho bytu a v jednom z oken uviděl květináč z velkou kytkou,což byl domluvený signál,že je vše připraveno na schůzku.Zrak svůj upřel na hodiny v kavárně,jenž ukazovaly za pět minut tři.Dopil kávu zaplatil a vstal od stolu vycházeje ven na ulici,kterou zkontroloval zrakem.Opět  jeho zrak spočinul na okamžik na okně,kde se nacházela ona kytka v květináči,což jej trochu uklidnilo,ale napjatost nervů jej neopustila.

Vstoupil do vchodu a začal rychle jít po schodišti,ale v mezipatře se zastavil a chvíli vněm postál a když chtěl pokračovat uslyšel vrznutí venkovních dveří a při pomalé chůzi do dalších schodů zahlédl postavu v klobouku a tmavém kabátovém plášti.Věděl kolik uhodilo-gestapo.

Rozeběhl se co nejrychleji po schodech a při doběhnutí do patra,kde se nacházel onen byt se rozhodl aspoň varovat ty co na něho čekali a tak místo domluveného krátkého trojitého zazvonění dlouze zazvonil a utíkal dále nahoru do pater,aby za chvíli zaslechl německé povely a pak se ozvaly první vystřely.

To,už doběhl až ke dveřím od půdy,přičemž zaslechl,jak za ním poschodišti duní běžící gestapáci.První se objevil z pistolí v ruce pod schodištěm na půdu vzápětí a vystřelil hned na něho,jenže on se skrčil uskakova je do strany,přičemž kulka jej těsně minula a on přitom dvakrát na gestapáka vypálil ze své pistole a gestapák vykřikl a sesul se při zdi na podlahu.Vzápětí doběhl druhý gestapák,ale ten již jenom viděl zavírající se dveře na půdu a přesto dvakrát do nich vystřelil a dvě kulky se zaryly do nich.Zaslechl pak jakousi ránu,jenž se ozvala za nimi a při pokusu je otevřít se o cosi zarazily.Dveře se pak gestapákům zdařilo vyrazit a přes starou skříň vnikli na rozlehlou půdu,jenž prohledali,přičemž střešním okénkem vlezli na střechu,kde se jim naskytl pohled na další navazující střechy,ale nikde neviděli prchající ho muže.Následná pátrací akce po okolních domech vyzněla naprázdno k jejich vzteku,jelikož neměli ani zdáni kdo ten muž byl a jak vypadal a asi by jejich vztek byl,ještě větší,kdyby viděli,jak onen muž se pozdě večer vysoukal z jednoho širokého komína,kde byl celou dobu ve stojaté poloze zapříčen.

 


fungus2
12. 04. 2004
Dát tip
Moc děkuji. Mám pár témat na které mě napadá dost nápadů.

Hermann
10. 04. 2004
Dát tip
Toto je dobré. veľmi sa mi páči, že píšeš úplne o všetkom...Máš toho síce dosť a ja som si prečítal málo poviedočiek, ale aj táto sa mi páči, je to dobré zo života a také ľahučké...Myslím si, že si dobrý autor so širokým záberom..Hermann

Deltex
09. 10. 2002
Dát tip
Neomlouvej se, lepší je, když se jim vyvaruješ:o)

Deltex
08. 10. 2002
Dát tip
Grrr. Chybýýýýýýýýýý! Ale jinak dobrý.

fungus2
08. 10. 2002
Dát tip
Omlovám se za ně.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru