Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Trable s kočkama

08. 10. 2002
32
0
2581
Autor
JASAN


Kluci nám přitáhli domů kotě. Už odrostlé a strašně hladové. Vlastně to byla malá vychrtlá kočka. Kdyby měla křídla, chytil bych se jí za nohy a vznesl bych se s ní k oblakům. Letěl bych na chalupu a smál bych se těm chudákům, co se musí třískat po  přecpaných prázdninových silnicích.  Ale že je nemá, pojede s námi autem.

 

Poznal jsem jednu holku. Kdybych byl svobodný a bylo mi sedmadvacet, vzal bych ji kolem ramen, dal bych jí pusu, povalil bych ji na koberec a vyšukal bych ji tak, že by zapoměla, kudy ke mně vešla. Ale že jsem čtyřicetiletý ženáč, chovám se k ní, jako by to byl programátor a každý večer se počestně vracím ke svý starý starý.

 

Kvůli tý holce a chybějícím křídlům jsem byl naštvaný na celý svět. Měl jsem naloženou celou svou otravnou rodinku. Bylo jí plný auto, a ještě koukalo pár loktů a rukou z okýnek. Špatnou náladu jsem si vybíjel řízením. Razantně jsem se prodíral příšerným pátečním provozem. Přidat, přibrzdit, přidat, předjet, ještě přidat. Kočky sice nemají křídla, ale za to trpí kinetózou mnohem hůř než lidi. A ta naše se v náručí prostředního z tý jízdy poblila. Stačila pozvracet i toho nejmenšího, a ještě trochu ublinkla do tašek vzadu. Kusy šunky a natrávené mléko, to by ještě šlo. Nejhorší jsou rozžvýkané kousky myši. Kluci začali vyhrožovat, že se poblijou taky.

 

Museli jsme nouzově přistát u malého rybníčku v lukách. Lidi, nevěřili byste, jak malebný, tichý kouty existujou už kilometr od hlavních silničních tahů. Do rybníčku někdo dal čerstvou rybí násadu. Stovky asi deset centimetrů dlouhých rybek se o ty dobroty z kočičího žaludku přímo praly. Čirá, trochu nahnědlá voda, rej rybek a odlesky sluníčka na hladině. Za chvíli z tý kočičí katastrofy nezbylo nic než mokré šaty, mokré tašky a mokrá sedadla. V tomhle pařáku to za chvilku uschne.  Kluci chytili žabku. Byla světle zelená a prohlížela si nás tmavýma korálkovýma očima. Podařilo se mi kluky přesvědčit, že vézt v autě kočku a ještě žábu by byla hloupost.

 

Moje žena není tak stará, jak by se z mých řečí mohlo zdát. Přiléhavé, mokré tričko jí velmi sluší, zvlášť zepředu. Teď zrovna nemusí křičet povely na kluky, tak z ní začala zase vykukovat ta křehká, trochu bezbranná holčička, kterou jsem si kdysi bral. Při troše dobré vůle se dá říct, že je skoro stejně hezká, jako ta nová známá. A dobrá vůle nám rozhodně nechybí.

  

Při břehu trčely ze dna květy stulíků. Připomínaly oranžově žluté, zaťaté pěsti. Kluci stáli po kolena ve vodě, sledovali něco pod hladinou. Vítr přinášel vůni malin a zrajícího obilí. Rozechvíval lístky vrby. Byly chvilku zelené a chvilku stříbrné, až z toho přecházel zrak. Manželce pomalu usychalo tričko. Kdybych měl kočku s křídlama, letěl bych v oblacích a tahle krása by mi unikla.

 

Žena začala naléhat, abychom se vydali na další cestu. Některé ženské brečí kvůli každé hlouposti, jiné zahybaj, rozhazujou peníze nebo dělají scény. Ta moje ne, ta moje naléhá. Teď zvolila nejdokonalejší formu naléhání, naléhá mlčky. Využívá toho, že zhruba vím na co myslí. Nezasvěcený divák by nic nezpozoroval. Žena sedí na stavidle jako Viktorka u splavu, máchá si bosé nohy a dívá se na rybky. Ale já vím, že myslí jen na to, kdy už konečně vypadneme. To její myšlení změnilo rybníček v nádražní čekárnu. S povzdechem navrhuju, že pojedeme dál.

 

Obdaří mě nevinným pohledem. Prý jestli opravdu už chci jet. Taková faleš. Napřed mi to tu zkazí a pak to hází na mě. Mám chuť vrazit jí facku. Nemůžu, dělala by mi pár týdnů rafinovaným způsobem peklo. Mohl bych jí alespoň pořádně plácnout přez zadek. To by mi prošlo, ale nechci to dělat před klukama. Ona to všechno ví, a smějě se mi.Pomalu mi dochází, že to byl vlastně vtípek. Nedá mi to a musím se zasmát taky. To je ten problém. V našich manželských šachách vidí o na o dva tahy dál než já a tak je mi fyzická převaha a vyšší objektivně změřená inteligence dost nanic. Dostávám strach že instinktivně vycítí tu novou holku.

 

Kočku strkáme do igelitového pytle. Moc se jí tam nechce. Do hrdla pytle pevně uvazujeme hadici od vysavače. Nejstarší má za úkol občas vystrčit hadici z okénka, a fouknout tím kočce trochu vzduchu.

Jedoucí auto je prima. Manželka nemůže vystoupit a musí zůstat v mé blízkosti. Bolestivě ji štípu do vnitřní strany stehna. Je tiše, jako pěna, nechce, aby si kluci něčeho všimli. Chytá mi ruku oběma dlaněma, abych ji nemohl štípnout podruhé.


Říkám jí, ať mě pustí, že musím řadit. Dělá, že neslyší. Přestávám držet volant a snažím se řadit levou. Dost ji to vyděsilo a okamžitě mi ruku pouští. Takové malé vítězství, ale jak zvedne sebevědomí. Dávám jí ruku kolem ramen a zase začínám myslet na tu novou známou.

Jak se vzdalujeme od Prahy, provoz slábne. Kluci přišli na to, že když se ručička tachometru vyhoupne nad sto kilometrů a oni vystrčí hadici z okýnka, pytel se bouřlivě nafoukne. Mají z toho druhé vánoce. Kočka rezignovaně leží na dně pytle. Prostřední ji pečlivě kontroluje. Občas nás informuje:" Je to dobrý, ještě dýchá."


Semeno
01. 08. 2003
Dát tip
Hm. A dobrá vůle nám rozhodně nechybí. Tak to určitě. *

nin
01. 08. 2003
Dát tip
Skvěle napsaný. *

No, já nevim, na velký trable to nevypadá!

JASAN
22. 05. 2003
Dát tip
Jé písmák žere trable. To je fakt užitečný nástroj. Nevadí, mám je zazálohované.

tip :-)

mník
19. 05. 2003
Dát tip
Líbí, TIP. (v posledním řádku bych ale raději kontroloval ji)

El_Fossil
12. 05. 2003
Dát tip
***

Žíně
09. 05. 2003
Dát tip
Hmm, výborný. **

Martina
03. 04. 2003
Dát tip
Bezvadný ... hned se budu na toho svýho starýho mladýho kouknout trošku jinak .. copak se mu asi táhne hlavou ... ha, ha,

JASAN
03. 04. 2003
Dát tip
Hlavou mu táhnou pustošící armády nahatejch holek. Jako každýmu chlapovi.

Andulka
02. 04. 2003
Dát tip
Paf...jsem z cele te povidky....je skvele napsana, za to ti dam hvezdicku....ale je hnusna...ja jsem z toho upln paf a) vyraz moje stara, vysukat....jsou na me moc silna slova... b)jak lidi muzou byt tak hnusni jeden k druhemu a porad sdilet spolecnou postel a veceri..... Cist tvoji povidku, je jako divat se na hokej. Neustale mam nutkani kricet na tveho hrdinu...ze dela vsechno uplne spatne a jak a co by mel delat...... A tak ti jdu napsat hvezdicku, protoze nejen to bylo dobre napsane.....ale vyvolalo to ve ctenari nejaky pocit.....ze ktere jsem jeste porad PAF a jen doufam...ze se mi o tom nebude zdat....

JASAN
02. 04. 2003
Dát tip
"hnusni jeden k druhemu" ? Vidíš to, a já myslel, že popisuju poklidné, nesentimentální maželské štěstí. :-))

Andulka
02. 04. 2003
Dát tip
ja pochopila jak jsi to myslel....je to napsane ciste a svizne.....jen me to vydesilo....treba napis o tom, jak hledali , kde se stala chyba...a pak na to prijdou a zmeni se nebo rozejdou....a ja budu mit radost, protoze jsem nekdy uzasne naivni a mam rada spravedlive a moralni konce....jenom vtipkuji...:). Povedla se ti na dve strany. Gratuluji!

JASAN
02. 04. 2003
Dát tip
Dobře, napíšu o tom jak hledali, kde se stala chyba hned teď: Hledali, hledali a na nic nepřišli. Tak toho nechali, a žili spolu víceméně štastně až do smrti. Maličké přestávky ve věrnosti, které občas tajně udělali se nepočítaj. A teď ty, nechceš zkusit napsat pokračování?

LaMouette
13. 03. 2003
Dát tip
....jak mohu hloubjeji krytyzovat. když se tu směju jak plásen.. jooo!!:-))*

Divine
01. 03. 2003
Dát tip
První odstavec jednoznačně nejlepší. Pak to má trochu sestupnou tendenci. Ale jinak velmi dobré.

Gunhead
27. 02. 2003
Dát tip
Nenapadá mě co bych k tomu řekl.Po druhým odstavcu jsem dost zbytřil a rychlost čtení se výrazně spomalila. Rozhodně nelituju... Párkrát jsem se tam poznal, ikdyž nejsem ženatej...zatím *

Pitrisa
03. 02. 2003
Dát tip
...jo jo dodavam dalsi *....je to dobry!

Šminka
20. 01. 2003
Dát tip
Líbí moc.-) *

Carrie
15. 01. 2003
Dát tip
Miluju kočky a umím programovat... ;-))) Moc dobře napsaný!!!

vanilková
13. 01. 2003
Dát tip
:-)))*

Cirilla
18. 12. 2002
Dát tip
takový suprový dílo, čtivý, lehký a zároveň hluboký, to se teda divim, že je tu tak málo návštěv, chm. ******

sampo1
04. 12. 2002
Dát tip
máš vše, co já mít nikdy nebudu, rodinu, řidičák, kočku a co říct moc dobrý

Josefk
02. 12. 2002
Dát tip
Výborný!!! :-)))

StvN
27. 11. 2002
Dát tip
má to život

Fagus
26. 11. 2002
Dát tip
Dlouho jsem nic tak pěkného nečetl. Moc pěkné. Až na to, že s tou holkou se mi to teď děje taky. Je jí stejně jako mé zákonné manželce. Snažím se to ubrzdit. Nechci, aby jedna neb druhá ječela!

Pavson
23. 11. 2002
Dát tip
Kdybych to měl zhodnotit jedním slovem, řekl bych vyzrálé. Rozhodně osobitý styl. Je pozitivní, že na Písmáku přibyl dobře píšící prozaik. *

Witch
05. 11. 2002
Dát tip
je to HODNĚ dobrý *

Narvah
31. 10. 2002
Dát tip
Je to fajn, mas dobrou rodinku. Ta tvoje zena... Cetla to? *

horák
23. 10. 2002
Dát tip
Kurva, to je dobrý! Já si snad zavedu nějakou stupnici, abych to ke dnešnímu dni mohl dát hodně vysoko. Tihleti, co si nemyslí, že jsou poeti, píšou fakt dobře.

ikarka
21. 10. 2002
Dát tip
pane jo!! :-) ***

hele, to je docela velmi vkusně napsaný...Chtěl bych mít taky takovej nadhled :o))) *****

Deltex
09. 10. 2002
Dát tip
*

Rowenna
08. 10. 2002
Dát tip
Tedy, ta kočka vlající v pytli z auta mě dostala. Před takovými dětmi se stará stará ostýchá, když jí starý starý, co si sní o programátorovi, štípe do stehna? Já bych štípala ty děti, smrady.... Jinak, pobavilo mě to, tip.

Algaranna
08. 10. 2002
Dát tip
No pobavila sem se:-)*

siti
08. 10. 2002
Dát tip
**

večernice
08. 10. 2002
Dát tip
na povidky mnoho casu nemivam, ale na tuhle jsme si cas a udelala a nelituji :) jsem potesena a t***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru