Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

BLESKEM DO BUDOUCNOSTI

15. 10. 2002
1
0
2024
Autor
fungus2

Praha 1925.

Emil Kadlec spěchal rychle domu,neboť se začalo schylovat rychle k bouřce.Jeho malý dům ze zahrádkou se nacházel nedaleko,a tak přidal ještě více do kroku a zahnul za roh do ulice,v níž bydlel.Obloha začala kromě blesků,jenž osvětlovaly celou oblohu, i dunivě hřmít a k zemi spadly první kapky.To už ale doběhl ke své zahrádce a po odemknutí rychle přistoupil ke dveřím domu a spatřil oslnivý blesk který prot'al oblohu a hned po něm následoval dunivý hrom.

"Sláva stihl jsem to a nezmokl,"řekl si a rozsvítil v předsíni,přičemž zaslechl ze střechy mlácení okenice a hned si uvědomil, že není zavřená okenice ve střešním vikýři.Nelenil a začal rychle lézt po kovovém žebříku k vikýři a poté co se dostal na konec žebříku, naskytl se mu pohled na blesk,jenž ve zlomku vteřiny sjel na něho a on kolem sebe uviděl oslepující světlo, do kterého se jakoby propadal a to bylo také poslední co si pamatoval.

Když otevřel oči, hleděl do koruny stromu, vedle něhož byla betonová stěna domu.Pozvolna se rozkoukal a vstal na nohy.Naprosto zmaten vyšel z pod stromu přes nízké keře na chodník,kde zůstal stát užasle při pohledu na parkující auta,která nikdy neviděl.

"Proboha,kde to jsem!?,"zeptal se sám sebe a zadíval se na ulici,kde poznal dva domy ,i když byly jinak zbarvené.Tušil,že je v ulici kde bydlí, jenže nemohl nikde najít své stavení.Několik kolemjdoucích na něho divně hledělo a on stejně na ně, především na jejich oblečení.Zmateně vstoupil na ulici, do které vjelo z poza rohu rychle auto,jehož řidič před sebou jej spatřil a hned sešlápl brzdy, jenže bylo pozdě a Emil Kadlec byl nabrán a pak odhozen na ulici, což mu bylo osudné.

Policisté byli překvapeni oblečením i doklady,jenž u něho našli a nevěděli, co si o tom mají myslet.

"Tak co jste zjistil v archivu?,"zeptal se major Petr Novák podporučíka Karla Dlouhého,jenž se rozhodl všemu přijít na kloub.

"Asi neskutečnou věc. Ve starých policejních záznamech je psáno,že pan Kadlec je nezvěstný po požáru svého domku,který se vzňal od blesku.Jedna sousedka ho viděla,jak vchází krátce předtím do domku.To se stalo v srpnu devatenácetdvacetpět."

"Snad nechcete říci,že přišel z minulosti se sem přejet autem!"

"No nějak se sem asi katapultoval."

"Víte co by to znamenalo?"

"Že existují věci mezi nebem a zemí."

Oba na sebe pohlédli,ale jiné logičtější vysvětlení nenalezli.

 

 

 


johanne
06. 03. 2004
Dát tip
"naskytl se mu pohled na blesk,jenž ve zlomku vteřiny sjel na něho a on kolem sebe uviděl oslepující světlo, do kterého se jakoby propadal a to bylo také poslední co si pamatoval" zamysli se nad zbytečně dlouhými souvětími, občas to postrádá logiku. nemůžeš napsat, že viděl blesk, který na něho sjel, přívlastková vedlejší věta nemůže být pokračováním předchozího, jen to obohacuje! "existují věci mezi nebem a zemí" klišé nejtěžšího kalibru "devatenácetdvacetpět" příště číslovkou, v textu se letopočty nevypisují (a kdyby se to náhodou stalo, určitě ne jako jedno slovo) vím, že už jsem ti to psala a že mě za stálé negativní kritiky asi nebudeš mít moc rád, ale zkus to víc propracovat, případně - když znáš tolik příběhů, co se staly, zkus je rozvést, něco k nim dodat, ozvláštnit je... bude to určitě stát za to :))

Shoth
18. 08. 2003
Dát tip
máš tu hodně povídek ......))) to píšeš každý den jednu co:)

fungus2
18. 08. 2003
Dát tip
No pokud mám čas a je nějaká inspirace, tak se rozepíši.

Narvah
19. 10. 2002
Dát tip
Je to srandovni. Hlavne ty jmena.Petr Novak, Emil Kadlec a Karel Dlouhy.

Narvah
19. 10. 2002
Dát tip
Ja ti musim dat nejakej tip. *

fungus2
19. 10. 2002
Dát tip
díky trochu jsem to vylepšil.v příštích povídkách se zlepšim.

Deltex
10. 10. 2002
Dát tip
Chm, nic moc... a ještě jednou... díla nejdříve dotáhni do konce... chyby a tak a pak je uveřejni. S timhle přístupem výrazně snižuješ kvalitu!

fungus2
10. 10. 2002
Dát tip
něco podobného se stalo.

Deltex
10. 10. 2002
Dát tip
Ale já netvrdím, že se něco podobného nestalo... jen to trochu vypiluj:o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru