Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Věčný podzim II

15. 10. 2002
2
0
1187
Autor
Jenda

..je to má archeologie poesie, ale chtěl jsem to sem dát celé..

 

Věčný podzim II

 

Svobodný, mírný podzim, bez

jediného hlesu, omamující, uklidňující,

ptáš se a pátráš, zaskočen vlastními pohnutkami,

 máš zostřené smysly, vidíš dále, hlouběji,

slyšíš jindy neslyšitelné tóny,

každou změnu v okolí,

vidíš slunce, podivné, mlhavé, váhající

mezi létem a zimou, slábnoucí, krásné a smutné slunce,

uvědomuješ si, že silný žár spaluje a krásná barva

není růžová, ta je pro ty s růžovými brýlemi

    a lesklým kabátem, pod nímž je

  nános špíny za celý život –

To slunce je tak slabé,

v zimě však bude ještě slabší,

ty ale víš, že sníh učiní paprsky

oslnivějšími než v létě, víš i to, že

každý vysoký strom může být snadno

   sražen bleskem, aby mohly

     růst nové, menší..

Víš toho mnoho, svět ti připadá větší,

 čas malicherný,

 lidskost pomíjivá,

 láska naivní a blouznivá,

 hněv zbytečný a směšný,

    samota strašná i nutná,

 osud jako děsivý přízrak,

 který neumí zemřít,

   víš i to, že zítra budeš myslet jinak,

  dokud ti tvá

                    bolest

          nepřipomene,

že ona a duše jsou jediné nekonečné.. 


Jenda
18. 10. 2002
Dát tip
..že bych sáhnul do minulosti a ty růžový brýle smazal - ?

Quoniam
17. 10. 2002
Dát tip
Mozart: Dobrá kritika. Souzním. Snad jen ten závěr. Mimo dosah se dostalo jen pár jedinců v celých dějinách. Míří kdekdo, - zbytek se ukáže později.       Dovolil bych si namítnout, že subjektivní kritika je cenná. Já osobně považuji každou kritiku za subjektivní. Hodnotu jí dává váha osobnosti. Že se některé subjekty povážlivě identifikují s davem je věc jiná. Autor: Zde měnit či neměnit, má co dělat s onou nevyhnutelností. Ale o tom jsem psal jinde a ani o to zde, především - v tomto konkrétním případě, nejde.       Velmi dobrá báseň. I stylisticky. Kromě drobných kazů, o nichž mluvil Mozart, bych podotknul ještě dvě věci. Podzim v názvu a v zápětí hned taktéž v prvním verši - působí rušivě, doslovně. "To slunce je tak slabé, / v zimě však bude ještě slabší," - slovo však vnímám jako nadbytečné, ruší tok fráze.       Možná bys měl zvážit, zda báseň nedobrousit ve šperk.       Hezký den.

rybicka
17. 10. 2002
Dát tip
mno. musim priznat, ze jiz zminene vytky (ruzove bryle ) mi taky prijdou dost ohrany a malinko rusi. ale i pres to zdareny. je vzdy zvlastni precist si neco o tolik zname veci a vedet, ze ji nekdo vidi a vnima uplne jinak

J
17. 10. 2002
Dát tip
čas malicherný, lidskost pomíjivá, láska naivní a blouznivá, hněv zbytečný a směšný, samota strašná i nutná, To mě oslovilo nejvíc. :-)

Jenda
16. 10. 2002
Dát tip
Mozart: díky za tvou obsáhlou kritiku se všemi plus i minus.. zvláštní - mně taky když si to sám přečtu zarazí ty růžové brýle, teď už bych to nenapsal, je to 5 let starý, říkám si však, že do starých věcí se nemá šahat - alespoň tedy neměnit staré básně, tak jsem to nechal..Ď., buď zdráv

Adelan
15. 10. 2002
Dát tip
*

Mozart
14. 10. 2002
Dát tip
ano... líbí... je v tom - napsal to kamsi quoniam, a proto mu pošlu avízo - .. nevyhnutelnost a pravdivost... líbí se mi to, až na pasáž s růžovou barvou, brýlemi a kábátem.. i když cítím, že myšlenka je v kontextu básně opodstatněná, ale přece jen...? ..nejen kvůli tomu, že termín růžových brýlý je už provařen do skonání věků... a mírně mě ještě ruší (opět MĚ.. což činí kritiku subjektivní, a tedy bezcennou) pasáž s velkým stromem, který musí být poražen, aby vyrostly malé stromky.. to je tak sentimentální!...i přesto, že je to věčná pravda. vše ostatní ve mně budí nadšení... míří to vysoko, kamsi úplně mimo dosah většiny lidí i zdejších básníků... TIP... s pozdravem Mo.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru