Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pak a předtím

21. 10. 2002
9
0
2229
Autor
Dirty

stačí si jen vybrat svůj svět

 

Isabel už nechtěla být dál sama, ale taky věděla, že cokoli co se jí zrodí v hlavě a bude se chtít zhmotnit na papír, rozplyne se jako vyfouknutý dým.

Začalo pršet a na okap dopadávaly první a zároveň poslední kapky. Bylo hodně hodin, ale nešlo to spát. Už jenom proto, že za chvíli bude zítra a Isabel věděla, že stačí tak málo a vteřiny noci budou pryč. Nastane pak, a předtím jakoby ani nebylo. A dny přece tak rychle ubíhají!

Isabel taky napadlo, že dát čemukoli nějakou formu je hrozně těžké! Vlastně to musel být výkon vymyslet příběh, byť jen o zákaznici, která si každé ráno chodí kupovat rohlíky a podmáslí. Proč zrovna podmáslí? Ani Isabel to nevěděla, bylo to však první co ji napadlo.

Probudila se do zítřejšího rána zrovna, když jí její otec vybíral léky. Stejně jako včera. Pokaždé, tedy dvakrát, viděla jen jeho zadnici a záda sklánějící se k otevřené skříňce. Isabel si myslela, že šustí schválně, protože ho štve, že ona nemusí vstávat zatímco on je na nohách už hodinu. Otočila se a dělala, že spí. Zavřel se za sebou dveře.

Probudila se v deset hodin a byla šťastná, že je tak pozdě. Oblékla se do volného oblečení, které měla ráda a šla nakoupit s černými řasami. Po dlouhé době byla zas venku a to ji tak trochu děsilo. Musela totiž lehce vklouznout do přítomnosti, které se celý týden bránila. Vzduch byl měkký a příjemný, ale to světlo…odráželo se od baráků, domů a paneláků, od výloh kočárkáren a od deštných pralesů skrývajících se v kalužích. Nebylo to moc příjemné, ale koneckonců takový život je.

Když přešla lávku oddělující území dělníků na stranu těch ostatních, oddechla si, protože za sebou měla část cesty. V obchodě probíhalo vše tak jak mělo. Lidé ještě pořád stáli u pokladen, aby vybrané zboží zaplatili. To se tak často nevidí.

Horská voda z kohoutku ji naplnila vanu. Byla nádherně modrá a taky příjemně teplá. Ponořila se do ní i s vlasy, které se jí lepily na ruce. Otevírala pod vodou oči a dívala se do světel. Plula a poslouchala přitom pěnu ze šampónu, která jí před chvílí stékala po zádech a jejíž zvuk byl tak zřetelný, že na něj nemohla zapomenout.

Pod okny zazněly operetní sonáty a Isabel se zasmála. Měla pocit, že když zavře oči a znovu je otevře, ocitne se ve Francii. Nezkusila to, protože věděla, že se to nestane.

Za záclonou se zhasínalo a zase rozsvěcelo Slunce a s každým takovým to pohybem, jakoby se něco změnilo. Přicházely nové a nové okamžiky a ty staré se ztrácely jako vypařená voda.

Vzala si zrcadlo a pozorovala svoje panenky. Oko je naprosto fantastický vynález. Je to změť různých odstínů jedné barvy a uprostřed toho všeho je černý kruh, něco jako černá díra, která pohlcuje svět svými subjektivně objektivními pohledy.

Je podzim a stejně jako zima jsou tyto dvě období tak nějak neosobní…jakoby se vzdalovaly, jakoby by byly cizí a přitom k nám patří jako nikdy.

V Isabelině hlavě se pomalu usazovaly příjemně vzdálené tóny a přiváděly jí tak do prazvláštní melancholie, kterou ztěží dokázala popsat. Byla plná na to, aby vybouchla, ale zároveň prázdná a uzavřená nádoba, do které se nedostane ani špetka střelného prachu. Ptala se po smyslu toho všeho a nedokázala si odpovědět.

A to by možná mohl být dobrý konec všech začátků…

Za všechno totiž může měsíc…


kindly
31. 01. 2004
Dát tip
Upřímně řečeno, už u prvního odstavce jsem málem usnula. Čekala bych víc děje, i když tohle byl možná záměr. Trošku sladké a nudné. Promiň...

Dirty
31. 01. 2004
Dát tip
to nevadí každého věc :))))

Lunka
02. 11. 2003
Dát tip
...moc hezky se to čte, bude pokračování?...jsem napjatá...*T

rabako
26. 08. 2003
Dát tip
***

Jinovata
08. 08. 2003
Dát tip
Lehce geniální... Chci říct, že to všechno co ti teď říkám... neříkám, že svět není takovýhle...je, to přeci vidím i já... Jen vím, že je takový a vedle toho ještě krásný a plný. Tolikrát jsem byl nejen diválem krásy, ale byl jsem tou krásou a byl jsem fascinován... Proto to všechno, protože bez tmy by nebylo vidět na krásu a v pravdě by neměla význam... A já vím, že žitá krása je... Takže ano, jen ta povídka není celá... ps: Literárně je to skvělý, má to spád, myšlenky působí neotřepaně a přitom se nevnucují svou radikální novostí, přemrštěnou intenzitou. Vše ladí do šedomodra, přesně jak Glass postřehl. Teď mi jen vrtá hlavou, jestli bych zvolil stejnou barvu...

StvN
06. 08. 2003
Dát tip
Příjemné čtení. Nevím čím to, jestli únavou, nebo je to vážně tak trochu vycucaný z prstu.

Glass
23. 10. 2002
Dát tip
Stačí si vybrat svůj svět a když ne, tak stačí přestoupit na zástávce. Jinak fajnově šedomodré... :oI

Dirty
23. 10. 2002
Dát tip
máš naprostou pravdu!! hlavně s tím šedomodrým!!

Paranoicus
22. 10. 2002
Dát tip
Dirty: Protože smrt by mi tam nějak nesedla ... což neznamená, že by to smrtí skončit nemohlo, ale asi by se to celý muselo vyprávět jinak.

horák
22. 10. 2002
Dát tip
Takové vyzrále nevyzrále. U některých obratů nevím, jestli to jsou nedokonalosti anebo záměr. Každopádně se mi líbily.*

Dirty
22. 10. 2002
Dát tip
myslím, že to byl spíš záměr a pokud ne, tak to byly nedokonalosti :)

Deltex
21. 10. 2002
Dát tip
:o) *!

Dirty
21. 10. 2002
Dát tip
dik :)))

des_te_meer
21. 10. 2002
Dát tip
rada jsem cetla:) * des

fungus2
21. 10. 2002
Dát tip
Napadá mě jedine slovo ZDAŘILÉ.

Paranoicus
21. 10. 2002
Dát tip
Tracyho tygr nebo jen prokletí grafomanů? Musel jsem to přečíst několikrát, abych se ubezpečil, že v té vaně se s ní opravdu nekoupala žádná břitva. Kdyby ano, nemohl bych dát svůj ŤYP.

Dirty
21. 10. 2002
Dát tip
? proc?

m11
21. 10. 2002
Dát tip
tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru