Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Za láskou

27. 10. 2002
1
0
1089
Autor
Jenda

Za láskou.. ..Všechno je dobré: Utrpení národů, bolest osamělého, vítěze píseň, žal zvířat, melancholie květů, všechno je tajuplné a zraje k štěstí, k nesmírnému štěstí, které nemá slova v jazyce lidském; neboť dítě bolesti je člověk a nástroj bolesti je jazyk lidský.. ( Otokar Březina )

 

 

Za láskou

 

Dívčí ňadra i klíny matek

paže chlapců i hrudě otců

  se napínají za láskou ..

 

za láskou roste

bolest a naděje

stébla trávy i

touha opuštěných

 

za láskou se líhnou

ptačí vejce

básně i symfonie

z pera skladatele

 

za láskou míří

obrazy spících

a sny

probuzených

 

Oči slepých

tváře dětí a

prosby milenců

se obracejí za láskou

 

 

Jen život který sám

je láskou se přetahuje

se smrtí o pilku která řeže

letitý strom času..

 


Jenda
04. 11. 2002
Dát tip
Astalavista: díky za pokus o skutečnou kritiku a rozbor, dodám jen, že jsem si neuvědomil "umělecko-významový" účinek básně, který jsi mi krásně připomněl, nebot jsem to psal vážně v duchu Březinova idealismu..

Astalavista
27. 10. 2002
Dát tip
Poslední sloka je možná trochu zbytečná... Jinak, myslím si, ž používání slova "láska" v básni je velmi složité, aby báseň zůstala básní a nedostala punc pouťové atrakce. Takže bych té "lásky" možná trochu ubral, aby nebylo přeláskováno, i když zrovna u ní se nedá říct, čeho je moc, toho je příliš. Ono už kdyby si v první sloce vyměnil lásku za chtíč, bylo by to o něčem jiném. Smysl bys tím nezbořil, ale celkové vyznění básně by bylo jiné. Jen si tak plácám...:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru