Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Haiku měsíce října: výsledky!!!

11. 11. 2002
0
0
3256
Autor
Radost

Tramtararááá!!!

Stala se vskutku zvláštní, ba přímo fenomenální věc. O první místo se dělí dvě haiku. Shodně se líbily 9 hlasujícím a jde o haiku (řazeno podle data vydání) Vodní hladina (Marco) a Principál (Marthin)
Oběma autorům vřelé gratulace!!
Na dalších místech se umístili tyto texty:
- Podzim. Milostné flétny s 5 hlasy
- Slamníky z Madridu s rovněž 5 hlasy
- haiku a haiku se 3 hlasy
- milenci se 2 hlasy
- 3hajkuku se 2 hlasy
- Řeřavá č. 1 se 2 hlasy
- Na věky chválím Tebe se 2 hlasy
- denní së 2 hlasy
- haiku nehaiku, o něčem, o ničem se 2 hlasy
- skorohaiku za oknem se 2 hlasy
- andělé s 1 hlasem
- o nejobecnější věci s 1 hlasem
- Synovi s 1 hlasem
- snová s 1 hlasem


Snad jsem to tentokrát spočítal správně. Hlasovalo šestnáct lidí, kterým tímto děkuji za pozornost. Žádné větší ohlasy na otázky týkající se smyslu soutěže, takže zatím budeme pokračovat.
Přeji vám všem hezký den.
RADOST

Narvah
19. 11. 2002
Dát tip
Zajimava diskuse. Drzim palce, panove...:)

bishak
18. 11. 2002
Dát tip
Radost: ne ! Haiku existuje jedině v japonštině, v japonské kultuře a mimo ni existovat přestává: tak to prostě je.

Radost
18. 11. 2002
Dát tip
hm... Pán má rád absolutní teze a axiomy. Když tuhle tvou tezi zavedu do trochu většího extrému, tak překladová literatura nemá smysl, villonskou baladu je možné napsat jedině francouzsky a to ještě v 16. století a Starý zákon nemá smysl číst, pokud není v hebrejštině, že? čekal jsem alespoň nějaký argument. Na tohle odpovím jenom: Ano, haiku může existovat i mimo japonsko. Tak to prostě je.

bishak
18. 11. 2002
Dát tip
Radost: haiku má základ v japonštině: já proti haiku nic nemám, ale to, co jej drží v japonsku, je japonština: haiku je strohý, systematický útvar, který je svázán s japonskou řečí a jejím systémem. Kdybych vzal bod po bodu, proč vaše dílka nejsou haiku: není vždy dodržen počet slabik, který je pro haiku zavazující ( to je nedůležitejší bod ). Nejsou použita vhodná slova, která byla v japonsku kodifikovaná a opět - závazná. Nepracují s těmi správnými motivy. Nejsou v japonštině. Překladová literatura - je to v tom přímo slyšet - něco bylo přeloženo: není to to původní a kdo ví, nakolik vůbec je to originálu alespoň podobné.

Radost
18. 11. 2002
Dát tip
Wow! Tak na tohodle člověka jsem čekal. Přesně tenhle názor potřebuju, přesně tyto argumenty. V japonské haiku jde o počet znaků, ne slabik. Nejsou o nic závaznější než kategorie. Slova nejsou kodifikovaná, kodifikovány jsou určité "kategorie slov" (sezónní, pomíjivost, slovo/řez) To je forma spoutaná s japonštinou, i když ne 100%. Kategorie lze taky obsáhnout. A čeho lze i u jiných "haiku" dosáhnout je podle mě to nejdůležitější a na haiku japonský se mi nejvíc líbí. Jasnost. Ryzost. Krátkost. Pointa. Obrazovost, ne obraznost. Žádné metafory, personifikace, sladká poetičnost. A v zásadě - čistý záznam poznání. (Mystické zkušenosti, haha) Možná si teď hodně naběhnu, ale pokud máš chuť v téhle diskuzi pokračovat, zkus se podívat na některá moje haiku, zvlášť ty poslední, u nich jsem si velmi jistý tím, že formu naplňují. I kdybys už nechtěl pokračovat, díky za názor. R.

Marthin
15. 11. 2002
Dát tip
Seregile, dík a vůbec dík všem, páč Radosti plno, haiku s tebou..;-) A též gratulace Marcovi..:-)

Marco
15. 11. 2002
Dát tip
°° ... :c-)

Seregil
14. 11. 2002
Dát tip
Výborně Marco, gratulace.. Skvěle Marthine, taktéž.. Radosti - díky (trpezlivosť a všechno kolem haiku)

Marco
14. 11. 2002
Dát tip
Seregil: díks .. :c-)), ...jinak gratuluji i ostatním... :)

Nazir
13. 11. 2002
Dát tip
moc děkuju...a všem přeju jen štěstí:-)

bishak
13. 11. 2002
Dát tip
Ach bože, haiku: jediná síla dnes je v individualitě, neustrnout a když už imitovat, tak alespoň z pozic subverze: je to zvláštní vidět, jak se ta forma vytržením z historického a sociálního kontextu obnaží a stane se ošklivou a vulgární. Nelze psát haiku v češtině: to, co vydáváte za haiku, je určitě něco jiného...

Radost
13. 11. 2002
Dát tip
Nemohu souhlasit. Promiň, ale diskuze co je a není haiku má trochu hlubší kořeny, než jen : "jak se ta forma vytržením z historického a sociálního kontextu obnaží a stane se ošklivou a vulgární" už třeba jen proto, že mnohé ty texty prostě ošklivé a vulgarní nejsou, sociální kontext lze "přesadit". Jistě."Česká" (raději volím slovo nejaponská) haiku ztrácí grafický rozměr, ale naplnění estetických kategorií lze dosáhnout stejně jako účinku. Nebo myslíš, že oblíbenost téhle formy (a to ani zdaleka jen tady na Písmáku) vychází jen z nějaké touhy po vulgaritě? Co se týče nápodoby (a zde nelze vynechat mimesis :) - to je naprosto neustále užívaná forma tvorby a toho se nezbavíš. "Vše už bylo napsáno" To co vydáváme za haiku je natolik blízko možnostem haiku, že je ten rozdíl téměř nepatrný.

Radost
13. 11. 2002
Dát tip
avi

Ansuz
13. 11. 2002
Dát tip
Ať žijou

Josefk
12. 11. 2002
Dát tip
blahopřání autorům :-)))

Polárka
12. 11. 2002
Dát tip
Sláva vítězům a čest hlasujícím.:-)))

Marco
12. 11. 2002
Dát tip
Díks všem ... mám radost :c-) °°

Marco
12. 11. 2002
Dát tip
... o to větší, že teprve začínám a tohle bylo moje asi druhé opravdové haiku... :))))))))))))))

miklunka
12. 11. 2002
Dát tip
:o) to je fajne! :o)

Mpj
12. 11. 2002
Dát tip
Wopi: dík ;-)

Wopi
11. 11. 2002
Dát tip
Dobře: jeden ohlas - soutěž je docela pěkná.

Okeya
11. 11. 2002
Dát tip
Myslim si totez, rozhodne se nenech otravit, my mame zajem, jenom to nedavame dost najevo... mimochodem ... gratuluji vyhercum.

Wiki
11. 11. 2002
Dát tip
je to nádherný nápad pořádat soutěž o haiku měsíce, haiku je něco tak křehkého, krásného, je bezva, že díky Tobě, klubu a soutěži se čím dál víc lidiček snaží psát haiku. Gratuluju vítězům :-)))))))))))))

Litochowitz
11. 11. 2002
Dát tip
Skvělé, mám radost.........a nejen já:-)))

Mpj
11. 11. 2002
Dát tip
Možná budu vypadat jako negramota, ale může mi vlastě někdo jednoduše vysvětlit, co to vlastně to "Haiku" je? Trošku se mi to z těch jednotlivejch děl nedaří zjistit ;-)))

Wopi
11. 11. 2002
Dát tip
viz Prokletí: Něco málo o haiku (19.4.02) a klub haiku v nás a kolem nás

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru