Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vytrženo z deňýčku II.

15. 11. 2002
32
2
4173
Autor
Yfča

Bylo mi patnáct a rodiče svízelně spláceli půjčku na nové embéčko, proto jsme penězi zrovna neoplývali. Šetřilo se, kde se dalo, hlavně na oblečení. Jelikož jsem rostla rychleji než prašivka v lese, neměla jsem s příchodem zimy co na sebe. "Heleno, nic nekupuj, stejně nemáte prachy. Já dám Ivaně pod stromeček novej kabát," zavolala jednoho prosincového dne babička mojí mamince. Tatínkova rodička nás nákladnými dary nikdy nezahrnovala, proto jsem o jejích slovech pochybovala. Když nastal Štědrý den a do naší panelákové klícky vtrhla babuša, třímajíc pod paží balík zabalený v šedém papíru, vloudila se mi do oka slzička štěstí a dojetí. Těšila jsem se, jak budu v novém modelu obluzňovat Prahu a přilehlé okolí, zejména však jistého Pavla eN, kterého jsem platonicky milovala. Jamile jsem však spatřila výsledek babiččina několikadenního úsilí, udělalo se mi mdlo. Barva kabátu se silně podobala zvětralé cihle a střih připomínal hubertusy, které nosil chudý lid za první republiky. "A to jsem chtěla tu deku vyhodit, ale je to kvalitní materiál, takovej už dneska v krámě neuvidíš," řekla babička pyšně. Slušně jsem poděkovala a do kabátu jsem se navlékla. Příšerně hryzal. Hned po vánočních prázdninách jsem ve skvostu svého šatníku vyrazila do školy. Než jsem tam došla, naskákaly mi kolem krku a zápěstí pupínky. O vtipných poznámkách škodolibých spolužáků se raději nebudu zmiňovat. Prohlásila jsem, že raději zmrznu, ale tu příšernost už si neobléknu. "Ivo," pravila smutně moje máť, "budeš to muset vydržet, na nový kabát nemáme." Zima naštěstí netrvala dlouho. S příchodem jara jsem se vytáhla o několik centimetrů a z dekokabátu jsem vyrostla. "Odvezeme ho do Struhařova, může na něm spát Princ," rozhodla moje maminka, když koncem prázdnin vyhazovala ze skříní nepotřebné šatstvo. Náš pes Princ byl obyčejný voříšek, který snesl vše. Nesnesl však kabát ušitý z deky. Odmítal na něm spát, tahal ho vztekle z boudy ven a během několika dní ho přeměnil na hromadu drobných kousavých hadříků. Když se mě babička začátkem listopadu zeptala, zda nechci spíchnout něco na zimu, rychle jsem prohodila, že mám v čem chodit. "Ivanko, kdybys náhodou potřebovala u toho kabátu nastavit rukávy," řekla ta svatá žena, "tak řekni. Já jsem totiž ve sklepě našla ještě jednu úplně stejnou deku!"

2 názory

:o))) máš skvělou rodinu..

Anetté
18. 01. 2008
Dát tip
Tomu řikám psychoteror:) *

Robinia
06. 09. 2004
Dát tip
Tip

Elyanne
13. 06. 2003
Dát tip
Moje babička se v tomto ohledu až nebezpečně podobá... Když mi slíbila sukni a vestičku na léto, protože neustále odebírala Burdu a tak, čekala jsem moderní manšestrovou nebo jeansovou soupravu. Bohužel, byla pletená ze silné perleťové příze. Růžové. Sukně byla přiléhavá, rovněž tak i vestička, a obé mělo na sobě vyplétané plastické proužky. Vypadala jsem jako růžový meteorologický balon. I proto *

Yfča
13. 06. 2003
Dát tip
Moje babička neodebírala Burdu. Moje babička odebírala Rudé právo. Podle toho ten střih vypadal... :o))

hurvinek
27. 01. 2003
Dát tip
fotku, fotku...

MiQing
18. 01. 2003
Dát tip
ježiši to já teď sháním kozačky - jedny mi máma koupila, vyšší, ale s kožešinkou, tak jsem zapomněla, proč nemám vysoký boty ráda (taky se mi dělaj pupínky) - no a hned po dvaceti minutách nošení červenej proužek kolem lýtka - už je nechci jenomže všude maj jen malý čísla tak jsem se dozvěděla od svého Jiříka, že mám asi moc velkou nohu ;.-) (a to mám šestku - to jsem vážně slon?)

Yfča
18. 01. 2003
Dát tip
Nejsi. Já mám sedmičku... :o) Ovšem měřím 183 cm... :o)

MiQing
18. 01. 2003
Dát tip
no jo, ale já jen asi 161 cm :-) a kdybych se ještě trochu snažila, může ze mě být i metráček ;-)

Kytička
17. 01. 2003
Dát tip
:-)))) síla ***

Dan
13. 01. 2003
Dát tip
:-)))) tip

bbb
05. 12. 2002
Dát tip
To je skvely!!!!!! :)))))

Yeziiinka
27. 11. 2002
Dát tip
Ježiši tohle je mi tak blízké!!! :))))) ***!

Yfča
27. 11. 2002
Dát tip
Yeziiinka: Taky jsi chodila v podobném kabátku? :o)

Yeziiinka
27. 11. 2002
Dát tip
Modely mojí babičky pravděpodobně nedostihly tenhle kabát, ale že se toho ze záclon, šátků a dek našila, to jo! :))) Velmi jsi mě pobavila, ale to Ty obvykle a každého :)

Flegmatik
24. 11. 2002
Dát tip
Skvěle jsem se u toho bavil. Každej z nás asi někdy nosil něco podobnýho, ne? Třeba vytahaný tepláčky po starším bráchovi a podobně.

ikarka
22. 11. 2002
Dát tip
:-))))) *** moc mě to pobavilo

Helen
21. 11. 2002
Dát tip
:-))

avi

nin
21. 11. 2002
Dát tip
Monty díky za avi, nechápu, jak jsem takovou perlu mohla přehlídnout... mně šila babička, když už byla skoro slepá, šaty do tanečních, taky pěkný modýlky, říkala, že ve třicátých letech k ní chodily pro šaty PANIČKY, tak co se ofrňuju :-) ***

Yfča
21. 11. 2002
Dát tip
A proč ses, nin, ofrňovala? Ty nevíš, že dobrá móda se vrací? :o)

nin
21. 11. 2002
Dát tip
já moc nejsem na tu růžovou barvu a vzory s růžičkama :)

Yfča
17. 11. 2002
Dát tip
Patti: Osvěžovna Yfči Pé je pořád moje stránka....

Wiki
16. 11. 2002
Dát tip
takhle v sobotu po ránu v práci člověka nic víc nepotěší, než cizí neštěstí :-)))) !!**!!

Patti
16. 11. 2002
Dát tip
Pobavilo mě to velice, patří to k sobě, dílko i kritiky, jako nedílná součást. Kdysi jsem občas zabrousila na Osvěžovnu Ifči...., nebyla to tvoje vtipná stránečka? Docela by mi to souhlasilo.

horák
15. 11. 2002
Dát tip
Trochu bych ten text rozparceloval, ale jinak mě potěšil jako první díl. Svižný, nemusím se bát, že bych na tom musel v práci moc dlouho dumat atd. Dám si tě do oblíbenců a budu se těšit na další pobavené ráno.*

Rowenna
15. 11. 2002
Dát tip
Tak jsi mi připomněla podobný příšerný kabát, který zase babička poslala mojí dceři, ten měl barvu nedefinovatelně šedivou, což je barva, která výborně sluší malým holčičkám, jak uznáš, zřejmě nekousal, ale zato byl tak fušersky sešitý a odporný napohled..., že ho dcera měla na sobě jen jednou, na chvilku. A to, když ji manžel vezl na kole makat na zahrádku. Manžel byl vždycky muž přehlíživý stran ženské a dívčí parády, ale když spatřil svou dceru krasavici navlečenou do té hrůzy, poprvé a naposled se vzepřel, že toho hastroše nepoveze. Zadumaně jsem pohlédla na jeho oblečení, které se skládalo z tlustých tepláků, na kolenou vyboulených, úžasné tyrkysové barvy..., a pochopila, že ten kabátek je opravdu hodně hnusný i k těm teplákům. Promiň, že se vykecávám. tip.

Janíček
15. 11. 2002
Dát tip
Rowenna: :-))))))))

Silně mi to připomíná moji babičku... zejména pak její lví podíl na tom, že jsem odmítla chodit do tanečních... nechtěla jsem jí ranit tím, že bych si NEOBLÉKLA ty modré krimplenové šaty se silonovými volánky, ale z pochopitelných důvodů jsem si je prostě obléci NEMOHLA. :o))) *

Yfča
15. 11. 2002
Dát tip
Jo, krimplen, to byla kvalita!!!!!!!!!!!!!!

Jasně, babička dodnes říká: "Dřív, to BYLY látky, pěkně krimplen, tesil, dederon, a DNESKA??? Nic to nevydrží, mačká se to... Krimplen se NIKDY nemačká, vydrží takovejch let..." A na tomto místě vždy doplňuji: "...a skvěle saje pot..."

Yfča
15. 11. 2002
Dát tip
Jasně. V létě hřeje, v zimě studí! Optimální vlastnosti! :o)

Yfča
15. 11. 2002
Dát tip
A dederon taky neměl chybu! Kam se na něj hrabe deka!

Jo jo, svět jde stále kupředu... naši pradědečkové vzpomínali na první let ing. Kašpara, dědečkové na partyzány v lesejčku, otcové na Stalinův pomník nad Prahou a my... my vzpomínáme na kvalitní umělé tkaniny vyrobené soudruhy v NDR!

Yfča
15. 11. 2002
Dát tip
A nejen na kvalitní, ničím nezničitelné, tkaniny! Nýbrž i na neméně kvalitní (a téměř nezničitelné) osobní automobily!

Wopi
15. 11. 2002
Dát tip
tak to prr, já na tkaniny nevzpomínam, já vzpomínam na kraviny

Wopi
15. 11. 2002
Dát tip
to bylo na Monty...

Yfča
15. 11. 2002
Dát tip
Je vidět, žes mlád. My o několik desítek měsíců starší máme božský vzpomínky!

Kdo je tomu na vině že vzpomínáš v kravíně? Kdybys však dal na tátu vzpomínáš dnes v senátu!

Wopi
15. 11. 2002
Dát tip
houby mlád, já vzpomínam na kraviny způsobený akutními záchvaty senility

Yfča
15. 11. 2002
Dát tip
Jejda, Wopi, takže i ty máš záchvaty senility?

Wopi
15. 11. 2002
Dát tip
těžký

Wopi
15. 11. 2002
Dát tip
nemohu já do senátu senilitou slynu-li škoda že už v p....i jsou zlatý časy minulý

pripomnelo mi to moje saty do tanecnich..slotera se ta latka jmenovala...tuha a na ni vleike fialove puntiky..brrrr jinak - moc priiima cteni, zvedlo mi to naladu, a i pres silene bolavy zaniceny zuby jsem se zasmala - tip! :-)

Bobísek
14. 11. 2002
Dát tip
Chtěl bych tě v tom kabátě z deky vidět. Škoda že ho ten pes roztrhal :-)))) tip

Pavel25
14. 11. 2002
Dát tip
Muselo ti to sluset! :))))))))

Yfča
14. 11. 2002
Dát tip
Anonym4: Není to u Benešova. Je to u Říčan.

Wopi
14. 11. 2002
Dát tip
:))))

Albireo
13. 11. 2002
Dát tip
:-))))) * za pointu

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru