Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kryptogram na jméno JAROSLAV

16. 11. 2002
8
0
3120
Autor
racek

Kryptogram- taková báseň, u níž písmena prvních slov skládají dohromady jiné slovo, jméno. Pokud někdo víte přesnou definici, ráda se počím, lépe to nyní nenapíšu. Další z mých kryptogramů. Jaroslavů mám v životě opravdu hodně:-)))

 

Kryptogram na jméno JAROSLAV

 

J  ežibaba, naše známá, v

A  nketě je dotázána, na

R  adu, jak získat lásku.

Co je mi to za

O  tázku?!, rozzlobí se ježibaba.

Tady každá rada drahá.

Tak třeba já:

ježidědkem prošla peklem!

L  éto krátké – dlouhá zima.

Kouzla neznám!

A  i kdyby! Láska špatně

V  ymyšlena!!!

 

/12*6*2002,10:46 hodin/


anonym3
17. 04. 2003
Dát tip
tak to se ti fakt teda povedlo! dávám ti tip

Jeanne
18. 11. 2002
Dát tip
*

miklunka
17. 11. 2002
Dát tip
*

JanisFan
17. 11. 2002
Dát tip
*

**

Patti
16. 11. 2002
Dát tip
Mi se zdá výborná, nevím, jestli je to kryptogram, ty vsuvky tam, ale rytmicky mi přijde dokonalá. Utípnu si.

Marleyna
16. 11. 2002
Dát tip
neni to spíš akrostich? jinak fajn :)

Bernadeta
16. 11. 2002
Dát tip
***

Wopi
16. 11. 2002
Dát tip
Kryptogram je ŠIFRA. Tohle je ANAGRAM.

Wopi
16. 11. 2002
Dát tip
Akrostich. Jsem se z toho ukec!

Wopi
16. 11. 2002
Dát tip
Anagram je přesmyčka (pro úplnost). :))

Notreal
16. 11. 2002
Dát tip
Teorie kryptografie K vysvětlení významu kvantové kryptografie je nezbytné popsat některé důležité rysy (a rizika) kryptografie obecně. Tyto body může ilustrovat jeden ze slavných literárních příkladů šifry, který se v učebnicích obvykle uvádí: Sir Arthur Conan Doylova ,,Příhoda tančícího může``. V tomto příběhu je Elsie, americká žena Angličana Hiltona Cubbitta, terorizována tím, že jí někdo kreslí křídou obrazy postavičky, poblíž jejího domu. Sherlock Holmes je zavolán dovnitř a rychle si uvědomuje, že obrazy nejsou škrábanice dětí, ale spíše forma šifrování, ve kterých každé písmenko abecedy bylo nahrazeno obrázkem, známým pouze odesílatelem (Abe Slaney, ,,nejnebezpečnějším darebákem v Chicagu``) a určeným příjemcem, Elisie. Tento kryptosystém se dostává k dešifrovacím schopnostem Sherlocka Holmese, který zlomí šifru po posbírání pouhých 62 znaků, výzkumem relativních frekvencí odlišných znaků a identifikuje nejfrekventovanější s písmenem ,,E``, používá intuici. S touto informací je detektiv schopen vykonstruovat svůj vlastní kryptogram, přivolávající Abe Slaney k Elsieově domu. Zločinec, věřící pouze Elsie, vytvořil zprávu ,,Tančící muž``, je pohotově zatčen policií na příjezdu. Tento příběh předkládá většina kryptografických publikací. Ukazuje že dva důležité a rozhodné aspekty kryptografie (tajnost komunikace a autentičnost). Oba mohou být uskutečněny, jestliže odesílatel a příjemce sdílí tajemství na počátku (v tomto případě písmenkové ekvivalenty každého znaku ,,Tančící muž``). Za druhé, tento příběh ukazuje jeden z hlavních předpokladů porozumění kryptografii: nezáleží na tom, jak se zdá být kryptogram obtížný, my musíme předpokládat, že jakýkoliv kryptogram lze snadno ovlivnit pasivním zachycením. A konečně, příběh ukazuje charakteristiky historie kryptografie: Abe věřil, že šifra byla nezlomitelná. Tančící muž, šifra technicky známá jako jednoabecední nahrazení šifry, je zjevně nevhodná mimo většiny začátečnických aplikací, které vedou k otázce: mohou být některá společná tajemství jen ,,bezpečná`` a jiná ,,více bezpečná``? Tím ,,větší bezpečnost`` máme na mysli, že šifrovací algoritmus a společné tajemství musí být schopné zajistit utajení komunikací pro účinný čas existence informace když je přenášena. V praxi můžeme udělat rozdíl mezi ,,taktickým`` a ,,strategickým`` zabezpečením. Například, jestliže informace je taktická vojenská informace, pak tento čas může být pouze několik minut nebo hodin, protože přes delší časové periody, se taktická situlace mohla změnit dostatečně na to, aby informace se stala bezcenná. Na druhé straně jsou zde komunikace třeba diplomatické, takové které ,,nikdy`` nesmí spadnout do rukou útočících slídilů, bez ohledu na to kolik početního úsilí přinese problém teď nebo v budoucnu. Vskutku, je tu jedna šifra, založená na společném tajemství, která je pravděpodobně nezlomitelná. Jinak tip :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru