Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Harry Potter

Výběr: Stanislav_Vašina
18. 11. 2002
17
0
4249
Autor
horák

Z Deníků, nočníků H.V.

 
Harry Potter
 
 Nevím, jestli je normální ve dvaatřiceti letech číst Harryho Pottera, ale stalo se. Dělá mi teď dobře, když můžu studentku nasměřovat od zkoušení zpět do lavice se slovy: „Z tebe asi profesorka Prýtová nebude.“ Těší mě, že čtu stejnou knihu jako moji synové a devadesát procent mých mladších žáků.

 

Je jistě skvělé vědět, že Harry vrátil děti ke čtení. Poslední dobou nikde neslyším námitky kapacit, že děti čtou málo. Skončila však éra Vítků na výletě, Letadélek Káňat a Čuka s Gekem. Řada z nás si prznila čtenářský deník knihami, které nikdy nepřečetla. Přesto máme jakési penzum načteného společné. Víme, že Timur s jeho partou pomáhali starým lidem, Romeo si něco začal s Julií a Kopčem honil kolem Věstonic mamuty. Věděli to i naši učitelé a rodiče, protože měli podobný čtenářský životopis. S Harrym se naše děti trhly a já se jim nedivím. Historky psané paní Rowlingovou jsou plné fantazie a překvapení. Koneckonců i mezi dospělými vedou v posledních letech příběhy, v nichž se více či méně prolíná skutečný svět s tím vyfantazírovaným. Stačí připomenout romány Tolkiena, Coelha, Berniérese či úspěchy Fowlesova Mága a Ecova Baudolina. Jako bychom měli plné zuby všednosti reálných dnů.

 

Je ale naivní myslet si po zhlédnutí filmového zpracování úvodní části, že o Potterově životě v Bradavicích něco víme. V prvním díle je Harry obrýlený hošíček, který má co dělat sám se sebou a v závěru se jednoznačně postaví proti zlu. Ve třetím díle už křičí na svého učitele, aby držel hubu, a o několik kapitol později ho společně se svými spolužáky omráčí. Také se rozhoduje, jestli může zabít viníka smrti svých rodičů. (Naštěstí se rozhodne předat jej „spravedlnosti“.) Jasně, jsou tam morální apely, ale tak nějak dospělácky pojaté. A Harryho čtou děti od okamžiku, kdy se to naučí (přestože kniha je určena čtenářům od 9 do 99 let).

 

Nepřeceňuji vliv knižních či filmových příběhů a nezastávám teorie spojující současnou kriminalitu mládeže s krváky v televizi. Díky tomu si nemyslím, že se moji synové vžijí do Harryho natolik, aby vyskočili z našeho jedenáctého patra s koštětem mezi nohama. (Musím se ale přiznat, že i já jsem náš smeták testoval, jestli se na „hop“ odlepí od země.) Pro jistotu si však přečtu čtvrtý díl dříve než oni. Chci svým dětem aspoň do puberty rozumět.


Kovi
22. 10. 2005
Dát tip
pěkně pojaté!

sk8ergirl
11. 07. 2004
Dát tip
Super, tohleto určitě tipnu...líbí se mi to, je to takovej jinej pohled na Harryho a mě těší, že se na něj dá podívat i takhle...t

Monik
21. 06. 2004
Dát tip
Možná je to přece jen recenze, ale naprosto s ní souhlasím. Znám pár lidí, co běžně přečtou tak maximálně televizní program a jednu knihu z povinné četby, ale od 'Harryho' se nemůžou odtrhnout. Závidím tvým studentům... Náš profesor je totiž bohužel dost jednostranně zaměřen, takže patřičného ocenění se dočkám jedině pokud na mém seznamu četby figuruje některé z vysoce hodnotných literárních děl. Přitom čím víc svazků, tím lépe. V ideálním případě jde navíc o knihu, která se objektivně nedá číst (což uznává i sám profesor. ..."Skvělá kniha! Sice jsem teprve u 2. dílu.. Toho se nedá přečíst více než 10 stran najednou.." Já jsem schopná občas nakouknout i do nějaké té 'povinné četby', myslím si však, že podobný přístup spoustu lidí odradí - koneckonců ty seznamy nosí málokdo... Takže určitě nepřestávej své studenty motivovat, a to ani ty, pro které čtení není zrovna nejoblíbenější zábavou! I když uznávám, že některé autory by měl znát každý... Teď něco ke 2. části recenze(?:)) Křičí na svého učitele... - A co teprve teď v 5. dílu! Teď už křičí na všechny. Ale kdo se může divit - v takových situacích - to bych řvala taky!:) Děti jsou ale otrlé, určitě je to nezkazí (a ty moc malé to stejně nedočtou...). Filmové zpracování... - knihy mi připadají lepší, dá se v nich více ukázat psychologie postav. I když po shlédnutí 3. filmu začínám váhat - moc doporučuju! Velmi 'osvěžující' přístup!:)) Na závěr musím podotknout, že jste podle mě úplně normální. Asi to není moc objevný poznatek, protože v současné době čtou Harryho opravdu všechny věkové kategorie.. to já jen tak, nemohla jsem si pomoct:) Miochodem, už jste na studenty zkoušel některou z kleteb ,které se nepromíjejí? No dobře, tak já už letím.. Navzdory svému přesvědčení budu muset použít mudlovský autobus - koště mi taky ne a ne vzlétnout... P.S. Snad vás to nadšení mezitím už nepřešlo, to bych byla dost neaktuální. Hezký den a TIP! (někde jsem tu četla, že o tipech se nemá mluvit...)

JiKo
07. 03. 2004
Dát tip
Fajn

KK112
09. 08. 2003
Dát tip
Jsem ráda, že se mnoho dospělích staví k HP takto. Opravdu bychom měli být rádi, že děti mají chuť číst a tyto knížky doslova hltají.

Naso
22. 01. 2003
Dát tip
ja mám už čo nevidieť 34 a neviem sa už dočkať 5 diela Harry Pottera... Tak chodím na české harrypotterovské sajty a snažím sa prekonať v sebe pocit, že slovenský preklad je o čosi lepší (teda skôr výstižnejší). Nakoniec ide o príbeh a tomu rozumiem.

Ostrich
08. 12. 2002
Dát tip
Až někdo bude tvrdit, že literatura už na děti skoro nemá a nebude mít vliv, že budou jen čučet na TV, PC a video - tak Rowlingová zas ukázala, že stvořit mýtus lze docela dobře a že navíc prostě v lidech pořád skvěle funguje. Docela mne udivuje (no vlastně zase ne až tak moc), kolik lidí se "zapřísáhne". že si to snobsky nepřečtou jenom kvůli reklamě. Je fakt, že bez reklamy by to četlo mnohem méně lidí, protože knih je záplava. Ale tohle je fakt vyjímečně dobře napsané a hlavně v posledním díle už snad ani ne dětské, řekl bych že tady reklama plní funkci zprávy o nějaké opravdu zaznamenáníhodné události. Haha, teď mne napadlo, jaká asi musela být reklama na různé poutavé příběhy tehdá v antice nebo ještě dřív... někde na hostině... poslouchej, už jsi slyšel toho Homéra? Toho si určitě pozvi ten je skvělej.... Český překlad je skutečně na výši záměrů autorky. Takových krásných víceznačných jmen! *

JanisFan
29. 11. 2002
Dát tip
Albireo>> to teda, a udělat z Quidditche famfrpál, tak překrásné české slovo, to asi taky chtělo přemýšlení.

Bacil
28. 11. 2002
Dát tip
Díky a díky Kytičce za klub! Tip!

Kytička
27. 11. 2002
Dát tip
Jujky, máš pravdu, vůbec sjem si to neuvědomila! Už je v klubu!

Albireo
27. 11. 2002
Dát tip
Kytí, díky za ten klub, jinak by mi to v návalu práce uniklo. A vítej v potteravinovém řetězci. Mimochodem, lidi, co říkáte na český překlad? Já ho považuji za extra kvalitní. Ta vlastní jména mají nádhernou atmosféru!

Kytička
26. 11. 2002
Dát tip
Jsem u třetího dílu :-) *

clovrdik
22. 11. 2002
Dát tip
:-)) pěkně napsaný, s nadhledem a humorem ... určitě TIP :-)

waltr
22. 11. 2002
Dát tip
HARRY, HARRY, HARRY....*

Toxman
21. 11. 2002
Dát tip
Ona je myslím stejně každá "recenze" vždycky tak trochu reklama (či antireklama = takyreklama :) a já jak nemám HP (zatím) příliš v lásce, budu možná časem a okolnostmi (a snad i touto publicistickou recenzí :) nakonec stejně "donucen" si ho přečíst a snad i oblíbit :o))

gd
20. 11. 2002
Dát tip
ona je to vlastně recenze na film!!! hurá! konečně někdo! klub!

horák
19. 11. 2002
Dát tip
Astalavista:Nejsem přesvědčen o tom, že to, co nazývám Z deníků, nočníků H.V. jsou fejetony (jen se mi to chtělo dát ještě méně do jiných kategorií), ale rozhodně si nemyslím, že je to recenze. Takhle jsem vytrhl jsem jen jeden fenomén, který je s touto knihou spojen, a to je fakt trochu málo. ostatní: Taky bych nechtěl, aby to vyznělo, že se mi Harry ani trochu nelíbil. Ve skutečnosti jsem zhltnul všechny čtyři díly v řadě a pak nebyl schopen několik dní vzít do ruky další knížku. Navíc dost nedočkavě čekám na díl pátý a deprimuje mě, že se autorka rozhodla nenapsat osmý. Nebylo to myšleno pokrytecky, chtěl jsem jen lehce naznačit, jaký vliv ta kniha může mít.

Astalavista
19. 11. 2002
Dát tip
horák: neníto recenze, je to publictická recenze, to je rozdíl.. ta se vidí jen velmi zřídka, proto je tak obtížné ji identifikovat nebo ji jako recenzi vnímat, ale právě ten jeden fenomén a to, že jsi to zabalil do osobního zážitku, to docela dobře vyjadřuje. Máš ale pravdu, že i v publicistické recenzi by to chtělo z hlediska obsahu širší záběr, ale má to k tomu blízko...

horák
19. 11. 2002
Dát tip
Dík za poučení - jsem potěšen, že píši něco, co se zrovna nevidí. Nicméně se dopředu omlouvám - stejně sem podobné věci budu strkat jako fejetony. Zvyk je železná košile. :o)

Climaster
19. 11. 2002
Dát tip
:o) jasný, já si půjčil dvojku od jednoho dítěte na táboře...a jen tak mu jí nevrátil...opravdu barevné a lehké čtení...

Narvah
19. 11. 2002
Dát tip
To me zajima, Stanislave. Napis mi o tom. Previzt je sice nechci, ale inspiraci urcite privitam.

Sama
19. 11. 2002
Dát tip
Moc pěkně napsaný, na co všechno jsem si při čtení stačila vzpomenout - co ty "moje" knížky... takovej bonbónek, zkrátka příjemný čtení, pro mě teda daleko víc fejetonový, ale k čemu zde škatulkování, že. A ještě: ani já nejsem žádný potteroman, ale musím potvrdit, že moje dítě si s tímhle Harrym taky pěkně oživilo čtení (což navíc i vydrželo - to považuju už vůbec za kliku), dokonce mělo snahu mi předčítat, já ukousla kus druhého dílu a pořád si říkám, že až budu mít trochu víc času, přečtu si to celý... čímž chci taky npsat, že zatím nevím, jaký ten Potterovic kluk vlastně je. A horáku, přečet sis ten čtvrtej díl napřed? A rozumět dětem? Tak nějak to za mne napsal Josefk. Jo, a komunikativně napsaný to je! Jasnej *****!!!

JanisFan
19. 11. 2002
Dát tip
*

Astalavista
19. 11. 2002
Dát tip
horák: no, to já nechtěl nějak poučovat, jen že teď tu teorii prolízám křížem krážem, tak občas něco uvízne... to víš, u nás na FSV, ale co ti budu povídat, od Petra Sršňů víš asi svoje...:) Nechtěl jsem se vyjádřit v tom smyslu, že se to nevidí, jako že se to nevyskytuje, ale není to běžné v našem tisku, protože publicistickou recenzi tady nikdo nezaplatí... aby tam byl ten osobní přístup, nějakej postoj k dílu a ne že nafrkáš deset recenzí za den stylem "V Dejvickým dávaj Příběhy obyčejného šílenství... blablabla..." zpravodajskej blábol:)

aRmida
19. 11. 2002
Dát tip
to je fajn. asi si harryho nepřečtu, ale aspoň bych na to mohl zajít do kina, ať vidím, čím žije naše mládež:-)*

fungus2
18. 11. 2002
Dát tip
Jo tak to sedí!!

Toxman
18. 11. 2002
Dát tip
A co ? Odlepil ? :o))

horák
18. 11. 2002
Dát tip
Toxman: Trochu.

Narvah
18. 11. 2002
Dát tip
*. Dobrej fejeton.Paolo Coelho sice tak dobrej neni (ten Alchymista je jediny, co stoji zato), ale budiz. Budu delat diplomku na Vliv TV na deti ZS. Harry vypada fakt dobre.

Radost
18. 11. 2002
Dát tip
sakra, proč s tím Narvahem musím souhlasit... i s tim Coelhem... i s tím, že bude dělat diplomku:)) (Jen mám dojem, že ve hře jsou ještě trochu jiné věci než jen kvalita, morální hodnoty... a literatura. A Harryho Pottera opravdu nemám rád. Ale uznávám, že nějakou hodnotu zřejmě má - to jen má omezenost...) Z fantasy už jsem nějak vyrostl. Mám radši pohádky. A mýty všedního dne

Harry z jiného pohledu..přiznám že takhle jsem se ně něj nedíval a máš pravdu...

Josefk
18. 11. 2002
Dát tip
bezva povídání, i když nevím, nečetl jsem :-) a dětem? těm svým porozumíš, až budou o to ony stát a věř, že to bývá spíš později :-) a co já? závidím a neškodím :-) a čekám :-)

Pavson
18. 11. 2002
Dát tip
Fejeton *. Mám kamaráda, kterej se chlubil tím, že nikdy neviděl Mrazíka. Jednou na silvestrovským mejdanu jsme ho přivázali k židli, do očí dali sirky, aby je nemohl zavřít a donutili ho tento sovětský evergreen shlédnout. Se mnou a Harrym budou asi muset udělat něco podobného.

Astalavista
18. 11. 2002
Dát tip
horáku, je to dobře napsaný, jen to není fejeton, ale čistokrevná publicistická recenze...!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru