Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mít tě zase tady

18. 11. 2002
3
0
986
Autor
Sleepy

bolest tiše špitla: "čas mě všechnu zhojí"
nevěřím jí, lhářce, znám už její vnady
čas, včera jak vítr, v koutku oka stojí
všechen dal bych za to mít tě zase tady
...
střepy zapomnění, v nichž jsme ještě svoji
bez milosti řežou šrámy do nálady
do ticha i do vět, jen mých žil se bojí
co jen dal bych za to mít tě zase tady
...
nahý, pokud ho tvá něha neustrojí
nedáš-li mu najíst, umře můj cit hlady
tělo i krev, chci tě příjmat pod obojí
život dal bych za to mít tě zase tady
...
kdybych tiše zavřel dvířka do zahrady
doufaje, že žal tvůj naposled nás spojí
život dal bych...marně, nebyla bys tady


Smailinka
01. 11. 2003
Dát tip
jo tot básníkovo věčné dilema, zachovat či přizpůsobit...*

Sleepy
10. 06. 2003
Dát tip
Díky za chválu i konstruktivní (a uznávám, že oprávněnou) kritiku. Tahle báseň volá po úpravách dost hlasitě a já váhám, jestli ji vyslyšet, nebo zachovat tak, jak jsem ji kdysi myslel, cítil a psal. Bohužel často ve chvíli, kdy dopíšu poslední verš, postrádám patřične sebekritický nadhled a co hůř, s ním i trpělivost, jež by mi dovolila nechat si dílko nějakou dobu pro sebe a zhodnotit jej zpětně - tj. s alespoň nejnutnější mírou objektivity. Také proto jsem vděčný za Písmáka a všechny kritiky píšící kritiky ;o)

Miracleion
06. 06. 2003
Dát tip
Mně se to moc líbí, ale mám jisté výhrady: z hlediska gradace a rozvíjení pocitu té básně (nenaplněná touha přecházející v suicidální tendence) by bylo nejlépe uspořádat odstavce takhle - 1,3,2,5 - č.4 bych vypustil, protože ten refrén mít tě zase tady v něm tak trochu působí už jako opakování za každou cenu. Navíc 4.odstavec nemá příliš společného s takovou jemnou poetikou těch ostatních, dá se říct, že v něm hodně "tlačíš na pilu". Třetí odstavec bych předřadil druhému, protože ve druhém odstavci už tak nějak předjímáš to uvažování o sebevraždě, ale plíživě, takže si to vlastně čtenář naplno uvědomí až zpětně po přečtení posledního odstavce. Jinak mě z plynulosti rytmu dost rozhodilo tělo i krev, chci tě příjmat pod obojí, což je krásný obrat, který také nabývá zpětně jiného významu, ale rytmicky rozkostrbatí plynulost díla a čtenář na něm zaškobrtne, a to mu ztíží lepší vžití se do díla... Nicméně báseň je to promyšlená a TIP si jistě zaslouží. Nejvíce se mi líbilo: střepy zapomnění v nichž jsme ještě svoji bez milosti řežou šrámy do nálady do ticha i do vět, jen mých žil se bojí co jen dal bych za to mít tě zase tady

Joseman
18. 11. 2002
Dát tip
osobně bych vypustil 4. odstavec, to mi přijde řečeno trošku lacině, ale jinak vážně dobrý. tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru