Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vytrženo z deňýčku VIII.

29. 11. 2002
13
3
2921
Autor
Yfča

Když jsem v Tusarce hodlala opustit tramvaj, rvala se proti proudu vystupujících sveřepá stařena neurčitého věku a zápachu. V levé ruce držela naditou nákupní tašku a v pravé třímala hůl, jíž si prorážela cestu davem. Dav jsem bohužel tvořila i já. Sotva moje noha spočinula na prvním schůdku, praštila mě zlá babizna holí do šimpánu a přede mnou prchajícího mladíka dokonce počastovala přesným úderem do oblasti plodidel. "Hergot, bábo, kam se cpeš?" zavyl a rychle si zakryl postižené místo rukama, anébrž se po něm stará lady vztekle ohnala. Měl kliku. Netrefila ho. Jenomže když se znovu otočila, aby pokračovala ve svém nastupovacím úsilí, propíchla mi holí stehno. Jsem kliďas a ke kmetům se chovám přeuctivě, přesto jsem se však slušně otázala, zda by nemohla ostatní nechat bez problémů vystoupit. Bojovně vystrčila bradu, zamračila se jako Zeman, jemuž došla becherovka a potom vyštěkla, že pospíchá. Nevím, kam se hnala. S ohledem na její zjev nebylo pravděpodobné, že by na ni někde čekal sexuchtivý dědeček. Nejspíš mířila do pohřební služby, aby si nechala vzít míru na rakev...

                                                              *
Už měsíc bydlíme s vánočním stromečkem. Káťa tu věrnou kopii pichlavce složila a ozdobila pár vteřin poté, co naše rodina dala nákupem umělohmotného symbolu Vánoc najevo, že nehodlá nadále podporovat plenění prořídlých lesů napadených kůrovcem. Přísně jsem jí nakázala, aby jedličku narvala zpátky do krabice i s ozdobami, neboť nemíním čtyři týdny kličkovat mezi větvemi. Moje poslušná dcera se zatvářila otráveně a pronesla, že bych asi svátky nejraději zrušila. Pak stromek obalila elektrickými svíčkami a postavila do svého pokoje. Brzy ale zjistila, že přišla o několik decimetrů volné plochy, na níž mohla dělat nepořádek, proto stromeček přenáší z jedné místnosti do druhé. Nestál zatím jenom v koupelně a na záchodě. Má jeden závažný nedostatek: nevoní. Proto jsme dnes s Káťou zaskočily do drogerie. "Lesní vůni nemám," reagoval prodavač na náš požadavek, "ale měl bych tu několik květinových vůní a vůni moře." Odtušila jsem, že jsem sice blázen, ale to ještě neznamená, že si vánoční stromeček zasmrdím rybinou. "Nejsem náročná," vysvětlovala jsem, "stačí mi pár jedliček, v horším případě beru i smíšenej les s prašivkama!" Prodavači naskočila na čele vráska. "Pak vám nezbejvá nic jinýho, než si pod stromeček vrznout pár žampiónů..."

3 názory

8hanka
11. 07. 2011
Dát tip
u nas zase dospele deti chcu zivy strom a nie umely, ktory tak smutne ostava zabaleny v pivnici...a ihlicie vysavam este dlho po Vianociach...

Yfča
07. 07. 2011
Dát tip
Prodavač je skvělej. Katka mu jako malá holka začala říkat Skin, anébrž už tehdy měl velice málo vlasů. Už mu to zůstalo, od té doby nechodíme nakupovat do drogerie ale ke Skinovi... :o)

..ten prodavač nemá chybu..)

j_i_r_i_k
28. 05. 2003
Dát tip
Jo jo, obě mňam...

ssaamm
21. 05. 2003
Dát tip
obě skvělé

hurvinek
27. 01. 2003
Dát tip
dost solidni

Kytička
17. 01. 2003
Dát tip
:-)) chicht 1. S tou dopravou a dychtivými postaršími cestujícími je to v Lbc obdobné :-).... 2. A co tahle pod stromeček mech :o))

Yfča
17. 01. 2003
Dát tip
Stačí, že já jsem (díky svému stáří) již z několika stran obrostlá mechem... :o)

čtenář
01. 12. 2002
Dát tip
:-)))))

Chenoa
01. 12. 2002
Dát tip
skvělé

Astalavista
30. 11. 2002
Dát tip
:o))*

nin
29. 11. 2002
Dát tip
napsala bych to co Wopi, zase mě předběhl

horák
29. 11. 2002
Dát tip
Vánoční* a platí to, co jsem psal o rozložení textu někdy minule. Dostalo by to skutečně jinčí švih.

JASAN
29. 11. 2002
Dát tip
Ale dneska se skutečný vánoční stromky pěstujou speciálně na polích. V lese už je nikdo neřeže, stejně jako v květinářství netrhají kytky na loukách.

Pavson
29. 11. 2002
Dát tip
Mám drsnej humor moc rád. Není to otázka úcty neúcty ke stáří. Baba byla zlá, agresivní a neuctivá, zaslouží ztrestat slovem. Stáří ani mládí není zásluha. Ke druhé povídce jen tolik: symbol pohanského svátku slunovratu, který si později křesťani přivlastnili, se nezískává pleněním prořídlých lesů napadených kůrovcem, nýbrž jak správně podotkl lesní programátor a též těžbou náletů, což les naopak posiluje. Ale jinak *

Bloudil
29. 11. 2002
Dát tip
Důchodci jsou mrchy! Mě taky žádnej z nich nepustí v tramvaji natož pak v autobuse sednout! Ale holí mě ještě žádnej nemlátil! :))))))))))

Bloudil
29. 11. 2002
Dát tip
Klidně to masti bez odřákování, mě ten zhuštěnej formát nevadí. Nečtu věci podle toho, jak jsou přehledný :)))))))))

Stromek voněl jako moře... Potom shořel. Jaké hoře! *

Yfča
29. 11. 2002
Dát tip
Neshořel, Monty. Byl z ohni odolné zelené gumy. Heč!

Helen
28. 11. 2002
Dát tip
Proč jsi nechtěla, aby ten vánoční stromek voněl mořem? :-))))))

Bobísek
27. 11. 2002
Dát tip
Jo, to je Yfča :-))

Wopi
25. 11. 2002
Dát tip
ta druhá je pěkná, v první trochu vadí konec

Pavel25
25. 11. 2002
Dát tip
Máš dost černej humor...........

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru