Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pitva pohádek

22. 11. 2002
2
0
1056
Autor
Starr

Klidně si kritizujte a přidávejte názory,opravujte chyby,vše dovoleno,ale s citem.)Je to bráno spíš,jako recese než nějaká tvrdá kritika(myslím tohle dílko).Jo a kdyby jste si vzpoměli na nějaké výrazy v závorkách hoďte mi tam odpověď,protože u některých věcí mám trošku okno.)

Už jste někdy přemýšleli nad Českými pohádkami?

Myslím třeba ty klasické,Červená karkula atd..

Při bližším zkoumání jsem došla k závěru,že české pohádky děti spíš straší,jsou to spíš horory pro dospělé.

 

Vezměme si třeba:

 

PERNÍKOVOU CHALOUPKU:

Perníková chaloupka je na první pohled nevinná pohádka,která se každému líbí(myslím většině dětí:).

Ikdyž dnešní děti spíš nejsou  na pohádky,ale na stránky Brava.

Perníková chaloupka vypráví o tom jak se Jeníček a Mařenka ztratili v lese a našli chaloupku uprostřed lesa,a ta byla celáááá z perníku.

Zde se můžeme pozastavit.

Vezměme si třeba,jako příklad fiktivního chlapce,pojmenujme ho třeba,,výrostek Hugo".Náš milý Hugo uslyší o perníkové chaloupce poprvé ve svých třech letech a jeho bratr je závislý třeba na pervitinu(pouhý drastický příklad).Hugo uslyší pohádku během svého růstu ještě desetrkát,ale vyloží si ji ve své fantasii,jako nějakou boudu posypanou bílým práškem,,PERNÍKOVÁ chaloupka"a to doslovně.)

Potom uslyší stejnou pohádku malá Anička, která je z pohodové rodinky, nic jí nechybí, má dokonalé dětství. A tahle milá holčička Anička uslyší tu samou pohádku, jako náš Hugo, taky ve svých třech letech.

Anička si však ve své fantasii chaloupku vybaví, jako barevný domeček, prostě typickou roubenku, která je celá z Pardubického perníku-mnam:)

Tyto dva náhledy se dost liší.Zatímco Anička bude spořádaná,dobrá matka, úspěšná žena, co bude z Huga?

Pohádka však pokračuje. Čarodějnice,která je jako vždy milá,krásná a  má ráda malé děti-mňam:).Zde se objevují prvky kanibalismu,jak by to asi dopadlo,kdyby nešlo o pohádku,ale o sci-fi zpracování této pohádky.Jak známo pohádky končí dobře,takže byla chudninka čarodějnice ohladu,ale ve sci-fi zpracování by se třeba mohla nadlábnout:)

 

 

Teď rozpitvám takovou KARKULKU-mým bratrem též důvěrně zvanou ,, Červená kalkulačka".

U této pohádky nebudu uvádět příklady. Ale jen mě tak napadá...Není to spíš horor? Něco na motivy zfilmovaného OTESÁNKA-neboli Oty Sánka.(ale kdybyste mě zabili,nevzpomenu si na režiséra).Karkulka si dá pokec s vlkem, samozřejmě mu řekne kam peláší s košíkem, to bych pochopila, dětská nevědomost.Ovšem masové pojídání babičky a nevím koho si ještě vlk dal, se hodí spíš do hororu.Zajímalo by mne, jak by se takový Hitchcoc(taky nevím jak se píše:)zachoval,kdyby dostal ke zfilmování naši Karkulku:).Divácky nejoblíbenější by asi byla scéna, jak vlkovi vyjmou živou bábi z bříška  a dají mu tam šutráky.To bych chtěla vidět.

Na snadě jsou ještě další pohádky, ale  ty přidám ještě jindy.

 

Ovšem závěrem bych chtěla dodat, že naše pohádky přinášejí dětem ponaučení, ikdyž drastickým způsobem.Třeba Kůzlátka jsou oblíbená a není na nich moc hororových scén(ikdyž obrušování jazyka by se dalo pojmout jako pěkný krvák.....................,jů a co teprve kdyby se vlk dostal dovnitř a milá kůzlátka si dal k sváče).Ale tato pohádka,je zvířátková,takže se to nedá nazvat kanibalismem,ani hororem.Výraz: ,,honba za potravou" by byl lepší:)

 

Milé děti dobrou noc


Kačírek
06. 06. 2003
Dát tip
Zajímavé názory, v zásadě s tebou souhlasím. U dělala jsi mi v poslední době radost. :o) (P.S. Otesánka natočil Švankmajer)

Narwen
29. 11. 2002
Dát tip
jeskova s Pokemonama sem nelezte ;)) mozna bych s klidem tohle dilko zaradila do fejetonu :)

Starr
24. 11. 2002
Dát tip
K Andersenovi jsem se ještě nedopracovala(myslím v psaní:). No co bych napsala o pokem-onech:)Tož o tech pokem onech asi nic nezplodim,ikdyž takové pichachu by s edal využít na výrobu elekrtiky vžžžžžžžžžuuuuum:)Však já se časem dopracuju i k tomu Andersenovi,tato úvaha se bude ještě prodlužovat o pitvu dalších pohádek:)

Flegmatik
24. 11. 2002
Dát tip
:-)))))))))

Narwen
23. 11. 2002
Dát tip
Hvezdi, nase pohadky jsou nadmiru mirumilovne ;)) Vezmi si Andersenovu Malou morskou vilu, tak dokonce konci spatne. Nebo pohadky bratri Grimmu jsou nadmiru masosadochisticke ;)))

m11
23. 11. 2002
Dát tip
jo, presne, taky sem si vzpomel na Andersena.........nase pohadky sou jen odvar..............ale furt lepsi andersena ty nase pohadky nez pokemoni, nebo ne?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru