Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Přátelství

24. 11. 2002
1
0
1211
Autor
Aaria

Malé zamyšlení

Přemýšleli jste někdy o tom, kdo je to přítel? Je to snad ten, kdo vás vyslechne v nejtěžších chvílích? A nevyslechne vás váš „kamarád“ jen ze slušnosti? Prostě jen proto, že je mu hloupé vás poslat pryč? Je snad přítel spřízněná duše? Jenže co je to spřízněná duše? Někdo, kdo je stejný jako vy? Nebo kdo je podobný? A není snad podobnost či dokonce stejnost nudná?

Tak co je to přátelství?

Já osobně nevím. Nemám pro přátelství přesnou definici. Jen tuším, že člověk může být šťastný pokud cítí přítele ve své blízkosti. Může to být přítel, babička, maminka, , zvíře nebo prostě jen kamarád …. Anebo kurva převlečená za kamaráda.


Solitary
09. 09. 2004
Dát tip
Přítel - snad asi ten, kdo je s tebou, aniž by po Tobě cokoliv chtěl... zní to asi frázovitě, ale když se zamyslíš, zjistíš, že vždycky se dá najít důvod, proč lidi s Tebou jsou...

Je to člověk, který pro mne strčí ruku do ohně, tak jak bych pro něj sáhl i já. Člověk blízký jak stín, který je se mnou vnitřně spjatý. Pravda, vysvětluje se to dost špatně, ale mám v sobě tu schopnost to rozlišit.

Aaria
12. 02. 2004
Dát tip
Vím, o čem mluvíš a taky vím, že to, o čem mluvíš se vyskytuje velmi málo... Kouzelnou noc

Vyskytuje a proto je třeba si takových přátelství velmi vážit a snažit se je zachovat.

Aaronix
09. 12. 2003
Dát tip
K úvaze - dost dobrej závěr. K přátelství - jak praví staré české přísloví: V nouzi poznáš přítele (víc není co dodat - vyzkoušel jsem si několikrát, a je to tak). A není lepšího podobenství o přátelství než to z pera Vladimíra Vysockého (u nás známější v překladu a podání Jarka Nohavici): Myslel sis: přítel můj, a teď ryba, rak nebo tak či tak, odpověď bys rád chtěl znát, můžeš-li na něj dát: s sebou do hor ho vem a jdem, vzhůru po boku bok co krok, lanem svým s ním se svaž, ať znáš, s kým čest máš, s kým čest máš,...atd. I když je známo že Vysockij byl náruživý horolezec, myslím si, že text netřeba brát doslovně - je to prostě jen jiná verze toho starého českého přísloví...

Torolfita
09. 02. 2003
Dát tip
Připadá mi, že první a druhá část si vzájemně odporuje, ale je to pouze můj subjektivní názor . . .

Maniak
26. 12. 2002
Dát tip
Nietzche mi mluví z duše. Přítel je někdo, kdo ti věří a komu ty můžeš věřit...asi takhle, jak již Nietzche naznačil, je skoro nemožný vysvětlit ženský, co je to přátelství, u žproto ne, že tomu nevěří, že nevěří, že přátelství je víc než láska, než cokoliv na světě.

Aaria
26. 12. 2002
Dát tip
No, ja bych zeny tak nepodcenovala. Zenam spis tezko vysvetlis, ze existuje pratelstvi mezi muzem a zenou, nez ze existuje pratelstvi jako takove.

Ne, přítel je ten, kdo vám pomůže v nejtěžších chvílích - poslouchat vás může třeba i křeček.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru