Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zemři v mukách

28. 11. 2002
8
0
2152
Autor
Ansuz

Jen drobnost, která mě dneska napadla při přednášce.

 

     "Zemři v mukách!" zněl mu hlavou výkřik jeho poslední oběti. Byl jsem opravdu tak hrozným vládcem? Thaemar Krutý, tak mi říkali. Proč? Snažil jsem se vládnout ve prospěch lidu. Jen jsem trestal své nepřátele.

"Všichni lidé jsou tvými nepřáteli." Tato věta se náhle odnikud vynořila aniž by se jí mohl zbavit. Ano. Lidé jsou podlí a zlí, a proto je třeba jich trestat. Jeho rty se zkřivily v posměšném úšklebku. Lidé jsou nepřítelem dobra, které představuji já, Thaemar Ctihodný. "Thaemar Ctihodný," ušklíbl se. Kdo mi tak říkal? Snad jen můj odraz v zrcadle. "Thaemar Ctihodný, největší vládce Dánů všech dob", vykřikl a jeho hlas zmohutněl ozvěnou mezi stěnami kobky. Náhle propadl v hysterický smích. Blíží se ráno. Za chvíli přijdou. Oni a můj syn. Syn, který mě zradil.

"Proklínám tě, Thaemare!", vykřikl do tmy. Koho to vlastně proklínám? Sebe? Svého syna? Ne! Sebe určitě ne! Svého syna? Toho proklínat nemohu! Takže sebe? Ano, sebe. Já mohu za skutky svého syna. Dostal další záchvat smíchu, který se po chvíli změnil v sípavé kašlání.

Začalo svítat. Z povzdálí se ozvaly kroky. Moji mučitelé jdou. Dveře se skřípajíc otevřely. Dva earlové. Stále se mě bojí. A za nimi? Kdo to je? Ano, můj drahý syn. Thaemar se opět rozkašlal v dalším záchvat smíchu. "Můj synu," zaskřehotal. "Proklínám se." Jeho syn jen mlčky přihlížel, jak ho earlové berou podpaždí a odvádějí do mučírny. "Proklínám se za to, že jsem tě vychoval!" vykřikl Thaemar a znovu se rozesmál. Čekal ho poslední den týdenních muk, která mu jeho syn připravil. "Zabte ho rychle!" přikázal tiše jeho syn.

     Nad Dánskem se vznášel dým. Dým z pohřební hranice krále Thaemara Krutého. Přesto lidé neplakali. Nesměli. Jejich nový král Thaemar II. to zakázal. Lidé se povinně radují z korunovace nového krále, kterému pomalu vzniká nové jméno. Thaemar Nejkrutější.


epiktetos
30. 07. 2003
Dát tip
Je to hrozný,hnusný odpudivý, nejhorší co sem kdy čet-ty víš, jak to myslim. :o)*

MdF
29. 07. 2003
Dát tip
ještě, abys nám nadával! ;o)))

Ansuz
28. 07. 2003
Dát tip
Děkuji všem.

líbí :-) za hříchy synů vždycky můžou otcové .-)*

Ansuz
26. 04. 2003
Dát tip
Myslíš?

MdF
25. 04. 2003
Dát tip
tož dobré toto! páči sa mi! tipíííík

Zazi
11. 12. 2002
Dát tip
Hm...teda má to hloubku.Přiznávám, že jsi mě příjemně překvapil! Už vím, že vážně to nejhorší co tě může pronásledovat jsou vlastní chyby,které nemůžeš napravit! (a ty jsi to skvěle vystihl a tak si tipnu)

hurvinek
04. 12. 2002
Dát tip
da se rici ze jablko skutecne nepadlo daleko od stromu

hurvinek
04. 12. 2002
Dát tip
da se rici ze jablko skutecne nepadlo daleko od stromu

Seregil
04. 12. 2002
Dát tip
Krutě dobré. Ne špatně proklínám se. Nejkrutěji dobré.... tip

FARAMIR
02. 12. 2002
Dát tip
* - Kráľ je mŕtvy! Nech žije kráľ!

waldekke
02. 12. 2002
Dát tip
Ansi, ;o). To je verš z písně o smrti Byrhtnothe, jedné z nejstarších dochovaných anglických ság.

Ansuz
30. 11. 2002
Dát tip
Děkuji za kritiky. I ty, kterým nerozumím...

ja mam radeji tyhle kratke skicy,nez nudne dlouhosahle kecy (nekdy nejsou naskodu,ale...you know)....kazdopadne,nac chodit dlouho kolem horke kase,zvlast kdyz je oslazena medem...ze ? *!

Ansuz
30. 11. 2002
Dát tip
Yes, I know...

Jinny
29. 11. 2002
Dát tip
No teda.... udělal jsi na mě dojem. Pravda, spíš jsem se pousmála (tak jako třeba u E.A.Poea), ale přemýšlíš způsobem, kterýmu rozumím. ****/*****, protože jsi se moh rozepsat ještě víc - máš na to. Bohužel mám jenom jeden Ťip...

waldekke
28. 11. 2002
Dát tip
Merie songen the monekes bin en Ely? :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru