Na Písmáku publikuje 50 tisíc autorů, 431 tisíc textů, 5 miliónů názorů

Písmák
Uživatel:
Heslo:
chci být viděn
Registrace
Zapomenuté heslo

Novinky #2 (28. 9. 2019)
Novinky (1. 8. 2019)

+20 neviditelných
30. listopadu 2002 - sobota
datum / id07.12.2002 / 68328Vytisknout |
autorhorák
kategorieOstatní nezařaditelné
zobrazeno1601x
počet tipů10
v oblíbených0x
zařazeno do klubůDílo není v žádném klubu.
Prolog
30. listopadu 2002 - sobota

30. listopadu 2002 - sobota

 

Relaxuji různě. Drobný každodenní třes jsem schopen odehnat cigaretou, třídenní stres už si zaslouží pár pivek. Slušně funguje i tohle psaní deníku. Perfektní je sednout na kolo a během hodinky vystoupat na Slunečnou, Bořetín či do Volfartic - poslední metry před nejvyšší kótou myslím už jen na to, kde seberu síly do dalšího šlápnutí.

 

Bezkonkurenčně nejlépe se však odreaguji u vaření či pečení.

V týdnu mě v jídelně zaujala roštěnka na hořčičné omáčce, a tak jsem nelenil. Sice jsem místo roštěnce sáhl po kotletce, ale rozdíl byl patrný snad jen v barvě výsledné směsi. Směsi? Ano, směsi. Já totiž k vaření přistupuji jako k objevování nového pokusu pro svůj chemický cirkus. Zkusím přidat trochu dusičnanu, pozměnit poměr mezi sírou a dřevěným uhlím. Položím si otázku, jestli je lepší použít obyčejnou zkumavku či tu těžkotavitelnou. Předvedu bengálské ohně raději s pudingem než s glukózou atd. Živočišným uhlím raději odbarvím coca - colu než vodu s inkoustem. Přece nepoužiji to samé maso jako ty prosté ženštiny ve školní vývařovně (stejně to roštěnka nebyla, vždyť za ty obědy platíme patnáct korun). Když dělám knedlo - vepřo - zelo, musím do zelí nastrouhat aspoň jablko, jen abych neměl stejný postup jako moje žena či dokonce kuchařská kniha.

 

Neustálým mícháním, ochutnáváním a načuhováním do trouby se dostávám do jakési euforie odvádějící mě do úplně jiné říše. Léty jsem upustil od představ, že objevím nový ostrov, nového opeřence či aspoň novou organickou sloučeninu, ale vaření mi na svém poli dává šanci jako muži objevitelsky vyniknout.

 

Moje královická babička vaří skvěle. Máma má také pár vlajkových jídel, ale dodnes si pamatuji na svůj dotaz: „Mami, kdy půjdeš zase do nemocnice, aby musel  vařit táta?"

Přitom táta vařil jenom guláš, ale pokaždý jinak.

 

Odpoledne jsem ještě pekl koblihy. Přistoupil ke mně Vítek a spontánně pronesl: „Vsadím se o šecky svoje peníse, ze budou doblý!"




Názory čtenářů (Zobrazit smazané)

16.12.2004 00:00:00dát kritice tipzigys
mimochodem, kolik měl Vítek peněz v prasátku?*
09.12.2002 00:00:00dát kritice tipinnnka
:-)Tak kdy bude autorské čtení spojené s rautem?Nebo můžu alespoň někdy přijít na oběd?:-)))))))Líbí.
07.12.2002 00:00:00dát kritice tipMozart
slabší než předchozí... např. obrat: "...a tak jsem nelenil..." .. to je trochu směšný.... navíc jako uchopení soboty 30.11.???
07.12.2002 00:00:00dát kritice tipKrel
:-)
07.12.2002 00:00:00dát kritice tipVaschek
:-)))))))
05.12.2002 00:00:00dát kritice tipBobísek
:-)
04.12.2002 00:00:00dát kritice tipToxman
Horáku, Horáku, takhle obírat vlastní děti o kapesné. Copak to pečení a vaření nemůžeš aspoň jednou pořádně zkazit :o))*
04.12.2002 00:00:00dát kritice tipSeregil
Skvěle napsáno.
Dál, já také rád experimentuji v kuchyni, zatím jsem se dostal jen na čínskou a českou kuchyni (vždycky vařím podle sebe - i z ničeho, co doma najdu, udělám něco). Miluji pomazánky a proto experimentuji s majonézou a hořčicí (nejlépe kremžskou).. a tak dále...
Tip
04.12.2002 00:00:00dát kritice tiphorák
Měla by tady být i kategorie recepty - to je přece taky literatura. Teď před vánoci možná nejčtenější, nejčastěji darovaná.
04.12.2002 00:00:00dát kritice tipSeregil
určitě horáku... :-))
02.12.2002 00:00:00dát kritice tipblbjenka
prosím potvrdit, že to s odbarvováním coly je pravda ... hodlám to zkusit, ale nerada bych si ji kvůli tomu kupovala zbytečně, jestli si vymejšlíš...
02.12.2002 00:00:00dát kritice tipblbjenka
a vůbec, jaxe to dělá? prosím podrobný návod k pokusu...
02.12.2002 00:00:00dát kritice tipJosefk
kdybys potřeboval nějakej recept...Vánoce se blíží :-)
už to píšu podruhý: správnej muž!
02.12.2002 00:00:00dát kritice tiphermit
dobře napsáno, tip
02.12.2002 00:00:00dát kritice tipStanislav_Vašina
horáku, o tvém sklonu k vaření slyším poprvý, aha...
nepletu se, neěml jsi v nějakém dílku historky z kuchyně?
:o)
02.12.2002 00:00:00dát kritice tiphorák
Zkoušel jsem s dětma v kroužku různé nápoje přetáhnout přes drcené živočišné uhlí. Cola byla nejefektnější. Musela se protáhnout dvakrát úplně do čista. Fanta jen jednou. Jednoduchý pokus, ale pro děti efektní.
02.12.2002 00:00:00dát kritice tipSama
Dobře napsaný!*!! Nová chuť.
02.12.2002 00:00:00dát kritice tipaRmida
*hrubé. s tou kolou to musím zkusit!:-)


Kritiky a názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.