Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

30. listopadu 2002 - sobota

07. 12. 2002
10
0
1736
Autor
horák

30. listopadu 2002 - sobota

 

Relaxuji různě. Drobný každodenní třes jsem schopen odehnat cigaretou, třídenní stres už si zaslouží pár pivek. Slušně funguje i tohle psaní deníku. Perfektní je sednout na kolo a během hodinky vystoupat na Slunečnou, Bořetín či do Volfartic - poslední metry před nejvyšší kótou myslím už jen na to, kde seberu síly do dalšího šlápnutí.

 

Bezkonkurenčně nejlépe se však odreaguji u vaření či pečení.

V týdnu mě v jídelně zaujala roštěnka na hořčičné omáčce, a tak jsem nelenil. Sice jsem místo roštěnce sáhl po kotletce, ale rozdíl byl patrný snad jen v barvě výsledné směsi. Směsi? Ano, směsi. Já totiž k vaření přistupuji jako k objevování nového pokusu pro svůj chemický cirkus. Zkusím přidat trochu dusičnanu, pozměnit poměr mezi sírou a dřevěným uhlím. Položím si otázku, jestli je lepší použít obyčejnou zkumavku či tu těžkotavitelnou. Předvedu bengálské ohně raději s pudingem než s glukózou atd. Živočišným uhlím raději odbarvím coca - colu než vodu s inkoustem. Přece nepoužiji to samé maso jako ty prosté ženštiny ve školní vývařovně (stejně to roštěnka nebyla, vždyť za ty obědy platíme patnáct korun). Když dělám knedlo - vepřo - zelo, musím do zelí nastrouhat aspoň jablko, jen abych neměl stejný postup jako moje žena či dokonce kuchařská kniha.

 

Neustálým mícháním, ochutnáváním a načuhováním do trouby se dostávám do jakési euforie odvádějící mě do úplně jiné říše. Léty jsem upustil od představ, že objevím nový ostrov, nového opeřence či aspoň novou organickou sloučeninu, ale vaření mi na svém poli dává šanci jako muži objevitelsky vyniknout.

 

Moje královická babička vaří skvěle. Máma má také pár vlajkových jídel, ale dodnes si pamatuji na svůj dotaz: „Mami, kdy půjdeš zase do nemocnice, aby musel  vařit táta?"

Přitom táta vařil jenom guláš, ale pokaždý jinak.

 

Odpoledne jsem ještě pekl koblihy. Přistoupil ke mně Vítek a spontánně pronesl: „Vsadím se o šecky svoje peníse, ze budou doblý!"


zigys
16. 12. 2004
Dát tip
mimochodem, kolik měl Vítek peněz v prasátku?*

innnka
09. 12. 2002
Dát tip
:-)Tak kdy bude autorské čtení spojené s rautem?Nebo můžu alespoň někdy přijít na oběd?:-)))))))Líbí.

Mozart
07. 12. 2002
Dát tip
slabší než předchozí... např. obrat: "...a tak jsem nelenil..." .. to je trochu směšný.... navíc jako uchopení soboty 30.11.???

Krel
07. 12. 2002
Dát tip
:-)

Vaschek
07. 12. 2002
Dát tip
:-)))))))

Bobísek
05. 12. 2002
Dát tip
:-)

Toxman
04. 12. 2002
Dát tip
Horáku, Horáku, takhle obírat vlastní děti o kapesné. Copak to pečení a vaření nemůžeš aspoň jednou pořádně zkazit :o))*

Seregil
04. 12. 2002
Dát tip
Skvěle napsáno. Dál, já také rád experimentuji v kuchyni, zatím jsem se dostal jen na čínskou a českou kuchyni (vždycky vařím podle sebe - i z ničeho, co doma najdu, udělám něco). Miluji pomazánky a proto experimentuji s majonézou a hořčicí (nejlépe kremžskou).. a tak dále... Tip

horák
04. 12. 2002
Dát tip
Měla by tady být i kategorie recepty - to je přece taky literatura. Teď před vánoci možná nejčtenější, nejčastěji darovaná.

Seregil
04. 12. 2002
Dát tip
určitě horáku... :-))

blbjenka
02. 12. 2002
Dát tip
prosím potvrdit, že to s odbarvováním coly je pravda ... hodlám to zkusit, ale nerada bych si ji kvůli tomu kupovala zbytečně, jestli si vymejšlíš...

blbjenka
02. 12. 2002
Dát tip
a vůbec, jaxe to dělá? prosím podrobný návod k pokusu...

Josefk
02. 12. 2002
Dát tip
kdybys potřeboval nějakej recept...Vánoce se blíží :-) už to píšu podruhý: správnej muž!

hermit
02. 12. 2002
Dát tip
dobře napsáno, tip

horák
02. 12. 2002
Dát tip
Zkoušel jsem s dětma v kroužku různé nápoje přetáhnout přes drcené živočišné uhlí. Cola byla nejefektnější. Musela se protáhnout dvakrát úplně do čista. Fanta jen jednou. Jednoduchý pokus, ale pro děti efektní.

Sama
02. 12. 2002
Dát tip
Dobře napsaný!*!! Nová chuť.

aRmida
02. 12. 2002
Dát tip
*hrubé. s tou kolou to musím zkusit!:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru