Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hrst kacířských...

05. 12. 2002
12
0
2886
Autor
Radost

Já nevím, neberte to moc vážně. (nemocní mají divné myšlenky)

Nedělám si iluze, že by stíny mých myšlenek mohly sdělit nějaké skutečné...

(Snad alespoň otázka)

1.

Letopočet

Jak dlouho se ještě bude psát letopočet "po Kristu"?

 

2.

Ukřižování

Ukřižování byla trochu drastičtější metoda léčby šílenství pomocí akupunktury.

 

3.

Haiku

Nechápu, jak někdo může psát haiku.

 

4.

Lidskost

Je až skoro neuvěřitelné, co všechno se nadělá se slovem lidskost. Od nesmírného ponížení (náboženství) po stejně naivní povýšení (humanismus, positivismus, další formy ateismu). A přitom je lidskost jenom ten neuvěřitelný omyl, který se kdysi stal, ta nekonečná chyba, která mi dovolí toto myslet, psát a vás číst, (ne)chápat. Ne snad že by lidskost měla něco spolučného s rozumem nebo inteligencí. Spíš naopak - je velmi blízko šílenství, tomu šílenství, které nezná sebe samo, ale je sebe vědomé a šíleně se chce poznat.

(Jo a ještě jedna metafora... trochu subjektivní... Lidskost je osamění)

 

5.

Sebepoznání

Východiska viz 4. Tohle je jen analogie. Proces sebepoznání je jako bláznivý tanec na maškarním bále, kde se jedna osoba snaží strhávat masky z jiných tváří. Jenže pod maskou je jen další maska. A pod ní další, a další... A v zásadě nezáleží na tom, kolik masek je strženo, jestli jsou masky strženy násilím či s láskou... Protože (zásadní metafora) - celý proces končí lebkou smrti.

 

6.

Proti psychologii

Vize, že tajemství ducha jsou odhalitelná vědeckou metodou. Už samotné slovní spojení psychologie (psýché a logos) mi zavání kontradikcí. Věda, která se marně snaží vymezit subjekt svého zkoumání, řešící mystéria mysli redukcí, statistikou a naivní generalizací. A to vše navíc v kontextu humanitních "věd", nastavených multiparadigmálně a tříštící jakékoliv možné poznání na nepřekonatelnou pluralitu interpretací, hypotéz a neslučitelných teorií.  Tolik k principu vědy. Zřejmým protiargumentem je užitečnost, pochopení, "pomoc lidem" atd. jenže tahle instituce není ani nová, ani vědecká. A neřekl bych, že stavět na místo šamana, kněze nebo mystika krátkozrakého vědce je dobrá volba.

(Samozřejmě představa, že šaman oblékne kabát psychologa mi příjde nadobyčej vtipná)

 

7.

O komunikaci

Žádná komunikace nemůže nastat, protože i když překonáme explicitní bariéry místa, času, prostoru, jazyku atd. narazíme na neprorazitelnou hranici interpretace. Kořeny interpretace jsou tak individuální a tak determní, tak hluboce vryté, že tvoří úhelný kámen možnosti poznání a tedy naděje, že dojde ke skutečné komunikaci je zcela mylná. Jedině unifikací hodnot a podmínek, stejně jako genetického potenciálu lze nastolit podmínky přibližně vhodné pro komunikaci...

(Pak je tu ještě ta vtipná metafyzická verze komunikace absolutnem, s absolutnem, komunikace osvícená a překonávající hranice osobní existence. Jenomže tady opět nejde o komunikaci, protože neexistuje "ten druhý", který by měl komunikovat.)

 

8.

O snu

Všichni jsou motýli, tak proč já jsem Fu - Mandžu?

 

 

Pro dnešek dost.

Uvítám diskusi.

"Co se nemění, je trvalé, ale není stálé" - Soeren Kierkegaard

Těším se na Vaše názory.


Noe1
20. 01. 2004
Dát tip
Žádná komunikace nemůže nastat .... jiný pohled "Nelze nekomunikovat". nebo "Veškerá porozumění v mezilidské komunikaci jsou jen více či méně užitečná nedorozumění" - teze ze systemického (radikálně konstruktivistického) pohledu na svět. Skvělé, že si zkonstuoval podobný pohled ... radost pohledět :-)))) Za akupunkturu můj t*

Ute
08. 01. 2003
Dát tip
poněkud bláboloidní :)

Radost
08. 01. 2003
Dát tip
stručně řečeno :-( (a proč, vlastně?)

Okeya
12. 12. 2002
Dát tip
Musím citovat Pascala citovaného Skácelem, tedy odtud znám ten výrok já: "Mohu dát zapravdu jenom těm, kdo v pochybách hledají." pokud si to dobře pamatuju. (Naprosto znám tenhle typ přemýšlení, nejsi sám...)

Shammann
06. 12. 2002
Dát tip
at všechno seš bůh nebo něco tomu podobnýho nebo prostě vyžaduješ nejoblíbenější, čéče.

Hvezda1620
05. 12. 2002
Dát tip
zajímavé...

Hvezda1620
05. 12. 2002
Dát tip
Do háje, co se to na Písmáku děje??!! Jsem tu chvíli nebyl a najednou mám děsný problém poslat jakékoliv svoje dílko :-(((((. Že prý musím napsat alespoň 3 komentáře k jiným dílům - co to jako má být? A navíc, spěchám, za 3,5 hodiny mám vstávat a chce se mě DĚSNĚ spát!!! Napsal jsem "poznámky" k aspoň šesti dílkům - a co se nestalo? Pořád, to samé: Na kazde nove dilo je nutne napsat 3 komentare k dilum ostatnich. To si asi někdo dělá srandu, ne? Nebo, že by se to počítalo, mně neznámým způsobem? Já to snad neodešlu... :-(((.

racek
05. 12. 2002
Dát tip
Neco je zajimavy.

nin
05. 12. 2002
Dát tip
taky v tom vidím moc ty inspirace :)

Danny
05. 12. 2002
Dát tip
fakt že zajímavý... možná se podrobněji vyjádřím až bude více času. zatím Tip. ps. to s tím letopočtem je dobrý :)

Radost
05. 12. 2002
Dát tip
racek: co? nin: a to je dobře, nebo špatně? Danny: budu se těšit

nin
05. 12. 2002
Dát tip
jo, to se neví :-))

Radost
05. 12. 2002
Dát tip
a jaks to tedy myslela?

nin
05. 12. 2002
Dát tip
nejdřív mi přišlo, že to jsou věci, co jsem někde četla, pak vzpomínka kde, takže pocit - nic novýho, ale teď o pár hodin později mi to neva, rozesmívá mě to s tim haiku, to bych taky podepsala dobrý :-)

Radost
05. 12. 2002
Dát tip
:-) fajn na druhou stranu taky nefajn. protože jsem to nikde neopsal, ale vymyslel a úsměv se mi obrací v neúsměv z toho, že zase jenom objevuji objevené..

nin
05. 12. 2002
Dát tip
je těžký přijít na něco, co už někoho nenapadlo, zase ti může bejt útěchou, že třeba ten hesse je fakt skvělej autor - a že máte stejný myšlenky

Radost
05. 12. 2002
Dát tip
jo, to mě těší... (jenže mě už za ně nobelovku nedaj...haha...) popravdě o uznání nejde i když o něj jde taky a to především...:-)

nin
05. 12. 2002
Dát tip
nic si z toho nedělej, já myslela, že to s tim haiku jsem vymyslela já :-))))

Radost
05. 12. 2002
Dát tip
:-))) to je nasnadě jen ten paradox v tom že to říkám já :-)

Marthin
05. 12. 2002
Dát tip
Velmi zajímavé..pro věřící asi nestravitelné..a jelikož s tím souhlasím a níže zmiňované jsem nečetl, tak jen pošlu avízo a tipnu..:-)

Kafkas
04. 12. 2002
Dát tip
Už brzy se bude psát př.Kaf. :-) / Řekl bych, že až si to všechno zunifikuju sám v sobě. Třeba jako Kierkegaard :-) / A abys nepřišel zkrátka, tak ti budu říkat F.X. Radost. Z neznalosti...

Josefk
03. 12. 2002
Dát tip
nejvíc mě vzala šestka, to jsem musel listovat... kluci, chodíte málo do přírody! v tom je to!

Narvah
03. 12. 2002
Dát tip
Ke komunikaci: Je cilem, aby komunikace nastala? Sebepoznani: Nejde mi o masku. Clovek neni staly, jednotny. Sebepoznani je proces strhavani masky, pocity, ktere z toho vyplyvaji, co k tomu cloveka vede... Lidskost: Je to, co nas odlisuje od zvirat. Ale je to jen slovo, protoze mi vlastne zvirata jsme. Kazda veda ma v zakladu to, co jsi napsal, aby se mohla povazovat za vedu. A vsechno je to spochybnitelne u kazde vedy. Jinak me to bavilo, tip :)*

Radost
03. 12. 2002
Dát tip
Josífku, já ven chodím, jen teď jsem nastydlý :-) Narvi: komunikace: říká se to :-) sebepoznání, to je ještě ta otřepaná metafora loupání cibule, kde nejde o "oloupání všeho" ale jen o ten proces lidskost: slovo, ano a k te vede - souhlas... tohle je fragment, proti psychologii jsou jeste dalsi argumenty (to bude nekdy jindy :-) díky vám všem za čtení :-)

Seregil
02. 12. 2002
Dát tip
Je to šílený a zvláštně úžasný. Počkám až budou reagovat ostatní...

Tichotam
02. 12. 2002
Dát tip
***:o)

Radost
02. 12. 2002
Dát tip
sakra... 1. ne 2. neznám 3. jo, já taky 4. trochu 5. nevím, dál 6. neznám 7. jo ...jsem rád (stokrát opsané: Vše již bylo napsáno :-)

Radost
02. 12. 2002
Dát tip
já vím, co máš na mysli... to je oblíbená hra... :-) na psaní

Radost
02. 12. 2002
Dát tip
upload

tanganika
02. 12. 2002
Dát tip
1. kym nepride radost:)) 2. . . . 3. moja rec 4.+ 5. h. hesse ( stepny vlk ) 6. po nociach nad psychologiu hovorim iba , tak je! 7. radsej komunikacia so psami 8. vseti su blazni, iba ja som lietadlo dobre! paci sa! t*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru