Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čas

04. 12. 2002
7
2
2097
Autor
Peeta

NIKDO z nás nevnímá tikot hodin - tak pravidelný, chvíli tichý, nenápadný, chvíli buší do naprostého ticha jako kladivo; je tu snaha rozbít - cokoliv, vzdorovat, vrhnout se střemhlav proti všemu a všem, zařvat z plných plic - JSEM TU JÁ, copak si mě nikdo nevšímá?! Sedět se zavřenýma očima uprostřed místnosti na dřevěné židli, komíhat nohama, sem, tam, sem, tam... Občas se trefit do rytmu hodin. Někdo klepe. Nebo ne? snad se mi to jen zdá. Tikot naplnil můj mozek k prasknutí. Zdá se mi, že jsem byl stvořen abych hlídal čas, jestli nepředbíhá, nezpomaluje. Někdo si mě najal. Oklepávám se, je mi zima. Přes vrstvy teplého oblečení mi chlad pronikl snad až do morku kostí. Když tu sedím tak sám jen s časem, připadám si jako nahý. Jak Adam, kterého Bůh posadil na pařez, aby pozoroval plynoucí řeku, jestli nezmění směr. Ale moje místnost s hodinami na zdi a jednou dřevěnou židlí se nepodobá ráji. Už si ani nepomatuju, zdali je tu okno.. Je to tak dávno.. Chvílemi mám pocit, že ke mně je čas milostivý - nechává mě takového, jaký jsem. Vždyť já se mu taky nepletu do života! vlastně ani nemůžu, s každý mým pokusem o zastavení hodin, o zpomalení času se i čas msti - zrychluje svůj tok, je mu jedno, co se stane. Někdy se směje. Je jako šílený, zacpávám si uši, ale cítím ho.. Myslel jsem si, že ho mám v hrsti, ale je to naopak. Kdo mi vůbec přikázal sedět na téhle židli? Uprostřed téhle místnosti? Jsou tu vůbec dveře, kterými bych mohl odejít?? Byl jsem to já sám, bláhový, doufal jsem, že když se zastavím a budu ho hlídat, něco se změní, třeba že se nechá obměkčit.. Ani moje slzy mi nepomohly, jenom se mi smál. Hlídám já čas nebo čas mně? Za ta léta už ani nevím.. Někdy v noci se zmaten přistihuju, že můj smích, tak osamělý, se stává stejně šíleným, jako je ten jeho. I kdybych hodiny tisíckrát rozbil kamenem, tisíckrát.. Přece bych čas stále cítil v sobě. Je jako štěnice - lidé si myslí, že oni jsou jeho pánem, prý si ho dovedou rozvrhnout, naplánovat.. Kdyby jen věděli, co vím já! Kdysi jsem počítal sekundy, hodiny.. Bál jsem se odpotat od "běžných" starostí. Byl jsem blázen. I to byla ztráta času. Nezbývá nic jiného než si sednout a jen vnímat. Jsem na sebe vážně hrdý, jen já mám svůj čas přesně rozvržený.

Kolik je vlastně hodin?


2 názory

Vitex
07. 09. 2008
Dát tip
Zajímavý :-) Připomnělo mi to místama poslední Kafkovy povídky, kde taky postavy tak dlouho něco řeší, až jim z teho jebne. * *

zoelle
07. 09. 2008
Dát tip
trochu mi to něco připomíná a vyvolává školní asociace :-)

Peeta
01. 10. 2006
Dát tip
:) diky moc, na Cas jsem byla sveho casu hodne pysna

megahit
01. 10. 2006
Dát tip
jo, tak tohle je hodně dobrý. Jak povídky prakticky nečtu, tak tuhle jsem si teda přečetla a fakt supr. Nejvíc se mi asi líbí: "Když tu sedím tak sám jen s časem, připadám si jako nahý. Jak Adam, kterého Bůh posadil na pařez, aby pozoroval plynoucí řeku, jestli nezmění směr." No a pak ten závěr... Jo jinak samozřejmě Tip*

Hvezda1620
19. 05. 2003
Dát tip
..chvilku to trvalo, ale přece jen, tady ten tip *

lopatka
19. 12. 2002
Dát tip
dobrý nápad! každopádne máš pravdu,cas je strasna potvora :) t*

Peeta
11. 12. 2002
Dát tip
diky:)

vamp
10. 12. 2002
Dát tip
Právě teď je 10:45,ale čas se neda změřit.Pro někoho utíká pomalu,pro někoho rychle. Ale jo dobrý...

PrizraK
10. 12. 2002
Dát tip
Myslím, že jsem teď prožil něco podobného na chatě ... všude ticho, mráz a tma .. dokud nezhasly kamna ... bylo ještě chviliču vidět jak se přes díry v plátech ukazují žhavé uhíky, ale co mě na tom tak depresivně uklidňovalo byly kukačkové hodiny. Ležel jsem v posteli a hlavou mi létalo miliardy myšlenek, ale ten tikot hodin neustával rost v mé hlavě jako houba, naplňoval jí až k bodu naprostého šílenství. Pak za chvilku jsem už neslyšel nic jen ten tikot kukaček a znenadání přišla celá hodina a kukačka vylétla ze dvířek a dvakráte kukla .... :-) A zase ten tikot kyvadla mikotajícího sem a tam tam a sem ... :-) Myslím, že jsem zešílel ... ale tahle úvaha se mi líbí moc ... :-)

Hvezda1620
05. 12. 2002
Dát tip
Do háje, co se to na Písmáku děje??!! Jsem tu chvíli nebyl a najednou mám děsný problém poslat jakékoliv svoje dílko :-(((((. Že prý musím napsat alespoň 3 komentáře k jiným dílům - co to jako má být? A navíc, spěchám, za 3,5 hodiny mám vstávat a chce se mě DĚSNĚ spát!!! Napsal jsem "poznámky" k aspoň šesti dílkům - a co se nestalo? Pořád, to samé: Na kazde nove dilo je nutne napsat 3 komentare k dilum ostatnich. To si asi někdo dělá srandu, ne? Nebo, že by se to počítalo, mně neznámým způsobem? Já to snad neodešlu... :-(((.

Fajn

nikdo
04. 12. 2002
Dát tip
hmmm ...............

ale jo... t

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru