Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čas změny

Výběr: Lyryk
06. 12. 2002
4
0
1623
Autor
unseen

Skupinka stojící v kruhu na mýtině uprostřed lesa se s padajícím soumrakem zvolna ztrácela ve tmě. Čekali, až nastane vhodná doba k zahájení obřadu. Nikdo z nich nevydal ani hlásek, ale v hlavách jim proudily myšlenky plné hořkosti, vzdoru a nenávisti. Již bylo dost útlaku, dost pronásledování, nastal čas věci změnit. Proto se zde sešli - aby povolali na pomoc stará božstva, aby pomohli svým soukmenovcům drženým v zajetí, aby zajistili lepší budoucnost pro své potomky.

 

 Když poslední paprsky slunce zmizely za obzorem, do noci se zařízl zpěv vyrazivší z hrdel všech přítomných. Podivný chorál beze slov stoupal k temnému nebi, proplétal se mezi větvemi a rozechvíval pějícím půdu pod nohama. Postupně nabíral na síle a hlasitosti, až náhle skončil výbuchem koncentrované vůle vtělené do jediného tónu. V nastalém tichu se účastníci rituálu pomalu rozcházeli ke svým domovům. Ačkoliv se zdánlivě nestalo vůbec nic, věděli, že svého cíle dosáhli.

 

                                             ***

 

 Trojice mužů zvolna kráčela k jeho vězení. Zatím ještě nespatřil ani je, ani sekeru a provaz, které nesli v rukou, ale podvědomě vycítil blížící se hrozbu. Zneklidněně přecházel od stěny ke stěně, nohy se mu bořily do slámy znečištěné výkaly. S každou vteřinou v něm narůstalo zděšení a ve chvíli, kdy jeden z mužů odsunul zástrčku na dveřích, dostoupila jeho hrůza vrcholu. Ale náhle bylo vše jinak. Jako kdyby něco vstoupilo do jeho mysli, vyhnalo odtud veškerý strach a nahradilo jej směsicí vzdoru, vzteku a touhy po boji. Podobnou byť možná ještě zázračnější proměnou prošlo i jeho tělo. Cítil jak mohutní, roste, jak se mu pod kůží napínají svaly.

Celá tato změna byla dílem okamžiku. Dveře se otevřely a trojlístek příchozích ztuhnul na prahu. Tam, kde očekávali zpanikařené stvoření chvějící se v předtuše brzkého konce, nalezli nenávistný pohled rudě žhnoucích očí a titánské tělo bojovníka připravené k útoku. Než stačili jakkoli zareagovat, obr se zuřivým zařváním vyrazil.

 

 První z mužů po srážce ztratil rovnováhu a skácel se na zem. Aniž by zpomalil, dupl mu tvor, který býval vězněm, vší silou do obličeje. Po ostrém prasknutí tříštící se lebky následoval vlhký mlaskavý zvuk, když mozek ležícího vyhřezl na podlahu.. Svaly na útočníkových nohou se napjaly, následoval odraz a skok zakončený klapnutím zubů. Stříkající krev načrtla na stěně fantastické obrazce, jak druhý z mužů s prokousnutým hrdlem klesal na kolena. Poslední člen popravčí čety utíkal a křičel. Nemohl ale přehlušit dupot za svými zády. Náhle ucítil náraz a vyletěl do vzduchu. Když viděl, kam jeho let směřuje, začal křičet ještě víc. Řval i když se mu jeden z kůlů plotu, na který dopadl, zabodl do břicha a prorazil mezi žebry na zádech ven. Teprve ve chvíli, kdy mu ústa zaplnila horká směs tělních tekutin, zmlkl.

 

 Obrovský vepř se zastavil, pohledem přejel po mrtvých protivnících a vítězně zařval. Vrátil se k nenáviděnému chlívku, v několika málo vteřinách jej proměnil v hromadu třísek a suti, načež klusem zamířil k východu ze dvora, opojený pocitem triumfu.

 

 Věci se změnily, neodvratně...


unseen
10. 01. 2003
Dát tip
Kandelabr, horák: bez klišé se psát nedá, kritici by přišli vo xleba :o))) cy: tak zrovna todle moc vážně míněný nebylo, já nebažim po krvi...teda...no nic :o)= Merle: shadowrun sem nikdá nehrál, i dyš pravidla sem onehdá ukrad (študý xudent) :o)))) teď se stydim... Petula: mozku je eště málo, xystám se napsat pořádnej gore :o))))

Petula
16. 12. 2002
Dát tip
No, víš, vzhledem k tomu, že Tě znám, tak jsem velmi brzo věděla, oč zde bude kráčet… Myslím, že jo, ale ten příliš rozpatlaný popis rozblamcávání mozku je tam (podle mne) navíc…
|||-_-|||

Merle
13. 12. 2002
Dát tip
Shadowrun jak vyšitej :)))

Cyndi
09. 12. 2002
Dát tip
moc sugestivně podbarvený na to, aby to vyznělo vážně... ale chápu, asi jo...*

Lyryk
07. 12. 2002
Dát tip
.-))))

ze by magicky aktivni vegetariansti extremiste ?? :) povidka se zpocatku libila,pak mi to prislo uz takove,prazdne...

Kandelabr
06. 12. 2002
Dát tip
hmmm...jednak ty první dva odstavce považuju za zbytečné a druhak tohle je strašně ohraná písnička... po stránce stylové je to docela barvité, jenom pozor na sklouzávání ke klišé (výbuchem koncentrované vůle vtělené do jediného tónu...to je trochu moc)

horák
06. 12. 2002
Dát tip
Ne že bych s kandelábrem nesouhlasil, ale po ránu jsem se docela bavil. Znám tenhle pocit, kdy člověk dostane nápad na pointu, a prostě k tomu namontuje to ostatní. Mé povídky jsou určitě také samé kliše.*

jazz
06. 12. 2002
Dát tip
huahua už se těším na lednovou zabíjačku......:c))))

Josefk
06. 12. 2002
Dát tip
ta pochodující almara, co jsme ji potkali v lese se psem, to byl určitě on :-)))

fungus2
06. 12. 2002
Dát tip
Dalo by se řící povedené i nepovedené.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru