Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bezslovné Sbohem

06. 12. 2002
1
0
1878
Autor
dara

S Tvou slabou vůlí, s Tvou vírou - nevírou v čas, s Tvým mocným ustrnutím - vznáším se Machiavelli

Drahý,

dnes probudila jsem se na prahu rána a vstávám plna hříšné myšlenky na Tebe. Již začalo svítat, končí naše intimita nocí a Ty ležíš vedle mne. dnes k ránu, zdál se mi sen, jenž děsí mne a svírá.

    Bylo ráno, někdy u zrodu Prosince, jako každý den před začátkem studia, seděl jsi v zešedlém vestibulu, seděl jsi povznesen smutkem a nořil jsi se do směsice svých zápisků. Vracela jsem se z volejballu, prošla kolem Tebe, ale neobejmula Tě. Ani jsi nezvedl hlavu.Nechápu jak je to možné. Takový nesmyslný sen! Pak sedíme vedle sebe - odvráceni. Slova plynou hořce bez významu, rodí se a umírají. V Tvé přítomnosti přežívám a praská mi srdce, bez Tebe mám jen své tělo a rezignovaně bloudím ulicemi. A pak prolévám za nás slzy - jaktože tak málo a tak brzy!

    

 

     Stojíme u zrodu Prosince, já navracím se z volejballu, ty svíráš zápisky z chemie, já zažehnávám smutnou realitu.Ani Tě neobejmu, sedíš tak blízko, já hořce polykám slzy, sedíš tak blízko a dotyky jsou zakázané. Je ráno, Tvou hruď pevně svírá hnědý svetr. Ten svetr, jenž je Tvoje Já. V duchu se nese bezslovné "Sbohem", namísto:" Ahoj, Darčo, hádej jaxe dnes mám?"

 

      Jen doufám, že pro Tebe budu stále to "Andělské dítě", dítě Machiavellismu, zrozeno v něm a s ním také souzeno.

 

       A tak v jistotě opojeného rozednění,

všednosti utrpení, milovat Tě za hrob,

lháři Machiavellismu - Drahý Machiavelli.


dara
14. 12. 2002
Dát tip
Jo Marwine už jsem to vyřešila a příštím dílem bude sbírka definitivne uzavřena, díky.

Marwin
09. 12. 2002
Dát tip
A pohled často zabolí víc, než být ubodán, pevné rty se již v úsměv nepromění a přesto je tu strach říct sbohem, a tak jedeme dál, ač již oba víme smutnou pravdu konce, napínáme něco ještě víc, jak jen tohle skončí...? Znám tyhle pocity, zatím jsem se ještě nikdy nedobral k řešení...

dara
08. 12. 2002
Dát tip
Imagine- moc Ti děkuju, ale myslím, že Machiavelli zažívá tolik bolesti, že je až nemožné páchat mu trýzeň jetě větší, no ale Ty bys toho asi byla schopná. :-))

dara
08. 12. 2002
Dát tip
StvN. díky Ti, to přirovnání s kšiltem se mi líbí a pochopení snad ani nečekám, píšu a čtu mezi řádky, jenomže každý si to potom jinak vykládá. Když to zhrnu, tak na první pohled je mé dílo povrhní a na druhý pohled vidí čtenář jen ničím nezajímavý každodenní děj

StvN
08. 12. 2002
Dát tip
Jasný, pro každýho to znamená něco jinýho, ale mě to zaujalo, pro mě to má svůj význam a já jsem si našel víc, než bylo napsáno.

Imagine
07. 12. 2002
Dát tip
Její slova plynou z úst tak jak jí mysl a cit káže.Vím to... Proklatý cit a proklatý svět, jenž Ti jen bolest přináší, schováváš se za slova typu ,,neberte to vážně'' ale já Tě znám, a beru Tebe vážně. Zavři oči a sni svůj krásný sen. Sny klamou, ale nebolí... Snad uvidíš a ucítíš to, co by sis tak přála. Je to i mé přání, trhá mi to srdce, když Tě vidím, sedět na tý lavičce a jít z toho volejbalu... Chtěla bych najít způsob, jak M. ukázat, co je to bolest. Chtěla bych, aby si začal uvědomovat, že ztratil andělské dítě - to nejkrásnější, co mu mohl svět dát...

StvN
07. 12. 2002
Dát tip
Mě se to líbí. Je vidět, že jakmile překročíš hranici uniformity a napíšeš si něco podle svýho, setkáš se s nepochopením. Nestojíš v řadě, máš kšilt doleva, říkáš ne, když ostatní ano a jsi rázem odpad. zdál se mi sen, jenž děsí mne a svírá. - to je zkrátka nádhera Kandelabr - nějak ti uniká komplikovanost lidské osobnosti, tvé otazníky jsou k zasmání

Kandelabr
07. 12. 2002
Dát tip
Stvn: ježiš ať si každý nosí kšilt jak chce. Ale když si ho dáš nabok, bude ti pršet do ksichtu. Překročení hranice uniformitÿ neznamená automaticky nepochopení. ALe stejnětak neznamená automaticky kvalitu.

StvN
07. 12. 2002
Dát tip
Vždycky máš tolik štěstí, že jdeš proti dešti? Co když prší ze strany? Jenže tak daleko už ty zřejmě nevidíš. Každej má nějaký hranice. A teď poznej, kdo má širší výběh...

BezeSlov
06. 12. 2002
Dát tip
Jen přemýšlím jestli nejsi taky z Pardubické Vš:-)))dobrý:-)

dara
06. 12. 2002
Dát tip
Každýho věc....slova píšeš jak je cítíš a ne tak jak je zvykem psát básně a díla se stále stejnými, jen trochu obměnitelnými slovními spojeními, která sice národ žere,ale co z toho, když si pod nimi neumí představit nic nového - jsou to jenom povrchní fráze. Asi nemám moc vytříbený jazyk ale snažím se vystihnout ty plitké, nebo příliš hluboké pocity nějak jinak, než jak je zvykem. Nejsem básník, ani spisovatel jsem jen pěkně naštvaná, naivní a histerická holčička - tak to neber tak vážně,drahý kritiku.

BezeSlov
06. 12. 2002
Dát tip
jo super,ted jsi mu to nandalala:-))

Kandelabr
06. 12. 2002
Dát tip
nezbývá mi než slouhlasit SV. Mám pocit, že vlastně ani nevíš co chceš. Na jednu stranu strašně fňukáš nad svým osudem a pak do kritiky napíšeš, neberte to vážně. Takže co to má znamenat? Stojíš si za tím, cos napsala?Chceš slyšet nějakou kritiku nebo ne?Nebo co?Ta zmínka o basnich které "národ žere" je k zasmání. Sama používáš donebevolajících klišé... Vůbec mám pocit, že by bylo tisíckrát lepší, vzít kus papíru a tohle napsat tomu dotyčnému "jehož hrud pevně svírá hnědý svetr"

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru