Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

4. prosince 2002 - středa

Výběr: Stanislav_Vašina
11. 12. 2002
11
0
1881
Autor
horák

4. prosince 2002 - středa

 

V roce 1993 jsem četl román Patriska Suskinda nazvaný Parfém - Příběh vraha. Pojednává o parchantovi Grenouillovi, který je obdařený neuvěřitelně kvalitním čichem. Tehdy mě kniha zaujala popisem separačních metod používaných v 18. století, ale dnes jsem si na ni vzpomněl, když jsem hned v několika třídách po sobě psal písemku a chodil učebnou zleva a zprava, dopředu a dozadu.

 

Myslím si, že na chlapa mám docela slušně vyvinutý čich (učím, že ženy jsou na tom lépe než muži, proto zdůrazňuji, že na chlapa). Když si trochu zafandím, jsem schopen i se zavřenýma očima poznat, u koho ve třídě právě stojím. Jsou týpci, kteří si mění ponožky jednou týdně, jsou jedinci, kteří se při písemkách nechutně potí. Někteří čpí prostě stále.

Od 14 let výše lze po velké přestávce snadno odlišit kuřáky od nekuřáků. Dívky v terciích na sebe začínají lít litry voňavek, kluci se k nim přidávají tak ve kvartě po Vánocích, když obdrží od rodičů svou první kolínskou.

Třicet lidí, v jejichž těle vystresované nadledvinky pumpují do krve další a další adrenalin, vytvoří během desetiminutovky takovou expozici pachů, že člověka až zamrzí neschopnost vytvořit si kvalitní sbírku čichově-paměťových stop. Třeba bych už podle hmotnostního zlomku močoviny v potu odhadl, jak se zkoušený dlouho připravoval, a nemusel bych to z něj složitě páčit. Škoda, že mě Suskind motivem o pár desítek let předběhl. Určitě by mě bavilo dále rozvíjet, co by mohl učitel s čichem motýlího samce ve školství špatného i dobrého vykonat.

 

Mám v tomto směru i jeden hříšek. Kdysi jsem zkoušel studentku a ta ukrutně voněla. Nebyla to její vlastní vůně, ale nějaký parfém. Žádná vtíračka, prostě něco, co se jemně šíří vzduchem, je to vyrobeno z  pachových žláz ondatry pižmové, koňské moče, pár jiných sraček, ale ve výsledku to je odzbrojující oblbovák.

Naštěstí nic neuměla, a tak jsem si ji mohl příští hodinu vyzkoušet znova. Dokonce jsem se rozhodl neformálně zjistit, co že to používá za kosmetiku, abych ji mohl zakoupit své vlastní ženě. A ouha! Použila tentokrát jinou vůni.

Ale byla připravena, což mě jako pedagoga samozřejmě zajímalo nejvíce.

 

Během vpisování známky do studentského průkazu jsem se přesto (s  badatelským výrazem ve tváři) optal na značku parfému a přiznal jsem, že uvažuji o jeho koupi Šárce k Vánocům.

Podívala se na mě schovívavě, vyslovila mě neznámé jméno a pak dodala: „Ale šedesát marek do toho asi nevrazíte, co?"


Rimmer
22. 10. 2003
Dát tip
*tip

Vrazil nebo ne????? Pro ženu snad všechno....

m11
13. 12. 2002
Dát tip
t

Bobísek
11. 12. 2002
Dát tip
*

TheLostDog
11. 12. 2002
Dát tip
Mily Horaku, nepisu ti kritiky, protoze to uz jsem davno vzdal...porad by tam bylo to samy - a to ze se mi tve veci libi. Kdyz se chci pobavit, nebo kdyz mi neni do smichu, jdu si precist co ze jsi zas novyho spachal...jen na me potom obcas pada takova nejaka sentimentalni nalada.....

Sirius
11. 12. 2002
Dát tip
Jsem na tom podobně jako TheLostDog. Bylo by to furt to samý.

aRmida
10. 12. 2002
Dát tip
ty vole, horáku!!! asi se stanu učitelem. taky jsem si maně vzpomněl na své hodiny chemie na gymplu, kdy nás učil jeden takový, který, no... jak to říct... dost nehezky voněl tím, co vytvořil spolu s jeho slinami cigaretový kouř. sice pochybuji, že mohl cokoliv cítit, ale o to víc jsme se ho báli...:-)*

Seregil
09. 12. 2002
Dát tip
Skvělý, prostě mám rád tvůj sloh...

Toxman
09. 12. 2002
Dát tip
Pěkný postřeh. Hele horáku, nepůjčují si Tě policajti z hodiny místo psa ? :o)))*

Josefk
09. 12. 2002
Dát tip
určitě se pletla...počítám :-)))

Sama
09. 12. 2002
Dát tip
Učitel s čichem motýlího samce... obrý. A propracovaný. *!

blbjenka
09. 12. 2002
Dát tip
šmarjá, doufám, že vás takovejch není víc :) vzhledem ke své 80% ztrátě čichu na voňavky dost kašlu... a představa, že při písemce učitel stojí za mými zády proto, aby čichem identifikoval ty topinky, co jsem měla předevčírem k večeři, mě dost děsí :o)

Čajke
09. 12. 2002
Dát tip
tohle mě opravdu dostalo! čtivě napsaný, zajímavý téma, dokonce i pointa...takhle to fakt bylo? *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru